Ο κακός μαθητής Σφαιρόπουλος

Ο Γιάννης Ζωιτός γράφει για εκείνα που έμαθε ο Γιάννης Σφαιρόπουλος από την ήττα στο ΣΕΦ και τα όσα επανέλαβε ο Τζόρτζεβιτς για να τον κερδίσει.

Ο κακός μαθητής Σφαιρόπουλος

Η ιστορία γράφεται από τους νικητές και ο Παναθηναϊκός είναι πλέον καβάλα στ' άλογο. Οι δύο τεράστιας σημασίας νίκες σε διάστημα μικρότερο των δύο εβδομάδων κατέδειξαν το εξής απλό: ότι οι "πράσινοι" είχαν εστιάσει όλη την προσοχή τους σε αυτά τα δύο παιχνίδια και πουθενά αλλού. Φάνηκε από το γεγονός ότι η ήττα στο Κράσνονταρ δεν επηρέασε τον οργανισμό, σαν να μην συνέβη, "αποβλήθηκε" γρήγορα.

Με τον Ολυμπιακό ήταν εντελώς διαφορετικά. Στο "τριφύλλι" είχαν κυκλώσει τις δύο ημερομηνίες στο ημερολόγιο και περίμεναν. Αποδείχθηκαν πιο έτοιμοι πνευματικά και αγωνιστικά για δύο μάχες που θύμιζαν πλέι οφ, η μία μάλιστα έκρινε σε μεγάλο βαθμό τον πρώτο τίτλο, και δεν "λιψοψύχησαν". Δεν έστριψαν το τιμόνι τη στιγμή της ολομέτωπης σύγκρουσης βγαίνοντας μάλιστα ατσαλάκωτοι. Όχι μόνο αλώβητοι, αλλά γεμάτοι αυτοπεποίθηση για το υπόλοιπο της περιόδου, παρά τις ατέλειες που εμφάνισαν.

Οι 100 ημέρες φαγούρας

Αυτοπεποίθηση που είχαν, σε περίσσευμα μάλιστα, οι "ερυθρόλευκοι" μετά το περυσινό 5-0 στο πρωτάθλημα, αλλά την ξόδεψαν ήδη. Όλη. Ούτε σταγόνα ξέμεινε και τώρα πρέπει να φουλάρουν το ρεζερβουάρ. Πληρώνοντας το ανάλογο τίμημα. Της κατήφειας, της αμφισβήτησης, της εσωστρέφειας, της γκρίνιας, του (άδειου) ΣΕΦ. Θα ακολουθήσουν 100 ημέρες... φαγούρας, αφού τόσο είναι το διάστημα που μεσολαβεί μέχρι το επόμενο ντέρμπι - εκτός κι αν οι δύο ομάδες συμπέσουν στο Top-16. Τότε και μόνο τότε θα μπορούσαν (αν μπορέσουν) να πατήσουν ξανά γερά στα πόδια τους και σηκώσουν κεφάλι. Έως τότε θα παλεύουν να κρατούν ψηλά το φρόνημα με ευρωπαϊκές νίκες και δουλειά στην προπόνηση με στόχο τη βελτίωση.

Μέχρι το επόμενο μεγάλο ματς ο Γιάννης Σφαιρόπουλος έχει πολύ καιρό, τρεις ολόκληρους μήνες, για να δει τα λάθη που έγιναν και προκαλέσαν απανωτά χτυπήματα που τράνταξαν το "ερυθρόλευκο" οικοδόμημα. Να ελέγξει τι δεν λειτούργησε σωστά και να διορθώσει -όπως νομίζει- όποια βλάβη δεν μπόρεσε να αποκαταστήσει μέσα στο 10ήμερο που μεσολάβησε από τον προημιτελικό κυπέλλου στο ΣΕΦ. Ό,τι χειρότερο θα είναι ξεγελάσει τους "ερυθρόλευκους" το 5/5 τρίποντα με το οποίο άρχισαν το ματς της Δευτέρας τη στιγμή που κατόπιν σούταραν με 1/16 που έγινε 3/19 στο τελευταίο 2λεπτο.

Τα λάθη που δεν διορθώθηκαν

Φάνηκε σαν ο κόουτς του Ολυμπιακού να μην διδάχθηκε από την ήττα στο ΣΕΦ. Είχε δηλώσει μεταξύ άλλων τότε πως "...έχουμε πολλά να μάθουμε και είναι σημαντικό για μας ν' αναλύσουμε και να δούμε τι φταίει για να βελτιωθούμε". Μόνο που στο πρώτο τεστ από εκείνη την ημέρα το γραπτό του κόουτς ήταν γεμάτο λάθη. Εκτός κι αν ο ίδιος δεν κατόρθωσε να δώσει στους παίκτες του να καταλάβουν αυτά που ακριβώς ήθελε - θέλει από τον καθέναν. Κι αυτό ευθύνη του είναι πάντως.

Προκαλεί αλήθεια απορίας πώς ο Στρόμπερι βρέθηκε ξανά σε θέση να πάρει όλα τα σουτ (στην τρίτη περίοδο), όταν δεν είναι σούτερ. Ούτε γι' αυτή τη δουλειά αποκτήθηκε ούτε έχει την ικανότητα ν' ανταποκριθεί. Δεν είναι δυνατόν επίσης να βγαίνει μονάχα μία φάση για τον Γιανγκ μετά το πρώτο μαγικό 10λεπτο και μέχρι τότε αυτός να... βολοδέρνει στην κορυφή της ρακέτας είτε κυνηγώντας να κάνει σκριν είτε με την μπάλα στα χέρια χωρίς να γνωρίζει τι οφείλει να κάνει. Φαντάζει δε περίεργο που ο Χάκετ πήρε μονάχα τέσσερα σουτ όσο τελοσπάντων έμεινε στο παρκέ και να μην υπάρχει ένας τρόπος να γίνει ωφέλιμος με τα αποτελεσματικά ποσταρίσματά του.

