Ο Ολυμπιακός κάνει μεταγραφές... ομίλου Champions League!

Ο Ε. Μίχος αναλύει γιατί ο σωστός προγραμματισμός της ΑΕΚ δεν μπορεί να συγκριθεί καν με τα μεταγραφικά χτυπήματα των "ερυθρόλευκων". Και πως ο Μαρινάκης ΚΑΤΑΡΡΙΠΤΕΙ αυτό το καλοκαίρι, με τους Εμενίκε-Καρσελά-Οφόε... κλισέ τύπου πως "δεν έρχονται πλέον μεγάλοι παίκτες στην Ελλάδα και ότι δεν βάζει λεφτά περιμένοντας τον... Αύγουστο".

Ο Ολυμπιακός κάνει μεταγραφές... ομίλου Champions League!

Μετά από τόσα ελληνικά μεταγραφικά καλοκαίρια, αν κάτι πρέπει να μας έχει γίνει μάθημα, είναι να μην βιαζόμαστε και να μην... παρασυρόμαστε σε συμπεράσματα και κρίσεις. Τα παραδείγματα των τελευταίων χρόνων είναι πολλά, ενδεικτικά και κυρίως ... πλουραλιστικά.

Για κάθε Μπερμπάτοφ υπάρχει κι ένας Μπεργκ, για κάθε Εσιέν ένας Μιλιβόγεβιτς ή Γιόχανσον, για κάθε Λέσκοτ ένας Μολέντο, για κάθε Καρντόσο ένας Μακ, για κάθε Αλμέιδα ένας Αραούχο, για κάθε Αμπιντάλ ένας Μαζουακού και πάει λέγοντας...

Δυστυχώς, στην Ελλάδα των αλλεπάλληλων μνημονίων, με την οικονομική κρίση να έχει κτυπήσει κόκκινο (και) στο ελληνικό ποδόσφαιρο, το οποίο οδηγείται μαθηματικά κι αυτό στην... πτώχευση, οι μεταγραφικές αλήθειες είναι λίγες, οι υπερβολές και τα ψέμματα πολύ περισσότερα, με την ... επικοινωνία πάντα στην πρώτη θέση να δημιουργεί σύγχρονους ... καταναλωτικούς μύθους και ψευδαισθήσεις! Είτε μπας και καταφέρει να “πουλήσει”, είτε για να εξυπηρετήσει την επικοινωνιακή πολιτική της ελληνικήςBig 4.

ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ ΤΟΥ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΥ ΣΤΟ ΓΚΕΝΚ / ΦΙΛΙΚΟ / ΜΑΛΙΝ - ΟΣΦΠ (LATO KLODIAN / Eurokinissi Sports)
ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ ΤΟΥ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΥ ΣΤΟ ΓΚΕΝΚ / ΦΙΛΙΚΟ / ΜΑΛΙΝ - ΟΣΦΠ (LATO KLODIAN / Eurokinissi Sports) EUROKINISSI SPORTS

Η πραγματικότητα λέει πως η υψηλότατη εφορία, η πολύ κακή εικόνα του ποδοσφαιρικού μας προϊόντος στο εξωτερικό (εξάγοντας συχνότατα εικόνες βίας αλλά και...φέσια σε ποδοσφαιριστές και ομάδες), τα συνεχώς μειωμένα έσοδα λειτουργούν αποτρεπτικά ή δυσκολεύουν στο να έρθουν καλοί παίκτες, πόσο μάλλον...ονόματα και ονοματάκια στην Super League.Κι ας γνωρίζουν – και το γουστάρουν – οι ξένοι πως θα έρθουν στο...καλύτερο οικόπεδο της Ευρώπης (αν όχι του κόσμου).

ΟΙ ΑΛΗΘΕΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ "ΠΑΙΚΤΑΡΑΔΕΣ"

Τις δύο τελευταίες σεζόν, από την στιγμή που χάθηκε η “εγγυημένη” παρουσία του στους ομίλους του Τσάμπιονς Λιγκ ,το ... ένιωσε στο πετσί του ακόμη και ο Ολυμπιακός (που και λεφτά έσπρωχνε και είχε δημιουργήσει στο εξωτερικό ένα ελκυστικόbrand name,για παίκτες και προπονητές που γνώριζαν πως μπορεί να τους εξελίξει την καριέρα). Σε δεύτερη μοίρα και ο ΠΑΟΚ που λόγω Ιβάν Σαββίδη έσπρωχνε χρήμα...

