Μπαρτζώκας απειλεί Ιτούδη

Τέσσερις ομάδες για ένα τρόπαιο. Γιατί η Λοκομοτίβ Κουμπάν έχει πιθανότητες απέναντι στην ΤΣΣΚΑ Μόσχας και πώς οι γκαρντ της Μπασκόνια οφείλουν να στηρίξουν τον Μπουρούση.

Μπαρτζώκας απειλεί Ιτούδη

Το Βερολίνο, επτά χρόνια μετά, γίνεται ξανά το επίκεντρο του μπασκετικού ενδιαφέροντος. Όπως το 2009, τότε που στην κορυφή αναρριχήθηκε ο (πιο πλήρης) Παναθηναϊκός (όλων των εποχών). Τώρα η ελληνική ομάδα δεν θα είναι εκεί, ούτε ο ημιφιναλίστ Ολυμπιακός, και το τρόπαιο θα κατακτήσει μία εκ των τεσσάρων φιναλίστ.

Θα είναι η ΤΣΣΚΑ Μόσχας του Δημήτρη Ιτούδη ή η ανερχόμενη Φενέρμπαχτσε του Ζέλικου Ομπράντοβιτς, των δύο άλλοτε στενών συνεργατών και πάντα φίλων; Θα είναι η τρελό-Μπασκόνια του Γιάννη Μπουρούση, που εξέπληξε και ανέτρεψε κάθε προγνωστικό, ή η αμερικανική Λοκομοτίβ Κουμπάν του Γιώργου Μπαρτζώκα;

Τα ερωτήματα θ' απαντηθούν Παρασκευή και Κυριακή. Μέχρι τότε αρκούμαστε σε αναλύσεις και προβλέψεις. Οι ημιτελικοί έχουν δύο ξεκάθαρα φαβορί, αλλά ταυτόχρονα δύο ισχυρά αουτσάιντερ. Οι ομάδες διαθέτουν πρωταγωνιστές, αλλά και τρωτά σημεία. Ο πιο δυνατός πνευματικά θα επικρατήσει.

Μετά το 1-1 παίζουν παράταση

Ο ρωσικός "εμφύλιος" είναι και... ελληνικός. Η ταυτόχρονη παρουσία του Δημήτρη Ιτούδη και του Γιώργου Μπαρτζώκα στους πάγκους των δύο ημιφιναλίστ λειτουργεί ενισχυτικά στην παγιωμένη πλέον άποψη ότι οι Έλληνες προπονητές διαθέτουν αφενός τη γνώση αφετέρου την ικανότητα να διαχειριστούν μεγάλα καράβια και να φέρουν αποτελέσματα, υποσκελίζοντας σε φήμη τη γιουγκοσλάβικη σχολή.

Στη θεωρία τους δεν διαφέρουν τόσο πολύ, καθώς και οι δύο θέλουν οι ομάδες τους ν' αρχίζουν κάθε επίθεση τους από την προηγούμενη άμυνα που παίζουν. Η "Λόκο" είχε την καλύτερη επίδοση μεταξύ των 24 ομάδων με 70.4 πόντους σε 29 ματς παίζοντας μάλιστα "καθαρό" μπάσκετ με μόλις 20.7 φάουλ ανά αγώνα, ενώ η προσπάθεια των Μοσχοβιτών δεν αποτυπώνεται τόσο στους 81.1 πόντους που δέχονταν σε κάθε ματς όσο στους 73.6 στα τρία ματς των πλέι οφ με τον Ερυθρό Αστέρα, τα οποία και έκριναν την πρόκριση στο Final-4.

ΚΛΕΨΙΜΟ, ΛΑΘΗ, ΡΙΜΠΑΟΥΝΤ

Αμφότερες ομάδες ψάχνουν επίσης το κλέψιμο (ρισκάροντας κάποιες φορές να χαθεί η ισορροπία αν δεν έχει έκβαση η απόπειρα). Οι παίκτες του Μπαρτζώκα περισσότερο, λόγω της αθλητικότητας των ψηλών (Ράντολφ, Σίνγκλετον, Κλαβέρ), εξ ου και οι 7.5 κλεμμένες μπάλες ανά αγώνα, χωρίς ωστόσο η ομάδα του Ιτούδη να στερείται αποτελεσματικότητας με 6.6 σε κάθε 40λεπτο της διοργάνωσης.

Δεν είναι τυχαίο ακόμη πως η Λοκομοτίβ ανάγκαζε τους αντιπάλους της σε 14.3 λάθη (πρωτιά στο σύνολο με 415) κερδίζοντας την ευκαιρία για δικά της σερί, την ίδια στιγμή που ο εκάστοτε αντίπαλος των "στρατιωτικών" υπέπιπτε έως τώρα στη σεζόν σε 12.9 σφάλματα κατά μέσο όρο.

