Σοβαροί να είμαστε, η Μπάγερν είναι...

Ο Διονύσης Βερβελές γράφει για την επικείμενη πρεμιέρα του Ολυμπιακού στο Champions League κόντρα στην Μπάγερν Μονάχου, αναλύει τις αδυναμίες των "ερυθρολεύκων" και στέκεται σε όσα έχει ζητήσει ο Μάρκο Σίλβα από τους παίκτες του.

Σοβαροί να είμαστε, η Μπάγερν είναι...

Πριν λίγες ημέρες, τόνιζα πως μεγάλο στοίχημα για τον Μάρκο Σίλβα είναι να αποδείξει ότι ο Ολυμπιακός ο φετινός θα είναι… άλλη ομάδα και όχι μια συνέχεια της περσινής. Πήρα πολλά μηνύματά σας όλες αυτές τις ημέρες, ακόμη και μετά του αγώνα με τον Πλατανιά. Πολλοί από εσάς έχετε την αίσθηση πως μόνο εμείς βλέπουμε τα προβλήματα της ομάδας και πως οι αρμόδιοι, αυτοί που την ζουν, έχουν διαφορετική αντίληψη. Φυσικά και κάτι τέτοιο δεν ισχύει, κάθε άλλο. Και η αλήθεια είναι πως αυτό το ματς του Σαββάτου με τον Πλατανιά, έδειξε πολλά.

Εγώ το "ζύγισα" αλλιώς. Για μένα το μόνο που κρατάς είναι οι τρεις βαθμοί και οι αρνητικές εντυπώσεις. Τίποτα άλλο. Γιατί είσαι 3-0. Άντε και κάνει γκολ το πέναλτι ο Τσόρι και ανεβαίνει ο δείκτης του σκορ σε 4-0. Δεν κατεβάζει ρυθμό η ομάδα, συνεχίζει να παίζει στο φουλ και κλείνει με 5-1 ή 6-1. Τι θα γινόταν δηλαδή; Αυτή η εμφάνιση θα έδινε αυτοπεποίθηση ενόψει Μπάγερν; Ή μήπως οι Γερμανοί θα... μάσαγαν και θα το "ζύγιζαν" διαφορετικά το ματς;

Θεωρώ προσβολή να γράφουμε "άλλο Πλατανιάς και άλλο Μπάγερν". Χάρηκε και η... κυρά Μαρία στη γειτονιά, δεν χρειάζονται αναλύσεις γι’ αυτά. Ο Ολυμπιακός το βράδυ της Τετάρτης καλείται να δείξει το καλό του πρόσωπο, σε ένα ματς που δεν θα βάλει αυτός τους όρους. Αλήθεια που είδατε εσείς την Μπάγερν Μονάχου να "κουμπώνει" πάνω στα χαρακτηριστικά του αντιπάλου, να τον περιμένει, να θέλει να τον διαβάσει; Ειδικά η Μπάγερν του Γκουαρντιόλα, θα έρθει στο Καραϊσκάκη για να μπει εντυπωσιακά στην πρεμιέρα της στο Champions League. Εγώ μια τέτοια Μπάγερν περιμένω.

Ο Ρομπέρτο και το πρόβλημα στην άμυνα

Επιστρέφοντας στο ματς του Σαββάτου, απλά αυτό που κρατάς είναι κάποιες σκόρπιες σκέψεις. Βλέπεις τον Ρομπέρτο. Τον ξέρεις. Απλά νιώθεις ευτυχισμένος που παρέμεινε στο Λιμάνι και που είναι "ζεστός", που ζει και αναπνέει για μεγάλα ματς. Δεν είναι άτρωτος, όμως. Η... παιδική ασθένεια που φάνηκε πολύ πέρσι, ειδικά στην Ευρώπη, αυτή με τις στημένες φάσεις, εμφανίστηκε. Να σου κάνει ο Μπανανά τέτοιο γκολ απαγορεύεται. Μήπως να θυμηθούμε τι έγινε με την Ντνίπρο; Ή να πάμε ακόμη πιο πίσω, ακόμη και στα καλά ματς στον όμιλο;

Το δίδυμο Σιόβα-Ντα Κόστα δεν πείθει πολλούς. Αναρωτιούνται και σου λένε, αν τους βάζουν δύσκολα ο Γιακουμάκης με τον Μάντζιο, τι θα γίνει με τα θηρία; Άδικη η σκέψη; Όχι φυσικά. Απλά και για τους δύο είναι ένα στοίχημα η παρουσία στην Ευρώπη. Ξεχωριστή βραδιά και θα πρέπει να είναι σε υψηλό επίπεδο απόδοσης. Δεν είναι, όμως, μόνο αυτοί. Σαφέστατα καταλυτικό ρόλο θα παίξει και η μεσαία γραμμή, το τι θα γίνει εκεί. Στο ρεπορτάζ, δεδομένος είναι ο Καμπιάσο. Εκτός ο τιμωρημένος Μιλιβόγεβιτς, που πάντως αν δεν κάνει δύο "τσαφ" σε κάθε ματς, δεν γίνεται. Πολλοί πιστεύουν ότι ο Σίλβα περιμένει τον Μπουχαλάκη.

