Δεν πούλησε, αγόρασε και δημιούργησε

Ο Διονύσης Βερβελές κάνει τον μέχρι τώρα απολογισμό του αήττητου Ολυμπιακού και εξηγεί ακόμα και για τους... δύσπιστους, γιατί έχει επιτύχει.

Δεν πούλησε, αγόρασε και δημιούργησε

Έρχεται η ώρα της διακοπής του πρωταθλήματος. Απορείς πως θα είναι ο Ολυμπιακός όταν αυτό ξαναρχίσει. Δεν έχει και λίγους διεθνείς. Το… εύκολο είναι να βάλουμε κάτω το ματς της Λεωφόρου και να αρχίσουμε να... βρέχουμε πλάνα, σκέψεις, να "φουντώσουμε" καταστάσεις. Ε, και; Εγώ θα το ευχηθώ από τώρα. Μακάρι να πάνε όλα καλά σε αυτό το ματς, γιατί αυτό της περσινής περιόδου είναι πολύ… κοντινό στα μυαλά όλων μας. Τα… παρελκόμενά του άλλωστε, ακόμη προσπαθεί να τα λύσει –και καλά- το ελληνικό ποδόσφαιρο. Με τον κόσμο να γκρινιάζει για το τι πρόσφερε το ΑΜΚΑ πάνω στο εισιτήριο και άλλες… ιστοριούλες.

Μου αρέσει να ενημερώνω το αρχείο μου για τον Ολυμπιακό. Κρατάω αριθμούς. Πιστεύω ότι βοηθούν σε μεγάλο βαθμό, βλέπεις κάποια πράγματα, διαπιστώνεις. Ίσως βλέπεις και για το τι… φέρνει ο προπονητής στο μέλλον, πως διαχειρίζεται κάποιες καταστάσεις. Κοιτάζεις το ημερολόγιο. Γράφει Πέμπτη 12 Νοεμβρίου 2015 και κάνεις… ταμείο. Ναι, φαίνεται απίστευτο αλλά ο Ολυμπιακός σε μια χρονιά που… τρέχει από τον Αύγουστο μήνα, έχει ηττηθεί μόνο από την Μπάγερν Μονάχου στο Καραϊσκάκη.

Ούτε ο πιο... τρελός δεν θα περίμενε τέτοια εικόνα ως τώρα. Δεν έχουν έρθει μικρά αποτελέσματα. Κάθε άλλο. Και επειδή το ποδόσφαιρο είναι ομαδικό άθλημα, η μεγάλη επιτυχία, η μεγάλη νίκη, πάντα θα γίνεται πιο ευχάριστη στη συνείδηση του κόσμου. Κάνεις το… μικρό ταμείο και μετράς:

-Αξιοπρεπέστατη εμφάνιση κόντρα στην Μπάγερν

-Τεράστιο "διπλό" στο Λονδίνο επί της Άρσεναλ

-Ακόμη ένα μεγάλο "διπλό" στο Ζάγκρεμπ επί της Ντιναμό

-Νίκη με εμφατική εμφάνιση στην Τούμπα επί του ΠΑΟΚ

-Τεσσάρα στην ΑΕΚ στο Καραϊσκάκη

-Συνολικά "δέκα στα δέκα" στο πρωτάθλημα

Τα επόμενα πιο δύσκολα έρχονται μπροστά για τον Ολυμπιακό και μοιάζουν με τις επόμενες προκλήσεις, τα νέα στοιχήματα του Σίλβα, όπως αναφέραμε και σε προηγούμενο σχόλιό μας. Από εκεί και πέρα, όμως, κάνοντας έναν μίνι απολογισμό για το που οφείλεται αυτή η πορεία, νομίζω πως τα πράγματα είναι απλά. Ήρθε ικανότατος προπονητής, έγιναν οι κινήσεις που ήθελε και ο Ολυμπιακός δεν… ξεπούλησε. Πάμε, όμως, να τα δούμε πιο αναλυτικά, για να καταλάβουν και οι πιο… δύσπιστοι.

Πήρε αυτόν που ήθελε

Θυμάμαι τις κουβέντες στον SPORT24 RADIO 103,3 με τον Θέμη Καίσαρη και τον Σταύρο Γεωργακόπουλο τότε, για το προφίλ του προπονητή που έψαχνε ο Ολυμπιακός. Για να είμαι σωστός, δεν πίστεψα ποτέ στην παραμονή του Περέιρα. Κάθε ημέρα, έφευγε πιο… μακριά. Ο Ολυμπιακός έψαχνε πάντως έναν προπονητή με συγκεκριμένο προφίλ. Νεαρό σε ηλικία, με εμπειρίες στην Ευρώπη αν είναι εφικτό, άφθαρτος και να έρθει να δουλέψει. Να μην του αρέσει να… πουλάει τον εαυτό του, να αφοσιώνεται.

