Τέλος στην "εποχή της αθωότητας"

Ο Δημήτρης Κριτής γράφει για τις φετινές μεταγραφικές κινήσεις του Παναθηναϊκού και τη στροφή του "τριφυλλιού" στο ρεαλισμό και την ωριμότητα που επιβάλλει ο πρωταθλητισμός.

Τέλος στην "εποχή της αθωότητας"

Το έχουμε σημειώσει δεκάδες φορές ότι η μαζική προώθηση νεαρών ποδοσφαιριστών από την ποδοσφαιρική ακαδημία στην πρώτη ομάδα δεν ήταν επιλογή, αλλά μονόδρομος οικονομικής εξυγίανσης για τον Παναθηναϊκό. Είναι μια διαδικασία που βοηθάει μακροπρόθεσμα τον σύλλογο να έχει "μαγιά", με τη δημιουργία μιας ελληνικής δεξαμενής άντλησης πολύτιμων μελλοντικών μονάδων, αλλά δεν μπορεί να λειτουργήσει συνδυαστικά με πρωταγωνιστικούς στόχους και είναι παράλογο να απαιτείς άμεσα αποτελέσματα.

Παρ' ότι στις δημόσιες τοποθετήσεις των πράσινων στελεχών την προηγούμενη διετία κυριαρχούσε η άποψη για μια δυναμική νέα γενιά και μιας ακόμη εντυπωσιακότερης U17 στον προθάλαμο αναμονής, οι φετινές κινήσεις στο σύνολό τους δείχνουν μία στροφή (αν όχι προσγείωση) στο ρεαλισμό και την ωμότητα που επιβάλλει ο πρωταθλητισμός.

Αλλαγή ρότας

Η προσφυγή στη λύση του Νίκου Γιαννακόπουλου (λίγες ημέρες μετά την ενημέρωσή του από τον Μαρίνο Ουζουνίδη ότι δεν υπολογίζεται στον Πανιώνιο της επόμενης περιόδου), αντί των Αλέξανδρου Ταμπάκη, Κωνσταντίνου Κότσαρη και Αλέξανδρου Αναγνωστόπουλου που συνωστίζονταν στις εναλλακτικές λύσεις για μια θέση κάτω από τα πράσινα γκολπόστ, είναι η πιο πρόσφατη διαπίστωση για του λόγου το αληθές.

Είχε προηγηθεί η απόκτηση του Δανού Ράσμους Τελάντερ, που θα διεκδικήσει από τον Κώστα Τριανταφυλλόπουλο την πρωτοκαθεδρία στα back up των Σάντσεθ, Ταυλαρίδη, ενώ η πρόσθεση του Ρόμπιν Λουντ στους μέσους φαίνεται ότι σπρώχνει στην πόρτα της εξόδου τον Χρήστο Δώνη.

Έτσι, από την πλειάδα των ποδοσφαιριστών που εκκίνησαν την καλοκαιρινή προετοιμασία του 2013, έμειναν μόνο οι Τάσος Λαγός και Διαμαντής Χουχούμης, με τον τελευταίο πάντως να μην επιλέγεται ούτε ως αντι-Νάνο στην πρόβα-τζενεράλε με την Ουντινέζε και το επερχόμενο πρώτο παιχνίδι με τη Μπριζ, αφού προτιμήθηκε η μετακόμιση του Ντάνιελ Πράνιτς στο αριστερό άκρο.

Αξιολόγηση διετίας

Οι όροι της μεταγραφής του Σπύρου Ρισβάνη στον Πανιώνιο έδειξαν ότι η διοίκηση του "τριφυλλιού" δεν επιλέγει την διακοπή κάθε γέφυρας επικοινωνίας με όσους η τεχνική ηγεσία κρίνει ότι δεν μπορούν να βοηθήσουν άμεσα τους πρωταγωνιστικούς στόχους, αλλά επιζητεί να κερδίσουν χρόνο συμμετοχής σε ανταγωνιστικό επίπεδο, ώστε να εξελιχθούν και σε δεύτερο χρόνο να επανεξεταστούν.

Το ίδιο θα συμβεί και σε οποιαδήποτε άλλη περίπτωση, που θεωρείται παρακαταθήκη για το μέλλον. Αλλά από την άλλη είναι σαφές ότι πλέον οι προωθήσεις όσων ευδοκίμως τερματίζουν τη θητεία τους στις υποδομές θα γίνονται με πολύ αυστηρότερα κριτήρια, σε σχέση με το πρόσφατο παρελθόν.

Δεν αναμένεται όμως να αλλάξει το καθεστώς των μακρόπνοων επαγγελματικών συμβολαίων, ώστε να επιτρέπεται στο σύλλογο να αξιολογήσει ακόμη και σε βάθος διετίας την εξέλιξη των νεαρών, είτε παραμένουν στο δυναμικό του, είτε παραχωρούνται ως δανεικοί.

Είπαμε ότι η έξοδος του Παναθηναϊκού από το μνημόνιο σηματοδοτεί την έναρξη μιας άλλης εποχής, η οποία βεβαίως θα πρέπει να συνοδευτεί και με αποτελέσματα που θα ικανοποιούν τον υψηλό πήχη των προσδοκιών και το νέο πλάνο διαχείρισης των φυτωρίων και υπηρετεί ακριβώς αυτόν τον σκοπό. Όπως και οι μεταγραφές νεαρών ποδοσφαιριστών, όπως ο διεθνής Στέφανος Ευαγγέλου.

Διαβάστε ακόμη:

Ο Γιαννακόπουλος στον... δρόμο για τον Παναθηναϊκό

News 24/7

24MEDIA NETWORK