Η ανοικοδόμηση των Λέικερς: Οι... νέοι Γουόριορς

Ο Γιάννης Ζωιτός καταγράφει τα στάδια που θα οδηγήσουν στην ανοικοδόμηση των Λέικερς, προκειμένου να τους καταστήσουν ξανά μία από τις κορυφαίες ομάδες του ΝΒΑ.

Η ανοικοδόμηση των Λέικερς: Οι... νέοι Γουόριορς

Το (αμερικάνικο) μπάσκετ δεν αλλάζει, έχει αλλάξει ήδη και οι Λέικερς, που δεν το αντιλήφθηκαν έγκαιρα, έμειναν πίσω. Εγκλωβισμένοι τα προηγούμενα χρόνια στα άθραυστο κουβούκλιο του Κόμπε Μπράιαντ, έχασαν την επαφή με τον έξω κόσμο, έκαναν λανθασμένες επιλογές και αποτυγχάνοντας ν' ακολουθήσουν το ρεύμα της εποχής άρχισαν μέρα με τη μέρα να βουλιάζουν.

Χειρότεροι από ποτέ

Μέχρι που έπιασαν πάτο, δίχως η χρυσόσκονη που έλουζε τον μεγάλο αρχηγό σε κάθε βήμα του απ' όταν ανακοίνωσε την απόφαση αποχώρησής του να καλύπτει την "ασχήμια" του συνόλου. Οι αριθμοί αδυσώπητοι, αποτύπωσαν με πιστότητα την πραγματικότητα, καθώς οι "λιμνάνθρωποι" τερμάτισαν στην προτελευταία θέση της λίγκας με το χειρότερο ρεκόρ της ιστορίας τους (17-65), συνδυασμένο με την 30η και τελευταία θέση σε επίθεση (97.3π.), ποσοστά (41.4%) και ασίστ (18). Νούμερα που δεν συνάδουν με τους 16 τίτλους και το ένδοξο παρελθόν, μακρινό ή κοντινό.

Αναμενόμενο ήταν ο Μπάιρον Σκοτ να φορτωθεί όλη την ευθύνη και στη διετία ν' αποχωρήσει ως αποτυχημένος. Μοιραία η απόσταση που πρέπει να καλυφθεί έως ότου οι Λέικερς επανέλθουν στην προτέρα κατάσταση είναι αρκετά μεγάλη και γεμάτη εμπόδια. Τίποτα δεν θα τους χαριστεί, ασχέτως αν αποτελούν το πιο εμπορικό brand στη λίγκα. Τούτο το καλοκαίρι πάντως δίδεται μια μοναδική ευκαιρία ν' αναδυθούν στον αφρό, να γίνουν ξανά ανταγωνιστικοί και υπολογίσιμοι στη Δύση. Η εκτόξευση του salary cap σε συνδυασμό με τις αυξημένες πιθανότητες να επιλέξουν μέχρι τρίτοι στο ντραφτ του Ιουνίου ανοίγει το δρόμο για την ανοικοδόμηση του ρόστερ.

ΘΕΛΟΥΝ ΝΑ ΓΙΝΟΥΝ ΓΟΥΟΡΙΟΡΣ

Με την πρόσληψη του Λουκ Γουόλτον, του άμεσου συνεργάτη του Στιβ Κερ, οι Λέικερς ξεκαθάρισαν πρώτα απ' όλα τι είδους μπάσκετ θέλουν να παίξουν. Θέλουν να παίξουν το μπάσκετ των Γουόριορς και ουδείς αμφιβάλλει πλέον! Ειδάλλως δεν θα είχε νόημα η επιλογή του 36χρονου Καλιφορνέζου και η επιστροφή του στο Λος Άντζελες μετά την 9ετή θητεία του στο "Staples Center" ως παίκτη.

