Ρισβάνης: Αλήθειες και υπερβολές

Ο Δημήτρης Κριτής σχολιάζει την περίπτωση Ρισβάνη και την ενδεχόμενη απόφαση του Παναθηναϊκού να τον αφήσει ελεύθερο.

Ρισβάνης: Αλήθειες και υπερβολές

Εντάξει. Το να μείνει ελεύθερος ο Ρισβάνης με απόφαση του Παναθηναϊκού, δεν ήταν και η πιο αναμενόμενη εξέλιξη στην υπόθεση του νεαρού κεντρικού αμυντικού. Πόσοι όμως σκέφτηκαν και το ενδεχόμενο να μην είναι έτσι; Ή να μην είναι ακριβώς έτσι; Να μην είναι δηλαδή απόφαση Παναθηναϊκού η αποδέσμευσή του, με ή χωρίς όρους. Ή να μην υπάρχει καν αποδέσμευση.

Ας δούμε λοιπόν τα πραγματικά δεδομένα της ιστορίας και τι ακριβώς λέει το ρεπορτάζ:

Το συμβόλαιο του Σπύρου Ρισβάνη λήγει το καλοκαίρι του 2016. Δηλαδή, δεσμεύεται για ακόμη έναν χρόνο με τον Παναθηναϊκό. Ένα το κρατούμενο.

Ο 21χρονος ποδοσφαιριστής έδωσε το παρών την Παρασκευή στο αθλητικό κέντρο "Γ. Καλαφάτης", στο Κορωπί, προκειμένου να ολοκληρώσει τη χρονιά προπονούμενος με τους "πράσινους" στους οποίους ανήκει. Ασφαλώς και επιθυμεί να πληροφορηθεί και το μέλλον του και αυτό έγινε μετά το τέλος της προπόνησης.

Κλήθηκε στο γραφείο του τεχνικού διευθυντή, Λεωνίδα Βόκολου, όπου και του ανακοινώθηκε ότι "δεν βρίσκεται στα πλάνα για τη νέα αγωνιστική περίοδο". Πέραν τούτου, ουδέν. Όλα τα υπόλοιπα θα αποτελέσουν αντικείμενο νέας συζήτησης με τον ποδοσφαιριστή και τον εκπρόσωπό του, Γιάννη Ευαγγελόπουλο. Δεύτερο κρατούμενο.

Τρίτο κρατούμενο το θέμα του συμβολαίου. Και οι δύο πλευρές είναι κατηγορηματικές στο ότι δεν υπήρξε καμία απολύτως συζήτηση περί ανανέωσης της συνεργασίας τους μέχρι σήμερα. ΚΑΙ οι δύο πλευρές. Άρα δεν μπαίνει θέμα άρνησης του ποδοσφαιριστή να συνεχίσει υπό οποιεσδήποτε προϋποθέσεις στον Παναθηναϊκό, δεν μπαίνει θέμα απροθυμίας του Παναθηναϊκού να "επενδύσει" στον ποδοσφαιριστή για το μέλλον.

Ζυγισμένη απόφαση

Αυτά είναι τα δεδομένα της ιστορίας, που δεν αμφισβητούνται. Πάμε τώρα και στο ρεπορτάζ και σε προσωπικές κρίσεις σε ό,τι αφορά στις εξελίξεις από δω και πέρα.

Ο ποδοσφαιριστής δεν είναι άγνωστος ούτε στον Παναθηναϊκό, ούτε και στους ανθρώπους που ηγούνται του σχεδιασμού της επόμενης χρονιάς. Είναι παιδί από τα σπλάχνα του συλλόγου, επαγγελματίας ποδοσφαιριστής πια, στον οποίο επένδυσε ο Παναθηναϊκός για περισσότερα από 7-8 χρόνια.

Ο Γιάννης Βονόρτας, συνεργάτης του Γιάννη Αναστασίου, τον γνωρίζει πολύ καλά από τα τμήματα υποδομής, ενώ και ο Λεωνίδας Βόκολος τον είχε στο παιδικό τμήμα του συλλόγου, την περίοδο 2008-'09 που συνεργάστηκε με τους "πράσινους", πριν αναλάβει ανάλογο πόστο στις εθνικές ομάδες. Ήταν στις επιλογές του και στην εθνική ομάδα των Νέων αργότερα, αλλά δεν δίστασε και να τον "κόψει" κάποια εποχή, όταν έκρινε ότι δεν ήταν σε κατάσταση να βοηθήσει άμεσα το αντιπροσωπευτικό συγκρότημα.

Ο Γιάννης Αναστασίου και οι συνεργάτες του τον είχαν μαζί τους για ενάμιση χρόνο και τον παρακολουθούσαν στενά και στο διάστημα του δανεισμού του στον Πανιώνιο. Σε κάθε απόφαση, υπάρχει το -μικρό ή μεγάλο- περιθώριο σφάλματος. Στη συγκεκριμένη περίπτωση όμως αποκλείεται ενδεχόμενο σφάλμα -μένει να αποδειχτεί- να οφείλεται σε έλλειψη γνώσης, στοιχείων ή στρεβλής εικόνας για τον ποδοσφαιριστή.

