(Επ)ανάσταση στη Μόσχα

Ο Γιάννης Ζωιτός αφήνει πίσω ό,τι έγινε ως εδώ και περιμένει να τεθεί σε λειτουργία το ένστικτο του κόουτς Ιβάνοβιτς στους αγώνες με την ΤΣΣΚΑ.

(Επ)ανάσταση στη Μόσχα

Ο Παναθηναϊκός είναι για πέμπτη διαδοχική χρονιά στα πλέι οφ της Ευρωλίγκας και αυτό δεν αμφισβητείται, άσχετα με το πώς επιτεύχθηκε.

Αν απομονώσουμε το γεγονός, η παρουσία των πρωταθλητών στην ελίτ της διοργάνωσης συνιστά επιτυχία δεδομένων των συνθηκών. Ιδίως αν αναλογιστεί κανείς το σημείο από το οποίο άρχισε η προσπάθεια και τις χαμηλότερες από πέρυσι προσδοκίες. Ίσως ο αγχωτικός τρόπος ξένισε αρκετά, αφού η ομάδα του Ιβάνοβιτς, παρά τις φοβερές βραδιές στο ΟΑΚΑ, τρόμαξε να προκριθεί από έναν όμιλο που τον απείλησε η φιλότιμη μεν, περιορισμένων δυνατοτήτων Άλμπα και έμεινε πίσω από μια Μακάμπι που αγκομαχούσε.

Η ήττα στο Βελιγράδι, ακόμη μία εκτός έδρας στην εφετινή διοργάνωση, τη στιγμή που ο Παναθηναϊκός θα μπορούσε να νικήσει (για ψυχολογικούς λόγους), δεν είναι καλό σημάδι. Ο χρόνος όμως είναι... έργο και οι "πράσινοι" δεν έχουν τη δυνατότητα να διαθέσουν τον λιγοστό (τέσσερις ημέρες) για να κοιτάξουν πίσω, τι συνέβη δηλαδή μέχρι εδώ. Οφείλουν να τον χρησιμοποιήσουν επωφελώς ενόψει των απαιτητικών ματς που ακολουθούν με την ΤΣΣΚΑ. Το υψηλότερο εμπόδιο που θα μπορούσε να τύχει στο δρόμο τους, αφού όπως είχαμε αναφέρει το πιο βολικό σταύρωμα για το "τριφύλλι" θα ήταν με τον Ολυμπιακό.

Απέναντι στους τσάρους

Στη Μόσχα ο Παναθηναϊκός ζητάει τη δική του αγωνιστική ανάσταση, λίγες ημέρες μετά το Πάσχα των ορθόδοξων χριστιανών. Ή την επανάσταση του σαν άλλος μπολσεβίκος στη μάχη με τους τσάρους του μπάσκετ.

Τα έως τώρα δεδομένα, και τα οποία δεν θα μεταβληθούν μέχρι την Τρίτη, υποδεικνύουν πως το "τριφύλλι" έχει λιγοστές πιθανότητες ν' αποκλείσει μια ομάδα με προπονητή (Ιτούδη) που ξέρει σε μεγάλο βαθμό τι θ' αντιμετωπίσει, πληρέστατη σε λύσεις και δομημένη για να φτάσει έως το τέλος της διαδρομής.

Τις μετρημένες αυτές ελπίδες του για την υπέρβαση, αφού τέτοια θα είναι αν καταφέρει διπλό στο "άντρο" των Ρώσων, ο Παναθηναϊκός οφείλει να τις βρει στο παρκέ χωρίς να επικαλεστεί την -όντως βαριά- φανέλα. Εκτός του ότι η ΤΣΣΚΑ δεν στερείται αντίστοιχου ειδικού βάρους, δεν θα φτάσουν η αγωνιστικότητα, η παλικαριά και ηρωισμοί.

Η ώρα του Ιβάνοβιτς

Ο Παναθηναϊκός έχει ανάγκη από τον καλύτερο Ιβάνοβιτς της χρονιάς. Χρειάζεται ένα έξυπνο σχέδιο που θα βγάλει τον αντίπαλο από τις ράγες του και θα του βάλει στο μυαλό την αμφιβολία. Ο Μαυροβούνιος κόουτς προσπάθησε στο Βελιγράδι μαζέψει το ροτέισον, ποντάροντας συγκεκριμένα. Απέναντι στους Ρώσους θα πρέπει μάλλον να το απλώσει.

Γιατί δεν μπορεί να μην παίξει ο Λαβάλ, που ήρθε επί τούτου, όταν ο Ιτούδης έχει συστήματα για ν' αφήνει τον Ουίμς στο "δύο" και να παίζει ταυτόχρονα με τους Κιριλένκο (2μ06), Βοροντσέβιτς (2μ04) και Κάουν (2μ13). Πολύτιμος όλη τη χρονιά ο Γκιστ, αλλά στην περίπτωση που ο Χάινς παίζει απέναντί του όχι... ο εκάστοτε Μαριάνοβιτς. Στην "κόντρα" με τον Κάουν θα πρέπει να βγει από μπροστά και τα χάι λόου των Ρώσων είναι πολύ συχνό φαινόμενο όταν διαπιστώσουν υπεροχή.

Ο Γάλλος το κλειδί

Στην περιφέρεια το ζητούμενο δεν είναι τόσο ο Τεόντοσιτς όσο ο Ντε Κολό. Ο Γάλλος κάνει τρομερή χρονιά (14 πόντοι, 51% δίποντα, 40% τρίποντα), ειδικότερα στο διάστημα που έλειπε ο Σέρβος ήταν ο απόλυτος ηγέτης της ομάδας. Στο ματς με τον Ολυμπιακό δεν βρέθηκε σε καλή βραδιά (2/10 σουτ) και όλη η ΤΣΣΚΑ έδειξε ευάλωτη, αφού ο Τεόντοσιτς τις επιθέσεις ή σουτ που (θεωρεί ότι) του αναλογούν θα τα πάρει.

Επάνω στον πρώην NBAer, που ήρθε για να γίνει πρωταγωνιστής, θα πέφτουν λογικά ο Σλότερ, ο Νέλσον, ο Παππάς εναλλάξ. Απέναντι σε όλους υπερέχει σε ύψος, και θα ψάξει να σκοράρει από κοντά, γι' αυτό και όλοι τους οφείλουν να να "ιδρώσουν" περισσότερο απ' όσο μέχρι τώρα στα εκτός έδρας βγάζοντάς τον εκτός πνεύματος. Να τον κάνουν να χάνει ακόμη και τα λέι απ, όπως προ δύο εβδομάδων. Γιατί μόλις δει τα σκούρα, θα επηρεαστεί.

Κρύβοντας παράλληλα τον Διαμαντίδη. Ο αρχηγός του "τριφυλλιού" θα είναι πολύ απαραίτητος στην επίθεση, αφού με λιγότερους από 70 πόντους εκεί μέσα, ο Παναθηναϊκός δύσκολα θα βρει το διπλό που ψάχνει.

Τούτα είναι μόνο τα προφανή πριν από τον πρώτο προημιτελικό. Αυτά που βλέπουμε οι εκτός χορού. Τα υπόλοιπα (τα τρικ, οι αιφνιδιασμοί, τα απρόβλεπτα στοιχεία σε μια τακτική), είναι δουλειά του τεχνικού τιμ. Υπάρχει και εμπειρία και ποιότητα, ώρα να πιάσουν δουλειά.

Διαβάστε ακόμη:

Σχόλιο Τάσου Μαγουλά: Πού βρίσκεται και πού ο Παναθηναϊκός

News 24/7

24MEDIA NETWORK