Αυτό που έλειπε πολλές φορές από την ΤΣΣΚΑ ήταν η συνέπεια στο αμυντικό ριμπάουντ, παρά τα 25 ανά αγώνα, απόρροια και των προβλημάτων τραυματισμών στη φροντ λάιν που άφηναν πολλές φορές τον ( καλύτερο αμυντικό στη διοργάνωση) Χάινς να παλεύει ολομόναχος. Οι Μοσχοβίτες επέτρεπαν 10.8 επιθετικά στον κάθε αντίπαλό τους, εν αντιθέσει με τη Λοκομοτίβ των 23.8 αμυντικών, που τα μόλις 9 χαμένα σε κάθε ματς ήταν η δεύτερη καλύτερη επίδοση στην Ευρωλίγκα.

ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ VS ΣΥΝΟΛΟ

Στην άλλη πλευρά του παρκέ υπάρχει μια ειδοποιός διαφορά για τις δυο ομάδες, πέρα από το γεγονός πως επιχειρούν να σκοράρουν στο τρανζίσιον. Διότι τη στιγμή που η ΤΣΣΚΑ βασίζεται πολύ σε αυτά που φτιάχνουν με την μπάλα στα χέρια ο Νάντο Ντε Κολό και ο Μίλοτς Τεόντοσιτς, προσπαθώντας κάθε φορά να διαβάσουν τις αντίπαλες προσαρμογές, η Λοκομοτίβ ποντάρει στην εξαιρετική κυκλοφορία της και τις έξτρα πάσες για να βρει την καλύτερη, κυρίως ελεύθερη, επιλογή.

Η διαφορά αυτή αποτυπώνεται στα 113 παραπάνω τρίποντα (754 έναντι 641) που έχουν εκτελέσει οι "κοκκινοπράσινοι". Το μακρινό σουτ είναι ένας παράγοντας που θα επηρεάσει σε μεγάλο βαθμό την εξέλιξη του ημιτελικού, αφού το 37% της "Λόκο" είναι εξαρτημένο από το βράδυ που θα βρεθούν οι παίκτες του Έλληνα κόουτς. Σαφώς πιο αξιόπιστοι οι Μοσχοβίτες από μακριά, με ποσοστό που ξεπερνάει το 42%, αφού Χίγκινς (54.4%), Ντε Κολό (46.2%), Βοροντσέβιτς (45.9%), Τεόντοσιτς (42.4%) και Κουρμπάνοφ (42.2%) είχαν σταθερά πάνω από αυτό.

Η παρουσία των δύο υπεργκαρντ στο ρόστερ της ΤΣΣΚΑ επιτρέπει στον Ιτούδη να χρησιμοποιεί διάφορα σχήματα, είτε τους έχει μαζί στο παρκέ είτε όχι. Κυρίως ο Σέρβος έρχεται από τον πάγκο, αφού ο Τζάκσον προτιμάται αρχικά λόγω του κοντρόλ, αλλά τούτο κάθε άλλο παρά τον... επηρεάζει μετρώντας 16.3 πόντους και 5.6 τελικές. Ο Γάλλος από την πλευρά του προσφέρει 18.9 και 4.9 στις αντίστοιχες κατηγορίες, με αποτέλεσμα η ΤΣΣΚΑ να ξεπερνάει τους 90 πόντους (όταν η δεύτερη Ρεάλ είχε 82.9) και ν' αγγίζει τις 20 ασίστ! Η Λοκομοτίβ δεν είχε τέτοια παραγωγικότητα (76.8 πόντοι και 16.5 ασίστ), γιατί οι λύσεις της ήταν σαφώς πιο περιορισμένες, φρόντιζε ωστόσο με περισσότερες κατοχές από τις αντιπάλους της να έχει το σκορ που θα της επιτρέπει να κερδίσει.

Πρόβλεψη: Τα δύο ματς στη VTB League έδειξαν ότι η Λοκομοτίβ έχει τον τρόπο να κοντράρει την ΤΣΣΚΑ, χάνοντας στο Κράσνονταρ (77-65) νικώντας της μέσα στη Μόσχα (94-88). Αρκεί βέβαια ο Μάλκολμ Ντιλέινι να είναι ετοιμοπόλεμος, διότι χωρίς αυτόν η ψαλίδα θ' ανοίξει αναπόφευκτα. Πάντως το 60-40 της ομάδας του Ιτούδη είναι αδιαπραγμάτευτο, ακόμη κι αν ο Ράντολφ κάνει ματς όπως εκείνο στη Βαρκελώνη.

