Χαλαρότητα στον "πόλεμο" δεν επιτρέπεται

Ο Δημήτρης Κριτής γράφει για τη ρεβάνς του Παναθηναϊκού με την Μπρόντμπι και τα στοιχεία που πρέπει να προσέξουν οι "πράσινοι" προκειμένου να πάρουν την πρόκριση στους ομίλους των πλέι οφ.

Χαλαρότητα στον "πόλεμο" δεν επιτρέπεται
ACTION IMAGES PRESS AGENCY

Δύο οι ψηφιακοί δίσκοι που θα "λιώσουν" τα προσεχή εικοσιτετράωρα στο DVD player των εγκαταστάσεων στο "Γεώργιος Καλαφάτης" και είναι οι εντός έδρας αναμετρήσεις της Μπρόντμπι με τη Χέρτα (3-1) και τη Σοντερίσκε (4-0).

Θα ακολουθήσουν εξαντλητικές αναλύσεις, ως αυστηρή υπενθύμιση ότι τίποτε δεν έχει τελειώσει παρά το ευρύ 3-0 και ο Παναθηναϊκός δεν πρέπει επ' ουδενί να δεχθεί το γκολ στο 3' (Πούκι) που έριξε τη Χέρτα από τη θέση του οδηγού ή να παρουσιάσει τα σημάδια αποσύνθεσης της Σοντερίσκε μετά το 1-0 (31' Πούκι) που έκαναν την Μπρόντμπι να μοιάζει... Μπαρτσελόνα.

Μπορεί τα όσα ακολούθησαν στο υπόλοιπο ενενηντάλεπτο να ατόνησαν τις θύμησες από τα δύσκολα πρώτα είκοσι λεπτά του αγώνα στο "Απόστολος Νικολαΐδης", αλλά ο Αντρέα Στραματσόνι και οι συνεργάτες του γνωρίζουν πολύ καλά ότι μ' ένα γρήγορο γκολ στον επαναληπτικό, οι Δανοί ανακτούν την πίστη τους και κάνουν το παιχνίδι ροντέο.

ΠΙΟ ΒΟΛΙΚΗ Η ΡΕΒΑΝΣ

Βεβαίως αυτή τη φορά, ο Παναθηναϊκός δεν είναι υποχρεωμένος να παράξει παιχνίδι, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι θα παραδώσει τα ηνία στους γηπεδούχους και θα τους περιμένει. Όμως διευκολύνεται στο να βγάλει απλά την μπάλα γρήγορα και προς τα πλάγια, ώστε να αποφύγει το πρέσινγκ και τις παγίδες στον άξονα ή να ψάξει τις βαθιές μπαλιές σε Μπεργκ και Ιμπάρμπο σε χώρους που υποχρεωτικά θα αφήσει εκτεθειμένους η Μπρόντμπι προκειμένου να ανεβάσει τις γραμμές της.

Το είπαμε και το βράδυ του πρώτου αγώνα, ότι ο Παναθηναϊκός ήταν πάρα πολύ διαβασμένος. Ακομπλεξάριστα εξαντλητικός στην ανάλυση και της παραμικρής λεπτομέρειας του παιχνιδιού των Δανών.

Τους παρακολούθησε δια ζώσης ο άμεσος συνεργάτης του Στραματσόνι, Βιτσέντζο Σάσο, καθ' ύλην αρμόδιος για την ανάλυση των προσεχών αντιπάλων, στο εκτός έδρας παιχνίδι με τη Μίντιλαντ (αμέσως μετά την κλήρωση), αλλά και ο Ρενέ Χένρικσεν στο εντός έδρας παιχνίδι με τη Σοντερίσκε.

Κάτι αντίστοιχο είχε συμβεί και στα παιχνίδια του προηγούμενου προκριματικού γύρου, με τον Μίκαελ Νίλσον να συνεπικουρεί, μόνο που αυτή τη φορά τα αποτελέσματα του scouting report παρουσιάστηκαν σε διπλή δόση στην ειδικά διαμορφωμένη αίθουσα προβολών στο Κορωπί.

Το προπονητικό επιτελείο χώρισε τα επιλεγμένα στιγμιότυπα της τακτικής ανάλυσης σε δύο μέρη και έβαλε για τα καλά τους παίκτες του στο κλίμα του αγώνα, δύο ημέρες πριν την διεξαγωγή του, με μεγαλύτερη ασφαλώς έμφαση την παραμονή του αγώνα.

Μετά το τέλος του αγώνα, ο Ιταλός τεχνικός του "τριφυλλιού" υποστήριξε ότι με εξαίρεση το πρώτο τέταρτο που δεν έγιναν όσα είχαν συμφωνηθεί (για αποφυγή των "παγίδων" στον άξονα, αντίθετα οι "πράσινοι" έψαχναν απεγνωσμένα την ασφάλεια του Λεντέσμα στη δημιουργία), οι ποδοσφαιριστές του ανταποκρίθηκαν στις απαιτήσεις και τον σχεδιασμό.

