Ακόμη καλύτερος στα πιο δύσκολα

Ο Διονύσης Βερβελές γράφει για τα δύσκολα ματς που έρχονται για τον Ολυμπιακό και τη σωστή διαχείριση του Μάρκο Σίλβα που ετοιμάζει ένα ακόμα καλύτερο σύνολο.

Ακόμη καλύτερος στα πιο δύσκολα

Αν δεν υπήρχε η διακοπή του πρωταθλήματος στον Ολυμπιακό θα είχαν κάθε λόγο να είναι ευτυχισμένοι. Φτάνουμε να δείχνει το ημερολόγιο μέσα Οκτώβρη, την ομάδα να έχει νέο προπονητή και ποδοσφαιριστές και στα ματς με επίσημο χαρακτήρα να μετρά μόνο μια ήττα από την Μπάγερν Μονάχου. Ναι, στο πρωτάθλημα το πρόγραμμα δεν ήταν το πιο δύσκολο. Κι όταν καταφέρνεις να παίρνεις τρίποντα και με τη συνδρομή της τύχης, όπως συνέβη με τον Λεβαδειακό στο ΟΑΚΑ, τότε είναι πολύ λογικό να πανηγυρίζεις για την χρυσή εβδομάδα με τα σπουδαία διπλά στο Λονδίνο επί της Άρσεναλ και στην Τούμπα επί του ΠΑΟΚ.

Η ομάδα σε αυτό το σημείο έδειχνε να μην… σταματά πουθενά. Σε αυτό, προσθέστε βέβαια και την ψυχολογία του κόσμου. Στα ύψη, τους βλέπεις από τα σχόλια εδώ, το τι λένε στο ραδιόφωνο, τι ανεβάζουν στα social media. Η διακοπή για τις υποχρεώσεις των Εθνικών ομάδων ορισμένες φορές στο παρελθόν για τον Ολυμπιακό αποδείχθηκε ευεργετική. Τώρα, όμως; Ο Σίλβα δεν έχει βγάλει το παραμικρό παράπονο. Το μόνο που τον προβλημάτισε ήταν ο τραυματισμός του Ντουρμάζ. Ξέρει πως θα διαχειριστεί το ρόστερ του, όμως και μέχρι στιγμής σε αυτό το κομμάτι παίρνει άριστα. Εγώ εκεί, όμως, με το… παράπονο για τον Πουλίδο.

Ο Μιλιβόγεβιτς μπορεί να… έτρεχε με την Σερβία, ο Κασάμι με την Ελβετία, αλλά ο Σίλβα γνωρίζει ότι έχει και τον πολύ πιο έμπειρο Καμπιάσο για τα δύσκολα. Ποια είναι αυτά; Μα αυτά που έρχονται. Το να παίξεις με την Άρσεναλ στο Λονδίνο και τον ΠΑΟΚ στη Θεσσαλονίκη σε λίγες ημέρες, ως πρόγραμμα, ως συντελεστή δυσκολίας, φαίνεται πιο βαρύ. Ποιος, όμως, θα σε κατηγορούσε αν έχανες στην Αγγλία; Ή στην τελική, ακόμη και αν σε ένα από τα πιο δύσκολα ματς του πρωταθλήματος, ερχόταν "Χ" στην Τούμπα; Κανείς, απλά και μέσα στην ομάδα, αλλά και ο κόσμος, θα ήταν πιο "κουμπωμένοι" ενόψει της συνέχειας.

Τα δύσκολα είναι τώρα γιατί ο Ολυμπιακός και κόντρα στην ΑΕΚ και κόντρα στην Ντιναμό Ζάγκρεμπ, είναι το φαβορί. Ένα-ένα τα ματς. Έχεις "6 στα 6" στο πρωτάθλημα. Όλοι βλέπουν την ανωτερότητά σου, σε συνδυασμό με την απίστευτη ωριμότητα που έβγαλε η ομάδα στην Τούμπα. Παίζοντας τόσο όσο χρειαζόταν για να πάρει το τρίποντο. Το "7 στα 7" και όταν αντίπαλος είναι η ΑΕΚ, θεωρείται αυτοσκοπός. Δεν… υπάρχουν περιθώρια για απώλειες, έστω και αν το τελευταίο "ταμείο" έγραψε 1-1 για το Κύπελλο με την ΑΕΚ που τότε μάλιστα άνηκε στην Football League. Το αναλύσαμε και σε προηγούμενο άρθρο. Άλλο τι αποφάσισε τότε να κάνει (ή να μην κάνει καλύτερα) ο Περέιρα και άλλο τώρα με τον Σίλβα. Ο Πορτογάλος είναι διαβασμένος και αυτό θα το καταλάβετε από τον τρόπο που θα προσεγγίσει την αναμέτρηση με την ΑΕΚ.