Ο πλέι μέικερ και ο σκόρερ

Η απάντηση στην ελληνική σχολή προπονητών είναι η μάχη μεταξύ του Ζέλικο Ομπράντοβιτς και του Βέλιμιρ Περάσοβιτς. Δύο άλλοτε συμπατριωτών και συμπαικτών, πλέον όμως αντιπάλων στο παρκέ.

Ο "Ζοτς", βγάζοντας τα λεφτά του, έφερε τη Φενέρμπαχτσε για δεύτερη σερί σεζόν στο Final-4 και μετά την περυσινή... κρυάδα στη Μαδρίτη (0/2 και τέταρτη θέση) στοχεύει οπωσδήποτε στην κορυφή. Ο "Πέρας" κατάφερε σε λίγους μόνο μήνες να επαναφέρει την Μπασκόνια στον αφρό και μετά το 2006 να είναι μαζί της στο μεγάλο μπασκετικό ραντεβού.

Πρόκειται για δύο προπονητές και δυο ομάδες που αντιπροσωπεύουν διαφορετικό στιλ μπάσκετ. Στον "εγκεφαλικό" Ομπράντοβιτς, που υπήρξε άλλωστε πλέι μέικερ, αρέσει το "πέντε-πέντε", η τελειοποίηση κάθε συστήματος, η ανταπόκριση των παικτών του σε κάθε απαιτητική κατάσταση με έμφαση στην άμυνα, δουλεύει και ζητάει επιτακτικά τη λεπτομέρεια. Ο σκόρερ (στα νιάτα του) Περάσοβιτς προτιμάει το πιο ελεύθερο μπάσκετ, αρκείται στα απλά και ποντάρει στο ταλέντο-ένστικτο των παικτών του. Χωρίς αυτό να σημαίνει πως δεν υπάρχουν κανόνες, αρχή και τέλος, καθορισμός των ρόλων, ποιος κάνει το κουμάντο.

Ο καθένας μια τέτοια ομάδα έχει δημιουργήσει και με αυτήν θα διεκδικήσει πρώτα την πρόκριση στον τελικό και μετά το τρόπαιο.

ΛΙΓΑ ΛΑΘΗ, ΛΕΠΤΟΜΕΡΕΙΑ, ΠΟΣΟΣΤΑ

Η Φενέρμπαχτσε ήταν από την αρχή ένα από τα μεγάλα φαβορί για το Βερολίνο, χάρη στις φρέσκες επενδύσεις της διοίκησης (Σλούκας, Ντατόμε, Ούντοχ, Άντιτς, Ντίξον, Κάλινιτς) και την πληρότητα του ρόστερ, φτάνοντας τον τελικό προορισμό με μόλις πέντε ήττες (οι δύο ήταν σε αδιάφορα ματς) σ' όλη τη σεζόν. Δεν έπειθε πάντα με την απόδοσή της, αλλά τον τρόπο της τον είχε, όπως όλες οι ομάδες που έχει φτιάξει κατά καιρούς ο Σέρβος κόουτς. Δεν χρειάστηκε να σκοράρει περισσότερους από 78.3 πόντους ανά ματς, τη στιγμή που δεχόταν 72.2 (δεύτερη άμυνα πίσω από τη Λοκομοτίβ).

Για τα δεδομένα ενός συνόλου που συνέθεσε ο Ομπράντοβιτς οι 16.1 ασίστ στη διοργάνωση (19η θέση) ήταν λίγες. Δικαιολογείται πάντως γιατί και ο Σλούκας ταλαιπωρήθηκε από τραυματισμούς όπως και ο πανούργος Άντιτς που μοιράζει καλά την μπάλα προς όλες τις κατευθύνσεις. Με λιγότερα όμως από 12 λάθη (11.96) ανά ματς μπορούσε να κοντρολάρει το ρυθμό, ν' αυξομειώνει ταχύτητα όποτε κρινόταν αναγκαίο και με υψηλά ποσοστά (τρίτη στο true shooting με 49.1%) να συλλέγει νίκες.

Ως ένα ζυγισμένο σύνολο, έβγαζε σε κάθε ματς και διαφορετικούς πρωταγωνιστές. Είχε πάντως για σημεία αναφοράς τον Μπογκντάνοβιτς (11.7π, 3.2ρ, 3ασ) στην περιφέρεια, τον Γιαν Βέσελι στη ρακέτα (12π, 7ρ) μέχρι ο Ούντοχ να προσαρμοστεί, και τον Τζίτζι Ντατόμε (12.2π με 46% στο τρίποντο, 4.3ρ, 1.8ασ) συνδετικό κρίκο στο 3-4. Σίγουρα η παρουσία του Σλούκα προσφέρει μια έξτρα λύση στις αλλαγές ρυθμού που επιλέγει ο "Ζοτς" στη διάρκεια του αγώνα, ενώ η άνοδος του Κάλινιτς μετά τα μέσα του Top16 έκανε ακόμη πιο απρόβλεπτη την τουρκική ομάδα.

