Ο ΜακΛιν δεν είναι Μπιρτς: ο νέος σέντερ αλλάζει τον Ολυμπιακό

Τι κερδίζει και τι χάνει ο Ολυμπιακός με την απόκτηση του Τζαμέλ ΜακΛιν σε σύγκριση με τον Κεμ Μπιρτς; Ο Γιάννης Ψαράκης αναλύει τον νεοαποκτηθέντα Αμερικανό του Ολυμπιακού και απαντάει στα ερωτήματα.

Ο ΜακΛιν δεν είναι Μπιρτς: ο νέος σέντερ αλλάζει τον Ολυμπιακό

Το βράδυ της Δευτέρας, όταν και έγινε γνωστή από τον Ολυμπιακό η αποχώρηση του Κεμ Μπιρτς για τους Ορλάντο Μάτζικ και το ΝΒΑ, σε μία πρώτη λίστα εν δυνάμει υποψήφιων να τον αντικαταστήσουν στο ρόστερ που χτίζει ο Γιάννης Σφαιρόπουλος υπήρχαν τουλάχιστον έξι παίκτες που πληρούσαν τις προϋποθέσεις.

ΑΥΤΟΙ ΉΤΑΝ ΣΤΗ ΛΙΣΤΑ

Λιγότερο από δύο 24ωρα αργότερα τρεις εξ αυτών είχαν είτε βρει ομάδα είτε είχαν ανανεώσει. Ο ΤζαΤζουάν Τζόνσον από την Καντού πήγε στην Νταρουσαφακα του Ντέιβιντ Μπλατ, ο Μέλβιν Ετζίμ από την πρωταθλήτρια Ιταλίας Βενέτσια στην αγκαλιά του Δημήτρη Πρίφτη για την Ουνίξ Καζάν, ενώ ο Ντέβιν Μπούκερ ανανέωσε την Τετάρτη με την Μπάγερν Μονάχου του Σάσα Τζόρτζεβιτς.

Ένας από τους υπόλοιπους, ο Τζαμέλ ΜακΝιλ, ήταν εν τέλει και ο "εκλεκτός" του κόουτς Σφαιρόπουλου. Παίκτης που σε καμία περίπτωση δεν είναι Μπιρτς, ούτε έχει τα χαρακτηριστικά του, κάτι που σημαίνει ότι ο Ολυμπιακός αλλάζει ρότα.

ΤΙ ΧΑΝΕΙ

Τα μέχρι πρότινος δεδομένα ήθελαν τον Ολυμπιακό να αναζητά έναν rim protector, έναν κατ' αρχήν πολύ καλό αμυντικό στον αέρα, αφού τη μία τάπα ανά αγώνα που έκανε ο Μπιρτς (8ος στην Ευρωλίγκα τη σεζόν 2016-17) μαζί με τα 5,7 ριμπάουντ (11ος) και ειδικότερα τα 2,24 επιθετικά (7ος) είναι νούμερα που θα είχε ανάγκη και τη νέα σεζόν.

ΤΙ ΚΕΡΔΙΖΕΙ

Ο ΜακΛιν είναι ένας άλλου τύπου παίκτης. Και η διαφορά δεν είναι οι τρεις… πόντοι στο ύψος σε σύγκριση με τον Μπιρτς, αλλά ο σωματότυπος και το αγωνιστικό στιλ του. Ο νέος Αμερικανός του Ολυμπιακού υστερεί σε αμυντικές αρετές (μόλις 0,2 τάπες στην Ευρωλίγκα με τη Μιλάνο) και στην ικανότητα στα ριμπάουντ (1,4 λιγότερα στο σύνολο, 0,6 λιγότερα επιθετικά), παρά το γεγονός ότι έπαιζε σχεδόν 3 λεπτά περισσότερο ανά αγώνα από τον Καναδό!

Ο νέος "ερυθρόλευκος" σέντερ ήταν πιο αποτελεσματικός στις βολές (71,6% έναντι 64,3%), πιο ομαδικός (1,4 ασίστ έναντι 0,3) και το κυριότερο; Κέρδιζε 1,1 φάουλ περισσότερα από τον Μπιρτς ανά αγώνα (3,2 έναντι 2,1). Αυτό δείχνει ότι έχει μεγαλύτερη γκάμα στην επίθεση, ξέρει να βάζει πιο σωστά το σώμα του (θέμα εμπειρίας) και να δημιουργεί για τον εαυτό του.

ΕΧΕΙ ΣΗΜΑΣΙΑ Η ΟΜΑΔΑ

Αυτά λένε οι αριθμοί. Με την υποσημείωση μάλιστα ότι ο ΜακΛιν που έπαιξε και στα 30 ματς της κανονικής περιόδου βρέθηκε σε μία ομάδα-τρελάδικο όπως αυτή του Ρέπεσα, η οποία από τα μισά του δρόμου είχε βγει εκτός στόχων.

Εν κατακλείδι; Το ζητούμενο για κάθε παίκτη και δη ξένο είναι το πώς θα "κουμπώσει" στο στιλ της ομάδας που τον αποκτά και πως η ομάδα θα πάρει από αυτόν το καλύτερο που μπορεί. Θεωρητικά ο ΜακΛιν είναι καλύτερος επιθετικά αλλά χειρότερος αμυντικά από τον Μπιρτς αλλά όλα αυτά θα κριθούν στο παρκέ από τον Οκτώβρη…

News 24/7

24MEDIA NETWORK