Το "μπαμ" με Εσιέν και τα δεδομένα

Ο Δημήτρης Κριτής γράφει για την περίπτωση του Μίκαελ Εσιέν που αρνήθηκε το... συνταξιοδοτικό εφάπαξ σε MLS και Ινδία και δείχνει να βρίσκεται κοντά στον Παναθηναϊκό.

Το "μπαμ" με Εσιέν και τα δεδομένα

Έχοντας κλείσει τα 32 και βαδίζοντας στα 33 του χρόνια, μ' έναν τραπεζικό λογαριασμό που αριθμεί διψήφιο αριθμό εκατομμυρίων λιρών μεταξύ τρίτης και τέταρτης δεκάδας, ο Μίκαελ Εσιέν έχει εξασφαλίσει στον εαυτό του την πολυτέλεια να εξυπηρετεί ακόμη τα “θέλω” του.

Έτσι, διαψεύδοντας όσους ορμώμενοι από την φθίνουσα πορεία της καριέρας του την τελευταία διετία εκτιμούσαν ότι ήρθε η ώρα για ένα πλουσιοπάροχο συμβόλαιο “συνταξιοδότησης” σε πρωτάθλημα χαμηλών απαιτήσεων, απάντησε την Παρασκευή και χθες (Δευτέρα) αρνητικά σε τρεις προτάσεις από το MLS των Ηνωμένων Πολιτειών και τη νεοσύστατη ινδική λίγκα.

Θέλει να αισθανθεί απαραίτητος

Μέσω του εκπροσώπου του έστειλε το μήνυμα ότι δεν εξετάζει αυτή την προοπτική πριν το καλοκαίρι του 2017 και ότι η επόμενη (τουλάχιστον) διετία θα τον βρει και πάλι στα ευρωπαϊκά σαλόνια. Η συγκεκριμένη εξέλιξη ενίσχυσε στον Παναθηναϊκό την πεποίθηση ότι δεν λάθεψαν σε ό,τι αφορά στην αποφασιστικότητα του ποδοσφαιριστή για άμεση ανάσχεση της πτωτικής πορείας, αλλά και την πίστη τους ότι σε φάση δημιουργικής ωριμότητας είναι ό,τι ακριβώς χρειάζονται για το “στρατηγείο” της μεσαίας γραμμής.

Ασφαλώς και τα παραπάνω δεν τους καθιστούν αυτόματα και φαβορί στην κούρσα εξασφάλισης της υπογραφής του, όταν για παράδειγμα ένας από τους βασικούς πρωταγωνιστές αυτού του ράλι, η αγγλική Γουότφορντ έχει στο πορτοφόλι της την... προίκα ανόδου στην Premier League, ύψους 100 εκατομμυρίων ευρώ! Αυτό όμως που διαδραματίζει -έχω την εντύπωση- σημαίνοντα ρόλο στην απόφαση που καλείται να πάρει, είναι το καθαρά αγωνιστικό κομμάτι και όχι το επικοινωνιακό που σίγουρα εξιτάρει την πλευρά των ενδιαφερόμενων συλλόγων.

Ο Εσιέν προέρχεται από ένα μικρό σοκ, όταν μετά την -ερήμην του- περιήγηση του ονόματός του σε Αραβικές χώρες τον Γενάρη του 2014, έκλεισε στη Μίλαν μ' ένα συμβόλαιο που σε ποσοστό 50-50 προέβλεπε έναν μίνιμουμ ποσό εγγυημένων ετήσιων αποδοχών, αλλά κι ένα επίσης μεγάλο ποσό που θα εξασφάλιζε βάσει συμμετοχών (pay per match).

Το τελευταίο που τον απασχολεί ασφαλώς είναι το γεγονός ότι με τις μόλις 13 συμμετοχές (684 λεπτά) στο Καμπιονάτο, την περίοδο 2014-2015, πολύ απέχει από το ταβάνι του συμβολαίου του. Αυτό που τον ενδιαφέρει, είναι να αισθανθεί και πάλι απαραίτητος, όταν έχει να αγωνιστεί από την 28η αγωνιστική (3-1 την Κάλιαρι) και έχοντας συμπληρώσει επτά παιχνίδια εκτός αποστολής, με τη σημείωση unknown injury (άγνωστος τραυματισμός) να συνοδεύει τις καταγραφές.

Ο Παναθηναϊκός που μελετά τη συγκεκριμένη υπόθεση εδώ και περίπου τρεις εβδομάδες, έχει στα χέρια του πρόσφατα στοιχεία ιατρικού ελέγχου, που δεν δείχνουν κάτι ανησυχητικό που να ενισχύει το δεδομένο -ούτως ή άλλως- ρίσκο μιας τέτοιας μεταγραφής. Κανείς δεν μπορεί να υποστηρίξει ότι ο Εσιέν είναι στο 100% της αγωνιστικής του αξίας, άλλωστε σε μια τέτοια περίπτωση δεν θα συζητούσαμε το παραμικρό, ωστόσο είναι βέβαιοι ότι δεν υπολείπεται σε βαθμό που του απαγορεύει να καταστεί υπερπολύτιμη μονάδα.

Το κίνητρο του Παναθηναϊκού

Το ερώτημα είναι το πώς ο ίδιος αξιολογεί την ετοιμότητά του να επανέλθει στους φρενήρεις ρυθμούς της Premier League ή προτιμά μια πιο safe επιλογή στο πλαίσιο του ελληνικού “κάλλιο πρώτος στο χωριό, παρά δεύτερος στην πόλη”. Εκτός του ότι μεταξύ των δύο, οι “πράσινοι” έχουν το επιπλέον κίνητρο της συμμετοχής στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις.

Οι τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν ότι και η πρόταση του Παναθηναϊκού κινείται περίπου στα χνάρια εκείνης της Μίλαν, υπό την έννοια ότι υπάρχει ένα μίνιμουμ ποσό πάγιων ετήσιων απολαβών, περί του ενός εκατομμυρίου ευρώ, αλλά κι ένα ποσό της τάξης του 50% των εγγυημένων χρημάτων, για την εκπλήρωση συλλογικών και ατομικών στόχων.

Προβλέψεις δεν μπορούν να γίνουν. Οι δύο πλευρές δεν βρίσκονται μακριά, αλλά δεν είναι και τόσο πολύ κοντά ώστε να μιλάμε για πιθανότατη συμφωνία. Κι αν κάποιοι βλέπουν τη ζυγαριά να γέρνει προς το μέρος του Παναθηναϊκού, έχει περισσότερο να κάνει με τη βεβαιότητα ότι το “τριφύλλι” θα έχει σ' αυτό το deal bonus καλωσορίσματος από τον νέο χορηγό αθλητικής ένδυσης για τη σύναψη συμφωνίας τριετούς συνεργασίας.

Απλώς να σημειώσουμε ότι εκτός από την εθνική ομάδα της Γκάνας, με την Puma συνεργάζεται και η Γουότφορντ...

News 24/7

24MEDIA NETWORK