Με άλλον... αέρα ο Ολυμπιακός, αλλά και "μηνύματα"

Ο Διονύσης Βερβελές γράφει για το σπουδαίο διπλό του Ολυμπιακού στο Περιστέρι, τον κόσμο που δεν γκρινιάζει, τον Ερνάνι που δεν... δείχνει και το κέρδος με Κασάμι.

Με άλλον... αέρα ο Ολυμπιακός, αλλά και "μηνύματα"

Ο Ολυμπιακός έκανε το "8 στα 8" και συνεχίζει να βρίσκεται στην κορυφή του πρωταθλήματος. Μετά την Τούμπα, πέρασε από μία ακόμη δύσκολη έδρα, έστω και αν ο Ατρόμητος φέτος στο Περιστέρι εμφανίζει προβλήματα. Κρατάω, όμως, ότι οι "ερυθρόλευκοι" είχαν να νικήσουν από το 2012 εκεί, πάλι δύσκολα… Κάνοντας ταμείο του ματς, κρατάς τους τρεις βαθμούς, τη συνολική βαθμολογική συγκομιδή και κοιτάζεις μπροστά. Γιατί η αλήθεια είναι πως πολλά δεν θα άρεσαν στον Μάρκο Σίλβα και τους συνεργάτες του.

Οι "ερυθρόλευκοι" ίσως για ορισμένους να έβγαλαν και κούραση από την υπερπροσπάθεια στο Ζάγκρεμπ. Από την άλλη κάποιος μπορεί να σου πει πως αυτό το ματς ήταν Τρίτη βράδυ και υπήρχαν ημέρες μπροστά. Η αλήθεια είναι ότι οι "ερυθρόλευκοι" εμφάνισαν πρόβλημα στο να διασπάσουν την αμυντική λειτουργία του Ατρομήτου. Γιατί με την μπάλα κάτω, δεν βγήκαν οι φάσεις με τις κλασσικές ευκαιρίες. Σπαταλήθηκε ένα πρώτο ημίχρονο με μια τελική του Ιντέγε με την… πλάτη και αυτό ήταν όλο.

Με την έναρξη του δευτέρου ημιχρόνου, ο Ολυμπιακός προηγήθηκε με δύο κεφαλιές του Μποτία. Του Μποτία που έχει ακούσει πολλά, αλλά "καθαρίζει". Από κόρνερ η πρώτη κεφαλιά, από φάουλ η δεύτερη, ο Ολυμπιακός κατάφερε να "χτυπήσει" από τις στημένες φάσεις, εκεί που η αλήθεια είναι πως από τη μία έχει καλές επιδόσεις φέτος, αλλά και ο Ατρόμητος αρκετά προβλήματα. Ας δει κάποιος το ματς του με τον ΠΑΟΚ και θα καταλάβει πολλά. Και στην ανάλυση του Σίλβα πριν το ματς, οι στημένες φάσεις ήταν μέσα στο μενού… "Να χτυπήσουμε εκεί", το μήνυμα και αυτό το πήραν οι "ερυθρόλευκοι".

Ο Ολυμπιακός έτσι, παίρνει το τρίποντο από το Περιστέρι και βλέπει μπροστά. Όσο η ομάδα συνεχίζει με νίκες, θα το επαναλαμβάνω, όλα θα είναι καλά. Ο κόσμος δεν θα γκρινιάζει, πόσο μάλιστα όταν υπάρχουν και μεγάλες νίκες, όπως αυτές του Champions League. Ο Γρηγορίου έξυπνα το πήγε, δεν έδωσε χώρους στον Ολυμπιακό και διεκδίκησε τις ευκαιρίες του να πάρει κάτι καλό μέσα από το ματς. Αν κρίνω από το πως ήρθε το ματς στο 0-2 και πως θα μπορούσε να γράψει και 2-2 στο τέλος, καλά του βγήκε. Η αντίδρασή του στο ο-2 του Μποτία πάντως, λέει πολλά. Γιατί καλός ο Γκορμπούνοφ, ικανός να κάνει μεγάλες αποκρούσεις, αλλά στις εξόδους έχει θέμα. Αυτά βέβαια, θα κληθούν να τα λύσουν οι γηπεδούχοι, αν θέλουν να δείξουν κάτι καλύτερο στο μέλλον.

Κάτι ξέρει ο Σίλβα

Πριν ο Ατρόμητος καταφέρει να μειώσει, θα έβλεπε κάποιος κινήσεις του Μάρκο Σίλβα από τον πάγκο. Φώναζε στους ποδοσφαιριστές του, ζητούσε σαν… τρελός να μην δίνουν χώρους και να συνεχίσουν να πιέζουν ψηλά. Ο Σίλβα τον έχει δει τον Ατρόμητο και από κοντά να θυμίσω. Πιστεύει ότι έχει ποδοσφαιριστές με ποιότητα, ότι μπορούν να εκμεταλλευτούν χώρους και ευκαιρίες. Ε, κάτι ήξερε παραπάνω. Οι παίκτες του δεν έβγαλαν την αντίδραση που θα έπρεπε, ήρθε το 1-2 και… δικαιώθηκε. Τι να το κάνεις, όμως; Οι φωνές του για να κάνουν οι "ερυθρόλευκοι" αυτό που θέλει, είναι μέσα σε αυτά που θέλει να βελτιώσει. Σε αυτά που φωνάζει συνεχώς μετά από κάθε ματς… Πως υπάρχουν περιθώρια βελτίωσης. Σε ένα ματς που δεν υπάρχει ιδιαίτερη ανησυχία και το… σκουπίζεις μέσα σε λίγα λεπτά με 0-2, δίνεις δικαιώματα. Και στο τέλος, θες και την επέμβαση του Ρομπέρτο.

