Πλάνα, περιφρούρηση και πριμ

Ο Δημήτρης Κριτής καταγράφει την προετοιμασία του αγωνιστικού και του εξωαγωνιστικού τμήματος του Παναθηναϊκού για το ντέρμπι με τον Ολυμπιακό, που περιλαμβάνει αλλαγές τακτικής, μέτρα ασφαλείας, δηλώσεις, δείπνο και πριμ.

Πλάνα, περιφρούρηση και πριμ
INTIME SPORTS

Θα περίμενε κανείς ότι η ιδιαιτερότητα του αυριανού παιχνιδιού του Ολυμπιακού για το Europa League, θα έβαζε το "πράσινο" ποδοσφαιρικό τμήμα και -κυρίως- το προπονητικό επιτελείο σε κατάσταση αναμονής, προκειμένου να διαπιστώσει αφ' ενός μεν τις αρχικές επιλογές του Περέιρα στην Ουκρανία, αφ' ετέρου -και εκ του αποτελέσματος- τις δυνατότητες του Πορτογάλου να φρεσκάρει με νέα πρόσωπα την ομάδα του στη Λεωφόρο.

Ο Γιάννης Αναστασίου και οι συνεργάτες του έχουν καταλήξει σχεδόν με βεβαιότητα στο συμπέρασμα ότι οι αλλαγές από παιχνίδι σε παιχνίδι δεν θα είναι περισσότερες από τρεις. Βία δύο στην αμυντική γραμμή και μία στη μεσαία (ή και το ανάποδο) είναι το πιθανότερο σενάριο και αυτό σε επίπεδο προσώπων και όχι διάταξης στο χορτάρι. Οπότε τα σχέδια των "πρασίνων" δεν εξαρτώνται από τη μεσοβδόμαδη αγωνιστική υποχρέωση των "ερυθρολεύκων", αλλά εστιάζονται στο να δοκιμάσουν σε οριακές καταστάσεις τη συνεπακόλουθη καταπόνηση.

Ατζαγκούν αντί Νίνη και ερώτημα δεξιά

Το προπονητικό επιτελείο φαίνεται πως έχει ήδη αποφασίσει να εφαρμόσει πολύ επιθετική άμυνα στα 2/3 του γηπέδου, πιέζοντας τόσο το κεντρικό αμυντικό δίδυμο, όσο και τους μέσους του άξονα, ώστε να μην έχουν ξεκούραστες υποδοχές της μπάλας. Αυτό είναι που δίνει προβάδισμα στον Ατζαγκούν για μία θέση στη μεσαία γραμμή, αφού αποτελεί τον πιο πειθαρχημένο τακτικά ποδοσφαιριστή της συγκεκριμένης γραμμής, σε ό,τι αφορά στο πρέσινγκ του αντιπάλου.

Δεν είναι τυχαίο ότι σε όλα τα ρεπορτάζ, παρουσιάζεται ως βασικό δίλημμα του Έλληνα τεχνικού η θέση πίσω από το επιθετικό δίδυμο και το μόνο παράδοξο είναι ότι απουσιάζει από τις φερόμενες ως επικρατέστερες επιλογές το όνομα του Σωτήρη Νίνη. Ατζαγκούν ή Πέτριτς είναι το ερώτημα στο οποίο προτίθενται να απαντήσουν οι περισσότεροι, αλλά για την προπονητική ομάδα των "πρασίνων", δεν είναι τόσο ξεκάθαρα τα πράγματα.

Ο Παναθηναϊκός το προηγούμενο διάστημα χρησιμοποίησε μία επιθετική τριάδα που δεν κάλυπτε το δεξί άκρο της επίθεσης. Είχε αριστερό εξτρέμ, επιθετικό κορυφής και επιτελικό μέσο. Αν ισχύσει το ίδιο και την Κυριακή, η επιλογή του Νίνη δίνει τη δυνατότητα να κλίνει στη δεξιά πτέρυγα στις ανασταλτικές φάσεις του παιχνιδιού και να φρενάρει τις προωθήσεις του Μαζουακού. Διαφορετικά θα πρέπει να αναλάβει τον συγκεκριμένο ρόλο ο δεξιός εσωτερικός μέσος, οπότε η παρουσία του Ζέκα εκεί μάλλον κρίνεται επιβεβλημένη.

