Θεέ μου, τι θρυλική βραδιά κι αυτή...

Ο Διονύσης Βερβελές σχολιάζει τη μεγάλη ανατροπή και τη σπουδαία νίκη του Ολυμπιακού κόντρα στην Ντιναμό Ζάγκρεμπ, σε ένα παιχνίδι που όλα πήγαιναν στραβά.

Θεέ μου, τι θρυλική βραδιά κι αυτή...
INTIME SPORTS

Είναι από τις περιπτώσεις που λες, "η επιστήμη σηκώνει τα χέρια ψηλά". Ο Ολυμπιακός κατάφερε να κάνει κι αυτό. Να πάρει ματς του Champions League που όλα του πήγαιναν στραβά, με καθαρή ανατροπή! Το σενάριο πλέον ιδανικό και το κλίμα απίστευτο, στιγμές μοναδικές, ξεχωριστές, για κάθε οπαδό των "ερυθρολεύκων". Κάνεις ένα ταμείο. Πρέπει να το κάνεις, γιατί σήμερα το ημερολόγιο γράφει 5 Νοεμβρίου 2015 και επί της ουσίας τι έχουμε δει; Λίγες ημέρες από τον Αύγουστο, δύο γεμάτους μήνες (Σεπτέμβρη και Οκτώβρη) και ούτε μία εβδομάδα του Νοέμβρη.

Ο Ολυμπιακός μέσα σε αυτό το διάστημα καταφέρνει να δείξει πως είναι μια ομάδα με μέταλλο μεγάλου ευρωπαϊκού κλαμπ. Αυτή είναι η αλήθεια, ακόμη και αν σε ορισμένους δεν αρέσει. Ηττήθηκε από την Μπάγερν του Γκουαρντιόλα και κόντεψε να ηττηθεί από τον Πλατανιά του Παράσχου στο Κύπελλο. Μια… στάση στο Μόναχο. Είχα τονίσει πάλι εδώ πως το 0-3 στο Καραϊσκάκη και το γεγονός ότι ο Ολυμπιακός ως το 88ο λεπτό ήταν μέσα στο ματς, θα εκτιμηθεί κατά τη διάρκεια της χρονιάς. Βλέποντας τον Ολυμπιακό χθες να προσπαθεί για την ανατροπή και τον πίνακα στο Καραϊσκάκη να δείχνει παράλληλα το Μπάγερν Μονάχου-Άρσεναλ 5-1, πιστεύω κάποιοι να κατάλαβαν πολλά.

"Μίκρυνε" την Ντιναμό…

Πάμε τώρα σε αυτά που ζήσαμε χθες. Και τα ζήσαμε έντονα, στην περιγραφή του SPORT24 RADIO 103,3. "Παρασυρθήκαμε" κι εμείς από αυτή την… τρέλα που έβγαλε η ομάδα του Σίλβα. Όλα στραβά της πήγαιναν. Δέχεται ένα γκολ "δώρο". Ένα γκολ για σεμινάριο προς αποφυγή. Λάθος αποστάσεις οι μπακ, μαζί νωρίτερα στη φάση οι εξτρέμ, σέντρα με χαρακτηριστική ευκολία και "εκτέλεση" του Ρομπέρτο με τον Σιόβα να μην μπορεί να μεσολαβήσει. Η πιο καθαρά ποδοσφαιρική στιγμή της Ντιναμό χθες το βράδυ στο Καραϊσκάκη. Τι άλλο δηλαδή να θυμηθείς από την ομάδα του Μάμιτς;

Για μένα, αποδείχθηκε κατώτερη των περιστάσεων γι' αυτό το επίπεδο και πήρε ό,τι της άξιζε στον όμιλο. Τρεις βαθμούς ως τώρα σε ένα ματς με δεδομένα που την… πήγαν, μέσα στο "Μάξιμιρ" επί της Άρσεναλ. Τι έδειξε δηλαδή χθες αυτή η ομάδα για να λέει ότι αξίζει κάτι καλύτερο σε αυτή τη διοργάνωση; Ο Ολυμπιακός όπως έχει συμβεί στα τελευταία του ματς, "σπατάλησε" το πρώτο ημίχρονο. Το κλείνει στο 0-1, χωρίς να απειλεί και αφήνει το Καραϊσκάκη και τους οπαδούς του "παγωμένους".