Διπλό το λάθος

Αξίζει να αναλύσουμε το γκολ που πετυχαίνει ο Ατρόμητος και κάνει το 1-2. Ένα γκολ που τον βάζει εκ νέου στο ματς, να διεκδικήσει κάτι. Στην αρχή της φάσης, ο Μαζουακού αφήνει έξυπνα, αλλά ο Σιόβας πετάει χωρίς λόγο την μπάλα αράουτ. Θα μπορούσε να "καθαριστεί" εύκολα η φάση, αλλά το χειρότερο είναι στη συνέχεια. Εκεί όπου ο Ομάρ ωραία βγάζει την μπάλα για τον Ερνάνι που θέλει τακουνάκια έξω από τη μεγάλη περιοχή. Γίνεται το λάθος, δεν υπάρχει σωστή αντίδραση και μαζί το 1-2. Φάση που θα μπορούσε να αποφευχθεί, αλλά καλό είναι να αναλύεται. Είναι κρίμα άλλωστε από το… πουθενά, σε αυτό το επίπεδο να κάνεις τέτοια δώρα.

Να δείξει κάτι

Πάλι πήρε χρόνο συμμετοχής ο Ερνάνι, αλλά μάταια. Τίποτα το σπουδαίο από τον ποδοσφαιριστή της Πόρτο που δεδομένα δείχνει να έχει αρκετά θέματα. Ακόμη και στον τρόπο που καλείται να παίξει αμυντικά, αφήνει μεγάλη απόσταση από τον Ομάρ. Δεν υπάρχουν καλύψεις. Ακόμη και στη φάση του 85’ με τη μεγάλη απόκρουση του Ρομπέρτο, δεν… υπάρχει στο πλάνο, να επιστρέψει, να βοηθήσει. Στην τελική, αλλαγή μπαίνει, να διεκδικήσει φανέλα βασικού θέλει, να δικαιώσει τον προπονητή του. Ας ελπίσουμε να αφυπνιστεί κάποια στιγμή, να δείξει κάποια από τα καλά στοιχεία που τον συνοδεύουν, αλλά ως τώρα δεν…

Όταν δεν το κάνει, θα είναι κακός

Ο Ολυμπιακός ως τώρα στο πρωτάθλημα, καταφέρνει να "χτυπήσει" όποτε βρει χώρους, αλλά και από τις στημένες φάσεις του. Αυτό που δεδομένα πρέπει να βελτιώσει, να δει, είναι το πως θα κάνει κουμάντο στο ματς και θα βγάζει ευκαιρίες, να απειλεί. Δεν είναι εύκολο να διασπάσεις άμυνες διπλής ζώνης ή με αρκετά man to man. Ναι, η ομάδα είναι νέα. Γιατί όταν αλλάζεις τους εξτρέμ, τον φορ και έναν στους χαφ, είναι λογικό να χρειάζεται ένα διάστημα ώστε το σύστημα να έχει… αυτόματο πιλότο. Με την ΑΕΚ, υπήρξε μια επιβεβαίωση αυτού που βλέπουμε. Δεν απειλούσε η ομάδα, αλλά από μια στημένη φάση κατάφερε να ανοίξει το σκορ. Και όταν ο Δέλλας πήρε το ρίσκο του και έδωσε χώρους, ήρθε και η… τιμωρία με το 4-0.

Θα υπάρξουν ματς που τα στημένα δεν θα σε πάνε και ο Ολυμπιακός θα πρέπει να βρει τις λύσεις. Όταν δεν το κάνει αυτό, στα μάτια πολλών θα φαίνεται κακός. Σημασία πάντως θα επαναλάβω, έχει πως πήρε ένα ακόμη σπουδαίο τρίποντο και σίγουρα πως έχει και άλλη δουλειά μπροστά του. Τίποτα άλλωστε δεν έχει τελειώσει. Στο πρωτάθλημα ψάχνει να χτίσει διαφορά ασφαλείας, το Κύπελλο Ελλάδας αρχίζει την Τετάρτη κόντρα στον Πλατανιά και η Ευρώπη περιμένει στο Καραϊσκάκη την Ντιναμό Ζάγκρεμπ στις 4 Νοέμβρη. Άλλο ματς, άλλη προσέγγιση βέβαια, ο Σίλβα, όμως, έχει κάθε λόγο να περιμένει ακόμη καλύτερη την ομάδα του.

Υ.Γ.: Δικαιολογημένα θα έχει τα παράπονά του ο Σίλβα. Δεν σκεφτόταν να βάλει τον Φινμπόγκασον στο 90ό λεπτό αντί του Ιντέγε. Και τα… γκάζια στον Ερνάνι, είπαν πολλά. Αυτός τον ήθελε άλλωστε, μην το ξεχνάτε.

Υ.Γ.2: Δύναμη ο Κασάμι. Έτσι είναι. Κατάλαβε ακριβώς που βρίσκεται και πως πρέπει να είναι. Κέρδος μεγάλο…

Υ.Γ.3: Δευτέρα στις 15:00 μην ξεχνάτε το ραντεβού μας στον SPORT24 RADIO 103,3 μαζί με τον Μένιο Σακελλαρόπουλο και τον Βαγγέλη Αρναούτογλου. Σας περιμένουμε.

Υ.Γ.4: Υγεία να έχουμε και προχωράμε.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:

Ατρόμητος-Ολυμπιακός 1-2

Τα γκολ του αγώνα

Η τρομερή απόκρουση του Ρομπέρτο

News 24/7

24MEDIA NETWORK