Ο Ολυμπιακός εμφανίστηκε στο ΟΑΚΑ σαν να μην είχε καν προηγηθεί το παιχνίδι του ΣΕΦ. Σαν να ήταν ακόμη ένα παιχνίδι του προγράμματος που δεν ήθελε ξεχωριστή προετοιμασία και έξτρα διάβασμα. Ο ντεφορμέ Σπανούλης εγκλωβίστηκε ξανά, ο Λοτζέσκι δεν έκανε περισσότερα απ' όσα συνήθως, οι νέοι ξένοι ήταν εκτός και μόνο η εμφάνιση του Παπαπέτρου ήρθε να διαταράξει έως ένα σημείο τις ισορροπίες, έπαιξε όμως λίγο γιατί δεν ξέρει ακόμη να προφυλάσσει τον εαυτό του από τα φάουλ.

Ο Τζόρτζεβιτς τούς ήξερε ήδη

Τη στιγμή που ο Τζόρτζεβιτς μοιάζει να ξέρει τι ακριβώς ζητάει και τι μπορεί να πάρει από τον Ραντούλιτσα και τον Κούζμιτς, απόρροια αναμφίβολα της συνύπαρξής του στην εθνική Σερβίας, τη στιγμή που έχει δώσει τα κλειδιά στον Καλάθη (παρά το 1/10 σουτ είχε 5 ασίστ, 3 κλεψίματα και μόνο 1 λάθος) και ποντάρει στην εμπειρία των υπολοίπων (Διαμαντίδη, Πάβλοβιτς, Γκιστ, Φώτση), ο Σφαιρόπουλος ψάχνει και ψάχνεται. Ψάχνει να βρει ρόλους για τους καινούργιους του ρόστερ και ψάχνεται για να τους "δέσει" με τους παλαιότερους, κρατώντας παράλληλα τις ισορροπίες με τους νεαρότερους. Μπέρδεμα...

Κι ας -ατυχώς- ο ίδιος διαπίστωσε, στις δηλώσεις του, ότι "είμαστε καλύτερη ομάδα από τον Παναθηναϊκό, όλοι το είδαν". Ο χρόνος πάντως είναι γιατρός, απλώς η πίεση πάνω από τον πάγκο, μολονότι κομμάτι της δουλειάς και της θέσης που κατέχει, έχει αυξηθεί.

Αντίθετα ο "Σάλε", αφού εφάρμοσε με πιστότητα την τακτική του ΣΕΦ, έχει το κεφάλι του ήσυχο για το επόμενο τρίμηνο, ίσως και εξάμηνο. Πέτυχε όλα όσα χρειαζόταν να πετύχει στο απαιτητικό ξεκίνημα για να εδραιωθεί στις συνειδήσεις εντός πράσινου μπλοκ ως εμφανώς καλύτερος διαχειριστής καταστάσεων από τον προκάτοχό του Ιβάνοβιτς και τώρα μπορεί να εργαστεί απερίσπαστος για να βελτιώσει το σύνολό του, εντάσσοντας παράλληλα στο ροτέισον τον Χαραλαμπόπουλο, τον Παπαγιάννη και τον Λούτζη. Διότι η εικόνα των πρώτων οκτώ λεπτών, με την τραγική άμυνα σε περιφέρεια και ρακέτα, οι 11/16 βολές, τα 17 λάθη και τα κενά διαστήματα του β' ημιχρόνου είναι τομείς που χρήζουν απαραίτητης διόρθωσης, ενώ οι πιτσιρικάδες περιμένουν υπομονετικά.

Οι νίκες επί του Ολυμπιακού χαρίζουν το απαραίτητο περιθώριο λάθους, ακόμη και σφάλματα ή ήττες στην Ευρωλίγκα, δεν εξασφαλίζουν όμως την επιτυχία και ο Τζόρτζεβιτς τη χρειάζεται για να παρουσιάσει πλέον αποτέλεσμα διαρκείας.

ΥΓ. Ό,τι κι αν συνέβη στη φυσούνα, όποιος κι αν προκλήθηκε ή προσεβλήθη από τον άλλον η ευθύνη βαραίνει όλους όσοι ενεπλάκησαν. Είναι κρίμα μετά από δύο παιχνίδια που δεν αλλοιώθηκε η εικόνα από εξωαγωνιστικά συμβάντα, σε μια μορφή άτυπης εκεχειρίας, να προκαλείται αναταραχή από εκείνους που (συνήθως) μένουν μακριά από τέτοια αλγεινά περιστατικά.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Τάσος Μαγουλάς: Οι ξένοι δεν είναι... σοκαλατάκια

Σωτήρης Γεωργίου: Η... διπλή νίκη του ΠΑΟ και το "τείχος" του Ολυμπιακού

Παναθηναϊκός - Ολυμπιακός 73-69

Kαλάθης σε Τόμιτς: "You are nothing pu@@@y"!

News 24/7

24MEDIA NETWORK