Όλα στραβά, αλλά…

Αρχίζει το δεύτερο ημίχρονο. Σου δίνεται η αίσθηση πως αυτό το ματς δεν μπορεί να γυρίσει. Όχι γιατί ο Ολυμπιακός δεν έβγαλε πίεση, αλλά γιατί όλα πήγαιναν κόντρα. Αρχικά ο τραυματισμός του Μποτία. Η ζημιά διπλή. Χάνεις τον αμυντικό σου που τα πάει καλά και μπαίνει ο Ντα Κόστα που μας… τρόμαξε στην αναμέτρηση με τον Πλατανιά. Μαζί, θυσιάζεις και μία αλλαγή στη… σκακιέρα του αγώνα. Μια αλλαγή που τελικά κράτησε τον Καμπιάσο στον πάγκο ως το τέλος, έτσι; Έρχεται το πέναλτι. Το χάνει ο Φορτούνης, χάνει και την τεράστια ευκαιρία στην απόκρουση της μπάλας από τον Εντουάρντο. Η ψυχολογία υπό το μηδέν. Εκεί βλέπεις ματς του παρελθόντος και λες "δεν γίνεται σήμερα…".

Και, όμως, αυτός ο Ολυμπιακός είναι πολύ σκληρός για να πεθάνει. Στο κείμενό μου χθες εδώ, είχα εστιάσει στη μία θέση που παιζόταν στην ενδεκάδα. Μόνο που ο Σίλβα θυσίασε τον Πάρντο, για να δούμε τον Ερνάνι. Είχα εκφράσει τους ενδοιασμούς μου και δεν μπορώ να σχολιάσω ότι… τρελάθηκα με την εικόνα του Ερνάνι. Ένα "κλικ" πιο κάτω τουλάχιστον από τις απαιτήσεις του αγώνα. Χωρίς την ξεχωριστή στιγμή, τη φοβερή ενέργεια, κρατάει εκείνη την κεφαλιά στο 15ο λεπτό και… καλό ταξίδι. Δεν δικαίωσε τον Σίλβα, που ωστόσο έχει το μαγικό ραβδάκι και είδε την αλλαγή του, τον Πάρντο, να αλλάζει όλη την ιστορία.

Πάρντο με στυλ Γκαλέτι!

Σε τέτοιες αναμετρήσεις, μια προσωπική ενέργεια μπορεί να σου κάνει την ευκαιρία. Το γκολ του Κολομβιανού στο 65ο λεπτό δείχνει πολλά. Δεν είναι τελείωμα… Πάρντο. Αυτός άλλωστε δεν τα άκουγε όλο το προηγούμενο διάστημα για τον τρόπο με τον οποίο τελειώνει τις φάσεις. Τόσο το γκολ του στο 65' όμως όσο και αυτό στο 90' θυμίζουν σε μεγάλο βαθμό Λουτσιάνο Γκαλέτι. Αυτός δεν ήταν ο ιδανικός εξτρέμ των τελευταίων ετών στα μάτια όλων των "ερυθρόλευκων" οπαδών; Γιατί χθες ο Πάρντο έκανε κι αυτό που δεν είχε δείξει έντονα ως τώρα. Ταλαιπώρησε την αριστερή πλευρά της Ντιναμό, κέρδισε και την κόκκινη κάρτα που έδωσε δύο νέα δεδομένα. Την πίεση στην εστία του Εντουάρντο, την επιπρόσθετη πίεση και μαζί στον Σίλβα τη δυνατότητα να "γεμίσει" κι άλλο την περιοχή της με την είσοδο του Φινμπόγκασον αντί του τέλειου Κασάμι ως εκείνη την ώρα που έκανε υπερπροσπάθεια. Αρκεί να θυμηθεί κανείς το τάκλιν με το οποίο κόβει την κόντρα των φιλοξενούμενων, λίγο πριν φύγει από το ματς.

Ένας Κασάμι "τρέλα"

Στον Κασάμι θα κάνουμε ειδική αναφορά, όχι για να δώσουμε… έπαινο στον εαυτό μας, αλλά για να καταλάβει ο κόσμος πόσο σημαντικό είναι να ζεις κάποια πράγματα κοντά σε μία ομάδα. Ο Κασάμι είναι μεταγραφή για τον Ολυμπιακό και πρέπει να το πιστωθούν όλοι όσοι έπεσαν πάνω του, αλλά και ο ίδιος φυσικά. Θα θυμάστε ότι ζήσαμε ένα καλοκαίρι με τις… κρυφές επιθυμίες του για μεταγραφή αλλά και το τι θα κάνει ο σούπερ ατζέντης του, Μίνο Ραϊόλα. Έμεινε εδώ (και) από σπόντα και αποδεικνύει μέσα στο γήπεδο την αξία του. Αυτό είναι.

Ειδική αναφορά ωστόσο θεωρώ πως πρέπει να γίνει σε όλο αυτό το πακέτο που έγινε ελκυστικό. Θυμάμαι τις "μάχες" που δίναμε τα πρωινά της περσινής σεζόν στον SPORT24 RADIO 103,3 για τον Ολυμπιακό που δεν… βλεπόταν, για τον Περέιρα, για το γεγονός ότι δεν γινόταν με τίποτα να είναι τόσο κακός και τη… νέα σεζόν, αυτή δηλαδή που διανύουμε. Τα αποτελέσματα γνωστά. Ο Ολυμπιακός τρελαίνει την Ευρώπη, αλλά για να γίνει αυτό έγιναν σωστές κινήσεις. Υπήρξε εμπιστοσύνη σε έναν προπονητή που αρχίζει και ζει τα ματς για τα καλά, που πανηγυρίζει με “copy-paste” τρόπο κάθε γκολ σε γκολ, αλλά που δείχνει πως έχει λύσεις για όλα. Μαζί εδώ, να απονείμουμε τα εύσημα στους συνεργάτες του, παίζουν ξεχωριστό ρόλο και το ξέρουν όσοι ζουν από κοντά την ομάδα.

