Την... φώτισε "Αστέρας" Χιμένεθ

Ο Ευάγγελος Μίχος αναλύει γιατί η αντικατάσταση του Μοράις και ο κόουτς Μανόλο... μεταμόρφωσαν την ΑΕΚ, επικρατώντας ολοκληρωτικά κόντρα σε ένα φορμαρισμένο και πολύ επικίνδυνο αντίπαλο αλλά και πως για να φωτίσει ο ήλιος τον “πλανήτη ΑΕΚ” θέλει ακόμη δουλειά πολλή από τον Χιμένεθ.

ΣΟΥΠΕΡΛΙΓΚΑ / ΑΕΚ - ΑΣΤΕΡΑΣ ΤΡΙΠΟΛΗΣ (ΤΑΚΗΣ ΣΑΓΙΑΣ / Eurokinissi Sports)
ΣΟΥΠΕΡΛΙΓΚΑ / ΑΕΚ - ΑΣΤΕΡΑΣ ΤΡΙΠΟΛΗΣ (ΤΑΚΗΣ ΣΑΓΙΑΣ / Eurokinissi Sports) EUROKINISSI SPORTS

Το ότι η αλλαγή προπονητή λειτουργεί ευεργετικά για μια ομάδα, περίπου νομοτελειακά στο πρώτο ματς όταν κάτι τέτοιο συμβαίνει, είναι κοινός τόπος στο ποδόσφαιρο. Πόσο μάλλον όταν η ομάδα αυτή μοιάζει να μην μπορεί να πάει πιο κάτω, όπως δηλαδή ισχύει στην περίπτωση της ΑΕΚ. Κατά συνέπεια, τουλάχιστον με το δικό μου σκεπτικό, ήταν σχεδόν αναμενόμενη η μεταμόρφωση προς το καλύτερο της Ένωσης κόντρα στον Αστέρα Τρίπολης, τον πρώτο αγώνα του Μανόλο Χιμένεθ στον πάγκο της.

Η συσπείρωση, η εγρήγορση των ποδοσφαιριστών που προκαλεί και η επιστράτευση της προσοχής, της αυτοσυγκέντρωσης ακόμη και της αυτοθυσίας που επέφερε η αλλαγή, ήταν ικανά να βελτιώσουν την αγωνιστική εικόνα και δυναμική της ΑΕΚ. Οδηγώντας την σε μια άνετη επικράτηση, εκμηδενίζοντας την επικινδυνότητα που -προ του ματς- εξέπεμπε η φόρμα της ομάδας του Δημήτρη Ελευθεροπούλου αλλά και η παράδοση των αναμετρήσεων με την ΑΕΚ (οι Αρκάδες ήταν αήττητοι από τον Νοέμβριο του 2011, μετρώντας 4 νίκες- 2 ισοπαλίες αλλά και 2 σερί διπλά με 0-1 στο ΟΑΚΑ)!

Τα παραπάνω, λοιπόν, μπορούν να πιστωθούν στην αλλαγή προπονητή από μόνη της. Υπάρχουν όμως κι ένα, δυο πράγματα που οφείλουμε να πιστώσουμε στον ίδιο τον Μανόλο Χιμένεθ, έστω κι αν θέλουμε να αποφύγουμε τις υπερβολές που ακούγονται κάθε φορά που ένας κόουτς κάνει επιτυχημένο ντεμπούτο σε μια ομάδα, ειδικά των Βig 4.

Ο ΟΡΘΟΛΟΓΙΣΜΌΣ ΤΟΥ ΜΑΝΟΛΟ

Καταρχήν, ο Χιμένεθ εξορθολόγισε την ενδεκάδα χρησιμοποιώντας τους κατά τεκμήριο καλύτερους - στη θέση τους- παίχτες. Γιόχανσον - Σιμοες στα αμυντικά χαφ είναι ο τι πιο αξιόπιστο (ο Γαλανόπουλος μπορεί να περιμένει, ο Αϊντάρεβιτς μπορεί να αρχίσει να τσεκάρει εισιτήριο).

Η επιλογή του 4-4-1-1 , έδωσε στον Μάνταλο αγωνιστική ταυτότητα ή καλύτερα του έδωσε το βασικό εφόδιο που απαιτεί η αγωνιστική του ιδιοσυγκρασία για να αποδώσει τα μέγιστα : ελευθερία κινήσεων πίσω από το σέντερ φορ. Χωρίς περιορισμούς και τακτικές υποχρεώσεις (όπως στο 4-3-3) ο κατά τη γνώμη μου πιο ποιοτικός παίχτης της Ένωσης, έδωσε τα διαπιστευτήρια του τόσο σαν επιθετικός δίπλα στον Πέκχαρτ (απελευθερώνοντας τον Τσέχο, που προσηλώθηκε στο μόνο καλό που έχει- την εκτελεστική του δεινότητα αρκεί να παίρνει σωστά την μπάλα), όσο και ως βοηθός της μεσαίας γραμμής ή ως "παίχτης παραπάνω" στα πλάγια .

