Συμμαχία ήταν και πάει;

Με την μικρότερη ανταπόκριση και συμμετοχή στην τετραετή πορεία της μέχρι σήμερα, κλείνει το φετινό καλοκαίρι η "Παναθηναϊκή Συμμαχία", το εγχείρημα στο οποίο στηρίχθηκε η σωτηρία και περαιτέρω βιωσιμότητα της ΠΑΕ Παναθηναϊκός, μετά το οδυνηρό στραπάτσο της πολυμετοχικότητας.

Ο ιδρυτής και πρόεδρός της "Παναθηναϊκής Συμμαχίας", Γιάννης Αλαφούζος, δεν καταθέτει τα όπλα, σύμφωνα με τους στενούς συνεργάτες του, αλλά αυτή είναι μια κουβέντα που ακουμπά πολύ περισσότερο στη θεωρία και λιγότερο στο πρακτικό κομμάτι της ιστορίας. Γιατί στην πράξη, ήταν και παραμένει ο μοναδικός μεγαλο-χρηματοδότης. Γιατί στην πράξη είναι πλέον ο μεγαλομέτοχος της ΠΑΕ Παναθηναϊκός και το όνειρο της "λαϊκής βάσης" παρέμεινε θερινής νυκτός, τουλάχιστον για τους περισσότερους.

Η "Παναθηναϊκή Συμμαχία" έκλεισε την πρώτη της χρονιά (2012-2013) με 8.606 μέλη και ταμείο 2.325.608 ευρώ, τη δεύτερη (2013-2014) με 9.305 μέλη και ταμείο 2.580.836 ευρώ, την τρίτη (2014-2015) με 8.495 μέλη και ταμείο 2.680.041 ευρώ, ενώ με σχεδόν περαιωμένη τη διαδικασία διάθεσης εισιτηρίων διαρκείας φέτος, αριθμεί 8.452 μέλη και ταμείο 877.893 ευρώ.

Κι όμως η φετινή χρονιά είχε ξεκινήσει με τις μακράν καλύτερες προοπτικές (λόγω ασφαλώς και των μεταγραφών) και είχε ενισχύσει την αισιοδοξία για "ανάνηψη" και τοποθέτηση του εγχειρήματος σε ράγες ανάκαμψης. Όμως η επιβολή των capital controls από τη μία και οι ευρωπαϊκοί αποκλεισμοί από την άλλη εκμηδένισαν τη δυναμική που αναπτύχθηκε, ακύρωσαν την περιοδεία στην ελληνική περιφέρεια (που από τις πρώτες επισκέψεις σε Καλαμάτα, Σπάρτη, Αλεξανδρούπολη, Ορεστιάδα είχαν σημαντική ανταπόκριση από πλευράς παρόντων) και καθήλωσαν εκ νέου τα νούμερα.

Η αλήθεια είναι ότι δεν δοκιμάστηκε σε ικανοποιητικό περιβάλλον. Κάτι η πολύ δύσκολη οικονομική συγκυρία, κάτι η απουσία από την κορυφαία διασυλλογική διοργάνωση, κάτι η συνολικά αναιμική ευρωπαϊκή παρουσία, συγκρότησαν ένα βαρύ ανασταλτικό μέτωπο. Και μην φανταστεί κανείς ότι δεν υπάρχει άμεση σύνδεση με το αμιγώς αγωνιστικό κομμάτι. Φτάνει να σημειώσουμε ότι πριν τον τελικό κυπέλλου με τον ΠΑΟΚ, τα μέλη της Συμμαχίας "αυγάτισαν" κατά 400 σε μιάμιση μόλις ημέρα, προκειμένου να αποκτήσουν την προνομιακή πρόσβαση στα εισιτήρια του αγώνα. Τετρακόσιοι άνθρωποι γράφτηκαν μέλη στο τέλος της χρονιάς!

Επικοινωνιακό κενό

Από την άλλη πάλι, είναι απορίας άξιον το πώς έχει αποτύχει να επικοινωνήσει αποτελεσματικά την ανταποδοτικότητα της εγγραφής. Η ελάχιστη καταβολή των 50 ευρώ για μία συνδρομή Green Member για παράδειγμα, εκτός του δικαιώματος του εκλέγειν και εκλέγεσθαι, οδηγεί και σε  μία σειρά προνομίων, εκτός της προτεραιότητας στην αγορά καρτών διαρκείας και εισιτηρίων. Για παράδειγμα με 2-3 εξόδους ή επισκέψεις σε κάποια από τις 40 συνεργαζόμενες εταιρίες του προγράμματος, δηλαδή έναν κινηματογράφο, ένα κέντρο παιδικής ψυχαγωγίας και μία αγορά σε μία εταιρία ένδυσης ή υπόδησης, έχει ήδη επιτευχθεί απόσβεση του 50άρικου, μέσω των εκπτωτικών προγραμμάτων.

Και αυτό το αποδεικνύει το γεγονός ότι τα περίπου 8.500 μέλη είναι μία σταθερή βάση την τελευταία τετραετία.  Η συντριπτική πλειοψηφία όσων γράφτηκαν, παραμένουν κοντά. Εκτός... εκτός κι αν υπήρξε συνολική αποτυχία στην προσπάθεια να πειραματιστεί έστω το παναθηναϊκό κοινό με το εγχείρημα. Δεν υπάρχουν στατιστικά στοιχεία για το πόσοι έχουν επισκεφτεί έστω την διαδικτυακή σελίδα της "Παναθηναϊκής Συμμαχίας", ώστε να κατατοπιστούν επαρκώς.

