Να ξανακερδίσει τον Μπεργκ

Ο Δημήτρης Κριτής εξηγεί γιατί ο Παναθηναϊκός πρέπει πριν από τους Εσιέν και Σάντσεθ, να ξανακερδίσει τον παλιό, καλό Μπεργκ.

Να ξανακερδίσει τον Μπεργκ
INTIME SPORTS

Μπορεί η απουσία των Εσιέν και Σάντσεθ από τα αγωνιστικά πλάνα του "τριφυλλιού" να συζητιούνται περισσότερο (και δικαιολογημένα), αλλά επειδή η ιστορία γράφεται από τους παρόντες, η μεγαλύτερη φετινή "απώλεια" για τον Παναθηναϊκό δεν είναι οι παραπάνω, αλλά ο Μάρκους Μπεργκ!

Μία υποτονική και αναποτελεσματική αγωνιστική παρουσία, οι Άγγλοι την χαρακτηρίζουν "bad day at the office" (κακή μέρα στο γραφείο) και την αφήνουν πίσω χωρίς αναστολές. Ίσως και μια δεύτερη. Από κει και πέρα εγείρονται ερωτηματικά και αναζητούν τις απαντήσεις στα στατιστικά και στις εργαστηριακές μετρήσεις.

Στην περίπτωση του Μάρκους Μπεργκ, οι αριθμοί δεν είναι τόσο δυσανάλογοι, όσο η εικόνα του στο χορτάρι σε σχέση με την αδιαμφισβήτητη ποιότητά του. Σ' αυτό βεβαίως συντελεί και η συνολικά μετριότατη εικόνα του Παναθηναϊκού, που του επιτρέπει ακόμη κι έτσι να βρίσκεται στη δεύτερη θέση μεταξύ των συμπαικτών του στον πίνακα αξιολόγησης (evaluation index) πίσω από τον Νίκο Καρέλη (0.184 έναντι 0.203) και πρώτος στους βαθμούς (evaluation points, 104 έναντι 102 του Ζέκα και 91 του Καρέλη).

Η διαφορά εντοπίζεται στον εκνευρισμό που βγάζει στο χορτάρι, ο οποίος αποτυπώνεται στα νούμερα και εν μέρει δικαιολογείται από αυτά. Για παράδειγμα, οι 12 τελικές προσπάθειες που έχει σε 6 ενενηντάλεπτα είναι μικρός αριθμός για την κλάση του Σουηδού, αλλά τα 2 γκολ (και δύο ασίστ) που έχει συνεισφέρει (1/6 ευστοχία) δεν τον φέρνουν πολύ μακριά τους μέσους όρους του (1/5 πέρσι), αν μάλιστα συνυπολογίσουμε ότι στην πλειοψηφία τους δεν ήταν τελειώματα από θέσεις γκολ, αλλά προσωπικές ενέργειες.

Όμως τα 26 λάθη του είναι εξόφθαλμα υπερβολικό νούμερο, έχοντας μόλις μία περισσότερη (27) σε σωστές μεταβιβάσεις και τον εκτόξευσαν στη δεύτερη θέση του πράσινου πίνακα, πίσω από τον Ζέκα που παραδοσιακά ηγείται (49) στην προσπάθειά του να ξεμπλοκάρει την ανάπτυξη των πρασίνων. Όπως επίσης υπερβολική είναι η ισορροπία στα φάουλ που κέρδισε και παραχώρησε (8-8!) που δεν συναντάται παρά σε ελάχιστες περιπτώσεις παγκοσμίως, αλλά προφανώς έχει να κάνει και με την αντιμετώπιση των διαιτητών.

