Ποιος θα σταματήσει αυτόν τον Ολυμπιακό;

Ο Διονύσης Βερβελές αποθεώνει τον Ολυμπιακό για τη μεγάλη εμφάνιση και την άνετη νίκη στην Τούμπα στο ντέρμπι με τον ΠΑΟΚ.

Ποιος θα σταματήσει αυτόν τον Ολυμπιακό;

1337 ημέρες μετά το τελευταίο "διπλό" του Ολυμπιακού στην Τούμπα. Ψάχνεις το αρχείο, βρίσκεις τα στιγμιότυπα και τις σημειώσεις από εκείνο το ματς. 5 Φεβρουαρίου 2012 στην Τούμπα… Έτσι άρχιζε το τελευταίο μας σχόλιο εδώ, αναλύοντας το ματς με τον ΠΑΟΚ στην Τούμπα. Και παρακάτω, τονίζαμε το τι θα χρειαζόταν, το πως θα μπορούσε να γίνει… "Εγώ νομίζω πως έχει έρθει η ώρα. Και η συνταγή, ο οδηγός αν το θέλετε, είναι αυτό το ματς. Τότε τι είχε κάνει ο Ολυμπιακός; Δεν συμβιβάστηκε. Με τον Βαλβέρδε στον πάγκο και… άγνοια κινδύνου, το μοτό εκείνων των ημερών ήταν ένα! "Εμείς το παιχνίδι μας, δεν μασάμε τίποτα…", συμπληρώναμε.

Πάνω-κάτω τα ίδια έγιναν. Ο Ολυμπιακός θα μπορούσε να προηγηθεί νωρίς στη φάση με τον Ντουρμάζ και τον Φορτούνη, όπως τότε με τους Μιραλάς και Ιμπαγάσα. Στο 5’ και στο 18’ είχε "χτυπήσει" τότε ο Ολυμπιακός, στο 27’ και στο 36’ αυτή τη φορά. Και επειδή οι συνταγές είναι για να τηρούνται ακριβώς, με 0-2 το ημίχρονο, 0-2 και το τελικό και ο Ολυμπιακός πήρε 3 βαθμούς πολύτιμους. Κάνει το "6 στα 6" και αυτό είναι που θα κρατήσει. Ήταν δύσκολη η εβδομάδα, είχε προηγηθεί το "διπλό" στο Λονδίνο με την Άρσεναλ, τώρα ήρθε αυτό με τον ΠΑΟΚ στην Τούμπα. Ο Ολυμπιακός έχει 18 βαθμούς και ο ΠΑΟΚ έμεινε στους 10.

Το ματς δεν ήταν εύκολο, αλλά κάποια πράγματα βγάζουν μάτια. Όταν έχεις ξεκούραστους παίκτες ο Μιλιβόγεβιτς, ο Ντουρμάζ και ο Μαζουακού, πας διαφορετικά από τον ΠΑΟΚ που έπαιζε και δύο ημέρες μετά με την Ντόρτμουντ. "Ήταν καλύτεροι από εμάς", είπε ο Τούντορ μετά τη λήξη του αγώνα. Το ένιωσε, το έζησε από κοντά, όπως όλοι όσοι παρακολούθησαν το ματς. Για τον Ολυμπιακό το κέρδος από αυτό το ματς είναι μεγάλο. Δεν είναι μόνο ότι πήρε τους τρεις βαθμούς, πέρασε το μήνυμα πως "εμείς κάνουμε κουμάντο, είμαστε οι καλύτεροι, τα αφεντικά". Ναι, θα λένε στον Παναθηναϊκό ότι ελπίζουν όσο μένουν κοντά. Λογικό… Αλλά ποιος φίλος του ποδοσφαίρου δεν βλέπει τη διαφορά ποιότητας; Το τι ρόστερ έχει ο Ολυμπιακός και τι οι άλλοι;

