"Ως μη γενόμενο" αλλά με Λουντ-Καλτσά

Ο Δημήτρης Κριτής γράφει για το δεύτερο φιλικό του Παναθηναϊκού επί ολλανδικού εδάφους, το οποίο χαρακτηρίζει ως "μη γενόμενο" και βγάζει τα συμπεράσματά του.

"Ως μη γενόμενο" αλλά με Λουντ-Καλτσά
INTIME SPORTS

Δεν είναι εύκολο να σχολιάσεις και να κάνεις ουσιαστική κουβέντα για ένα παιχνίδι, που μπορεί χωρίς καμία αναστολή να χαρακτηριστεί ως "μη γενόμενο". Και όχι για έναν, αλλά για είκοσι+έναν λόγους.

Δεν λέμε ότι δεν έπρεπε να γίνει. Καλώς έγινε, αλλά όχι ότι πρόσφερε και πολύτιμα συμπεράσματα...

Πρώτα απ' όλα ήταν ένα φιλικό παιχνίδι μιας ομάδας που βρίσκεται στην όγδοη ημέρα της προετοιμασίας της, με μία που παίζει αγώνα πρωταθλήματος ένα μήνα νωρίτερα (σε 17 μέρες).

Κατά δεύτερον, ο Παναθηναϊκός αγωνίστηκε με δύο διαφορετικές ενδεκάδες, τις οποίες δεν θα ξαναδούμε ούτε σε αγώνα κυπέλλου της πρώτης φάσης.

Τρίτον, έλειπαν τουλάχιστον 4 παίκτες (εξαιρουμένου του Σάντσεθ), που υπολογίζονται ως βασικοί ακόμη και στην ευρωπαϊκή πρεμιέρα, στον τρίτο προκριματικό γύρο του Champions League.

Τέταρτον, η φρεσκάδα των δύο ομάδων απείχε παρασάγγας, με τους πράσινους να ακολουθούν φουλ προπονητικό πρόγραμμα, το πρωί της ίδιας ημέρας.

Πέμπτον, η προπονητική ομάδα επέλεξε και αυτή τη φορά το σύστημα που δουλεύει τελευταία, το 4-2-2-2, μία φόρμουλα που προσφέρει περισσότερα σκαλοπάτια ανάπτυξης, αλλά θα βοηθήσει ουσιαστικά σε παιχνίδια καθολικής υπεροχής, απέναντι σε θεωρητικά ασθενέστερους αντιπάλους που κλείνονται στα καρέ τους και όχι βέβαια την δευτεραθλήτρια Βςλγίου και υποψήφια αντίπαλο στο τέλος του μήνα, στο δρόμο για το Champions League.

Τα καινούργια στοιχεία στο παιχνίδι

Και θα μπορούσαμε όντως να φτάσουμε στο 21 και να το ξεπεράσουμε με λίγη καλή θέληση. Σημασία έχει ότι έδωσε χρόνο για ξεμούδιασμα από το πρόγραμμα φυσικής κατάστασης που ακολουθείται κατά παράδοση στη διάρκεια του βασικού σταδίου της προετοιμασίας, όπως επίσης ότι πήραμε και μία γεύση από το στιλ και το τέμπο κυρίως ενός υποψηφίου προσεχή αντιπάλου στις ευρωπαϊκές υποχρεώσεις.

Από το να προβληματιστούμε για τις αμυντικές αδυναμίες που έδειξε ο Παναθηναϊκός με κεντρικό αμυντικό δίδυμο τους Τριανταφυλλόπουλο, Κουτρουμπή και αμυντικούς μέσους τους Ζέκα, Δώνη ή τη δημιουργική του ασάφεια όταν οι παίκτες του έφταναν μονίμως δεύτεροι στη μπάλα, ταλαιπωρώντας πρησμένα μπούτια και γάμπες, θα ήταν ίσως χρησιμότερο να σταθούμε σε 1-2 περιπτώσεις, που όντως προσφέρουν καινούργια στοιχεία στο παιχνίδι του “τριφυλλιού”.

"Κέρδισε" Καλτσά και Λουντ

Η πρώτη είναι ο Νίκος Καλτσάς που δοκιμάζει την τύχη του (και τις δυνάμεις του βεβαίως) σ' έναν πιο επιθετικό all around ρόλο. Θα θυμάστε ασφαλώς ότι με εξαίρεση κάποια τελευταία παιχνίδια στα πλέι οφ, που πήρε φανέλα βασικού ο Χάρης Μαυρίας, η θέση του δεξιού επιθετικού ήταν ένα πελώριο ερωτηματικό για τους αντίπαλους προπονητές, αφού έβρισκαν εκεί είτε τον δεξιό μπακ, είτε τον δεξιό εσωτερικό χαφ, αλλά πολύ σπάνια έναν αμιγώς επιθετικογενή ποδοσφαιριστή.

Με τον Καλτσά, ο Παναθηναϊκός δεν έχει απλά προωθήσεις και παράλληλες σέντρες από τη συγκεκριμένη πτέρυγα, αλλά και διεισδύσεις και τελικές προσπάθειες. Φτάνει να αξιοποιηθούν τα συγκεκριμένα χαρακτηριστικά. Πάντως, με την προσθήκη και του Βέμερ, το περσινό 70-30 στη συμμετοχή αριστερής και δεξιάς πτέρυγας στην ανάπτυξη του Παναθηναϊκού ξεχάστε το.

"Ως μη γενόμενο" αλλά με Λουντ-Καλτσά
INTIME SPORTS

Δεύτερον, έχω την υποψία και ανυπομονώ να γίνει βεβαιότητα, ότι ο Γιάννης Αναστασίου και οι συνεργάτες του θα βρουν στο πρόσωπο του Λουντ, όλα εκείνα τα στοιχεία που ήθελαν (αλλά δεν πήραν, τουλάχιστον στον επιθυμητό βαθμό) από τον Πράνιτς. Κάθετη κίνηση, δυνατό πόδι και απειλή εκτός περιοχής, αλλά και πατήματα εντός για περισσότερες επιλογές στην τελική πάσα, αλλά και συνεργασίες. Ακόμη και από τη θέση του εσωτερικού αριστερού μέσου, την οποία έπαιξε σε αρκετά παιχνίδια της Ελσίνκι, κόντρα στην αρχική παρουσίαση σε καθαρά επιτελικούς ρόλους που τον συνόδευε.

Αυτά τα ολίγα για την ώρα, με την ελπίδα ότι κόντρα στον Άγιαξ (τον έτερο εκ των υποψηφίων αντιπάλων στον τρίτο προκριματικό γύρο) και οι επιλογές θα είναι περισσότερες και το σχήμα πιο κοντά στα πραγματικά δεδομένα, ώστε να εξαχθούν κάποια πρώτα συμπεράσματα.

News 24/7

24MEDIA NETWORK