Υπάρχει μια ακόμη σκληρή αλήθεια: το ελληνικό πρωτάθλημα κάθε σεζόν που περνάει γίνεται ακόμη πιο ... χαμηλοτάβανο ποιοτικά. Τι σημαίνει αυτό στα δικά μου μάτια, εκτός φυσικά λίγων εξαιρέσεων; Πως οι ξένοι ... παικταράδες του σήμερα, την προηγούμενη 10ετία δεν ξέρω αν θα μπορούσαν να κάνουν την διαφορά στις μεγάλες ελληνικές ομάδες. Τόσο απλά είναι τα πράγματα αρκεί να θέλεις να τα δεις στην πραγματική τους διάσταση και όχι σε εκείνη της ... ψευδαίσθησης, επειδή έχουν κατεβεί πολύ τα στάνταρ!

Τι θα προσφέρει η κάθε μεταγραφή, ποιο είναι το πραγματικό του επίπεδο του νεοαποκτηθέντα ξένου που όταν έρχεται παρουσιάζεται συνήθως σαν θυαματοποιός , αν θα καταφέρει να προσαρμοστεί και πότε αλλά και κατά πόσο θα βοηθήσει ουσιαστικά την ομάδα του, θα την δούμε και θα την κρίνουμε στον...πραγματικό καθρέφτη, δηλαδή τον αγωνιστικό χώρο. Εκεί που παίζεται το κανονικό ποδόσφαιρο και όχι στα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων και των ιστοσελίδων ή στα ...social media.

Μπορεί πλέον οι περισσότεροι να έχουν άποψη για τον Λιβάγια, τον Ρέι, τον Λουτσιάνο Νέβες, τον Τρίσταρσον (παραδείγματα αναφέρω), λόγω της εύκολης πρόσβασης στα στοιχεία και την εικόνα τους αλλά το ...F.M.το διαδίκτυο, τα βιντεάκια, η Τηλεόραση, όταν μάλιστα δεν υπάρχει και το φίλτρο που θα καθαρίσει τον οπαδικό ενθουσιασμό, συχνά λειτουργούν και σαν...παραμορφωτικοί καθρέφτες.

Ο ΚΛΩΝΑΡΙΔΗΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ... ΣΚΟΚΟ ΚΑΙ Ο ΛΙΒΑΓΙΑ ΔΕΝ ΞΕΡΟΥΜΕ ΑΝ ΑΠΟΔΕΙΧΘΕΙ ΑΡΑΟΥΧΟ

Στο παραπάνω, λοιπόν, πλαίσιο του ελληνικού ποδοσφαίρου, αυτό το μεταγραφικό καλοκαίρι μπορεί η ΑΕΚ πολύ γρήγορα να προχώρησε τον προγραμματισμό της ΑΛΛΆ η μοναδική ομάδα που κάνει την διαφορά (τουλάχιστον μέχρι τώρα) είναι ο Ολυμπιακός!

Καλές οι μεταγραφές των Κλωναρίδη, Λιβάγια, Τρίσταρσον, Ελντερ Λόπες αλλά μην ξεχνάμε πως ούτε ο Αραούχο έμεινε, ούτε ο Σκόκο ήρθε. Δυο παίκτες που ΔΕΟΜΕΝΑ ήξερες τι μπορούσαν να σου προσφέρουν και κυρίως να σε κάνουν πλήρως ανταγωνιστικό στην μάχη για την κατάκτηση του πρωταθλήματος.

Και οι δύο Αργεντινοί δεν φόρεσαν τα “κιτρινόμαυρα” λόγω του οικονομικού, κάτι που μάλλον έχει...ξεχαστεί. Καλός ο Κλωναρίδης αλλά δεν είναι Σκόκο ενώ ο Λιβάγια επειδή προέρχεται κι αυτός από την Λας Πάλμας δεν σημαίνει πως θα αποτελέσει ισάξιο αντικαταστάτη του Αραούχο.

Για να μην θυμηθώ και την υπόθεση Ντίντακ, που λόγω του οικονομικού δημιουργήθηκε το πρόβλημα, αν και είχε εισηγηθεί την παραμονή του ο Χιμένεθ. Ενδεχομένως ο Τρίσταρσον να αποδειχθεί λαχείο τύπου Γιόχανσον (Σκανδιναβοί γαρ), αλλά στη παρούσα φάση η ΑΕΚ αν είχε τα λεφτά μάλλον τον Βελγομαροκινό εξτρεμ θα προτιμούσε (που της είχε προταθεί και της απασχόλησε μέχρι που άκουσε τα νούμερα) από τον Ισλανδό (που δεν άντεξε την... πίεση της Ραπίντ Βιένης, όπως ομολόγησε ο αθλητικός διευθυντής της).