Αυτό που προφανώς αντελήφθη γρήγορα ο Μανόλο Χιμένεθ ήταν πως η ΑΕΚ ως ομάδα έχει διάρκεια 40-50 λεπτών. Τόσο αντέχει δηλαδή να κατέχει τη μπάλα, να την αλλάζει, να δημιουργεί. Σ' αυτό το διάστημα η ΑΕΚ έπαιξε κυριαρχικό – επιθετικό - πιεστικό ποδόσφαιρο, δημιούργησε ευκαιρίες, σκόραρε δις κλείδωσε τη νίκη. Δεν είναι μάλιστα τυχαίο όταν άρχισε να χτυπάει το καμπανάκι της κούρασης (αυτής που μετά το 65' καταβάλει σχεδόν πάντα την ΑΕΚ) άλλαξε το σύστημα σε 4-2-3-1 θυσιάζοντας τον Πατίτο, βάζοντας τρίτο κεντρικό χαφ τον Αϊντάρεβιτς και μετατοπίζοντας πλάγια αριστερά τον Μάνταλο. Σύστημα που ΚΑΙ θωρακίζει πιο πολύ τα μετ όπισθεν ΚΑΙ δίνει ανάσες.

"ΕΠΗΡΕΑΣΤΗΚΕ" ΚΑΙ Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΠΟΥΛΟΣ

Δεδομένα, λοιπόν, λειτούργησε ευεργετικά η αλλαγή προπονητή για την ΑΕΚ και ειδικότερα η πρόσληψη Χιμένεθ. Δεν την αισθάνθηκαν όμως μόνο στην Ένωση. Φαίνεται ότι επηρέασε ιδιαίτερα και τον Αστέρα Τρίπολης, ειδικά τον προπονητή του. Ο Δημήτρης Ελευθερόπουλος που μέχρι τώρα παρουσίαζε ένα σύνολο που μετέφερε το παιχνίδι στην περιοχή του αντιπάλου, πίεζε ψηλά , δημιουργούσε υπεραριθμία στην επίθεση, φαίνεται ο τι επέλεξε να αλλάξει το στυλ.

Η προσέγγιση του στο παιχνίδι άλλαξε τελείως στο ΟΑΚΑ. Μάζεψε πίσω τον Αστέρα, περιόρισε τους χώρους, προσπάθησε να χτυπήσει στην κόντρα, προφανώς θέλοντας να δημιουργήσει εκνευρισμό στην ΑΕΚ κ να εκμεταλλευτεί το τεταμένο κλίμα στον αντίπαλο. Πίστεψε πως έτσι θα περιορίσει τον ενθουσιασμό που θα προκαλούσε η αλλαγή προπονητή και σύντομα θα επανέφερε την ΑΕΚ στην παθογένεια των τελευταίων αγώνων. Και τότε θα χτυπούσε...

Όχι μόνο δεν του βγήκε του Ελευθερόπουλου, η στρατηγική αυτή, αλλά αποδείχθηκε και βούτυρο στο ψωμί του Χιμένεθ, που έβλεπε την ομάδα του να αποκτά αυτοπεποίθηση winners αρχικά από την κατοχή μπάλας, κατόπιν από τη δημιουργία καθαρών ευκαιριών και τέλος από τα γκολ που μπήκαν σε κομβικά σημεία ...

Ολοκληρωτική νίκη, λοιπόν, για την ΑΕΚ, που δεν αμφισβητήθηκε ούτε λεπτό. Ήταν το απόλυτο αφεντικό της αναμέτρησης από το πρώτο λεπτό, περιορίζοντας τον Αστέρα σε μόλις μια τελική (όταν πριν από λίγες ημέρες, στην Τρίπολη είχε κάνει 18 απέναντι στην ΑΕΚ του Μοράις). Κάτι που πιστώνεται καταρχήν στην αλλαγή προπονητή και κατόπιν στην παρουσία αυτή καθαυτή του Χιμένεθ που εμφύσησε αμέσως το μαχητικό πνεύμα του στους "κιτρινόμαυρους". Κάτι που δεν μπορούσε να περάσει ο προκάτοχός του, με δεδομένο πώς όλοι έλεγαν πως ο Μοράις έκανε καλή δουλειά αλλά δεν τον καταλάβαιναν οι παίκτες του, με αποτέλεσμα να αποκτήσουν μεγάλο ψυχολογικό πρόβλημα.