Άρχισαν δηλαδή να ελευθερώνουν γρήγορα τη μπάλα προς τα πλάγια και να απλώνουν το παιχνίδι τους, όπως ακριβώς είχαν σχεδιάσει να κάνουν όταν μετέτρεπαν το 5-3-2 της Στοκχόλμης, σε 3-5-2 με τους Μέστο και Χουλτ να είναι στην ίδια ευθεία με τον Λεντέσμα.

ΔΕΝ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΙΔΙΟ

Αν και είναι νωρίς να μιλάμε για πλάνα και σχηματισμούς εν όψει του επαναληπτικού, η λογική λέει ότι δεν θα πρέπει να αναμένονται δραματικές αλλαγές εκατέρωθεν.

Αυτό που πρωτίστως ενδιαφέρει τον Αντρέα Στραματσόνι είναι να παρουσιαστούν οι παίκτες του 100% συγκεντρωμένοι "στο δεύτερο ημίχρονο αυτού του ζευγαριού" όπως χαρακτηριστικά λέει και αποφασισμένοι να το "τελειώσουν" μ' ένα δικό τους γκολ στην πρώτη -ει δυνατόν- ευκαιρία που θα τους παρουσιαστεί.

Αρωγός του στην προσπάθεια να διατηρήσει την επαγρύπνηση σε πολύ υψηλά επίπεδα, είναι οι προσπάθειες των Δανών να δυναμιτίσουν τον επαναληπτικό από το τελευταίο κιόλας σφύριγμα στο γήπεδο της Λεωφόρου.

Η καταγγελία στην οποία προσανατολίζονται σε βάρος του Μάρκους Μπεργκ, οι φωνές τους για τη διαιτησία και η ένσταση για την αποβολή του Ρένοβ, είναι αντιδράσεις που καλλιεργούν πολεμική ατμόσφαιρα στις τάξεις των οπαδών τους, που σημειωτέον δεν χρειάστηκαν τίποτε από τα παραπάνω για να πετροβολήσουν το λεωφορείο της Χέρτα την παραμονή της αναμέτρησης και να τιμωρηθούν για την εν γένει συμπεριφορά τους από την ΟΥΕΦΑ με "λουκέτο" μέρους της εξέδρας που φιλοξενεί τους πιο "σκληροπυρηνικούς" για το ματς της Πέμπτης.

ΑΓΧΟΣ ΚΑΙ ΡΙΣΚΑ

Ξέρει λοιπόν ο Στραματσόνι ότι τους περιμένει ένα δύσκολο και πολύ πιεστικό πρώτο τέταρτο που θα γίνει και ημίωρο και όσο επιτρέπουν οι φυσικές δυνάμεις ποδοσφαιριστών που έχουν πολύ καλύτερο αγωνιστικό ρυθμό, τουλάχιστον όσο ο Παναθηναϊκός δεν βρει το γκολ που θα βάλει "ταφόπλακα" στις όποιες ελπίδες.

Και στόχος του δεν είναι να "ροκανίσει" τον χρόνο, αλλά να τον αφήσει να κυλήσει σε βάρος τους και να τους υποχρεώσει σε ρίσκα που θα κάνουν ευκολότερη τη ζωή των γρήγορων επιθετικών του.

Είναι πιεσμένος ο Ιταλός και το κατάλαβαν όσοι τον παρατήρησαν προσεκτικά στην Στοκχόλμη. Δεν θα είναι διαφορετικός και στη Δανία. Γνωρίζει πόσο σημαντική είναι για τον Παναθηναϊκό η πρόκριση στους ομίλους του Europa League και τον αγχώνει εύλογα το διακύβευμα.

Όταν κρατήσει το εισιτήριο στα χέρια του, θα νιώσει περισσότερο ασφαλής, όχι για τη θέση του στην άκρη του "πράσινου" πάγκου, αλλά για την ευχέρεια να ολοκληρώσει τη δημιουργία αυτού που έχει στο μυαλό του, με τα εργαλεία που έχει ήδη στα χέρια του, αλλά και κάποια που θα μπορούσαν υπό προϋποθέσεις να προστεθούν. Αλλά γι' αυτά θα πούμε περισσότερα αύριο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Η "πληρωμένη" απάντηση του Μπεργκ
Επίθεση στον Μπεργκ: "Πώς θα ξαναμπεί στο ίδιο μπάνιο με μαύρους συμπαίκτες του";
Στην αντεπίθεση ο Παναθηναϊκός: Καταγγέλλει την Μπρόντμπι

News 24/7

24MEDIA NETWORK