Ο Γουόλτον "έτρεξε" τη δουλειά για 43 παιχνίδια στην κανονική περίοδο και αντεπεξήλθε περίφημα. Διαχειρίστηκε καταστάσεις, κάλυψε τον "προϊστάμενό" του μέχρι τον Ιανουάριο και χωρίς αμφιβολία τον βοήθησε ν' αναδειχθεί σε προπονητή της σεζόν στο ΝΒΑ χάρη στο ιστορικό 73-9. Διαφορετικό σίγουρα το περιβάλλον των Λέικερς, η πίεση τσακίζει και τους πιο δυνατούς όχι έναν πρωτάρη χεντ, ωστόσο με τη συνταγή γραμμένη θα χρειαστεί να επιλέξει μονάχα τα κατάλληλα υλικά για να πετύχει ένα αξιοπρεπές πρώτο αποτέλεσμα.

Ήδη το ενδιαφέρον που κυκλοφόρησε για τον Φέστους Έζελι (εφεδρικός ψηλός των πρωταθλητών) τυχαίο δεν ήταν. Ο Γουόλτον θα προσπαθήσει να βρει σημεία αναφοράς και γύρω από αυτά να εφαρμόσει το πλάνο του. Είναι πολύ τυχερός γιατί αναλαμβάνει τη δουλειά κάτω από ευνοϊκές συνθήκες. Αφενός απαλλαγμένος από την υποχρέωση της δημιουργίας μιας ομάδας με κεντρικό άξονα τον Μπράιαντ αφετέρου με χρήμα να διαθέσει στην αγορά.

Το salary cap εκτοξεύεται εφέτος στα 89-90 εκατ. δολάρια και το ρόστερ των Λέικερς με τους παίκτες που δεσμεύονται με συμβόλαιο "κοστίζει" μόλις 26, δεδομένου ότι μετά τα 25 του Κόμπε αφαιρούνται μεμιάς και τα 15 του Ρόι Χίμπερτ που ήρθε, δεν έπαιξε και απέρχεται. Ιδανική η συγκυρία για ένα ριζικό rebuild στον αγωνιστικό σχεδιασμό. Άρα υπάρχουν 63 εκατ. για ξόδεμα!

ΑΣ ΞΕΧΑΣΟΥΝ ΤΟΝ ΝΤΟΥΡΑΝΤ

Η ιστορία των "λιμάνθρωπων" έχει συνδεθεί με franchise players και ο free agent Κέβιν Ντουράντ θα ήταν το μεγάλο κόλπο. Επειδή πάντως ο "KD" θα μείνει (όπως όλα δείχνουν) στην Οκλαχόμα Σίτι, ο Γουόλτον μαζί με τον Κάπτσακ οφείλουν να συμβιβαστούν με την αγορά για να φτιάξουν τους νέους... Γουόριορς. Αυτούς που ναι μεν θα φορούν κίτρινα (και μωβ αντί για μπλε), αλλά θα εδρεύουν στο Λος Άντζελες όχι στο Όκλαντ.

Ακούγεται παράδοξο, αλλά η τεράστια επιτυχία του Γκόλντεν Στέιτ έχει βασιστεί πολύ στη θέση "4" και στα όσα δίνει ο υπερπαίκτης Ντρέιμοντ Γκριν των 13 τριπλ νταμπλ στην κανονική περίοδο. Οι Λέικερς πιστεύουν και θα ποντάρουν στον δικό τους Τζούλιαν Ραντλ. Δεν ακόμη στο επίπεδο του απόφοιτου του Μίτσιγκαν Στέιτ, αλλά "τρέχει" γρήγορα το γήπεδο, χειρίζεται την μπάλα, είναι ταυτόχρονα καλός σκόρερ και ριμπάουντερ. Θέλει δουλειά για ν' αποκτήσει συνέπεια στο μακρινό σουτ και βελτίωση στην πάσα/ασίστ, πεδίο όμως δόξης υπάρχει λαμπρό.

