Πολύ καλός δεν ήταν, αλλά είχε... πρόγραμμα

Ο Δημήτρης Κριτής γράφει για την "καθαρή" νίκη του Παναθηναϊκού κόντρα στην ΑΪΚ Στοκχόλμης, το κοουτσάρισμα του Αντρέα Στραματσόνι και τα συμπεράσματα που βγήκαν από το παιχνίδι.

Πολύ καλός δεν ήταν, αλλά είχε... πρόγραμμα
ACTION IMAGES PRESS AGENCY

“Όσα ξέρει ο νοικοκύρης, δεν τα ξέρει ο κόσμος όλος” λέει ο θυμόσοφος λαός μας και η επιλογή του Αντρέα Στραματσόνι να ξεκινήσει τη χθεσινή αναμέτρηση του Παναθηναϊκού κόντρα στην ΑΙΚ με τρεις κεντρικούς αμυντικούς, μπορεί να είναι και προϊόν γνώσης και όχι απλά ανασφάλειας.

Άλλωστε, περίμενε τους Σουηδούς με 5-3-2 και όχι με αυτό το 5-4, 5-0, 5 που τελικά παρέταξαν και δεν εγκατέλειψαν ούτε και μετά την επίτευξη του 1-0. Και μην ξεχνάμε, ότι όσο υπήρχαν οι τρεις πίσω, δεν υπήρξε υποψία ευκαιρίας για τους φιλοξενούμενους, ενώ με την αφαίρεση του Κουτρουμπή δέχθηκε και δύο φάσεις ο Παναθηναϊκός, στις οποίες χρειάστηκε την ετοιμότητα του Στιλ.

Εν πάση περιπτώσει, με την έναρξη του δευτέρου ημιχρόνου κι αφού είχε περάσει το μήνυμα στην αντίπερα όχθη ότι δεν θα της χαριστεί με ποδοσφαιρική αφέλεια, απέσυρε τον έναν από τους τρεις (γιατί τον Κουτρουμπή και όχι τον Ιβάνοφ είναι ένα ερώτημα, αλλά κατανοητή η επιμονή να κερδίσει τον Βούλγαρο μέσα από τα παιχνίδια), όχι γιατί ήταν κακός, αλλά γιατί δεν θα μπορούσε να είναι χρήσιμος.

Η ΦΥΣΙΚΗ ΕΞΕΛΙΞΗ

Και με την είσοδο του Βιγιαφάνιες (και αργότερα και του Λέτο) κέρδισε επιθετική τόνωση και κορμιά στην αντίπαλη περιοχή και με υπομονή καλλιέργησε τη βεβαιότητα ότι αργά ή γρήγορα ένα γκολ θα το βρει. Και το βρήκε, έστω και από κεντρικό αμυντικό, έστω και με τις σέντρες που μέχρι τότε έμοιαζαν με βούτυρο στο ψωμί της υψηλόσωμης και πολυπρόσωπης σουηδικής άμυνας. Κάπου κουράστηκαν κι αυτοί να τα κάνουν όλα σωστά...

Ένα γκολ οι “πράσινοι” θα το βρουν, όπως και να έχει και στη ρεβάνς. “Στον επαναληπτικό θα είμαστε μία τελείως διαφορετική ομάδα" δήλωσε ο τεχνικός των Σουηδών, αλλά μην παίρνετε και όρκο. Άλλωστε μοιάζει να ποντάρει περισσότερο στον συνθετικό χλοοτάπητα, παρά σε μια θεαματική αγωνιστική αλλαγή της ομάδας του.

Ούτε ο Παναθηναϊκός θα αλλάξει εντυπωσιακά. Αυτός τουλάχιστον δεν έχει και λόγο να το κάνει. Μόνο ένα γρήγορο γκολ των Σουηδών μπορεί να αλλάξει τις ισορροπίες του αγώνα. Και αυτό θα κοιτάξει να αποφύγει η ομάδα του “τριφυλλιού”. Μπροστά είπαμε, ένα γκολ θα το βγάλει. Έστω κι αν βρει το ίδιο τείχος απέναντί της, έστω κι αν χρειαστεί να περιμένει τη στιγμή που οι γηπεδούχοι θα πάρουν αναπόφευκτα τα ρίσκα τους.

Υ.Γ.1: Στα συμπεράσματα του φιλικού της Κωνσταντινούπολης (εκεί που έγινε το ντεμπούτο των τριών στόπερ) σημειώναμε: “Υπήρξαν και αντιφατικές πληροφορίες, όπως για παράδειγμα η πολύ καλή εμφάνιση του Λουντ που είναι όμως ο πρώτος που κινδυνεύει να χάσει τη θέση του με την είσοδο του Γουακάσο...” και όντως χθες ο Στραματσόνι έχασε ίσως τον πιο φορμαρισμένο ποδοσφαιριστή του.

Απεναντίας, δεν κέρδισε κάτι (πλην της τακτικής προσήλωσης και μαχητικότητας) από τον Γκανέζο. Δεν βοήθησε στο δημιουργικό κομμάτι, αφού η πλειονότητα των επιθετικών προσπαθειών του Παναθηναϊκού είχαν αφετηρία τη δεξιά πτέρυγα, αλλά δεν εκμεταλλεύτηκε και τη συγκυρία για να πατήσει περισσότερο την αντίπαλη περιοχή και να αυγατίσει τις επιλογές στους αποδέκτες της μπάλας.

Υ.Γ.2: Χρειάζεται χρόνο ο Χουλτ για να είναι το ίδιο καλός και στα δύο σκέλη των καθηκόντων του. Επιθετικά είναι δραστήριος, αλλά αμυντικά δεν πατάει πάντα με σιγουριά. Ίσως είναι κι αυτός ένας λόγος που ο Ιταλός καταλήγει στην τριάδα με αριστεροπόδαρο στόπερ.

Υ.Γ.3: Επανερχόμενοι στο θέμα της νοοτροπίας, οι “πράσινοι' χθες μπορεί να μην έθελξαν με την εμφάνισή τους, αλλά έβγαλαν τη σιγουριά και την υπομονή του φαβορί. Μπορεί να είχαν αρκετά γεμίσματα στο παιχνίδι τους, αλλά ήταν επιλογή και όχι προϊόν άγχους ή πανικού για τον χρόνο που κυλούσε με απαραβίαστη την εστία των φιλοξενουμένων.

Υ.Γ.4: “Άσφαιρος” χθες ο Μπεργκ (για την ακρίβεια σκόραρε και κακώς του ακυρώθηκε το τέρμα), αλλά έδωσε πολλές μάχες κόντρα στην αντίπαλη τριάδα και αυτό ήταν αποτέλεσμα του γεγονότος ότι πολύ λίγες φορές ο Ιμπάρμπο λειτούργησε στη λογική του διδύμου και τραβιόταν περισσότερο στο δεξί άκρο.

Μία από αυτές που το έκανε, παραλίγο να δώσει νωρίτερα το προβάδισμα στο “τριφύλλι”, αλλά ήταν πολύ αποτελεσματική η αντίδραση του Σουηδού τερματοφύλακα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Παναθηναϊκός - ΑΪΚ 1-0
Η περιγραφή του Sport24 Radio στο γκολ του Παναθηναϊκού
Στραματσόνι: "Ο Παναθηναϊκός πρέπει να επιστρέψει στη θέση που του αξίζει"

News 24/7

24MEDIA NETWORK