Με… άλλα μυαλά στο Λονδίνο

Ο Διονύσης Βερβελές γράφει για τη δύσκολη εβδομάδα που αρχίζει για τον Ολυμπιακό με τις δύο κρίσιμες αναμετρήσεις που ακολουθούν κόντρα σε Άρσεναλ και ΠΑΟΚ και εξηγεί γιατί οι "ερυθρόλευκοι" θα πρέπει να παίξουν με διαφορετική νοοτροπία στο Λονδίνο.

Με… άλλα μυαλά στο Λονδίνο
INTIME SPORTS

Με "πέντε στα πέντε" έχει μπει ο Ολυμπιακός στο πρωτάθλημα, αλλά το μενού γι’ αυτή την εβδομάδα έχει δύο σπουδαίες αναμετρήσεις. Η πρώτη με την Άρσεναλ και η δεύτερη με τον ΠΑΟΚ. Η αλήθεια είναι πως το ματς με την Άρσεναλ "καίει". Αποδείχθηκε περίτρανα πως ο Βενγκέρ μπορεί να έχασε στο Ζάγκρεμπ και από την Τσέλσι, αλλά διαθέτει μια ομάδα με ποιότητα, μια ομάδα που μπορεί να σε διαλύσει. Με τα… δεύτερα πέρασε από την Τότεναμ για το Λιγκ Καπ, με βασικούς συνέτριψε εκτός έδρας την Λέστερ του Ρανιέρι.

Το έργο του Ολυμπιακού στο Έμιρεϊτς θα είναι πολύ δύσκολο και θα χρειαστεί τεράστια προσπάθεια για να καταφέρει να πάρει ένα θετικό αποτέλεσμα. Η παράδοση στο Λονδίνο μπορεί να μην έχει ουσία, δηλαδή βαθμούς, αλλά υπήρξαν ματς που ο Ολυμπιακός στάθηκε καλά. Εδώ, όμως, δεν αρκούν οι εντυπώσεις. Ο Ολυμπιακός δεδομένα πρέπει να κάνει άλλη προσέγγιση γι’ αυτή την αναμέτρηση, σε σύγκριση με την πρεμιέρα του στον όμιλο κόντρα στην Μπάγερν. Με 0-3 πέρασε και από την Μάιντζ η ομάδα του Μονάχου, με "επτά στα επτά" είναι στην Μπουντεσλίγκα, ασταμάτητη. Το ματς με την Άρσεναλ, όμως, είναι άλλο για τους "ερυθρόλευκους".

Οι γηπεδούχοι ξεκάθαρα θα προσπαθήσουν να επιβάλλουν το ρυθμό τους, να κάνουν το δικό τους παιχνίδι. Η λογική λέει ότι θα κυκλοφορήσουν μπάλα, απλά ο Ολυμπιακός καλείται να μην βγάλει τον υπερβολικό σεβασμό αυτή τη φορά. Με την Μπάγερν ήμουν από αυτούς που θα δικαιολογούσα τα πάντα, θεωρώ πως αυτή η ομάδα είναι σε άλλο επίπεδο. Ο φετινός Ολυμπιακός θέλει να συνεχίσει στην Ευρώπη, είτε στο Champions League είτε στο Europa League. Η νίκη της Ντιναμό επί της Άρσεναλ άλλαξε πολύ τα πράγματα. Ο Ολυμπιακός με ήττα στο Λονδίνο και νίκη της Μπάγερν επί της Ντιναμό, θα βλέπει τον όμιλο να γράφει: Μπάγερν 6, Ντιναμό 3, Άρσεναλ 3, Ολυμπιακός 0. Μπροστά του θα έχει τα δύο ματς με τους Κροάτες, με το πρώτο στο Ζάγκρεμπ. Όχι και ό,τι καλύτερο, έτσι;

Τι πρέπει να αλλάξει…

Δεν αναμένουμε ιδιαίτερες αλλαγές σε σχέση με την εντεκάδα που είδαμε κόντρα στην Μπάγερν. Η μία θα είναι αναγκαστική, με τον Μποτία αντί του τραυματία Ντα Κόστα. Τέτοια θα μπορούσε να χαρακτηριστεί και αυτή του Τσόρι, αλλά ο Φορτούνης νομίζω πως έτσι κι αλλιώς θα έπαιρνε φανέλα βασικού. Ο Σίλβα με τον ΠΑΣ Γιάννινα ξεκούρασε τόσο τον Ομάρ όσο και τους Καμπιάσο, Πάρντο. Έδειξε επί της ουσίας την ενδεκάδα του, με Ρομπέρτο να είναι κάτω από τα δοκάρια, Ομάρ, Μαζουακού, Σιόβα, Μποτία στην άμυνα, τους Κασάμι, Καμπιάσο, Σαλίνο και Φορτούνη, Πάρντο στη μεσαία γραμμή και στην κορυφή της επίθεσης τον Ιντέγε. Θα μπορούσε να σκεφτεί κάτι άλλο, αλλά με Σεμπά και Ερνάνι να… ψάχνονται, δεν νομίζω πως είχε και άλλες σκέψεις.