ΟΙ... ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΚΑΙ Η "ΠΡΟΙΚΑ" ΤΟΥ ΜΑΡΙΝΑΚΗ

Ο Βαγγέλης Μαρινάκης μπορεί να ... άκουσε πολλά για την επιλογή προπονητή αλλά τουλάχιστον φροντίζει να ... προικίσει με σούπερ υλικά και κυρίως στο σωστό ταιμινγκ, τον Μπέσνικ Χάσι. Κι αν από τα βασικά κριτήρια της επιλογής του Κοσοβάρου κόουτς ήταν πως διαθέτει την εμπειρία για να οδηγήσει τον Ολυμπιακό μέσα από τα προκριματικά στους “χρυσοφόρους” ομίλους του Τσάμπιονς Λιγκ, οι μεταγραφές που κάνει είναι 110% στοχευμένες πάνω σε αυτό το πρότζεκτ.

Παίκτες εγνωσμένης αξίας που δεδομένα μπορούν να κάνουν την διαφορά. Έμπειροι που λογικά δεν θα χρειαστούν πολύ χρόνο προσαρμογής... Και κυρίως σε θέσεις – και με προσόντα – που έλειπαν (περιμένοντας βέβαια και τον ξένο στόπερ).

ΣΟΥΠΕΡΛΙΓΚΑ / ΟΣΦΠ - ΠΑΝΙΩΝΙΟΣ (ΚΩΣΤΑΣ ΜΑΚΡΥΔΗΜΑΣ / Eurokinissi Sports)
marinakis EUROKINISSI SPORTS

Ο Εμενίκε θεωρητικά είναι ο ιδανικός “αντι-Ιντέγιε”που ο Χάσι βλέποντας τον περσινό Ολυμπιακό θα διαπίστωσε πόσο του έλειψε από την επίθεση μετά την πώληση του στην Κίνα. Ο Νιγηριανός που ήρθε για μένα είναι ανώτερος ως πακέτο από τον Νιγηριανό που είχε φύγει τον χειμώνα. Ο Εμενίκε στα καλά του είναι μια επίθεση μόνος του αφού μπορεί να κάνει πολλές δουλειές...

Ο Καρσελά είναι εξτρεμ – υδραυλικός, μανούλα στο ένας εναντίον ενός και τέτοιος έλειψε τα προηγούμενα χρόνια στον Ολυμπιακό.Οι “ερυθρόλευκοι” πέταξαν πολλά λεφτά μέχρι να έρθει φέτος ένας πραγματικός εξτρέμ, με αναμφισβήτητη ποιότητα στο να πάει πάνω στον αντίπαλο και να τον ντριμπλάρει...

Όσο για τον Οφόε, ο διψήφιος αριθμός ασίστ του την περσινή σεζόν με την Λέγκια, ο τίτλος του κορυφαίου μέσου του πολωνικού πρωταθλήματος που κέρδισε και η επιμονή του Χασι στην απόκτησή του( κάτι αντίστοιχο έκανε και πέρσι στην πολωνική ομάδα και αυτός τον δικαίωσε)τα λένε όλα.Και μην ξεχνάτε ο τι οι διεθνείς Βέλγοι κεντρικοί μέσοι έχουν φτιάξει πολύ καλό όνομα στην Ευρώπη. Και τέτοιο κλασικό δείγμα αποτελεί η περίπτωση Οφόε...

Στο δια ταύτα:

ο Μαρινάκης έδωσε πολλαπλές απαντήσεις και σε εσωτερικούς και σε εξωτερικούς ... γκρινιάρηδες κι αμφισβητίες του ενώ κατέρριψε και πολλά...κλισέ.

1ον)Πως δεν δίνει λεφτά, πόσο μάλλον από την στιγμή που πήρε και την Νότιγχαμ: μόνο για την αγορά των Εμενίκε (2,5 εκ. σύμφωνα με τοtransfermarkt), Καρσελά, Οφόε(επίσης 2,5, σύμφωνα με την ίδια πηγή) έσπρωξε 7 με 8 εκατομμύρια. Ευρώ!! Ή μόνο το ετήσιο συμβόλαιο του Εμένικε, μαζί με την εφορία, θα του κοστίσει περισσότερα από τα συνολικά 3 εκ. που χάλασε η ΑΕΚ για τις μέχρι τώρα μεταγραφές της και παρουσιάστηκε σαν υπέρβαση...

2ον) Πως δεν έρχονται πλέον καλοί παίκτες στην Ελλάδα:ο Εμενίκε και ο Καρσελά είναι από τα πάνω ράφια. Ακόμη και ο Ταχτσίδης, διεθνής εν ενεργεία Έλληνας και σε καλή ηλικία...

3ον)Πως τις ακριβές και καλές μεταγραφές τις κάνει μετά τις 20 Αυγούστου...

News 24/7

24MEDIA NETWORK