Το ενδιαφέρον στοιχείο, όμως, εδώ, θα έχει να κάνει και με τις λύσεις που θα έχει. Γνωρίζει και ο Δέλλας. Δεν θα πάει στην… τρέλα. Λογικά θα περιμένει τον Ολυμπιακό, ο οποίος όταν καλείται να ανέβει ψηλά, να έχει τους στόπερ του κοντά στη μεσαία γραμμή του γηπέδου, εμφανίζει προβλήματα. Αφήνει χώρους, αλλά αυτά θα τα δούμε βράδυ Σαββάτου αν θα υπάρξουν…

Διαχειρίζεται (και) τα δύο "διπλά"

Μετά τον αγώνα με την ΑΕΚ, το… μενού έχει Κροατία και Ζάγκρεμπ. Χωρίς τον κόσμο τους οι "ερυθρόλευκοι", μετά την αρνητική εισήγηση της αστυνομίας. Εκεί ο Ολυμπιακός μετά το "διπλό"επί της Άρσεναλ, δεν πρέπει να χάσει. Μπορεί να… αντέξει, όμως, το να μην νικήσει. Εστιάζοντας σε αυτά τα δύο ματς, οι πρωταθλητές Ελλάδας δεν έχουν να αποδείξουν και τίποτα σε κανέναν, απλά πρέπει να δουν το πώς θα διαχειριστούν τα δύο σημαντικά αποτελέσματα που έχουν στην… κάβα. Τις νίκες με Άρσεναλ και ΠΑΟΚ.

Η φανέλα είναι δεδομένα βαριά, ο κόσμος ενθουσιάζεται εύκολα και στεναχωριέται εξίσου πιο εύκολα. Ακούς διάφορες απόψεις. "Ας νικήσουμε την ΑΕΚ και ένα "Χ" στην Κροατία δεν μας χαλάει", θα πουν οι περισσότεροι. Ναι, αλλά λογαριάζουν χωρίς τον… ξενοδόχο και ο Μάρκο Σίλβα, τουλάχιστον σε αυτό το κομμάτι, χωρίς να το φωνάζει, θυμίζει τη νοοτροπία του Μίτσελ. Από τα χρόνια που ο Ισπανός έπαιζε ποδόσφαιρο στο "Σαντιάγκο Μπερναμπέου", έμαθε να πρωταγωνιστεί. Και ως προπονητής του Ολυμπιακού, δεν δεχόταν να ηττηθεί. Έπαιζε με την Ατλέτικο Μαδρίτης, την Γιουβέντους, το φώναζε πως πάει για τη νίκη. Ο Σίλβα, δεν θα το φωνάξει. Δεν θα… πουλήσει το πρόσωπό του μπροστά από τις κάμερες, ακόμη και αν πίσω του για φόντο έχει τα αστέρια του Champions League. Στις προπονήσεις, όμως, θα κάνει αυτό που πρέπει για να περάσει το μήνυμα στους ποδοσφαιριστές του.

Ανέβηκε ο πήχης

Κανείς δεν γνωρίζει πως θα εμφανιστεί η ομάδα μετά τη διακοπή του πρωταθλήματος. Αυτό, όμως, ισχύει για όλους, όχι μόνο για τον Ολυμπιακό. Απλά η διαπίστωση είναι πως τώρα αρχίζουν τα πιο δύσκολα για τους "ερυθρόλευκους". Και γιατί γρήγορα ανέβασαν τον πήχη, αλλά και γιατί το πρόγραμμα θα έχει περισσότερες υποχρεώσεις. Όταν καλομαθαίνεις με το "καλημέρα", θες και συνέχεια. Κι ακόμη κι αν όλα πάνε καλά και το Σάββατο και την Τρίτη, πάντα σε αυτό το επίπεδο θα υπάρχει και η συνέχεια. Τότε θα ακούς πως το ματς με την Ντιναμό Ζάγκρεμπ στο Καραϊσκάκη θα είναι τελικός, θα περιμένεις να δεις τι γίνεται και στο ματς της Μπάγερν με την Άρσεναλ, την ίδια ώρα που θα ζητάς και τη νίκη επί του Παναθηναϊκού στο ντέρμπι.

Έχουμε δρόμο μπροστά μας. Ο Σίλβα πάντως δείχνει αποφασισμένος, γνωρίζει ότι έχεις τις περισσότερες επιλογές από οποιονδήποτε συνάδερφό του στο ελληνικό πρωτάθλημα και φωνάζει ένα πράγμα που ορισμένοι δεν το έχουν πάρει σοβαρά υπόψη τους. Ότι αυτός ο Ολυμπιακός μπορεί να βελτιωθεί, μπορεί να δουλέψουν και άλλο οι ποδοσφαιριστές του και να βγάλουν ακόμη καλύτερο πρόσωπο. Αυτό θα φανεί μέσα στο γήπεδο, αλλά βλέποντας αρκετούς "ερυθρόλευκους" να μην είναι ακόμη στα καλύτερά τους, γιατί να μην αισιοδοξεί; Άλλωστε αυτός ζει την ομάδα καθημερινά, αυτός είναι που μιλάει με τους ποδοσφαιριστές και περιμένει. Καλά κάνει και απαιτεί, απλά γνωρίζει και ο ίδιος πως το πρώτο βήμα είναι η νίκη επί της ΑΕΚ. Στους πρώτους του μήνες να έχει καταφέρει να πάρει τα δύο σημαντικότερα ματς στο πρωτάθλημα, γνωρίζει πως τον ανεβάζουν και άλλο στην εκτίμηση όχι μόνο του κόσμου, αλλά και των ανθρώπων του Ολυμπιακού…

Υ.Γ.: Υγεία να έχουμε και προχωράμε...

News 24/7

24MEDIA NETWORK