Στη σκακιέρα σκοράρει και περνάει στους 16

Ο Διονύσης Βερβελές γράφει για τη νοοτροπία που θα πρέπει να έχει ο Ολυμπιακός κόντρα στην Άρσεναλ και επιλέγει μεταξύ Champions Leaguie - Europa League και Καμπιάσο ή όχι.

Στη σκακιέρα σκοράρει και περνάει στους 16
Σίλβα-Καμπιάσο-Ολυμπιακός INTIME SPORTS

Champions League και πάλι. Ώρα γιορτής. Για τον Ολυμπιακό, για όλο το σκηνικό αυτής της διοργάνωσης. Πόσοι αλήθεια απόψε δεν θα "καρφωθούν" στις τηλεοράσεις με την παρέα τους για να δουν την εξέλιξη στους τέσσερις ομίλους; Κουβέντα, προβλέψεις, χωρίς άγχος, εκτός κι αν κάποιος έχει τόση... τρέλα με ομάδα του εξωτερικού.

Το βράδυ της Τετάρτης, όμως, όλα θα είναι διαφορετικά. Ο Ολυμπιακός παίζει τον... επόμενο τελικό. Γιατί τελικός ήταν κι εκείνο το ματς με την Ντιναμό Ζάγκρεμπ. Τότε που ο Σίλβα πήρε το ρίσκο, έπαιξε φουλ επίθεση και δικαιώθηκε με τον Πάρντο. Αν εκείνο το βράδυ η μπίλια είχε καθίσει στο "Χ", τώρα θα συζητάγαμε τελείως διαφορετικά. Όχι να έχεις την πολυτέλεια να περάσεις ακόμη και αν ηττηθείς.

Ποιο Europa League;

Πάμε εκεί. Εδώ που έχει φτάσει ο Ολυμπιακός, δεν επιλέγει διοργάνωση. Τα πράγματα είναι ξεκάθαρα. Διεκδικείς την πρόκρισή σου στους "16" του Champions League. Ακούω πολλούς και στο "Sport 24 Radio 103,3" που μου λένε "να αποκλειστεί καλύτερα και να παίξει στο Europa League". Ναι, ε; Και να κάνει τι; Όπως πέρσι με την Ντνίπρο; Που λέγαμε "σιγά το... θηρίο" και μετά τη... χαζεύαμε να φτάνει στον τελικό της διοργάνωσης και να συμπληρώνουμε "τελικά δεν ήταν τόσο κακή ομάδα";

Ο Ολυμπιακός θα παίξει για το καλύτερο. Το θέλει ο Σίλβα. Το θέλουν οι ποδοσφαιριστές. Εκεί θα εξαρτηθεί άλλωστε. Το θέλει και ο κόσμος! Το περιμένει. Το θέλει ο Μαρινάκης, οι συνεργάτες του. Απέναντι, όμως, δεν θα είναι η Ντιναμό Ζάγκρεμπ. Θα είναι η Άρσεναλ του Βενγκέρ που από το 2000 και μετά δεν έχει μείνει ποτέ εκτός 16άδας του Champions League; Θα γράψει ο Ολυμπιακός αυτή τη... μαύρη σελίδα στην ιστορία των "κανονιέρηδων"; Υπομονή και βλέπουμε.

Δεν τρομάζει η Άρσεναλ

Τι πρέπει να κάνει ο Ολυμπιακός για να πάρει την πρόκριση; Αυτό που έχει ήδη... παραγγείλει από τους ποδοσφαιριστές του ο Σίλβα και οι συνεργάτες του. Να είναι αυτοί που πρέπει, με προσοχή στο λάθος, να έχουν τη μεγαλύτερη δυνατή αυτοσυγκέντρωση και να σκοράρουν! Ένα γκολ σου αλλάζει την κατάσταση. Η Άρσεναλ θέλει τρία μετά.

Ποιος, όμως, μπορεί να προεξοφλήσει το πώς θα πάει το ματς; Κανείς... Σκοράρει η Άρσεναλ πρώτη. Τι κάνεις; Την περιμένεις και κάνεις τον "κομπάρσο"; Εγώ από τον Ολυμπιακό του Σίλβα δεν περιμένω κάτι τέτοιο. Έχω αφήσει εκτός τα δύο ματς με την Μπάγερν, ήταν ματς ειδικών συνθηκών κι έτσι αντιμετωπίστηκαν από όλους. Δύο ήττες και 7-0 σύνολο τερμάτων έγραψε το κοντέρ. Θα μπορούσε να είναι και χειρότερα, ίσως καλύτερα στο εντός, αλλά όλα αυτά πέρασαν στην ιστορία.

Ο Ολυμπιακός πρέπει να σκοράρει στο "Καραϊσκάκη". Αν δει κανείς την Άρσεναλ, δεν τρομάζει. Το είχα γράψει μετά από εκείνο το Ντιναμό Ζάγκρεμπ - Άρσεναλ 2-1. Δεν είχα τρελαθεί με καμία από τις δύο. Έχει προβλήματα στην άμυνά της, δέχεται αστεία γκολ, σαν κι αυτά του Ολυμπιακού στην Κομοτηνή. Μόνο που εκεί ο Ολυμπιακός το είχε... εγκαταλείψει κι η Άρσεναλ τα δέχεται υπό νορμάλ συνθήκες. Εδώ, θα βάλω και τις απουσίες στο μενού. Αν σας έλεγαν δύο της Άρσεναλ που δεν θα θέλατε να παίξουν, ποιους θα... παραγγέλνατε; Εγώ με διαφορά Σάντσες και Καθόρλα θα έβαζα στη σχετική λίστα. Δεν θα υποτιμήσω κανέναν, όμως. Ούτε τον Οζίλ ούτε τον... Κάμπελ. Κανέναν.