Δεν είναι τυχαίο ότι απ' όλη τη γκάμα των προνομίων, η μοναδική που έχει λειτουργήσει επικουρικά είναι η προτεραιότητα στα εισιτήρια. Εξ ου και οι εγγραφές πριν από μεγάλα παιχνίδια μέσα στη σεζόν, ώστε να αποκτηθεί η πρόσβαση στα εισιτήρια του αγώνα.

Ούτε καν το άνοιγμα της ομάδας προς τους φιλάθλους της, δεν έχει λειτουργήσει προς αυτή την κατεύθυνση. Τα μέλη της "Παναθηναϊκής Συμμαχίας" κατόπιν κλήρωσης, ξεναγούνται στις γηπεδικές και προπονητικές εγκαταστάσεις, γευματίζουν μαζί με την ομάδα μετά την προπόνηση, συζητούν με τους ποδοσφαιριστές και το προπονητικό επιτελείο. Δρώμενα που κάποτε απευθύνονταν μόνο στους κατόχους χρυσής "Panathinaikos Visa"...

Η "Παναθηναϊκή Συμμαχία" συστήθηκε για να αποτελέσει άμεσα τον μεγαλομέτοχο της "πράσινης" ΠΑΕ. Δεν εκπλήρωσε τους απαιτούμενους αριθμητικούς στόχους και μοιραία δεν μπορεί να ανταποκριθεί στον συγκεκριμένο ρόλο.

Αυτή τη στιγμή λειτουργεί ως μεγαλομέτοχος δια του προέδρου της, αλλά στην ουσία η πλειοψηφία των μετοχών ανήκει στον Γιάννη Αλαφούζο και την εταιρία "Sortivo", μέσω της οποία παρείχε στην ΠΑΕ το τελευταίο ομολογιακό δάνειο των 5 εκατ. ευρώ. Οι μετοχές έχουν εκχωρηθεί στην "Π.Σ.", αλλά δεν θα μεταβιβαστούν οριστικά πριν την εξυγίανση της ΠΑΕ Παναθηναϊκός, όπως ανέφερε ο Γιάννης Αλαφούζος στην ετήσια γενική συνέλευση τον Δεκέμβριο του 2014, στον Τάφο του Ινδού.

Η νέα Α.Μ.Κ

Και το ερώτημα είναι τι θα γίνει και μετά τη νέα αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου, που αποφασίστηκε προ ημερών, ύψους 10 εκατ. ευρώ. Γίνονται διάφορες εκτιμήσεις ως προς το εάν θα καλυφθεί το σύνολο του ποσού, ωστόσο οι πληροφορίες του Contra.gr αναφέρουν ότι αυτό θα συμβεί ούτως ή άλλως, για έναν πολύ απλό λόγο: τα 4 εκατ. ευρώ έχουν ήδη μπει στην ΠΑΕ για να εξυπηρετήσουν την εύρυθμη λειτουργία της από τον περασμένο Μάιο μέχρι σήμερα (μισθοδοσίες, συμβόλαια, ικανοποίηση διακανονισμών, προκαταβολές μεταγραφών και άλλα), περίπου ένα εκατομμύριο θα βάλει η "Π/Σ." από τις εισροές των εγγραφών και τα υπόλοιπα 5 εκατ. ευρώ είναι υπεραναγκαία για να βγει χωρίς ταμειακά προβλήματα η χρονιά.

Άλλωστε και τα χορηγικά έσοδα είναι εξαιρετικά περιορισμένα για την ώρα, ενώ ακόμη δεν υπάρχει χορηγία ούτε στη φανέλα, αφού ο Παναθηναϊκός ανέμενε την κεντρική διαχείριση μέσω της Superleague. Οι πληροφορίες θέλουν τον Παναθηναϊκό να έχει ήδη συμφωνήσει με τον ΟΠΑΠ για τη χορηγία στη φανέλα και πλέον θα δρομολογήσει την υλοποίηση της συμφωνίας, μετά το ναυάγιο και στο τελευταίο διοικητικό συμβούλιο της Λίγκας για την κεντρική χορηγία και τις χορηγίες φανέλας από τον Οργανισμό.

Κατά τα άλλα, η ζωή συνεχίζεται και στις 9.30 το πρωί της Παρασκευής, θα γίνει στο προπονητικό κέντρο "Γ. Καλαφάτης" στο Κορωπί, η παραλαβή των καρτών της "Παναθηναϊκής Συμμαχίας" από τους ποδοσφαιριστές και το τεχνικό τιμ της ομάδας. Πέρσι η ίδια εκδήλωση είχε πραγματοποιηθεί στον αγωνιστικό χώρο του "Απόστολος Νικολαΐδης", σε κλειστό κύκλο. Φέτος επετράπη και η παρουσία εκπροσώπων ΜΜΕ κι ενδεχομένως παραστούν και κάποια μέλη της Συμμαχίας.

Ίσως ένα δείγμα του ότι η προσπάθεια συνεχίζεται. Με τη διαφορά πλέον ότι θα πρέπει να πείσει όχι μόνο για τη βιωσιμότητα (εκτός της χρησιμότητας) του εγχειρήματος, αλλά και για το ότι παραμένει προτεραιότητα. Για να αναθεωρήσουν και όσοι είναι πλέον πεπεισμένοι ότι το εγχείρημα απέτυχε και πνέει τα λοίσθια...

Διαβάστε ακόμη:

Δώδεκα κι ούτε ένα τηλεφώνημα

Πρωταγωνιστές του βωβού κινηματογράφου