ΟΙ 3 ΑΞΟΝΕΣ ΤΗΣ ΔΟΥΛΕΙΑΣ ΠΟΥ ΠΕΡΙΜΕΝΕΙ ΤΟΝ ΝΕΟ ΚΟΟΥΤΣ

Ο Ισπανός βέβαια έχει πολύ δουλειά να κάνει: 1ον)Να κρατήσει "ψηλά" την αυτοπεποίθηση που δημιούργησε η νίκη, 2ον)να δουλέψει την φυσική κατάσταση και γενικότερα να βελτιώσει μια κακοδουλεμένη ομάδα που μεσούσης της σεζόν έχει αλλάξει ήδη δύο προπονητές, 3ον) και- πιο σημαντικό - να πείσει τον κόσμο της ομάδας .

Η επιφυλακτικότητα απέναντι του, ΤΟΣΟ από το προηγούμενο πέρασμα του (δεν είχε δείξει κάτι ιδιαίτερο τακτικά, η ΑΕΚ παρά το ποιοτικό ρόστερ της δεν έπαιζε ελκυστικά και δεν απέκτησε ποτέ ξεκάθαρο πλάνο) ΟΣΟ κι από τη συγκυρία που επέστρεψε (άνεργος εδώ και δυο χρόνια, ουσιαστικά ως υπηρεσιακός μέχρι το καλοκαίρι και μετά ...βλέποντας και κάνοντας) είναι δεδομένη και δεν αρκεί το να πάει καλύτερα την ομάδα για να την αλλάξει. Τα καλύτερα αποτελέσματα θα έρθουν σχεδόν αυτονόητα, μια και δεν έχει πιο κάτω (ούτε το ρόστερ της είναι για εκεί που βρίσκεται) .

Ο κόσμος της ΑΕΚ, όπως φάνηκε από την "αποχή - μήνυμα” στο ΟΑΚΑ (παρά τον πολύ καλό καιρό και την ποδοσφαιρική ώρα και το σχετικό κάλεσμα που έγινε) αλλά κι από την παρουσία του δηκτικού πανό της Οριτζιναλ με αποδέκτη τον Μελισσανίδη, έχει χάσει κάθε πίστη στο οικοδόμημα. Ξεκινώντας από τον ίδιο τον διοικητικό ηγέτη της, που ευθέως κατηγορείται για τσιγκουνιά και έλλειψη πλάνου.

Ο Μανολο Χιμένεθ, λοιπόν, έχει ακόμη πιο δύσκολο έργο για να δημιουργήσει ενθουσιασμό, τόσο για την ομάδα, όσο και για το έργο του. Για αυτό νίκες σαν κι αυτή μπορεί να δίνουν ανάσες και σαν ηλιαχτίδες μέσα από τα σύννεφα να δίνουν λίγο φως , άλλα δεν φτάνουν για να λιώσουν τα χιόνια , που έχουν πλήξει την ΑΕΚ στη φετινή καθόλα - μέχρι τώρα - αποτυχημένη σεζόν.

ΥΓ. Στο ντεμπούτο του ο Μανόλο Χιμένεθ πέτυχε δύο...τρίποντα. Το ένα με την ομάδα του και το άλλο στις δηλώσεις του. Δεν ξέχασε τη δουλειά του προκατόχου του στο μερίδιο της νίκης επί του Αστέρα και κυρίως δεν... ζήτησε φόρα παρτίδα παίκτες (όπως είχε κάνει για παράδειγμα ο Ουζουνίδης στον Παναθηναϊκό).«Οταν ένας προπονητής έρχεται τέτοια περίοδο, πρέπει να προσαρμοστεί στους παίκτες που έχει. Αυτή είναι η καλύτερη μεταγραφή που μπορεί να κάνει. Τώρα, αν έρθει κάτι καλύτερο, ακόμη καλύτερα. Αν δεν έρθει κανείς, θα πάω μέχρι τέλους, μέχρι θανάτου, με τους παίκτες που έχω...» ήταν τα εμπνευσμένα λόγια του κόουτς – Μανόλο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Ουσία και θέαμα με τον Χιμένεθ η ΑΕΚ
Χιμένεθ: Μέχρι θανάτου!
Στέλνουν Αραούχο στην ΑΕΚ

News 24/7

24MEDIA NETWORK