Όλοι πάνω του

Δεν είναι υπερβολή να πούμε ότι όλος ο Παναθηναϊκός έχει πέσει πάνω στον Σουηδό, επιχειρώντας να τον αποφορτίσει και να του δώσει την ώθηση για την απαιτούμενη επανεκκίνηση. Από τον πρόεδρο Γιάννη Αλαφούζο που επιδιώκει προσωπικές επαφές με τον 29χρονο φορ και την οικογένειά του, τους Βόκολο και Αναστασίου με συχνές παραινέσεις να ηρεμήσει και διαρκή παρότρυνση ως και τους οργανωμένους που στην Ξάνθη φώναξαν ρυθμικά το όνομά του στη θέα της έντασης με την οποία πανηγύρισε το τρίποντο.

Ο Μπεργκ μπορεί να αποτελεί βαρόμετρο για την απόδοση του Παναθηναϊκού, αλλά δεν είναι ακριβώς αυτό που λέμε ηγέτης στα αποδυτήρια. Δεν είναι ο άνθρωπος που θα συγκεντρώσει τους συμπαίκτες του, θα τους μιλήσει, θα τους "τσιτώσει". Μπορεί να "σύρει το κάρο από τη λάσπη" μ' ένα κρίσιμο γκολ, αλλά όχι να "ντοπάρει" το σύνολο και να προετοιμάσει την "αντεπίθεση".

Και η έκρηξή του, μετά το σφύριγμα της λήξης στα Πηγάδια ήταν ίσως το πρώτο σημάδι της διάθεσής του σε αυτή τη δύσκολη φάση, να ξεφύγει από το προσωπικά στερεότυπα και να συνταχθεί στην πρώτη γραμμή της επιχείρησης ανάκαμψης. Ψέμματα, ήταν η δεύτερη. Είχε προηγηθεί μία κουβέντα του πριν το παιχνίδι της Ξάνθης, όταν και υποστήριξε ότι δεν θέλει να τον συμπαρασύρει η ομάδα σε καλύτερες ημέρες, αλλά πρέπει να την βοηθήσει εκείνος προηγουμένως για να βγει από το αγωνιστικό αδιέξοδο.

Και η επιστροφή του αυστηρά στην κορυφή της επίθεσης, σε αντίθεση με τους προηγούμενους πειραματισμούς, εκτιμάται ότι θα βοηθήσει προς αυτή την κατεύθυνση. Φτάνει βεβαίως να έχει και τις ευκαιρίες για να "ξεσπάσει", γιατί η αλήθεια είναι ότι ούτε στην εθνική του ομάδα τις είχε φέτος.

Μια ευκαιρία με την εθνική

Οι ήττες μέσα στον Σεπτέμβρη από τη Ρωσία (1-0 εκτός) και την Αυστρία (1-4 εντός), στις οποίες συμμετείχε για 30 και 90 λεπτά αντίστοιχα, μάλλον επιδείνωσαν ψυχολογικά το τοπίο. Τα δύο προσεχή παιχνίδια με το Λιχτενστάιν στις 9 Οκτωβρίου και την Μολδαβία τέσσερις ημέρες αργότερα, μπορεί να μη βγάλουν τη Σουηδία από τη ψυχοφθόρα διαδικασία των πλέι οφ για την πρόκριση στην τελική φάση του Euro 2016 στη Γαλλία, αλλά προσφέρουν τη δυνατότητα για ευρύσκορες νίκες και ισχυρή ψυχολογική τόνωση.

Γιατί στα ντέρμπι που ακολουθούν την εντός έδρας αναμέτρηση με τον ΠΑΣ Γιάννινα (χωρίς αν υποτιμούνται φυσικά οι Ηπειρώτες), ο Καλός Μάρκους Μπεργκ είναι ικανή και αναγκαία συνθήκη, για να διατηρηθεί ο Παναθηναϊκός σε πρωταγωνιστικό ρόλο.

Διαβάστε ακόμη:

Ο καλύτερος Παναθηναϊκός της τριετίας

Μπεργκ: "Συμβαίνουν ηλίθια πράγματα"

Δήλωση με αιχμές από Μπεργκ

News 24/7

24MEDIA NETWORK