Η δεύτερη θέση που συγκεντρώνει το μεγαλύτερο ενδιαφέρον είναι αυτή του δεξιού μπακ, με τους Τριανταφυλλόπουλο και Μπούρμπο να τη διεκδικούν, αλλά και το -μικρό για την ώρα- ενδεχόμενο να βρεθεί εκεί ο Ζέκα να οδηγεί σε άλλες καραμπόλες, αφού σε αυτή την περίπτωση θα χωρέσουν στο αρχικό σχήμα και ο Ατζαγκούν σε ρόλο Ζέκα στη μεσαία γραμμή και ο Πέτριτς ή ο Νίνης σε ρόλο επιτελικού.

Όλα αυτά θα αποφασιστούν μέχρι την προπόνηση της Παρασκευής, αφού πρόθεση του Γιάννη Αναστασίου είναι να αφιερώσει το Σάββατο σε συγκεκριμένες ασκήσεις τακτικής και τις ώρες που απομένουν ως την έναρξη του ντέρμπι, σε κατ' ιδίαν κουβέντες με παίκτες που θα αποτελέσουν τα κλειδιά στα επί χάρτου πλάνα του.

Έτοιμοι για Μαρινάκη

Δεν ισχύει όμως το ίδιο και για τη διοίκηση που πέρασε από χθες σε κατάσταση συναγερμού, ώστε να διασφαλιστεί η ομαλή διεξαγωγή του ντέρμπι και σε συνεργασία με τους φίλους του συλλόγου να δημιουργηθούν όλες εκείνες οι απαραίτητες συνθήκες και προϋποθέσεις ώστε να συνεχιστεί η καταιγιστική νικηφόρα πορεία στη Λεωφόρο.

Ο πρόεδρος της ΠΑΕ είχε ήδη επαφή με τον Υφυπουργό Αθλητισμού, Σταύρο Κοντονή, ώστε να υπάρξουν συντονισμένες προσπάθειες και από τις δύο πλευρές, ενώ υπηρεσιακά στελέχη της ΠΑΕ δεν έπαψαν, μετά από τη σύσκεψη για τα μέτρα ασφαλείας, να βρίσκονται σε επαφή με τα εντεταλμένα όργανα Δημόσιας Τάξης.

Οι άνθρωποι του Παναθηναϊκού προετοιμάζονται για το ενδεχόμενο να δώσει τελικά το "παρών" ο πρόεδρος των Πειραιωτών, Βαγγέλης Μαρινάκης, και να παρακολουθήσει από το μπουθ των φιλοξενουμένων της αναμέτρηση του "Απόστολος Νικολαΐδης". Όλοι αντιλαμβάνονται τις δυσκολίες που υπάρχουν λόγω στενότητας των χώρων επί του οδού Τσόχα, αλλά και τη γειτνίαση των θυρών εισόδου στο γήπεδο με τα δύο πέταλα που φιλοξενούν και τους πιο ένθερμους φίλους των "πρασίνων". Ωστόσο δεν είναι η πρώτη φορά.

Ούτε να σκέφτονται τιμωρία

Από κει και πέρα, υπήρξε μία πρώτη (τηλεφωνική) επαφή του προέδρου της ΠΑΕ, με εκπροσώπους της Θύρας 13 και σε σχετικό αίτημα, δεν έδειξε αρνητικός να παραστεί στο διαδικτυακό ραδιόφωνο των οργανωμένων φίλων του "τριφυλλιού" και να απευθύνει από κει τις παραινέσεις για τη δημιουργία μιας ατμόσφαιρας που θα βοηθήσει και θα σπρώξει την ομάδα στη νίκη, αντί να δίνει ανάσες στους φιλοξενούμενους με συχνές διακοπές του παιχνιδιού.

Και όχι μόνο. Στη διοίκηση δεν θέλουν ούτε να σκέφτονται το ενδεχόμενο τιμωρίας της έδρας, που φέτος έχει αποδειχθεί το δυνατότερο όπλο της ομάδας στην αντεπίθεση που εξαπέλυσε για την προσέγγιση της κορυφής.

Τέλος, οι πληροφορίες θέλουν τον Γιάννη Αλαφούζο να δίνει το "παρών" το Σάββατο και να δειπνεί με τα μέλη της αποστολής, ανακοινώνοντας πριμ νίκης, χωρίς να έχει διευκρινιστεί εάν θα είναι σε οποιαδήποτε μορφή εξαρτώμενο και από τη συνέχεια των "πρασίνων" στη Super League ή την τελική τους κατάταξη.

Διαβάστε ακόμη

Ντάνουτ Λούπου: Από ρουμανικό λαχείο στις φυλακές Κορυδαλλού (PHOTOS+VIDEOS)

News 24/7

24MEDIA NETWORK