Ο… σκληρός δίσκος είχε πολλούς. Οι περισσότεροι έφυγαν για… πλάκα από τη λίστα. Είναι δύσκολο "μαγαζί" ο Ολυμπιακός και ακόμη πιο δύσκολος ο πάγκος του. Το βιογραφικό του Μάρκο Σίλβα και οι συστάσεις οι καλύτερες. Δεν το… φώναζαν, όμως, από τον Ολυμπιακό. Ακόμη και όταν κάποια στιγμή έδειχνε να είναι στον… αέρα λόγω της σχέσης του με την Σπόρτινγκ Λισσαβόνας που δεν ήθελε να τον αποζημιώσει. Ο Ολυμπιακός δεν έκανε πίσω ούτε λεπτό. Ναι, στο φως της δημοσιότητας ήρθαν και άλλα ονόματα τότε, αλλά γι’ αυτούς που είναι μέσα στα πράγματα οι «ερυθρόλευκοι» δεν ασχολήθηκαν σοβαρά ποτέ και με κανέναν. Ο Σίλβα ήταν ο εκλεκτός, αυτός που ήθελαν να πάρουν και έτσι και έγινε. Το αποτέλεσμα το βλέπετε. Συμφωνώ πως… εκατό ημέρες δεν μπορούν να κάνουν έναν προπονητή “top class” ή να τον απαξιώσουν από την άλλη. Ο Σίλβα ωστόσο, δείχνει τη δουλειά του και κερδίζει συνεχώς πόντους. Ημέρα με την ημέρα, ματς με ματς… Κοινώς, η βασική επιλογή βγήκε…

Αλήθεια, ποιος έφυγε;

Θα θυμάστε το τι είχε γίνει το περασμένο καλοκαίρι με το ενδιαφέρον ευρωπαϊκών ομάδων για ποδοσφαιριστές του Ολυμπιακού. Όχι ότι υπήρχε ρητή εντολή "δεν πωλείται κανείς", αλλά και εδώ, η τακτική ήταν "αξιολογούμε και αποφασίζουμε".

Ο Ρομπέρτο είχε και ρήτρα, σκέφτηκε και το οικογενειακό, κάποια στιγμή είδε ακόμη και Άρσεναλ με Λίβερπουλ στο παιχνίδι. Έμεινε εδώ και γράφει τη δική του ιστορία. Ο Μαζουακού, είναι η… γνωστή περίπτωση. Έρχεται ο ένας σκάουτερ, έρχεται ο άλλος, με αυτά και μ’ αυτά "έχασε" το μυαλό του κάποια στιγμή. Έμεινε εδώ και δείχνει να συνέρχεται. Ο Ομάρ διεθνής Νορβηγός έχει όλο το ελκυστικό πακέτο. Υπήρξε και γι’ αυτόν ενδιαφέρον, αλλά έμεινε εδώ. Εγώ πάντως στη συνέχεια θα τον περιμένω καλύτερο, το έχω το… παράπονό μου. Πέρσι τον είδαμε πολύ καλύτερο, έτσι;

Πάμε παρακάτω. Στη μεσαία γραμμή, τα εκατομμύρια χόρεψαν πάνω από το όνομα του Μιλιβόγεβιτς. Κάποια στιγμή ήταν πολύ κοντά στην Τουρκία. Η Φενέρ του πρώην "ερυθρόλευκου" Βίτορ Περέιρα τον ήθελε πολύ. Έδινε πολλά εκατομμύρια, την ίδια ώρα που η Ελλάδα… χανόταν στα 50 ευρώ των capital controls. Τον Σέρβο χαφ πάντως ήθελε και ο Σίλβα, σύμφωνα με αυτά που είχε δει σε οπτικό υλικό από τα ματς του Ολυμπιακού. Έπαιξε και αυτό το ρόλο του και έτσι ο Μιλιβόγεβιτς είναι εδώ και ο… Ντιόπ παρέμεινε για μια ακόμη φορά πρωτοσέλιδος στις περισσότερες αθλητικές εφημερίδες.

