Σημάδι ζωής και επανεκκίνησης

Ο Δημήτρης Κρίτης γράφει για την ανάγκη να νικήσει ο Παναθηναϊκός την Εστορίλ, παρά το γεγονός ότι δεν έχει ελπίδες πρόκρισης και αναλύει τη βαθμολογική κατάρρευση του "τριφυλλιού" στην κατάταξη της UEFA.

Σημάδι ζωής και επανεκκίνησης

Θυμάμαι πόσο ενοχλούσε πέρσι και πρόπερσι το μαύρο καπελάκι “Europa League” του Γιάννη Αλαφούζου στα επίσημα Ολυμπιακού Σταδίου και Λεωφόρου.. Καπελάκια που έκαναν θραύση σε Περιστέρι και Τρίπολη ως αναμνηστικά της υπέρβασης κατ' αρχάς και της καθιέρωσης στα ευρωπαϊκά εισιτήρια ακολούθως, για τον Παναθηναϊκό (η κατά τα άλλα ρεαλιστική προσέγγιση της πραγματικότητας) ήταν απλώς υπενθύμιση της ραγδαίας απομάκρυνσης από τα “περασμένα μεγαλεία και διηγώντας τα να κλαις”...

Η δεύτερη ευρωπαϊκή συμμετοχή των “πρασίνων”, στην εποχή της “Παναθηναϊκής Συμμαχίας”, ολοκληρώνεται απόψε. Ο Παναθηναϊκός χρειάζεται νίκη με τρία γκολ διαφορά ή 2-0 για να αποφύγει την τελευταία θέση του ομίλου του (*) και να καταλάβει την τρίτη, όπως και το 2012-2013, τότε πίσω από Λάτσιο και Τότεναμ και πάνω από Μάριμπορ και τώρα πίσω από Ντινάμο Μόσχας και Αϊντχόφεν και πάνω από Εστορίλ).

Όχι ότι έχει και πολύ μεγάλη σημασία, αν και σωρευμένες όλες αυτές οι ήσσονος σημασίας λεπτομέρειες επιδεινώνουν ακόμη περισσότερο την ήδη δυσχερή θέση του “τριφυλλιού” στα ευρωπαϊκά κύπελλα. Μην ξεχνάμε ότι ο Παναθηναϊκός έχασε φέτος την πολύ καλή χρονιά της περιόδου 2009-2010 όταν και έπαιξε στα πλέι οφ του Champions League, συνέχισε στους ομίλους του Europa League, προκρίθηκε στα νοκ άουτ παιχνίδια και πέρασε και από την πρώτη φάση αποκλείοντας τη Ρόμα.

Βαθμολογική κατάρρευση

Από τους 30.200 βαθμούς έπεσε στους 16.600 και αυτή τη στιγμή με την πενιχρή συγκομιδή των δύο νικών επί της Μίντιλαντ και τις ισοπαλίες με Σταντάρ και Αϊντχόφεν είναι στους 19.700. Είναι στην 96η θέση, αλλά με ομάδες όπως η Φέγενορντ, η Τορίνο, η Σεντ Ετιέν, η Ζυρίχη και άλλες να συνεχίζουν στη διοργάνωση πιθανότατα θα υποχωρήσει από την εκατοντάδα.

Σημειωτέον ότι τη νέα ευρωπαϊκή χρονιά χάνει την τελευταία του συμμετοχή στους ομίλους του Champions League (2010-2011) και βέβαια θα είναι στους ανίσχυρους ακόμη και στις κληρώσεις των προκριματικών φάσεων. Αυτό από μόνο του καταδεικνύει τη δυσκολία του εγχειρήματος μιας σημαντικής ευρωπαϊκής πορείας που θα επαναπροσδιορίσει τη θέση του στα rankings της ΟΥΕΦΑ και με δεδομένο ότι απευθείας θέση στους ομίλους του Europa League δεν προβλέπεται, μόνο η κατάκτηση του πρωταθλήματος διασφαλίζει ευρωπαϊκή συμμετοχή ως τον Δεκέμβρη.