Στον Ολυμπιακό κρατάνε μια χαρά το "δυο καρπούζια σε μια μασχάλη". Καμία απώλεια στο πρωτάθλημα και μία ήττα στην Ευρώπη από την Μπάγερν που σαρώνει… Ο Σίλβα διαχειρίζεται άριστα το ρόστερ, αν δούμε και τον Πουλίδο κάποια στιγμή θα έχουμε ολοκληρωθεί. Το σημαντικό είναι πως ο Ολυμπιακός βγάζει βελτίωση και δείχνει πως μπορεί ακόμη καλύτερα. Αυτό είναι το μεγάλο στοίχημα, να κάνει άπαντες να υποκλιθούν. Αλήθεια ποιος μπορεί να σταματήσει αυτόν τον Θρύλο; Το μήνυμά του κατάφερε να το περάσει, έκανε επίδειξη δύναμης και έκλεισε στόματα. Χειροκροτούσαν τους παίκτες τους οι οπαδοί του ΠΑΟΚ μετά τη λήξη, πολύ απλά γιατί είδαν προσπάθεια, αλλά κατάλαβαν (αυτή τη φορά) πως ο Ολυμπιακός δίκαια πήρε το "διπλό". Πως είναι καλύτερος, με περισσότερες λύσεις.

Το έλεγε η ψυχή τους

Αυτό που μου άρεσε, ήταν ο τρόπος που οι "ερυθρόλευκοι" μπήκαν στην Τούμπα. Δεν μάσησαν. Με τίποτα… Άλλες φορές σε φάση σαν του 10’ που ο Τζιώλης βγάζει την… μαγκιά του πάνω στους παίκτες του Ολυμπιακού, θα είχαμε "θέμα". Ο Μιλιβόγεβιτς, όμως, είναι Σέρβος, δεν καταλαβαίνει και είναι κι αυτό ένα μέρος του παιχνιδιού. Όπως μετά το 0-1, βλέπεις τι γίνεται. Με έναν ΠΑΟΚ φουλ του εκνευρισμού, με… ξύλο και τον Γιάχο να έχει χάσει το ματς. Οι ποδοσφαιριστές του Σίλβα μπήκαν διαβασμένοι. Και τακτικά γνώριζαν τι τους περίμενε, τι θα έπρεπε να προσέξουν, έστω και αν εγώ ως γκρινιάρης με το διάστημα 40’-45’ πίστευα ότι έβλεπα… άλλους παίκτες από αυτούς που είχαν κάνει το 0-2. Η κούραση ήταν μεγαλύτερη για τους γηπεδούχους, ο Σίλβα έδωσε χώρους έξυπνα, όταν χρειάστηκε έβαλε και τον Καμπιάσο και έδεσε το γλυκό. Όμορφα και ωραία, τρίποντο στην Τούμπα, επιστροφή στην Αθήνα, διακοπή και μετά τα πιο σοβαρά με ΑΕΚ και Ντιναμό Ζάγκρεμπ.

Η "καραμέλα" της διαιτησίας

Τον κόσμο στο θέμα της διαιτησίας μπορείς να τον πας όπου… θες. Ειδικά με τα social media να είναι μέσα στο… παιχνίδι πλέον. Αν -για παράδειγμα- στον Παναθηναϊκό δεν είχε δοθεί αυτό το πέναλτι στον Φορτούνη στη φάση του 2ου λεπτού, θα διαβάζαμε αναλύσεις επί αναλύσεων, για την κόκκινη κάρτα στον Τζαβέλλα και διάφορα ακόμη. Παράθυρα στην τηλεόραση, γκρίνια, αλλά για εμένα το θέμα είναι αλλού.

Δεν θέλω να ασχολούμαι με τις άλλες ομάδες, αλλά η "καραμέλα" με την διαιτησία πρέπει να τελειώνει. Και η μεγάλη μαγκιά είναι να μπορείς να παίρνεις νίκες ακόμη και αν όντως η διαιτησία φαίνεται κόντρα. Είτε γιατί απέναντί σου έχεις έναν κακό διαιτητή είτε γιατί… τρέμει την έδρα. Το σοβαρό γι’ αυτούς που ξέρουν από ποδόσφαιρο για παράδειγμα είναι αυτό που γίνεται στο Καλλονή-Βέροια. Με τον πορτιέρο να κουνάει το οριζόντιο δοκάρι του και αυτό να τραντάζεται ακόμη όταν εκτελούσε ο Αμπντούν. Στα τεστ των διαιτητών με τέτοια σε… κόβουν, όπως και με το οφσάιντ από ελεύθερο που είδαμε πριν λίγες ημέρες στην Κομοτηνή.

