Ένας Τούρκος γράφει στο Contra.gr για το πραξικόπημα

Ο Μπατουχαν Γκουλσά σπουδάζει εδώ και ένα χρόνο στο τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Ιστορίας της Παντείου. Είναι δημοσιογράφος στην Τουρκία, αθλητικός στην εφημερίδα Bugun εξηγεί στο Contra.gr για το τι έγινε στην Τουρκία το βράδυ της Παρασκευής και τα ξημερώματα του Σαββάτου.

Ένας Τούρκος γράφει στο Contra.gr για το πραξικόπημα

Ο Μπατουχαν Γκουλσά είναι ένας Τούρκος που λατρεύει την Ελλάδα. Σπουδάζει εδώ και ένα χρόνο στο τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Ιστορίας της Παντείου, μιλάει πολύ καλά Ελληνικά, εκφράζει το συναίσθημά του στη γλώσσα μας. Ο Μπατουχάν όμως ανησυχεί και για την πατρίδα του. Δημοσιογράφος στην Τουρκία, αθλητικός στην εφημερίδα Bugun, πολίτης με δημοκρατική συνείδηση. Το άρθρο που έγραψε για το Contra.gr είναι περιεκτικό και απόλυτα σαφές για το τι έγινε στην Τουρκία το βράδυ της Παρασκευής και τα ξημερώματα του Σαββάτου.

Η “πολιτισμένη” χούντα

Η Τουρκία συνεχίζει να είναι γεμάτη από περιπέτειες... Χθες τη νύχτα μια μικρή ομάδα (υπολογίζω πως ήταν περίπου 10 χιλιάδες άτομα ενώ ο συνολικός αριθμός του στρατού είναι 1 εκατομμύριο) προσπάθησε να αναλάβει την ευθύνη της χώρας.

Εισέβαλαν το κρατικό κανάλι, το Αεροδρόμιο Ατατούρκ, τη Γέφυρα Βοσπόρου, την εφημερίδα Χουριγέτ, το κανάλι CNN Turk και άλλα μερικά σημαντικά κτίρια. Ανακοινώθηκε και το διάγγελμα του πραξικοπήματος μέσω του κρατικού καναλιού. Τα τανκς βγήκαν στους δρόμους στις πολλές πόλεις της χώρας. Βομβάρδισαν τη Βουλή. Αλλά δεν υλοποίησαν μια κρίσιμη διαδικασία: δεν συνέλαβαν πολιτικούς.

Στο πραξικόπημα του 1980 (το τελευταίο πετυχημένο), το οποίο είχε διάρκεια τριών χρόνων (Σεπτέμβριος του 1980-Δεκέμβριος του 1983), όλοι οι πολιτικοί είχαν συλληφθεί εν μια νυκτί και η ανακοίνωση του πραξικοπήματος είχε γίνει μετά από τις συλλήψεις.

Νομίζω πως όσοι λένε "αυτό που έγινε ήταν μια παράσταση, ένα θέατρο" δυναμώνουν την πεποίθησή τους με αυτήν την σύγκριση. Ο Ερντογάν και οι άλλοι πολιτικοί, οι οποίοι δεν είχαν συλληφθεί, αμέσως αντέδρασαν και έκαναν την απόπειρα να αποτύχει παταγωδώς.

Ο Ερντογάν δήλωσε ξεκάθαρα "να βγείτε στους δρόμους, σταματήστε τους." Οι χοτζάδες (οι άνθρωποι που καλούν στο τζαμί για προσευχή) προέτρεψαν τον λαό να βγει στους δρόμους... Οι χοτζάδες και τα τζαμί τι σχέση έχουν με την αντίδραση του πραξικοπήματος; Τελικά, η απόπειρα πραξικοπήματος απέτυχε.

Ο αριθμός των νεκρών υπολογίζω πώς θα ξεπεράσει τους 200. Πάνω από 1200 συλλήψεις έγιναν στον στρατό αλλά και αυτές θα φθάσουν σε 5000-10.000. Από το 1960 μέχρι σήμερα η Τουρκία βίωσε 4 πραξικοπήματα. Το 1960 και το 1980 ο στρατός ανέλαβε την εξουσία ενώ το 1971 και το 1997 άσκησε πιέσεις στις τότε κυβερνήσεις ώστε να παραιτηθούν. Φαίνεται ότι η εποχή των πραξικοπημάτων τελείωσε στην Τουρκία.

Υπάρχει ένας άλλος κίνδυνος όμως: η υπερεξουσία του Ερντογάν και η χούντα της πλειοψηφίας. Ο Ερντογάν θα βγει σίγουρα πιο δυνατός από όλα αυτά ενώ ο λαός θα δεχθεί πιο εύκολα όλα αυτά που θέλει εκείνος.

Το προεδρικό σύστημα του θα έρθει σύντομα φαίνεται και θα παγιωθεί. Η επιλογή δεν ήταν μεταξύ των χουντικών και της δημοκρατίας. Ο λαός διάλεξε τη χούντα της πλειοψηφίας και όχι τη χούντα των στρατών.

Ισχυρίζονται με στόμφο πως κάποιοι διαμαρτυρόμενοι ΕΚΟΨΑΝ ΤΑ ΚΕΦΑΛΙΑ μερικών στρατιωτών στους δρόμους... Δημοσιεύονται και οι φωτογραφίες των πτωμάτων... Το να κόψεις το κεφάλι ενός απλού στρατιώτη στη διαμαρτυρία είναι ένα πρωτοφανές πράγμα ακόμα και στην Τουρκία.

Οι οπαδοί του Ερντογάν ισχυρίζονται επίσης ότι ο Φετχουλάχ Γκιουλέν ήταν ο αρχιτέκτονας της απόπειρας αλλά ο ίδιος δήλωσε πως είναι υπέρ της δημοκρατίας. Η παραδοσιακή χούντα ή η πολιτικής μορφής χούντα είναι προτιμότερη; Σε κάθε περίπτωση Τουρκία δεν είναι σε καλό δρόμο.

News 24/7

24MEDIA NETWORK