Όχι υπερβολικός σεβασμός, όχι Καμπιάσο

Μεγάλη σημασία θα έχει πώς θα μπει και στο ματς η Άρσεναλ. Έχει ποιότητα, έχει ταχύτητα, τι ρυθμό θα βάλει; Θα δώσει χώρο στον Ολυμπιακό ή θα πάει να τον πνίξει με ρίσκο να δώσει χώρους στην άμυνά της; Νομίζω πως όσο περνούν οι ώρες, ο Σίλβα θα θέλει να δώσει το δικό του στίγμα σε αυτήν την αναμέτρηση. Σέβεται την Άρσεναλ, θα το πει και στη συνέντευξη Τύπου, αλλά από εκεί και πέρα εκτιμά ότι όλα θα κριθούν από την ομάδα του. Και εδώ, δεν νομίζω πως θα βγάλει μια εικόνα υπερβολικού σεβασμού. Τι εννοώ; Π.χ. τα σενάρια που κυκλοφορούν για να παίξει από την αρχή ο Καμπιάσο, ενδεχομένως να δούμε τον Σαλίνο, όλα αυτά...

Όλη η ιστορία στον στόπερ θα φανεί, αναλόγως και την κατάσταση Ντα Κόστα-Μποτία. Ο Σίλβα έχει το μυαλό του πως αυτό το ματς, ναι, είναι για να βάλει τις βάσεις πρόκρισης από το αρχικό σχήμα, αλλά ξέρει ότι σε αυτό το επίπεδο, ρόλο παίζουν και οι αλλαγές. Κι όπως κάνει, θα κοιτάξει και από αυτές να πάρει κάτι κατά τη διάρκεια του ματς. Είτε χρειαστεί στο επιθετικό κομμάτι είτε στο αμυντικό.

Στιγμές του παρελθόντος

Ο Πορτογάλος τεχνικός γνωρίζει ότι μπροστά του έχει μια μεγάλη πρόκληση. Θα γίνω... κουραστικός, αλλά θα το ξαναγράψω. Πάνε όλα καλά. Θα έχεις πετάξει εκτός την Άρσεναλ και στο πρωτάθλημα Ελλάδας θα έχεις μόνο νίκες, ενώ την Κυριακή θα σε περιμένει ο Παναιτωλικός στο "Καραϊσκάκη". Κυριακή μεσημέρι, στις 3, εκεί που το "Καραϊσκάκη" μπορεί να ζήσει μεγάλες στιγμές, εικόνες του παρελθόντος για τους παλιότερους! Ο Σίλβα γράφει ιστορία και δεν θα αφήσει την ευκαιρία να πάει χαμένη. Το δουλεύει εδώ και ημέρες το ματς στο μυαλό του, μαζί με τους συνεργάτες του τους οποίους εμπιστεύεται τυφλά, το περιμένει πως και πως. Απέναντί του, πάντως, έχει έμπειρο μάτι, έχει άνθρωπο που αρνείται να πέσει στα δύσκολα.

Η αντίστροφη μέτρηση έχει αρχίσει για τα καλά. Ο Ολυμπιακός έχει μπροστά του μια μοναδική ευκαιρία. Έχει μαζέψει τους 9 βαθμούς που μπορεί να του αρκούν και πάλι. Όπως και να 'χει, φαίνεται πως το "Καραϊσκάκη" αύριο βράδυ θα είναι μια μεγάλη σκακιέρα. Με δύο προπονητές να βάζουν την τακτική τους και τον Ολυμπιακό να έχει το bonus του κόσμου που θα βοηθήσει.

Μόνο που καμιά φορά στη σκακιέρα, μια λάθος κίνηση μπορεί να ακολουθήσει και μια δεύτερη που ίσως είναι μοιραία. Και αν το σκάκι είναι ένα παιχνίδι, το αυριανό ματς είναι κάτι... άλλο. Γιατί εκτιμώ πως η διοίκηση του Ολυμπιακού –σε αντίθεση με άλλους- δεν περιμένει το bonus πρόκρισης για να... μαζέψει καταστάσεις. Πιο πιθανό είναι να κάνει πάλι κάτι για να ανοίξει κι άλλο η διαφορά με τους αντιπάλους στο ελληνικό πρωτάθλημα. Κυρίως γιατί στον Ολυμπιακό τον φετινό, ο πήχης έχει ανέβει ψηλά και το όνειρο δεν θα σταματήσει...

Υ.Γ.: Υγεία να έχουμε και προχωράμε...

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Σταύρος Γεωργακόπουλος: Ο Σίλβα, ο "Ελέ" και οι κρυφοί άσοι με Άρσεναλ...

Διαγωνισμός: Κερδίστε 2 διπλά εισιτήρια για το Ολυμπιακός-Παναιτωλικός

News 24/7

24MEDIA NETWORK