Τα 7 νέα στοιχήματα για τον Σίλβα

Ο Διονύσης Βερβελές μπαίνει στο μυαλό του Μάρκο Σίλβα και αναλύει τα επτά στοιχήματα που έχει βάλει ο Πορτογάλος στον Ολυμπιακό.

Τα 7 νέα στοιχήματα για τον Σίλβα
Ιντέγε-Ντουρμάζ-Σίλβα-Μανιάτης-Καμπιάσο-Ολυμπιακός

Όλα πάνε μια χαρά. Όλοι οι φίλοι του Ολυμπιακού πλέουν σε πελάγη ευτυχίας και δεν πιστεύουν αυτά που βλέπουν. Η αγαπημένη ομάδα τους, με νέο προπονητή αλλά και αρκετούς νέους ποδοσφαιριστές, μετρά μόνο μία ήττα -από την Μπάγερν- και συνεχίζει με... σπασμένα τα φρένα. Καλομαθαίνει τον κόσμο του ο Ολυμπιακός είναι η αλήθεια, αλλά αυτό κανέναν δεν χαλάει στου Ρέντη. Έτοιμοι θα είναι να διαχειριστούν και καταστάσεις αν δεν πάει κάτι καλά, αν στραβώσουν και δύο αποτελέσματα. Δεν... διαλύθηκε για παράδειγμα η Άρσεναλ μετά τις ήττες από Ντιναμό Ζάγκρεμπ και Ολυμπιακό. "Καθάρισε" τη Γιουνάιτεντ στο πρωτάθλημά της, στέκεται όρθια και επικρατεί και της Μπάγερν... Έτσι είναι το ποδόσφαιρο.

Δεδομένα πολλά από τα... φώτα της δημοσιότητας πέφτουν πάνω στον Μάρκο Σίλβα. Ο Πορτογάλος προπονητής δικαιώνει τους ανθρώπους του Ολυμπιακού που τον εμπιστεύτηκαν. Και δεν είναι μόνο ότι τον εμπιστεύτηκαν. Αν γυρίσουμε τον χρόνο πίσω, θα θυμηθούμε και έντονη κριτική στη διοίκηση του Ολυμπιακού γιατί τον περίμενε, όσο αυτός δεν είχε λύσει το συμβόλαιό του με την Σπόρτινγκ Λισσαβόνας. Φαντάζομαι πως σήμερα, με όλα αυτά που βλέπουμε, πολλοί δεν θα έχουν το παραμικρό πρόβλημα για εκείνη την αναμονή. Άξιζε αυτή και με το παραπάνω...

Στο πρώτο κείμενό μου, εδώ στην επιστροφή στο Contra.gr, είχαμε εστιάσει στο γεγονός ότι ήταν η σειρά του Μάρκο Σίλβα. Στις 2 Σεπτέμβρη αυτό, με χαρακτηριστική αναφορά μεταξύ των άλλων: "Συμπερασματικά, δεν θυμάμαι και άλλον προπονητή που να είχε τόσες εισηγήσεις και μάλιστα αυτές να κλείσουν θετικά. Ζήτησε στόπερ τον Ντα Κόστα, ήρθε και έπαιξε ήδη. Ζητούσε Πάρντο και Ερνάνι για εξτρέμ και Σεμπά για εναλλακτική, τους έχει. Του άρεσε ο Ιντέγε και έδωσε "ΟΚ", στο ρόστερ και ο Νιγηριανός. Δεν ήθελε να φύγει ο Ρομπέρτο και ο Μιλιβόγεβιτς, έγιναν και αυτά. Όπως και οι Ομάρ, Μαζουακού παραμένουν εδώ και στη διάθεσή του. Εγώ τόσα χρόνια, ειλικρινά δεν θυμάμαι άλλον προπονητή που να έχει πάρει τόσα πολλά στην αρχή του στον Ολυμπιακό. Γι’ αυτό και το ξαναγράφω, τώρα είναι η σειρά του...".