Αυτός είναι ο λόγος που ο Ραντλ δεν περιλαμβάνεται σε κάποια σκέψη ανταλλαγής. Αντίθετα με τον Τζόρνταν Κλάρκσον και ας ήταν δεύτερος σκόρερ τη σεζόν που τέλειωσε.

Ο 24χρονος γκαρντ έχει μονάχα δύο σεζόν στο LA, ίσως τρίτη δεν υπάρξει. Υπό την προϋπόθεση βέβαια πως οι Λέικερς θα επιλέξουν μέχρι τρίτοι στο ντραφτ, για να είναι το πικ τους προστατευμένο, ειδάλλως θα καταλήξει στους Σίξερς από παλιότερο trade. Γιατί μόνο αν η τύχη τούς χαμογελάσει, θα έχουν την ευχέρεια καταλήγοντας σ' έναν εκ των Σίμονς ή Ίνγκραμ, να δελεάσουν μια οποιαδήποτε άλλη ομάδα της λίγκας "κλέβοντας" το αστέρι της. Θα είναι η στιγμή που Κάπτσακ και Γουόλτον θα κληθούν ν' αποφασίσουν αν θα στηρίξουν το κολεγιόπαιδο που θα έρθει στο Λος Άντζελες ή θα το χρησιμοποιήσουν για να πάρουν αυτό που θέλουν. Διότι με ντραφτ πικ+Κλάρκσον (restricted free agent) ανοίγει διάπλατα ο δρόμος για την απόκτηση ενός franchise player, περιφερειακό οπωσδήποτε.

Οι διαθέσιμες περιπτώσεις

Κατά νου, υπάρχουν διάφορες περιπτώσεις. Όπως ο Τζίμι Μπάτλερ (συμβόλαιο 17.5 εκατ.), τον οποίο οι Μπουλς παραχωρούν με τα κατάλληλα ανταλλάγματα. Ή ο Πολ Τζορτζ (συμβόλαιο 18.1 εκατ.), αφού οι Πέισερς δείχνουν ν' αλλάζουν ρότα μετά το διαζύγιο με τον Βόγκελ και την αναζήτηση αντικαταστάτη. Αν και ο δεύτερος (Τζορτζ) ταιριάζει περισσότερο στο προφίλ της ομάδας που εκπροσωπεί το Χόλιγουντ, ως πιο λαμπερή επιλογή, η περίπτωση του πρώτου (Μπάτλερ) θα ήταν σαφώς πιο ταιριαστή στο σχέδιο του Γουόλτον (όπως και ο Ντάνι Γκριν των Σπερς, αλλά αυτόν ας τον αφήσουμε καλύτερα).

Ιδίως εφόσον την ίδια ώρα οι Λέικερς κατάφερναν να πείσουν τον Χάρισον Μπαρνς, το ποιοτικό 3άρι των Γουόριορς, σκορπώντς ακόμη κι αν χρειαζόταν κοντά στα 20 εκατομμύρια για να τον αποκτήσουν. Παίκτης "ψημένος" στον πρωταθλητισμό παρά τα 23 του, ξέρει ακριβώς τι θα του ζητήσει ο προπονητής του και ικανός να βελτιώσει τα νούμερά του, σε πόντους και ριμπάουντ, αν ο ρόλος του είναι πιο σύνθετος. Αξιόλογη είναι και η περίπτωση του Νικολά Μπατούμ (που ψάχνει καλό συμβόλαιο), αλλά ως δεύτερη επιλογή.