Ο Ολυμπιακός αν θέλει να έχει τύχη στο Λονδίνο, πρέπει να βγάλει αυτοσυγκέντρωση μεγάλη, ειδικά στα ανασταλτικά του καθήκοντα. Εκεί τα λάθη δεν συγχωρούνται. Εδώ το λάθος του Μποτία δεν συγχωρέθηκε στην Ξάνθη, όπως και οι κενοί χώροι που έφεραν το γκολ του Λίλα στο Καραϊσκάκη κόντρα στον ΠΑΣ. Πολλές φορές στο Λονδίνο ο Ολυμπιακός δεν μπήκε καλά, δέχθηκε γρήγορο γκολ, βρέθηκε να κυνηγάει αποτέλεσμα. Ο Ζιρού δεν παίζει λόγω της αποβολής του στην Κροατία. Ορισμένοι εκτιμούν πως αυτή η αλλαγή στην επίθεση της Άρσεναλ θα της δώσει ακόμη περισσότερη ταχύτητα, πως τον Ολυμπιακό θα τον βόλευε να είναι μέσα ο Ζιρού. Όλα σχετικά είναι πάντως και θα φανούν στον αγωνιστικό χώρο…

Οι "ερυθρόλευκοι" καλούνται, όμως, να κρατήσουν και μπάλα. Με την Μπάγερν συμβιβάστηκαν όλοι πως θα έχεις μία-δύο καλές στιγμές. Εδώ, πρέπει να διεκδικήσεις πράγματα, να βγεις μπροστά και να ψάξεις κάτι καλύτερο. Τα γκολ από τους φορ δεν έχουν έρθει ακόμη. Στην Ελλάδα αυτό δεν στοιχίζει, τα βάζουν οι άλλοι. Στο Champions League δεν είναι τόσο εύκολο, όλοι με το "ας μην ήταν ο Σαλίνο…" δεν έμειναν στη χαμένη ευκαιρία του Βραζιλιάνου κόντρα στην Μπάγερν;

"Κλειδί" και ο Φορτούνης

Σίγουρα για τον Ολυμπιακό θα αποτελέσει "κλειδί" και ο Φορτούνης. Τα πάει περίφημα μέχρι στιγμής, αλλά το θέμα είναι να τον δούμε και στα μεγάλα ματς. Αυτά θα τον βοηθήσουν να απογειώσει και την καριέρα του, να του ανεβάσουν κατά πολύ τις μετοχές στην εκτίμηση όλων και όχι μόνο των οπαδών του Ολυμπιακού. Το έγραψα και πιο πάνω, νομίζω πως ο Φορτούνης θα κέρδιζε φανέλα βασικού ακόμη και αν ο Τσόρι ήταν 100% εντάξει. Θα χρειαστεί και τα τρεξίματά του ο Σίλβα, το γεγονός ότι μπορεί να κρατήσει μπάλα είναι στα συν, γενικότερα η ενέργεια που βγάζει ο Φορτούνης. Η παρουσία του, το κατά πόσο θα τον έχουν "διαβάσει" οι συνεργάτες του Βενγκέρ, όλα αυτά θα παίξουν το δικό τους ρόλο. Το συμπέρασμα, όμως, είναι πως ο Ολυμπιακός δεν πρέπει να πάει αυτό το ματς σαν τον… τενίστα που κάνει προπόνηση με μπαλάκια από μηχανή. Πρέπει να έχει ισορροπία στις γραμμές του, τα λιγότερα λάθη, να βγάλει ενέργεια και ποιος ξέρει, με την ουσία αλλά και την τύχη να καταφέρει να κάνει ακόμη πιο περίπλοκη την κατάσταση στον όμιλο. Αν είναι να… φάει 20 φάσεις, δεν θα έχει καμία τύχη. Όταν έχεις δείξει πολλές αδυναμίες αμυντικά, σε αυτό παραπέμπει ο… νόμος της λογικής, όσο υπάρχει αυτή στο ποδόσφαιρο βέβαια.

Πιο κουρασμένος ο ΠΑΟΚ…

Την Κυριακή έχουμε τον αγώνα της Τούμπας, την σπουδαία αναμέτρηση για την 6η αγωνιστική. Τόσο ο Ολυμπιακός, όσο και ο ΠΑΟΚ έχουν ματς εντός της εβδομάδας, πολύ δύσκολα ματς, αλλά κατά τη γνώμη μου οι "ερυθρόλευκοι" έχουν ένα αβαντάζ. Και γιατί έχουν περισσότερες ημέρες να ξεκουραστούν, αλλά και γιατί κυρίως έχουν περισσότερες λύσεις στο ρόστερ τους σε σύγκριση με τον ΠΑΟΚ. Γι’ αυτό το ματς πάντως, θα έχουμε την ευκαιρία να γράψουμε πολλά και τις επόμενες ημέρες, όταν και θα πλησιάζει η σέντρα στην Τούμπα. Απλά θα επαναλάβω την άποψή μου, πως ο Ολυμπιακός με νίκη στην Τούμπα περνάει πολλά μηνύματα προς πάσα κατεύθυνση για τη φετινή σεζόν… Υπομονή ως τότε…

Υ.Γ.: Μην ξεχνάτε το ραντεβού μας στον SPORT24 RADIO 103,3. Από σήμερα τρίωρη η εκπομπή (15:00 με 18:00) με τον Μένιο Σακελλαρόπουλο πλέον δίπλα από την… αφεντιά μας και τον Βαγγέλη Αρναούτογλου.

Υ.Γ.2: Υγεία να έχουμε και προχωράμε…

Διαβάστε ακόμη:

Ένας χασάπης "σφυρίζει" τον Ολυμπιακό στο Λονδίνο

Σίλβα: "Το καλύτερο παιχνίδι μέχρι τώρα"

News 24/7

24MEDIA NETWORK