Πέρασαν 50 ημέρες και κάτι... ώρες από τότε και η αλήθεια είναι πως ο Σίλβα έχει δείξει πολλά. Αυτό που ο ίδιος, όμως, υποστηρίζει, είναι πως δεν έχει τελειώσει κάτι, πως αυτή η ομάδα έχει πολλά περιθώρια βελτίωσης. Το επισημαίνει σε... εκνευριστικό βαθμό, σαν να μην θέλει να απολαύσει τη μεγάλη νίκη που έχει πετύχει λίγο νωρίτερα η ομάδα του. Το ίδιο παντού. Για ορισμένους, αυτή είναι η αλήθεια. Ειδικά για όσους ζουν την ομάδα από κοντά. Την ξέρει καλά, γνωρίζει τους ποδοσφαιριστές του, τις δυνατότητές τους. Γι’ αυτό ανεβάζει τον πήχη και πιστεύει ότι ο Ολυμπιακός μπορεί να είναι ακόμη καλύτερος! Ποια είναι, όμως, ορισμένα από τα νέα του στοιχήματα; Ορισμένες από τις νέες του προκλήσεις; Πάμε να δούμε...

1. Καλύτερος όταν κάνει παιχνίδι

Ο Σίλβα είναι πολύ ευχαριστημένος από τον τρόπο που η ομάδα του "διαβάζει" παιχνίδια. Όταν μπορεί -και λόγω του αντιπάλου- να δίνει χώρο στον αντίπαλο και να εκτελεί. Πιστεύει, όμως, ότι ο Ολυμπιακός μπορεί και πρέπει να βελτιωθεί όταν καλείται να κάνει παιχνίδι. Όταν πρέπει να έχει το ρόλο του οδηγού στο ματς και να διασπάσει την αντίπαλη άμυνα. Για παράδειγμα με την ΑΕΚ. Το 4-0 ήρθε όταν οι "ερυθρόλευκοι" βρήκαν τους χώρους μετά από τα ρίσκα του Δέλλα. Μέχρι να ανοίξει το σκορ με κεφαλιά του Μποτία, ο Ολυμπιακός δεν έκανε το σούπερ ματς, δεν πολιορκούσε τον αντίπαλο. Βέβαια, εδώ να τονίσουμε πως ο Πορτογάλος τεχνικός δεν θέλει... τρέλα στο ματς και το εξηγούμε αμέσως παρακάτω.

2. "Ξέρουμε τι θέλουμε"

Έχει δει πολλά από τα ματς του περσινού Ολυμπιακού ο Σίλβα. Έχει δει και τους αγώνες με την Ντνίπρο για το Europa League. Δημοσίως δεν έχει τοποθετηθεί και δεν έχει σημασία πλέον, αλλά είχε μια εικόνα. Ναι, στην Ουκρανία ήταν και ο Σαντάνα σε... άλλο γήπεδο, αλλά πίστευε ότι ο Ολυμπιακός στο "Καραϊσκάκη" μπορούσε να βγάλει μια άλλη εικόνα και όχι την... τρέλα να κάνουμε το 0-2 του πρώτου ματς, 3-0 σε... είκοσι λεπτά. Φωνάζει το "ξέρουμε τι θέλουμε" από κάθε ματς ξεχωριστά και γι’ αυτό θα έχει ενδιαφέρον να δούμε την εικόνα της ομάδας στον... τελικό της 4ης αγωνιστικής με την Ντιναμό Ζάγκρεμπ στο "Καραϊσκάκη". Ένα ματς που ο Ολυμπιακός πρέπει να το κερδίσει για να φτάσει τους 9 βαθμούς. Έχει αρχίσει να περνά στους παίκτες του το "ξέρουμε τι θέλουμε", αλλά πιστεύει πως χωράει ακόμη μεγαλύτερη βελτίωση.