Το fair play και τα πατήματα

Γκρινιάζουν οι γηπεδούχοι για το γεγονός ότι ο Ολυμπιακός δεν τήρησε το fair play στη φάση που σκοράρει ο Ιντέγε. Έννοια σχετική το fair play πλέον στο ποδόσφαιρο. Φαντάζομαι, όμως, ότι αυτοί που γκρίνιαζαν, δεν μπορούν να είναι πολύ περήφανοι για τα πατήματα των παικτών του ΠΑΟΚ σε αντιπάλους τους. Ναι, να τον μαρκάρεις δυνατά, "ΟΚ", μεγάλο ματς στο ελληνικό πρωτάθλημα είναι, αλλά κάποια πράγματα κάνουν… μπαμ και τηλεοπτικά. Πατάει ο Τζαβέλλας τον Φορτούνη, αργότερα κάνει το ίδιο και ο Βίτορ. Αυτά δεν αρμόζουν σε επαγγελματίες ποδοσφαιριστές πάντως. Φαντάζομαι και οι ίδιοι θα το καταλάβουν, όταν δουν κάποια στιγμή τις ενέργειές τους.

Μονόδρομος για τον ΠΑΟΚ

Μετά τα όσα είχαν γίνει και με την Ντόρτμουντ η αλήθεια είναι πως για τον ΠΑΟΚ ήταν μονόδρομος η εικόνα στις εξέδρες. Και έτσι θα πρέπει να συνεχίσει, για να μην έχει… παρατράγουδα και τιμωρίες. Η εικόνα που οι ποδοσφαιριστές του Ολυμπιακού καταθέτουν στεφάνι, είναι ξεχωριστή. Το βλέπεις και αν αγαπάς το ποδόσφαιρο, με όσα έχει τραβήξει στη χώρα μας, λες "κάτι γίνεται, κάτι μπορεί να γίνει…". Στο ποδόσφαιρο επίσης δεν είναι κακό να παραδέχεσαι και τον καλύτερο. Ο ΠΑΟΚ ήταν πιο κουρασμένος, αναμενόμενο, ο Ολυμπιακός πιο ουσιαστικός όταν έπρεπε και έτσι τελείωσαν όλα νωρίς. Και τι θα καταλάβαιναν δηλαδή ορισμένοι αν έβαζαν φωτιά στην Τούμπα, αν τα έσπαγαν για τα καλά; Μόνο κακό στην ομάδα τους θα έκαναν.

Η εκτίμηση στη χρονιά

Έχω τονίσει ότι το 0-3 από την Μπάγερν στο Καραϊσκάκη (και κυρίως ο τρόπος που ήρθε αυτό), αλλά και η νίκη στο Λονδίνο επί της Άρσεναλ, είναι δύο αποτελέσματα που θα εκτιμηθούν πολύ κατά τη διάρκεια της χρονιάς. Βλέπεις την… παραλία του Βενγκέρ, όπως ορισμένοι τόλμησαν να την χαρακτηρίσουν, να "καθαρίζει" για πλάκα την Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ με 3-0 από το εικοσάλεπτο. Έτσι για την ιστορία. Και λίγο πιο μετά βλέπεις και την Μπάγερν Μονάχου να διαλύει την Ντόρτμουντ. Με 5-1 για πλάκα, επίδειξη δύναμης. Ορισμένοι έκαναν κριτική γιατί ο Ολυμπιακός έπαιξε αμυντικά με τους Γερμανούς, γιατί ήταν 0-1 ως το 88ο λεπτό. Θα τα εκτιμήσουμε αυτά κατά τη διάρκεια της χρονιάς αρκετές φορές, να είστε σίγουροι γι’ αυτό…

Υ.Γ.: Περιμένω και τα κεράσματα από τους φίλους μου τους ΠΑΟΚτζήδες για τα στοιχήματα που βάλαμε στον αέρα του SPORT24 RADIO 103,3. Γιατί καλή είναι η καζούρα, να πειραζόμαστε, έτσι παιδιά;

Υ.Γ.2: Σας περιμένω το πρωί της Δευτέρας στο live chat που θα έχουμε εδώ στο contra.gr και αμέσως μετά 15:00 με 18:00 στο ραδιόφωνο…

Υ.Γ.3: Σημαντικό για τον Ολυμπιακό ότι στα δύσκολα πήρε γκολ από τους φορ του. Ένα στο Λονδίνο από τον Φινμπόγκασον, ένα στην Τούμπα από τον Ιντέγε.

Υ.Γ.4: Υγεία να έχουμε και προχωράμε…

News 24/7

24MEDIA NETWORK