Οι μεταγραφές του καλοκαιριού

Από εκεί και πέρα, έγινε αυτό που έπρεπε, αυτό που χρειαζόταν η ομάδα. Ήρθαν ποδοσφαιριστές με ποιότητα. Μην ξεχνάμε πως ο Ιντέγε που και χθες έκανε τεράστια δουλειά μέσα στο γήπεδο, ήρθε γιατί ξοδεύτηκαν τελευταία ημέρα των μεταγραφών 6 εκατ. ευρώ! Κατάλαβε και ο Βαγγέλης Μαρινάκης πως χρειάζεται κάτι… ακόμη η ομάδα, δεν φοβήθηκε να το πληρώσει και τώρα, έχει κάθε λόγο κι αυτός να χαίρεται γι' αυτό που βλέπει. Να μην ξεχνάμε και ό,τι είχε προηγηθεί στο μεταγραφικό κομμάτι που μεταξύ των άλλων είχε και την κίνηση του Φελίπε Πάρντο, του μεγάλου πρωταγωνιστή στο 2-1 με την Ντιναμό Ζάγκρεμπ.

Ο Ολυμπιακός γράφει τη δική του ιστορία και πλέον θα πάει χωρίς άγχος στη Γερμανία. Εκεί όπου έφαγαν πέντε γκολ η Άρσεναλ και η Ντιναμό Ζάγκρεμπ. Ναι, μεγάλος ο κίνδυνος, αλλά εδώ που έχουμε φτάσει, όλα θα κριθούν στον τελευταίο αγώνα με την Άρσεναλ στο Καραϊσκάκη. Ο Βενγκέρ θα βλέπει τη βαθμολογία του ομίλου και θα έχει… τρελαθεί, όπως και πολλοί άλλοι μαζί. Ο φετινός Ολυμπιακός κλείνει τα στόματα όλων όσων τον αμφισβητούν και κάνει αυτούς που σκέφτονται με υγεία για το ποδόσφαιρο, να υποκλίνονται. Εγώ θα επιμείνω. Μπορεί ακόμη καλύτερα αυτή η ομάδα και χθες κερδίζει ένα μεγάλο στοίχημα. Κόντρα σε δυσκολίες που έφερε το ματς, βρήκε το σθένος να το γυρίσει, να το πάρει με 2-1, έστω κι αν αυτό διαμορφώθηκε στο 90ο λεπτό. Όλοι οι "προφέσορες" του ποδοσφαίρου άλλωστε, δηλώνουν πως ένα ματς λήγει στις καθυστερήσεις.

Έμειναν όλοι εδώ

Για μένα, ξεχωριστό ρόλο στη φετινή πορεία παίζει το γεγονός ότι δεν έφυγαν παίκτες από το βασικό κορμό. Ο Ρομπέρτο περισσότερο θεατής χθες, είναι εδώ. Ο Μαζουακού σταθερός στα τελευταία ματς, εδώ. Το ίδιο και ο Ομάρ. Προσθέστε και στη μεσαία γραμμή τον Μιλιβόγεβιτς που έβλεπε τα εκατομμύρια ευρώ να… παρελαύνουν μπροστά του και θα καταλάβετε γιατί αυτή η ομάδα έχει άλλη βάση, άλλα δεδομένα. Ο Ολυμπιακός μπορεί να βελτιωθεί και άλλο. Το τεστ, όμως, ήταν θετικό. Γιατί ο Φορτούνης για παράδειγμα, κόντρα στην ψυχολογία του χαμένου πέναλτι, καταφέρνει να βγάλει ενέργεια, να έχει αυτή την τεράστια μπαλιά στην πλάτη της άμυνας των Κροατών στο 90'.

Θα έχουμε πολλά να επισημάνουμε και τις επόμενες ημέρες, αλλά και στο live chat που θα κάνουμε εδώ στις 12 το μεσημέρι. Ως τότε μην ξεχνάτε, υγεία να έχουμε και προχωράμε…

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:

Ολυμπιακός - Ντιναμό Ζάγκρεμπ 2-1

Η θρυλική περιγραφή της νίκης του Ολυμπιακού από τον Sport 24 Radio 103,3

VIDEO: Oι πανηγυρισμοί της μεγάλης νίκης!

Τα σενάρια πρόκρισης του Ολυμπιακού

News 24/7

24MEDIA NETWORK