Βεβαίως δεν είναι μόνο το αγωνιστικό που απασχολεί στο ευρωπαϊκό μέτωπο. Είναι κυρίως το οικονομικό όφελος, το οποίο για τον Παναθηναϊκό φέτος ήταν το μίνιμουμ. Μπορεί να εξασφάλισε τη συμμετοχή του στους ομίλους του Europa League, αλλά υπήρξαν και σημαντικές απώλειες.

Ζημιές και οικονομικά οφέλη

Εισέπραξε τα λίγο παραπάνω από 2 εκατομμύρια ευρώ για τη συμμετοχή του στον πέμπτο όμιλο της διοργάνωσης και θα εισπράξει και κάτι περισσότερο από 1 εκατομμύριο ευρώ από τα συνολικά 3,5 εκατομμύρια ευρώ του market pool (το μοιράζεται με ΠΑΟΚ και Αστέρα).

Δεν κατάφερε να περάσει στα πλέι οφ του Champions League, κάτι που θα του απέδιδε άλλα 2,1 εκατομμύρια ευρώ και δεν πήρε μέχρι σήμερα παρά έναν μόνο βαθμό στα παιχνίδια του ομίλου (εκτός έδρας με την Αϊντχόφεν), δηλαδή μόλις 100.000 ευρώ (**). Δηλαδή, αντί των περίπου 6 εκατομμυρίων ευρώ ενός ρεαλιστικού σεναρίου οικονομικής συγκομιδής, έχει βάλει (ή θα βάλει) στα ταμεία του μόλις 3,5 εκατομμύρια ευρώ.

Η ευρωπαϊκή επανεκκίνηση είναι όχι απλώς επιβεβλημένη για τον σύγχρονο Παναθηναϊκό των πολλών οικονομικών προβλημάτων, αλλά απαιτούμενο για την επίσπευση της συνολικής ανάκαμψης, αν όχι της επιβίωσης. Ήδη από τον πρόσφατα δημοσιευθέντα ισολογισμό είναι σαφές ότι χωρίς σεβαστά ευρωπαϊκά έσοδα, δεν θα βγει από την στενωπό πριν από το 2017, ακόμη και με τα πιεστικά συρρικνωμένα μπάτζετ λειτουργίας.

Και για να έρθουν τα σεβαστά έσοδα από την Ευρώπη απαιτούνται υπερβάσεις εξόδων για την αύξηση της ανταγωνιστικότητας. Κάτι που δεν έγινε φέτος πριν τα παιχνίδια με τη Σταντάρ και κόστισε ακριβά.

Σημάδι ζωής

Η αποψινή νίκη επί της Εστορίλ δεν είναι απλώς ένα ελάχιστο χρέος στην ιστορία του συλλόγου, όπως ειπώθηκε κατά κόρον. Είναι σημάδι ζωής, που θα απαιτήσει περαιτέρω υποστήριξη για την σταδιακή αποκατάσταση της ιστορικής πραγματικότητας. Αν θέλουμε να μιλάμε για ανάκαμψη και επιστροφή σε στάνταρντς Παναθηναϊκού.

(*) Τα κριτήρια στην ισοβαθμία είναι ο αριθμός των βαθμών στα μεταξύ τους παιχνίδια (αν νικήσει ο Παναθηναϊκός θα έχουν από μία νίκη), η διαφορά τερμάτων στα μεταξύ τους παιχνίδια (νίκη με 2-0 ισοφαρίζει το σκορ του πρώτου αγώνα), τα εκτός έδρας γκολ στα μεταξύ τους παιχνίδια (με 3-1 υπερτερεί η Εστορίλ), η διαφορά τερμάτων στο σύνολο των αγώνων του ομίλου (αυτή τη στιγμή η Εστορίλ έχει συντελεστή 6-7 και ο Παναθηναϊκός 5-10), η καλύτερη επιθετική επίδοση (με 3-0 ο Παναθηναϊκός θα έχει 7-10 και η Εστορίλ 6-9).

(**) Στο Europa League πληρώνουν 200.000 η νίκη και 100.000 ευρώ η ισοπαλία.

News 24/7

24MEDIA NETWORK