Σ' αυτό το ντέρμπι θα μιλήσει η τακτική

Ο Δημήτρης Κριτής γράφει για το επικείμενο ντέρμπι "αιωνίων", το οποίο δεν θα κριθεί από το πάθος και την ενέργεια των ποδοσφαιριστών αλλά από την τακτική.

Σ' αυτό το ντέρμπι θα μιλήσει η τακτική
INTIME SPORTS

Συνηθίζουμε να λέμε ότι τα ντέρμπι κρίνονται από το πάθος και την ενέργεια που θα βγάλουν στο χορτάρι οι δύο αντίπαλοι και λιγότερο από την φόρμα και την τακτική. Ναι, στα ντέρμπι που παρουσιάζεται ισορροπία, έτσι είναι και η έκβασή τους εξαρτάται από μία κρίσιμη λεπτομέρεια, μία προσωπική ενέργεια, μία "στημένη" φάση, μία στιγμιαία εύνοια της τύχης. Είναι όμως η φετινή αναμέτρηση στο "Απόστολος Νικολαΐδης" ένα τέτοιο ντέρμπι;

Ταπεινή μου άποψη είναι πως όχι. Υπάρχουν αρκετές διαφορές μεταξύ των δύο "αιωνίων" και το πως προσέρχονται στο συγκεκριμένο παιχνίδι. Ο Παναθηναϊκός δεν είναι ο Παναθηναϊκός των δύο προηγουμένων ετών κι ας παρουσιάζεται ενισχυμένος ως ρόστερ. Δεν είναι στην αγωνιστική κατάσταση που του επέτρεπε να καλύπτει τις αδυναμίες του και να επωφελείται από τα πλεονεκτήματά του. Διαφορετικά δεν θα συνέτρεχε κανένας λόγος για αλλαγές στην τεχνική του ηγεσία.

Δύο διαφορετικοί "αιώνιοι"

Ο Παναθηναϊκός δεν είχε και δεν έχει "ετοιμοπόλεμους" αυτούς που ήρθαν για να αλλάξουν το προφίλ του, να τονώσουν τη δυναμική του και να ενισχύσουν την προσωπικότητά του στο χορτάρι. Και σαν να μην έφτανε αυτό, δεν πήρε μέχρι σήμερα και από τις "παλιοσειρές" αυτά που του έδιναν πέρσι και πρόπερσι, δηλαδή πίστη στο αγωνιστικό πλάνο και αυτοπεποίθηση για το σύνολο ανεξαρτήτου ροής του αγώνα.

Αλλιώς δεν θα συζητούσαμε για ένα ματς που πρέπει να φέρει στα μέτρα του ο Παναθηναϊκός και απαραιτήτως να αποφύγει το να βρεθεί πίσω στο σκορ, σαν να μην υπάρχει αύριο σε αυτό το απευκταίο ενδεχόμενο.

Από την άλλη ο Ολυμπιακός, επίσης δεν έχει καμία σχέση με εκείνον των (τουλάχιστον) δύο προηγουμένων περιόδων. Με δέκα νίκες σε δέκα παιχνίδια, οκτώ βαθμούς διαφοράς από την δέκατη αγωνιστική στη Superleague και δυναμική συμμετοχή στον όμιλο του Champions League, πορεύεται προς τη Λεωφόρο με κεκτημένη ταχύτητα και τη βεβαιότητα ότι έχει πολλά να κερδίσει και σχεδόν τίποτε να χάσει στην 90λεπτη δοκιμασία που τον περιμένει.

Και ανεξαρτήτως του εάν πιστεύει (ή όχι) κάποιος ότι έχει ποιοτική υπεροχή στην πρώτη γραμμή (που την έχει και στην αρχική ενδεκάδα), ουδείς μπορεί να αμφισβητήσει την υπεροπλία του στις διαθέσιμες εναλλακτικές λύσεις, το βάθος του πάγκου του. Κανείς δηλαδή δεν μπορεί να προδιαγράψει ότι θα χάσει απαραιτήτως το παιχνίδι, εάν βρεθεί πίσω στο σκορ.

Δεν είναι αχτύπητος ο Ολυμπιακός

Δεν μιλάμε φυσικά για μία αναμέτρηση Δαυίδ με Γολιάθ, ούτε πολύ περισσότερο όλα αυτά σημαίνουν ότι οι "ερυθρόλευκοι" είναι αχτύπητοι και ακλόνητο φαβορί για την αναμέτρηση. Σημαίνουν όμως ότι περισσότερο από προηγούμενες αναμετρήσεις των δύο ομάδων στο πρόσφατο παρελθόν, θα διαδραματίσει σοβαρό ρόλο στην εξέλιξη η τακτική προσέγγιση στο παιχνίδι και κυρίως η ανταπόκριση των ποδοσφαιριστών στα "θέλω" των προπονητών και ειδικά του Στραματσόνι για τους "πράσινους".

Ο Ιταλός τεχνικός μοιάζει πεπεισμένος ότι οι αδυναμίες των Πειραιωτών προκύπτουν ακριβώς στα δυνατά τους σημεία! Με τον τρόπο που σχεδιάζει την αναμέτρηση, δείχνει να πιστεύει απόλυτα ότι ο Ολυμπιακός δεν κερδίζει απλά τη διαφορά από τα πλεονεκτήματά του, αλλά εξαρτάται απόλυτα από αυτά.

Και αυτό που κάνει είναι να ενισχύει τις πτέρυγες, σε βάρος του άξονα όπου μπορεί να δίνει μέτρα στους φιλοξενούμενους, για να τους οδηγήσει σε επιλογές που θεωρεί μικρότερης επικινδυνότητας για την εστία του Στιλ.

Το εάν θα αποδώσει η συγκεκριμένη προσέγγιση, εξαρτάται όπως είπαμε και από την ανταπόκριση των ποδοσφαιριστών στις απαιτήσεις του αγωνιστικού πλάνου. Και το γεγονός ότι οι περισσότερες δοκιμές του εστιάζονται στο δίδυμο των κεντρικών μέσων που απαιτεί το 4-4-2 στην ευθεία, έχει να κάνει με τα χαρακτηριστικά που θεωρεί απαραίτητα για την επιτυχία του εγχειρήματος, τόσο ανασταλτικά, όσο και δημιουργικά.

O Εσιέν και η εναλλακτική του

Με την παρουσία του Εσιέν στο δίδυμο τις προηγούμενες ημέρες, είναι προφανές ότι ζητάει την εμπειρία, το καθαρό μυαλό, τις σωστές τοποθετήσεις σε θέσεις άμυνας, αλλά και (κυρίως) τη σωστή (και χωρίς επιπόλαια ρίσκα) πρώτη πάσα. Η εναλλακτική του λύση είναι ο Πράνιτς, τον οποίο δοκίμασε με παρτενέρ τον Λαγό στη διάρκεια του εκπαιδευτικού διπλού.

Το που κατασταλάζει θα το γνωρίζουμε, αλλά πρώτα απ' όλους οι ίδιοι οι ποδοσφαιριστές του, μετά τη σημερινή τελευταία προπόνηση των "πρασίνων" στο "Γεώργιος Καλαφάτης". Και θα έχουμε την ευκαιρία να το συζητήσουμε και την Παρασκευή (20/11) αλλά κυρίως από νωρίς το πρωί του Σαββάτου (21/11), οπότε το Contra.gr θα ανοίξει την κουβέντα του ντέρμπι.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:

Με τους βασικούς στην προπόνηση ο Εσιέν!

Στραματσόνι: "Θέλω να νικήσω αυτό το ντέρμπι"

News 24/7

24MEDIA NETWORK