Ποιόν να πείσεις, πώς και γιατί;

Ο Δημήτρης Κριτής γράφει για την ήττα του Παναθηναϊκού στην Κομοτηνή και την κακή διαιτησία.

Ποιόν να πείσεις, πώς και γιατί;

Η ήττα του Παναθηναϊκού στις καθυστερήσεις του αγώνα στη Θράκη, με σκορ 2-1 από τον Πανθρακικό, είναι πέραν πάσης αμφιβολίας, ξένη προς την εικόνα του παιχνιδιού και διαμορφώθηκε κόντρα στη ροή του, ακόμη κι αν οι “πράσινοι” αγωνίζονταν με αριθμητικό μειονέκτημα από τη συμπλήρωση μιας ώρας παιχνιδιού.

Όχι γιατί ο Παναθηναϊκός ήταν σαρωτικά καλύτερος, απόλαυσε συντριπτικά ποσοστά κατοχής μπάλας ή είχε πολλαπλάσιες τελικές προσπάθειες και ευκαιρίες για γκολ. Μοιρασμένο ήταν το πρώτο σαρανταπεντάλεπτο, με ελαφρύ προβάδισμα 46-54 στην κατοχή της μπάλας και την ευκαιρία του 8ου λεπτού, του Καρέλη, να ξεχωρίζει, αλλά τον Πανθρακικό να εκμεταλλεύεται ένα ολέθριο λάθος και να πηγαίνει στα αποδυτήρια με το υπέρ του 1-0.

Απλώς στο δεύτερο μέρος, με παίκτη λιγότερο, ο Παναθηναϊκός ήταν πολύ καλύτερος, δημιούργησε και έχασε τουλάχιστον τρεις πολύ μεγάλες ευκαιρίες, με τον Πανθρακικό να σκοράρει στη μία από τις δύο υποψίες ευκαιρίας που του παρουσιάστηκαν. Πιο τυχερός; Πιο αποτελεσματικός; Έτσι ή αλλιώς, ο Πανθρακικός πανηγύρισε μία πολύ σπουδαία νίκη, πήρε μια βαθιά βαθμολογική ανάσα στη μάχη για την αποφυγή του υποβιβασμού και ο Παναθηναϊκός πέρασε μετά από καιρό στη τρίτη θέση, χωρίς όμως βαθμολογικές ανακατατάξεις στον πίνακα των πλέι οφ.

Δεν νομίζω όμως ότι το αποτέλεσμα είναι αυτό που συζητιέται αυτή την ώρα στα ποδοσφαιρικά πηγαδάκια ή πολύ περισσότερο απασχολεί ιδιαίτερα τους φιλάθλους που δεν έχουν προσβληθεί από ανοσία και που παρακολουθούν και έχουν απαιτήσεις από τη δικαστική διερεύνηση στα του ποδοσφαίρου.

Το ερώτημα είναι εάν πρόκειται για έναν πολύ κακό διαιτητή, οπότε υπάρχουν διοικητικές ευθύνες για όσους τον επέλεξαν και τον διατηρούν στους πίνακες της Superleague ή ένα ακόμη επεισόδιο επίδειξης δύναμης υπόδικων ποδοσφαιροπαραγόντων κόντρα σε αυτούς που επιδιώκουν την παραδειγματική τιμωρία τους.

Παρ' ότι δεν υπήρξαν μεγάλα λάθη στη ροή του παιχνιδιού (οι διαιτητές είδαν σωστά τα οφσάιντ στα δύο γκολ του Παναθηναϊκού και δεν τα κατακύρωσαν) και τους ξέφυγε μόνο μία περίπτωση που καταλογίστηκε εσφαλμένα σε θέση οφσάιντ ο Πράνιτς που έφευγε μόνος του από τα αριστερά και οι αστοχίες περιορίζονται στον πειθαρχικό έλεγχο όπου δεν απαιτούνται ιδιαίτερες γνώσεις και γερακίσιο μάτι, είμαι βέβαιος ότι πρόκειται απλά για έναν κακό διαιτητή.

Μην με ρωτάτε “πώς γίνεται αυτό;”. Αυτή την αίσθηση έχω. Απλά δεν έχω επαρκή επιχειρήματα για να πείσω αυτούς που πιστεύουν το αντίθετο. Και δεν αναφέρομαι σε αυτούς που έχουν διαλέξει στρατόπεδο και βρίσκονται ούτως ή άλλως στα χαρακώματα. Γνωρίζουμε τι πιστεύουν, πιθανολογούμε γιατί πιστεύουν αυτό που πιστεύουν και δεν μας αφορούν, ούτε βοηθούν ή επηρεάζουν πλέον το σχηματισμό γνώμης.

Ξέρεις ότι οι μεν θα σου πουν ότι “δεν έχει κανένα νόημα να χολοσκάνε για το πρωτάθλημα της παράγκας και να τα βάζουν με τον Αλαφούζο ή τον Αναστασίου ή τον Καρέλη”, οι δε θα λένε πάλι “να φτιάξει ομάδα για να κερδίζει και τη διαιτησία” και “πώς είναι δυνατόν να φωνάζουν με πέντε όλες κι όλες τελικές προσπάθειες στην εστία, ο Παναθηναϊκός είναι μικρή ομάδα”.

Κι επειδή κανείς πια δεν έχει όρεξη να τους αντιμετωπίσει, ούτε πολύ περισσότερο να τους πείσει για τη φυγόμυαλη λογική τους, περιοριζόμαστε σε όσους θέλουν και προσπαθούν ακόμη να σκέφτονται διαφορετικά και ποδοσφαιρικά. Υπάρχουν ανάμεσά τους κάποιοι (έστω) που να συμφωνούν μαζί μου ότι πρόκειται απλά για έναν κακό διαιτητή;

Υ.Γ.: Στις επιλογές του Αναστασίου για την ενδεκάδα τώρα. Στο συγκεκριμένο παιχνίδι δεν είχε στη διάθεσή του τα δύο αμυντικά χαφ της ομάδας (Λαγός τιμωρημένος και Μέντες με ενοχλήσεις) και τον Τριανταφυλλόπουλο που επίσης ήταν τιμωρημένος.

Σε όσους αναρωτιούνται για τον αποκλεισμό του Δώνη, θεωρώντας δεδομένο ότι τιμώρησε σιωπηρά τον Πράνιτς για όσα έγραψε στον Τούντορ και κατά συνέπεια έπαιξε ο Μπούι στην αρχική ενδεκάδα, να ξεκαθαρίσω απλώς ότι τη συγκεκριμένη διάταξη (Ζέκα, Ατζαγκούν, Μπούι) την έδειξε από την προπόνηση της Παρασκευής όταν ακόμη δεν είχε τοποθετηθεί ο Κροάτης για τον νεαρό συμπατριώτη του.

Μοναδική αλλαγή ήταν ότι μπροστά τους και δεξιά είχε τον Μαυρία αντί του Κλωναρίδη, αλλά πριν την ολοκλήρωση της προπόνησης τραυματίστηκε ο Μαυρίας κι έτσι πήρε το χρίσμα ενδεκάδας ο Κλωναρίδης.

Δεν είναι λοιπόν αποτέλεσμα “καραμπόλας” το αρχικό σχήμα, αλλά συνειδητή επιλογή. Αυτό, τίποτε άλλο.

Διαβάστε ακόμη:

Πανθρακικός-Παναθηναϊκός 2-1

Αναστασίου: "Αστάθμητοι παράγοντες"

Ξέσπασε στο twitter o Αλαφούζος

News 24/7

24MEDIA NETWORK