Το διπλό λάθος του Παναθηναϊκού που εκμεταλλεύτηκε η Ρεάλ

Ο Παναθηναϊκός του Πασκουάλ επέλεξε να ρισκάρει, κάτι το οποίο σε συνδυασμό με τη μεγαλύτερη συγκέντρωση των παικτών της Ρεάλ και το διάβασμα από τον Λάσο έδωσαν τη νίκη στην ισπανική ομάδα. Ο Γιάννης Ψαράκης αναλύει την ήττα-μαχαιριά στο ΟΑΚΑ

Το διπλό λάθος του Παναθηναϊκού που εκμεταλλεύτηκε η Ρεάλ

Έδωσε χώρο και… θάρρος στη "βασίλισσα" και το πλήρωσε πολύ ακριβά. Το γεγονός ότι ο 2ος αγώνας με τη Ρεάλ δεν θα είχε καμία σχέση με τον περίπατο του πρώτου το περίμεναν οι… 10 από τους 9 φίλους του μπάσκετ, αφού κάτι ο πληγωμένος εγωισμός ενός τεράστιου κλαμπ που λέγεται Ρεάλ από το -28 του πρώτου ματς, κάτι ο υπέρμετρος ενθουσιασμός στο "πράσινο" στρατόπεδο ήταν λογικό και αναμενόμενο να αλλάξουν τα δεδομένα.

Ο Παναθηναϊκός του Πασκουάλ, όμως, έκανε ένα μεγάλο και βασικό λάθος που σε συνδυασμό με τη μεγαλύτερη συγκέντρωση των παικτών της Ρεάλ και το διάβασμα από τον Λάσο έδωσαν τη νίκη στην ισπανική ομάδα. Μία νίκη που της δίνει το πλεονέκτημα της έδρας, αλλά σε καμία περίπτωση δεν απαγορεύει από τον Παναθηναϊκό τη δυνατότητα να πάει στη Μαδρίτη να διεκδικήσει και -γιατί όχι;- να πάρει μία νίκη που θα φέρει ξανά τη σειρά στο ΟΑΚΑ.

Ποιο ήταν αυτό το λάθος του Παναθηναϊκού; Ότι έδωσε υπερβολική σημασία στο να κόψει τα περιφερειακά σουτ της Ρεάλ, με τον Γκιστ να βγαίνει πολύ μακριά από τη ρακέτα για να δίνει βοήθειες και άφησε το χρωματιστό να γίνει αεροδιάδρομος απογείωσης και προσγείωσης των παικτών της Ρεάλ.

Παράλληλα ο Λάσο, μετά τα πρώτα λεπτά και αφού είδε ότι ο Ντόντσιτς δεν τα έβγαζε πέρα με την πιεστική και αποτελεσματική άμυνα του Αντετοκούνμπο, του πήρε τη μπάλα από τα χέρια, έπαιξε με διάφορα σχήματα δίχως κλασικό χειριστή και έτσι βρήκε καλύτερη κυκλοφορία, έβαλε τη μπάλα στο χρωματιστό. Οι ψηλοί και κυρίως ο Αγιόν "έσπασαν" πάσες (5 ασίστ ο Μεξικάνος) στην περιφέρεια για ελεύθερα σουτ και κάπως έτσι η Ρεάλ άλλαξε πλήρως τα δεδομένα.

Ο Παναθηναϊκός, περιμένοντας ότι η Ρεάλ θα είναι πιο συγκεντρωμένη αμυντικά (απόδειξη ότι στο πρώτο ματς δέχθηκε 20 πόντους σε 5 λεπτά, στο δεύτερο ματς δέχθηκε 21 στο τέλος της περιόδου), έριξε το βάρος στην άμυνα και στο πρώτο ημίχρονο τα κατάφερε, εν μέρει. Με εξαίρεση τα 10 επιθετικά ριμπάουντ της Ρεάλ την υποχρέωσε σε 9/28 σουτ.

Όμως στην τρίτη περίοδο το δίδυμο των Ρέγες-Κάρολ τον έκανε να χάσει πλήρως τη συγκέντρωσή του και να δώσει έξτρα αυτοπεποίθηση στη Ρεάλ. Ο πρώτος με 2/2 τρίποντα πλήγωσε ανεπανόρθωτα τους "πράσινους" (χώρια τα επιθετικά ριμπάουντ στα οποία είναι "μανούλα"), ενώ ο δεύτερος έβαλε καθοριστικά, για την εξέλιξη του ματς, καλάθια.

Από τη στιγμή, λοιπόν, που ανέτρεψε με επιμέρους 18-5 το εις βάρος της 46-39 και το ματς άρχισε να θυμίζει το περσινό πρώτο με τη Φενέρμπαχτσε, ήταν πασιφανές ότι ο Παναθηναϊκός έπρεπε να βρει άλλους τρόπους να κερδίσει. Ο Πασκουάλ κέρδισε το στοίχημα (κυρίως) με τον μαχητικό Πέιν που κέρδισε πολλές μάχες από τον Αγιόν και με τον Ντένμον (στο διάστημα που ο Τζέιμς δεν ήταν καλά επιθετικά).

Όμως οι 32 πόντοι της Ρεάλ στην 3η περίοδο (36 είχε βάλει σε όλο το πρώτο ημίχρονο) βοήθησαν την ισπανική ομάδα να βρει ρυθμό και να μη φοβηθεί τίποτα. Ακόμη και στην ισοφάριση (68-68) αντέδρασε ψύχραιμα, ώριμα, ξέφυγε ξανά και πήρε άξια τη νίκη απέναντι σε έναν Παναθηναϊκό που ειδικά στο τελευταίο πεντάλεπτο έχασε το μυαλό του.

News 24/7

24MEDIA NETWORK