Στον Πανιώνιο έκανε ένα εντυπωσιακό ξεκίνημα, με θέση βασικού στο αμυντικό σχήμα των Νεοσμυρνιωτών, αλλά δεν ήταν εξίσου θετικό το φινάλε του. Τις τελευταίες οκτώ αγωνιστικές είχε μόλις 16 λεπτά συμμετοχής, εκτίοντας ποινή δύο αγωνιστικών για κάρτες στα παιχνίδια που δεν έγιναν με ΟΦΗ και Νίκη Βόλου και παραμένοντας στον πάγκο στα υπόλοιπα.

Η τεχνική ηγεσία εκτιμά ότι δεν είχε την εξέλιξη που θα επιθυμούσε, ώστε να σταθεί ανταγωνιστικός στην αφετηρία του νέου πρωταθλήματος για τον Παναθηναϊκό και με βάση και τα όσα ήδη γνώριζε, γνωστοποίησε -ως όφειλε- στον ποδοσφαιριστή τις προθέσεις της. Το ήθελε και ο ίδιος εξάλλου, πολύ λογικά.

Τι γίνεται τώρα

Θα επαναλάβουμε ότι το μόνο που πληροφορήθηκε ο ποδοσφαιριστής είναι ότι "δεν βρίσκεται στα πλάνα για τη νέα περίοδο". Όλα τα υπόλοιπα θα συζητηθούν, σε νέα συνάντηση, παρουσία του εκπροσώπου του. Ο Γιάννης Ευαγγελόπουλος εκπροσωπεί και τον Διαμαντή Χουχούμη, που επίσης δεν είχε βλέψεις βασικού, αλλά είχε θέση στα πλάνα, έστω και ως εναλλακτική του Νάνο. Και συζήτησαν με τον Παναθηναϊκό και τα βρήκαν εντός πέντε λεπτών! Προφανώς δεν είναι ίδια περίπτωση ο Ρισβάνης.

Δεν αποκλείεται το γεγονός να προτείνει ο Παναθηναϊκός ανανέωση του συμβολαίου του Σπύρου Ρισβάνη και ακολούθως τον δανεισμό με τη δική του συναίνεση, σε ομάδα που θα έχει εγγυημένο χρόνο συμμετοχής, ώστε να κερδίσει ανταγωνιστικά παιχνίδια. Δεν είναι ανεπιθύμητος ο ποδοσφαιριστής στον Παναθηναϊκό, μην τρελαθούμε. Τη δεδομένη στιγμή, υπάρχει η εκτίμηση ότι "δεν χωράει στην ομάδα".

Δεν είναι καθόλου βέβαιο, ότι ένα τέτοιο ενδεχόμενο θα γίνει δεκτό από την πλευρά του ποδοσφαιριστή. Συμβαίνει αυτό, με χαρακτήρες που είναι κάθετοι στη λήψη των αποφάσεων. "Αν δεν χωράει στην ομάδα, δεν χωράει και τέλος. Θα χωρέσει κάπου αλλού". Σωστή ή λάθος, συμφωνείς ή διαφωνείς, είναι μία άποψη που δεν μπορεί, παρά να είναι σεβαστή.

Σε αυτή την περίπτωση βεβαίως, θα πρέπει να υπάρξει κουβέντα ως προς την επόμενη επαγγελματική επιλογή και το πως θα ωφεληθεί ο Παναθηναϊκός από τη μετακίνηση, είτε με εφ' άπαξ ποσό μεταγραφής, είτε διατηρώντας ποσοστό δικαιωμάτων του ποδοσφαιριστή σε ενδεχόμενη μεταπώληση.

Λέγεται ότι θα μπουν όροι, περί μη μετακίνησης σε ομάδα ανταγωνιστική του Παναθηναϊκού. Είναι ανώφελο. Ακόμη κι αν συμβεί κάτι τέτοιο, ο Ρισβάνης θα πάει σε μία ομάδα της Κύπρου και θα επιστρέψει σε 6 μήνες ή 1 χρόνο για λογαριασμό της ΑΕΚ ή του ΠΑΟΚ ή του Ολυμπιακού...

Και το οξύμωρο είναι ότι και η πλευρά του ποδοσφαιριστή δεν ενοχλείται από ένα τέτοιο ενδεχόμενο, διότι προφανώς και δεν είναι στα σχέδιά της μία μετακόμιση, όπου στην καλύτερη των περιπτώσεων θα διεκδικήσει με περιορισμένες πιθανότητες μία βασική θέση. Ο 21χρονος αμυντικός είναι σε ηλικία που χρειάζεται χρόνο συμμετοχής, συνεχόμενα παιχνίδια, παραστάσεις και εμπειρίες ανταγωνιστικών παιχνιδιών και όχι καθημερινή χαροπάλη για μία θέση στο αρχικό σχήμα.

Δεν έχουμε παρά να περιμένουμε λοιπόν, την επόμενη συνάντηση των δύο πλευρών. Δεν είναι φαβορί το ενδεχόμενο συμπόρευσης των δύο πλευρών, αλλά μην αποκλείσετε εκπλήξεις.

Διαβάστε ακόμη:

Ρισβάνης και Παναθηναϊκός προς "διαζύγιο"

News 24/7

24MEDIA NETWORK