Πες μου πού πουλάν' plan Β

Ο Δημήτρης Κριτής γράφει για την ήττα του Παναθηναϊκού στην Τούμπα, τον συγκινητικό Ατζαγκούν και το ολίγον παπουτσέλειο πέναλτι και το ανύπαρκτο εναλλακτικό σχέδιο.

Πες μου πού πουλάν' plan Β

Ένας Παναθηναϊκός που παρατάχθηκε για να κάνει πολύ συγκεκριμένα πράγματα στο χορτάρι, δεν τα έκανε και δέχθηκε πρώτος γκολ. Όλα τα υπόλοιπα είναι ιστορία ξαναγραμμένη. Απλώς η Τούμπα δεν είναι Νέα Σμύρνη και έτσι οι "πράσινοι" φλέρταραν με το πρώτο "ντόρτι" της χρονιάς. Το γλύτωσαν για... ένα και η ζωή συνεχίζεται, με τον Παναθηναϊκό να "μεγαλώνει", να κερδίζει μέσα από τις εμπειρίες του, αλλά να του λείπει κάποιες στιγμές η αυτοσυγκέντρωση.

Δεν χρειάζονται δα και περισπούδαστες αναλύσεις γι' αυτό που παρακολουθήσαμε στο γήπεδο της Τούμπας. Ούτε φτάσαμε όγδοη αγωνιστική, για να ανακαλύψουμε ότι η αναπροσαρμογή πλάνων απαιτεί να υπάρχει εναλλακτικό σχέδιο. "Alternatieve figuur" που λεν' κι οι φίλοι μας οι Ολλανδοί. Αν κι εδώ που τα λέμε "plan B" το ξέρουν κι αυτοί...

Ο... τίμιος Ατζαγκούν

Το αρχικό σχέδιο ήταν ρητό και κατηγορηματικό: "πάμε να τους κλέψουμε". Ο μόνος που το κατάλαβε όμως ήταν ο Ατζαγκούν, που με τα συγκινητικά του "πέρα δώθε" από παίκτη σε παίκτη, δικαίωσε την σπάνια επιμονή του προπονητή στο πρόσωπό του. Όλοι οι υπόλοιποι ξέχασαν την "χαρτοπετσέτα" (το πλάνο, ντε) στα αποδυτήρια.

Έτσι ο Παναθηναϊκός που κατέβηκε να πρεσάρει, να υποχρεώσει τον καταπονημένο από το μεσοβδόμαδο παιχνίδι αντίπαλο σε λάθη και να κλέψει μπάλες και το ματς, τελικά παρέμεινε με σεβασμό θεατής στις επίσης συγκινητικές προσπάθειες των γηπεδούχων να κάνουν παιχνίδι και να απειλήσουν την περιοχή του Στιλ, ψάχνοντας τον Ροντρίγκες και τον Μακ.

Μ' ένα ψιλοπαπουτσέλειο πέναλτι του ντεφορμέ Ταυλαρίδη, που υπέδειξε με κατάνυξη ο κ. Αρετόπουλος, εκ της Ιεράς Μητροπόλεως Τρίκκης και Σταγών (βοήθειά μας), ο ΠΑΟΚ πήρε το προβάδισμα και όλα έγιναν πολύ ευκολότερα, γιατί απλώς παρέμειναν ακριβώς τα ίδια. Εκτός από το σκορ.

Ο Παναθηναϊκός με το ίδιο σχήμα που στόχο είχε να αμυνθεί, να πιέσει και να "κλέψει" το παιχνίδι, όταν του παρουσιαστεί (αν και θα έπρεπε ο ίδιος πρώτα να τη δημιουργήσει) η ευκαιρία, θέλησε να κάνει παιχνίδι (!) και να επιβληθεί με τον δημιουργικό οίστρο των Κουτρουμπή, Ζέκα και Ατζαγκούν. Το 1-0 έγινε στο 28' (στο ημίωρο ήταν ήδη 2-0), αλλά ο "πράσινος" πάγκος παρέμεινε πιστός στο δόγμα του, που του απαγορεύει να επεμβαίνει στο παιχνίδι πριν συμπληρωθεί μια ώρα παιχνιδιού. Ούτε καν στο ημίχρονο, με τον δείκτη του σκορ να έχει φτάσει πλέον στο 3-0.

Ευτυχώς που ήταν και κουρασμένοι

Μπορεί ο καθένας να έχει τις ενστάσεις του για το αρχικό πλάνο. Να πιστεύει δηλαδή ότι απέναντι σ' έναν ΠΑΟΚ που ο Παναθηναϊκός έχει πάρει τον αέρα τα τελευταία χρόνια και εντός και εκτός και επί τα αυτά και μάλιστα με τους Θεσσαλονικείς να έχουν ευρωπαϊκό παιχνίδι τρία εικοσιτετράωρα νωρίτερα, δεν μπαίνεις για να κλέψεις το παιχνίδι. Έτσι θα έπρεπε να είναι, αλλά στην παρούσα φάση δεν συμφωνώ, ούτε θεωρώ ότι ο Παναθηναϊκός μπορεί αν επιβάλλεται απλώς και μόνο γιατί το θέλει. Αλλά τόσο κραυγαλέα παθητική στάση και στο χορτάρι, αλλά πολύ περισσότερο πλησίον των πλάγιων τελικών γραμμών, δεν θα μπορούσε να μείνει ατιμώρητη. Κι ευτυχώς που ήταν κουρασμένοι δηλαδή...

Υ.Γ.: Ντεφορμέ ο Ταυλαρίδης. Περισσότερα πνευματικά κουρασμένος, αλλά και σωματικά καταπονημένος με συχνές επισκέψεις στον πάγκο για μικροενοχλήσεις. Και τώρα ποιός; Ο Σάντσεθ ένιωσε κάποιες ενοχλήσεις -λέει- την Παρασκευή και αποκλείστηκε. Χωρίς άλλες λεπτομέρειες. Αν είναι και πάλι στον δικέφαλο, χάνει και τον επόμενο "Δικέφαλο" στη Λεωφόρο...

Υ.Γ.1: Ένα πράγμα που βοήθησε τον Παναθηναϊκό στο παιχνίδι με τον ΠΑΣ Γιάννινα ήταν που έφερε πιο κοντά τις γραμμές του και περιόρισε το ρίσκο στις μεταβιβάσεις και τα εύκολα λάθη. Στην Τούμπα έψαχνε τις βαθιές μπαλιές στην κόντρα και οι αποστάσεις των 7 που αμύνονταν με τους 3 που μάταια περίμεναν να τροφοδοτηθούν για να επιτεθούν, ήταν χαοτικές. Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα, ο κουρασμένος ΠΑΟΚ να τελειώσει για πρώτη φορά φέτος ενενηντάλεπτο έχοντας μοιρασμένα λάθη με τον αντίπαλό του (42 έναντι 41), αν και παραμένει με διαφορά πρωταθλητής στην σχετική κατηγορία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:

ΠΑΟΚ-Παναθηναϊκός 3-1

Δείτε τα γκολ του ντέρμπι

Δείτε το πέναλτι που κέρδισε ο ΠΑΟΚ

Η ανακοίνωση της ΠΑΕ Παναθηναϊκός

Αναστασίου: "Αναλαμβάνω την ευθύνη"

Χαμός στο twitter για το ντέρμπι

Όλα τα παραλειπόμενα της 8ης αγωνιστικής

Το Sport24 Radio για το ντέρμπι ΠΑΟΚ-Παναθηναϊκός

News 24/7

24MEDIA NETWORK