ΟΙ ΑΣΙΣΤ ΤΟΥ ΜΠΟΥΡΟΥΣΗ

Η Μπασκόνια είναι μια εκ διαμέτρου αντίθετη ομάδα. Μια ομάδα που ήρθε από το... πουθενά για να κάνει κρότο και να εντυπωσιάσει με την επιλογή της να παίξει ένα μπάσκετ υψηλού ρυθμού με πολλά (εκτός συστήματος) σουτ. Ένα μπάσκετ που σε άλλη κλίμακα παίζουν οι Γουόριορς. Αυτό το στιλ έφερε τους Βάσκους στην τετράδα, αυτό θα ορίσει τη μοίρα τους στο Βερολίνο, αφού δεν έχουν λόγο να το αλλάξουν. Η Μπασκόνια ήταν η τέταρτη πιο παραγωγική ομάδα στη διοργάνωση με 82 πόντους στρογγυλούς και στην αντίστοιχη θέση του index με 92.7 βαθμούς.

Το ότι ο Γιάννης Μπουρούσης έπαιξε και παίζει καθοριστικό ρόλο σε ΌΛΟ αυτό δεν χωράει αμφιβολία. Γιατί όταν αυτός δεν τελειώνει φάσεις (55% στα δίποντα, 37% στα τρίποντα), όντας πέμπτος σκόρερ της διοργάνωσης (σε μέσους όρους) απασχολεί δύο παίκτες και πασάρει με ακρίβεια για να κάνουν οι άλλοι τη δουλειά.

Μάλιστα ο Έλληνας ήταν ως εδώ ο τρίτος καλύτερος πασέρ της ομάδας με 2.3 ασίστ, με μικρή διαφορά από τους δύο κουμανταδόρους Άνταμς και Τζέιμς χωρίς μάλιστα να υποπίπτει σε λάθη (1.8), καθώς και μακράν του δεύτερου ο καλύτερος ριμπάουντερ (8.9 ανά αγώνα). Θα μπορούσε να παρομοιαστεί με τον Διαμαντίδη τα χρόνια της ακμής του και τον Σπανούλη της διετίας 2011-2013 σε σχέση με την επίδρασή του στη απόδοση μιας ομάδας.

ΠΟΣΟ Θ' ΑΝΤΕΞΟΥΝ ΟΙ ΚΟΝΤΟΙ

Επειδή πάντως η Φενέρμπαχτσε έχει δύο τρομερούς αμυντικούς σέντερ, κυρίως δε τον Ούντοχ, οι περιφερειακοί της Μπασκόνια θα επωμιστούν έναν έξτρα ρόλο. Ο "κάπτεν" Κοζέρ δεν φαίνεται να είναι στην απαιτούμενη κατάσταση για να βοηθήσει και οι Άνταμς-Τζέιμς μπορεί ν' αγγίξουν και το 30λεπτο συμμετοχής σε μια υψηλών απαιτήσεων μάχη. Πόσο εύκολα θ' απεγκλωβιστούν από τις δαγκάνες της αμυντικής προσαρμογής που θα ετοιμάσει ο Ομπράντοβιτς έχει μεγάλη σημασία, γιατί οι γκαρντ της Ρεάλ, παίκτες με ποιότητα/εμπειρία δεν ανταποκρίθηκαν στα πλέι οφ. Γι' αυτό και η απόδοση δύο παικτών χωρίς ανάλογες παραστάσεις με έξτρα άγχος, αλλά και άγνοια κινδύνου αποτελεί ερωτηματικό. Τα σχεδόν 14 λάθη που έκαναν οι Βάσκοι ως εδώ μοιάζουν απαγορευτικά για έναν τέτοιο αγώνα, εκτός κι αν έχουν πολλές παραπάνω κατοχές.

Πρόβλεψη: Λογικό είναι η Φενέρμπαχτσε να λογίζεται ως το φαβορί του ζευγαριού. Πιθανότατα δε εφέτος θα φτάσει στο φινάλε της διαδρομής παίζοντας στον τελικό. Πόσο και η η Μπασκόνια αντισταθεί, θα εξαρτηθεί από τα ποσοστά που θα έχουν οι παίκτες του Περάσοβιτς στο τρίποντο. Γιατί ο μόνος του ο Μπουρούσης δεν μπορεί ν' αποκλείσει τους Τούρκους.

Ποια θα κατακτήσει το τρόπαιο;

News 24/7

24MEDIA NETWORK