Εγώ θα παραμείνω... απέναντι και δεν μπορώ να διανοηθώ πως ΔΕΝ θα ξεκινήσει σε αυτή την αναμέτρηση ο Κασάμι. Κι ας ήταν στην εξέδρα στο τελευταίο ματς. Εκεί κοντά του άλλωστε δεν ήταν και ο Μπουχαλάκης; Η θέληση του Κασάμι να παίξει σε αυτό το ματς, σημαίνει πολλά. Και είναι μια καλή ευκαιρία για μια νέα αρχή για τον ίδιο, στη θέση που τον γνωρίσαμε. Αν είναι αυτός που πρέπει, θα την κερδίσει την θέση. Ειδικά όσο θα είναι στην αναμονή ο Μανιάτης και θα συνεχίζει τα λάθη ο Μιλιβόγεβιτς.

Αυτό που θέλει ο Σίλβα

Ο Σίλβα φωνάζει για ένα πράγμα καθημερινά. Στις προπονήσεις, στα ματς, παντού. Θέλει να βλέπει τις γραμμές του Ολυμπιακού κοντά, να μην υπάρχουν μεγάλες αποστάσεις. Κι επειδή δεν είναι άπειρος από το Champions League, την πήρε την γεύση πέρσι με την Σπόρτινγκ Λισσαβόνας, γνωρίζει τι σημαίνει αυτό σε τέτοια ματς. Αν η Μπάγερν βρει χώρους, δεν θα έχεις τύχη. Δεν γίνεται... Είναι τέτοια η ποιότητά της, που μαθηματικά θα βγάλει φάσεις για να σε "καθαρίσει".

Συζητούσα με ένα φίλο που είδε το τελευταίο της ματς με την Άουγκσμπουργκ. Έκανα το λάθος να του πω για το πέναλτι στο τελευταίο λεπτό. "Ναι, εντάξει, δεν ήταν… Έχει βγάλει, όμως και πόσες κλασσικές ευκαιρίες που αν τις είχε κάνει γκολ θα λέγαμε άλλα τώρα", μου είπε χαρακτηριστικά. Έτσι είναι το ποδόσφαιρο. Έτσι είναι η μπάλα.

Το θετικό είναι ότι στον Ολυμπιακό αναγνωρίζουν το τι τους περιμένει. Δεν πήγαν με την... καραμέλα "πρώτα τα ματς πρωταθλήματος και μετά η Μπάγερν". Εδώ και καιρό "διαβάζουν" με τη σειρά τους τους Γερμανούς, κάνουν τα πλάνα τους και τα συζητούν. Και γνωρίζω ότι έχει πέσει και αρκετή ατομική δουλειά. Φροντιστήρια σε κάθε παίκτη ξεχωριστά, για τον αντίπαλο που θα βρει πιθανότατα μπροστά του.

Τίποτα δεν χάνεται...

Δεν χρειάζεται να αναλύσεις τα οφέλη, αν πάει καλά η πρεμιέρα. Ακόμη, όμως, και να μην πάει, έχει σημασία πόσο θα έχεις προσπαθήσει, τι θα έχει φταίξει, αν θα είναι η λεπτομέρεια ή... κάτι άλλο. Ο κόσμος το καθήκον του το έχει κάνει ήδη. Θα κληθεί κι αυτός να βοηθήσει, να... πρεσάρει, να παίξει άμυνα, να βγάλει την ομάδα μπροστά όταν χρειαστεί. Ο Ολυμπιακός θα μπει να παίξει και να διεκδικήσει τις πιθανότητές του.

Τίποτα δεν θα χαθεί αν στραβώσει η πρεμιέρα. Άλλωστε, η κλήρωση αποδείχθηκε δύσκολη και αυτό που θέλουν όλοι, είναι η ομάδα να συνεχίζει όπως πρέπει στην Ελλάδα και να είναι πανέτοιμη στις δύο "κόντρες" με την Ντιναμό Ζάγκρεμπ. Εκεί που θα κριθούν σχεδόν τα πάντα, σε ό,τι αφορά την έκβαση του ομίλου...

Έχουμε αρκετές ώρες μπροστά ματς ως την κόντρα με την Μπάγερν. Νέες σκέψεις θα υπάρξουν για τον προπονητή που με το "καλημέρα" έχει καταλάβει πως αυτός ο πάγκος δεν είναι ούτε σαν της Εστορίλ ούτε σαν της Σπόρτινγκ Λισσαβόνας. Μαζί του, τα όνειρα των φίλων του Ολυμπιακού, η πίστη, η στήριξη, όλα. Απέναντι, όμως, ένα μεγαθήριο του παγκοσμίου ποδοσφαίρου, με προπονητή τον ξεχωριστό Γκουαρντιόλα και πάντα γερμανικό "μέταλλο".

Υ.Γ: Σημαντικό το κέρδος να είσαι μόνος στην κορυφή από την 3η αγωνιστική. Είναι πολύ νωρίς, όμως, πολύ νωρίς.

Υ.Γ.2: Υγεία να έχουμε και προχωράμε...

News 24/7

24MEDIA NETWORK