3. Πώς θα μπει ο Ερνάνι

Σαφέστατα και ο κόουτς του Ολυμπιακού γνωρίζει πως στην Ευρώπη το... κουπί στους εξτρέμ τραβάνε ο Σεμπά με τον Πάρντο. Βλέπετε, ο Ντουρμάζ είναι εκτός λίστας. Θα αποκατασταθεί, όμως, κι αυτό, με την πρόκριση της ομάδας στη συνέχεια. Είτε στο Champions League είτε στο Europa League. Ο Σίλβα είχε ζητήσει τον Ερνάνι και σωστά ένας φίλος χθες μου τόνισε πως πρόκειται για έναν ποδοσφαιριστή που έχει οψιόν αγοράς. Αν η απόφαση έπρεπε να βγει σήμερα, ο Ερνάνι δεν θα είχε καμία τύχη και απλά θα επέστρεφε στην Πόρτο για να αποφασίσει εκ νέου που θα τον παραχωρήσει. Το πώς θα μπει ο Ερνάνι, είναι ένα μεγάλο στοίχημα για τον Σίλβα.

Τα πρώτα μηνύματα δεν είναι και τα καλύτερα. Ήθελε να εκτελέσει το πέναλτι με την ΑΕΚ κόντρα στις εντολές που υπάρχουν από πριν. Ορισμένοι το είδαν και θετικά πάντως, πως ψάχνει την... αφύπνισή του, την αναγέννησή του. Δεν τον έχουν πάρει τα χρόνια, δεν είναι παίκτης που δεν έχει ποιότητα, αλλά έχει μεγάλο ενδιαφέρον το πώς θα καταφέρει να ενσωματωθεί στο ρυθμό των υπολοίπων. Τα ματς του ελληνικού πρωταθλήματος ίσως είναι η καλή του ευκαιρία, ένα ωραίο γκολ, για να δούμε...

4. Να μην "χάσει" παίκτες

"Ομάδα που κερδίζει δεν αλλάζει", λένε πολλοί στο ποδόσφαιρο. Ο Σίλβα δεν είναι κάθετος σε αυτό. Απλά στην Κροατία, η 11άδα του ήταν η πιο προβλέψιμη από την ημέρα που έχει έρθει στον Πειραιά. Και γιατί αρχίζουμε κι εμείς να μαθαίνουμε καλύτερα τη φιλοσοφία του, αλλά και γιατί ήταν ειδικά τα χαρακτηριστικά αυτής της αναμέτρησης στο "Μάξιμιρ". Δείχνει να τα πηγαίνει καλά στη διαχείριση, αλλά πάντα υπάρχει και το καλύτερο και ο ίδιος δεν θέλει σε καμία των περιπτώσεων να "χάσει" παίκτες.

Θέλει να είναι δίκαιος, όπως για παράδειγμα με τη χρησιμοποίηση Σιόβα και Μποτία στην άμυνα τώρα, αλλά όλο αυτό προέκυψε μετά από τον τραυματισμό του Ντα Κόστα, γιατί αυτός ήταν που είχε "σβήσει" τον Λεβαντόφσκι στην πρεμιέρα του Champions League. Αιωρείται, για παράδειγμα, πως ο Καμπιάσο θα ήθελε να παίξει με την ΑΕΚ, περισσότερο με τον ΠΑΟΚ, αλλά αυτά είναι και εσωτερικά θέματα και τα γνωρίζει ο ίδιος καλύτερα πως τα χειρίζεται. Όσο τον πάνε τα αποτελέσματα δεν χωράει και κριτική, αλλά ο Πορτογάλος θέλει να τους έχει όλους όπως πρέπει, ειδικά με ένα τέτοιο ρόστερ.

5. Ο επόμενος... Ιντέγε

Ο Σίλβα γνωρίζει τι συμβαίνει στο ποδόσφαιρο. Δεν τίθεται θέμα παραχώρησης ποδοσφαιριστή αυτή τη στιγμή, αλλά όσο ο Ολυμπιακός πηγαίνει καλά, όσο ορισμένοι "ερυθρόλευκοι" ανεβάζουν τις μετοχές τους, ξέρει ότι πρέπει να είναι έτοιμος για όλα. Έτσι και να έχει στην... άκρη του μυαλού του τον επόμενο... Ιντέγε. Ο Σίλβα βλέπει πολύ ποδόσφαιρο. Παρακολουθεί ιδιαιτέρως το πορτογαλικό πρωτάθλημα, αλλά τα μάτια του με τη βοήθεια των συνεργατών του τα έχει και στην Ισπανία και στη Γαλλία. Ρωτάει, ψάχνεται, θέλει να είναι σίγουρος για την επόμενη επιλογή του. Αν συνεχίσει σε αυτό το ρυθμό, δεδομένα θα κληθεί να βρει και τον επόμενο... Ιντέγε. Γενικά σε μεταγραφή, έτσι; Όχι για τον ίδιο, να αποφύγουμε και τις παρεξηγήσεις τώρα που πάει μια χαρά ο Νιγηριανός.