Στον μεσοτίτλο "ποιος έφυγε;", θα εντάξω και τον Παϊτίμ Κασάμι. Αν σου έλεγαν βάλε 100 ευρώ για να πάρεις 20 κέρδος ότι δεν θα είναι εδώ αυτή τη σεζόν, θα έψαχνες… δανεικά για να βάλεις και 200 και 300. Για να βγάλεις 40 και 60 αντίστοιχα. Τόσο απλά. Και, όμως, και ο Κασάμι έμεινε εδώ. Κι εδώ κολλάει το δεν… ξεπούλησε ο Ολυμπιακός. Γιατί όπως είχαν διαμορφωθεί τα δεδομένα, ο Ραϊόλα τον έπαιρνε και έφευγε για… πλάκα τον Ελβετό. Έμεινε Πειραιά, όμως, πήρε φανέλα βασικού και το αποτέλεσμα γνωστό –και εδώ- σε όλους πλέον.

Στους από… σπόντα (;) στο ρόστερ και ο Ντουρμάζ. Δεν δηλώθηκε στη λίστα του Champions League γιατί έφευγε για Τουρκία. Με τις βαλίτσες στο σπίτι φτιαγμένες ήταν, δεν είναι ψέμα. Δεν έγινε, όμως και παραμένει μια σταθερή αξία στο ελληνικό πρωτάθλημα. Κάνει διαφορά στα ματς που έχει αγωνιστεί και περιμένει τη δικαίωσή του στο ευρωπαϊκό μέλλον του Ολυμπιακού…

Ό,τι ζήτησε ο κόουτς

Για πρώτη φορά τα τελευταία χρόνια ο Ολυμπιακός στις μεταγραφές πήρε ό,τι ζήτησε ο προπονητής. Ερνάνι, Σεμπά, Πάρντο, Ιντέγε, ήταν μέσα στα "θέλω" του Σίλβα. Οι "ερυθρόλευκοι" με άλλη… τακτική σε κάθε κίνηση, έκαναν τη δουλειά τους. Πέτυχαν το στόχο τους και με το "καλημέρα" κέρδισαν κάτι ακόμη. Πέρασαν μήνυμα εμπιστοσύνης στον προπονητή, τον νέο προπονητή. Μαζί κι αυτός κατάλαβε πως ήταν η σειρά του, όπως είχαμε τονίσει σε ένα από τα πρώτα μας σχόλια στην επιστροφή μας, εδώ στο Contra.gr.

Δεν ήταν τίποτα εύκολο και θα πρέπει να το επισημάνουμε. Γνωρίζω πως κάποιοι θα βάλουν στο στόμα την καραμέλα για το ότι ο Ολυμπιακός παίρνει το "πακέτο" από το Champions League. Θα μπορούσε, όμως, να την… δει και πιο οικονομικά αν ήθελε. Στα μάτια ορισμένων τελευταία ημέρα των μεταγραφών να σπρώχνεις 6.000.000 ευρώ στην Γουέστ Μπρομ φαινόταν ρίσκο και υπερβολή. Ο αγωνιστικός χώρος δείχνει πως "αν δεν ρισκάρεις, σαμπάνια δεν πίνεις στη ζωή".

Σίγουρα κάποιοι δεν θα βγουν. Έτσι είναι το ποδόσφαιρο. Οι "ερυθρόλευκοι", όμως, έχουν πάει καλά στις βασικές τους μεταγραφές. Να μην ξεχνάμε και τις σχετικά πρόσφατες σε μια ομάδα που από καλοκαίρι σε καλοκαίρι αλλάζει όλο και πιο πολύ. Ο Μποτία τελικά δεν είναι ούτε… Σαντάνα ούτε περίγελος της Ευρώπης. Ο Ρομπέρτο ήρθε ως… γκαφατζής στην Μπενφίκα και εδώ έγινε αφεντικό, μάγκας, Πειραιώτης. Κέρδισε πολλά στοιχήματα ο Ολυμπιακός και έχει κάθε λόγο να αισιοδοξεί και για τη συνέχεια… Εδώ να είμαστε, καλά να είμαστε και έχουμε να δούμε πολλά ακόμη. Να είστε σίγουροι…

Υ.Γ.: Δηλαδή με ήττα στο Μόναχο κάποιοι θα… πανηγυρίσουν κιόλας;

Υ.Γ.2: Τον Γενάρη δεν θα αποκλείετε καμία έκπληξη. Και στο "έλα", έτσι;

Υ.Γ.3: Αριστερός μπακ για δεύτερη λύση μπορεί να προκύψει και από το ελληνικό πρωτάθλημα. Υπάρχει; Χμ…

Υ.Γ.4: Υγεία να έχουμε και προχωράμε…

News 24/7

24MEDIA NETWORK