Στον "άσο" Στέφεν Κάρι ο Γουόλτον δεν μπορεί να έχει, πόσο μάλλον όταν δεν είναι διαθέσιμοι αντίστοιχου βεληνεκούς σταρ όπως ο Ίρβινγκ ή Λίλαρντ. Από τη στιγμή μάλιστα που ο Ντ'Αντζελο Ράσελ δεν δείχνει προσώρας ικανός να ηγηθεί, για τον Γουόλτον θα ήταν ευχής να έχει -φερ' ειπείν- τον Μάικλ Κόνλεϊ στον "άσο". Κυκλοφορεί πως οδεύει προς τους Νετς που μπορούν να τον πληρώσουν καλά, μετά τη μακρά θητεία του στο Μέμφις (από το 2007 είναι εκεί), αλλά ίσως λοξοδρομήσει, εφόσον το πρότζεκτ των Λέικερς γίνει τόσο ελκυστικό. Έμπειρος, με σχεδόν 40% στο τρίποντο, περισσότερες από 6 ασίστ και πίεση στην μπάλα θα ήταν ο ιδανικός κουμανταδόρος για το "κιτρινομώβ" σύνολο. Ταυτόχρονα θα δοθεί ένας σύνθετος ρόλος εφεδρικού στο Ράσελ, προσφέροντας τόσο στο 1 όσο και στο 2.

Τούτη είναι είναι ίσως η πιο δύσκολη περίπτωση, αντιστρόφως ανάλογη του σέντερ που θα κλείσει την πεντάδα. Ταιριαστός θα ήταν σίγουρα ο Γιοακίμ Νοά. Ο καλύτερος αμυντικός της λίγκας πριν από μία διετία, περιττός στους Μπουλς προτού καν τραυματιστεί στον ώμο και ελεύθερος. Ο Γάλλος ψηλός θα ήταν ιδανικός ως... Μπόγκουτ, αφού και δεν τον ενδιαφέρει να παίρνει πολλές επιθέσεις και σούπερ αμυντικός είναι και εξαιρετικός πασέρ.

Επειδή πάντως αφενός μεν θα προέρχεται από μια χρονιά γεμάτη προβλήματα αφετέρου δε γράφεται όλο και πιο έντονα το όνομα του Χασάν Γουαϊτσάιντ, που παρεμπιπτόντως χτύπησε, ας μείνουμε εκεί. Δεν είναι ο απόλυτος ψηλός για το πρότζεκτ, αφού θέλει να φαίνεται και δεν βλέπει γήπεδο, αλλά εξελίχθηκε τόσο πολύ τον τελευταίο 1,5 χρόνο που οι Λέικερς δεν θα μπορούσαν να μην ασχοληθούν μαζί του. Δεν θα πάρει το μίνιμουμ συμβόλαιο των 900.000 που έπαιρνε στο Μαϊάμι, θα κοστίσει, αλλά δεν μπορεί από τη μια μέρα στην άλλη να εισπράξει το μάξιμουμ.

ΙΣΟΡΡΟΠΙΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΑΓΚΟ

Φυσικά την απαιτούμενη ισορροπία στο νεοσύστατο ρόστερ των Λέικερς θα δώσει ο "πάγκος". Εκεί που βρίσκονται ήδη με εγγυημένο συμβόλαιο ο Λου Γουίλιαμς (στο 2-1), ο Νικ Γιανγκ (στο 3) και ο Λάρι Nανς (στο 4). Μαζί δε με τον Ράσελ, αν αποκτηθεί "φρέσκος" πλέι μέικερ ή τον ελεύθερο Έρικ Γκόρντον (για το 2), τους Χουέρτας-Μπλακ που πιθανόν θ' ανανεώσουν, τον Έζελι που τον θέλει πολύ ο Γουόλτον για δεύτερο 5άρι, τον παίκτη που θα έρθει από το trade και το draft στο #32, όλα μοιάζουν τακτοποιημένα.

Μήπως τελικά οι Λέικερς δεν είναι μακριά από την επιστροφή;

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:

Τα 10 πιο τρελά περιστατικά σε πλέι οφ του ΝΒΑ
"Χαστούκι" στους Γουόριορς από Μπλέιζερς

News 24/7

24MEDIA NETWORK