6. Η περίπτωση Μανιάτη

Ο αρχηγός του Ολυμπιακού έχει πάει πίσω, μετά από τη γρήγορη επιστροφή του από τον τραυματισμό του σε εκείνο το ματς με την ΑΕΚ στο ΟΑΚΑ. Να είμαστε σωστοί, ο Μάνταλος έχει μπει και παίζει. Για κάποιους ο Μανιάτης βιάστηκε να επιστρέψει. Σημασία έχει πότε θα είναι έτοιμος, πότε θα είναι απολύτως καλά για να τεθεί στη διάθεση του προπονητή του για τη συνέχεια. Αναφερόμαστε σε έναν παίκτη που είχε πάρει τη φανέλα... σπίτι, έτσι; Μιλιβόγεβιτς και Κασάμι είναι στα καλύτερά τους, υπάρχει ο Καμπιάσο, τραυματίας ο Μπουχαλάκης και κάποιοι θα ψάχνουν την ευκαιρία του Τζανδάρη. Η περίπτωση του Μανιάτη θα έχει ένα ενδιαφέρον, όταν θα είναι απολύτως καλά. Μην ξεχνάμε πως μπήκε στη λίστα του Champions League. Υπήρχε η εκτίμηση πως θα προλάβει να βοηθήσει στα ματς του δεύτερου γύρου τουλάχιστον. Είναι ένα στοίχημα για πολλούς λόγους και μένει να δούμε κι εδώ τι θα προκύψει...

7. Και η 21η Νοέμβρη περιμένει...

Κάνει "διπλό" με την Άρσεναλ. "Διπλό" στην Κροατία. Στέκεται μια χαρά απέναντι στην Μπάγερν. Φεύγει... σβηστός με 0-2 από την Τούμπα και συντρίβει με 4-0 την ΑΕΚ. Έχει εκτοξεύσει την ψυχολογία των φίλων του Ολυμπιακού στα ύψη, ζουν μεγάλες στιγμές και έχουν δικαίωμα να περιμένουν και άλλες. Έχοντας "διαβάσει" την ομάδα πριν καν έρθει, γνώριζε πως τα πήγαινε και στα δύσκολα ματς του ελληνικού πρωταθλήματος.

Δεδομένα έτσι στο μυαλό του, έστω και στην... άκρη αυτή τη στιγμή, έχει το ματς με τον Παναθηναϊκό στη Λεωφόρο. Ξέρει ότι μια νίκη και εκεί, θα τον κάνει... αυτοκράτορα του πάγκου του Ολυμπιακού. Εκτός του ότι θα έχει φέρει και μια αύξηση της διαφοράς λογικά στη βαθμολογία. Ναι, υπάρχει ένας μήνας ως τότε, αλλά δεν παύει να παραμένει ένα στοίχημα. Κι επειδή πολλά από αυτά στην προ 50 ημερών αναφορά μας τα έχει κερδίσει, πάντα θα υπάρχουν και τα επόμενα, οι επόμενες προκλήσεις, ειδικά όταν πρόκειται για έναν προπονητή 38 ετών.

Για το τέλος, κρατήστε και την αναγνώριση που έχει ο Πορτογάλος και από οπαδούς άλλων ομάδων. Αυτών που αγαπούν το ποδόσφαιρο που θέλουν να το βλέπουν και όχι να... αρρωσταίνουν με καταστάσεις.

Υ.Γ.: Υγεία να έχουμε και προχωράμε...

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Σταύρος Γεωργακόπουλος: Ο Σίλβα, ο Μαρινάκης, ο Ιντέγε κι ο Ιμπίσεβιτς

News 24/7

24MEDIA NETWORK