Ο Ολυμπιακός έχασε από την άμυνά του

Ο Γιάννης Ζωιτός γράφει για τον Ολυμπιακό που δεν βρήκε απάντηση στην άμυνα που παίζει... ο ίδιος.

Ο Ολυμπιακός έχασε από την άμυνά του

Το αποτέλεσμα του πρώτου αγώνα με την Μπαρτσελόνα έχει φέρει τον Ολυμπιακό μπροστά σ' ένα μεγάλο δίλημμα: ποιον ακριβώς τρόπο παιχνιδιού πρέπει να επιλέξει (και να εφαρμόσει) για ν' αποκλείσει τους "μπλαουγκράνα" και να πάρει αυτός, ως αουτσάιντερ, την πρόκριση στο Final-4.

Εξαιρουμένης της ΤΣΣΚΑ (όταν συντρέχει ανάγκη), οι "ερυθρόλευκοι" δεν συνάντησαν έως εδώ, τουλάχιστον στο Top16, έναν αντίπαλο στα δικά τους μέτρα. Αντίπαλο που να έχει στο "Α" την άμυνα, να στηρίζει ακριβώς εκεί το παιχνίδι του και να υπηρετεί αυτό το πλάνο από την αρχή μέχρι τέλους. Ούτε οι δύο τουρκικές (Φενέρμπαχτσε, Εφές) ξεχωρίζουν γι' αυτό, τουλάχιστον όχι ακόμα, πολύ δε περισσότερο η Μπασκόνια, η Μιλάνο ή Νίζνι Νόβγκοροντ και η Μάλαγα. Είναι όλες σύνολα με "επιθετικό" προσανατολισμό (ποδοσφαιρικός όρος), δεν βασίζουν τη λειτουργία τους στο παιχνίδι επαφών και πηγαίνουν βάσει του ταλέντου των μονάδων τους ή πολλές φορές του ενστίκτου.

Η επιμονή του Σφαιρόπουλου

Όσο απέναντί του στέκονταν τέτοιες ομάδες ο Ολυμπιακός υπερείχε λίγο ή πολύ. Μπορούσε μέσα από τη δυναμική του στο μισό του παρκέ να κερδίζει αυτοπεποίθηση για το υπόλοιπο και να βρίσκει σκορ προτού ο αντίπαλος οργανωθεί, "χτίζοντας" στη βάση αυτή την επιτυχημένη πορεία του στη διοργάνωση. Ο Γιάννης Σφαιρόπουλος σε αυτό το κομμάτι επέμεινε από τη τη στιγμή που ανέλαβε, σε αυτό πόνταρε από το πρώτο (νικηφόρο) παιχνίδι του στο Βελιγράδι με τον Ερυθρό Αστέρα.

Με τον Βασίλη Σπανούλη δε σε σούπερ κατάσταση, πολύ πιο φρέσκο και ξεκούραστο από πέρυσι, όλα γίνονταν απλούστερα, αφού καθένας από τους υπολοίπους γινόταν δίπλα του φανερά καλύτερος.

Ο Ολυμπιακός είχε την ατυχία να χτυπήσει ο "κάπτεν" του λίγο πριν από την τελική ευθεία και ταυτόχρονα να συναντήσει στο διάβα του την Μπαρτσελόνα. Μια συνάντηση που διαφοροποίησε τα δεδομένα. Επειδή η "Μπάρσα" δεν διαθέτει την ποιότητα προηγούμενων ετών, έχει στηρίξει το παιχνίδι της στο αργό τέμπο, στο "πέντε εσείς - πέντε εμείς" και στις συνεχείς εναλλαγές στους ψηλούς. Διαθέτει αρκετούς ρολίστες που θα μοχθήσουν περισσότερο για μία μπάλα, δεν θ' αφήσουν φάσεις χωρίς να διεκδικήσουν το ριμπάουντ, ακόμη και ο Ναβάρο, όσο είναι στο παρκέ, θα πιέσει στην μπάλα.

Είδαν τον εαυτό τους στον καθρέπτη

Η παρουσία του Σατοράνσκι αντί του Χουέρτας στον "άσο" και του "κτισμένου" Τόμας βολεύει πολύ σε αυτό, αφού οι "μπλαουγκράνα" έχουν γίνει πιο συμπαγείς και αποτελεσματικοί στις αλλαγές των σκριν και τα μαρκαρίσματα, ακόμη και τα μις ματς, βγαίνουν αρμονικότερα. Στην επίθεση δε έχουν συνήθως δύο κολώνες στη ρακέτα και όλοι περιστρέφονται γύρω από αυτές, ψάχνοντας στο φινάλε του χρόνου, την καλύτερη δυνατή επιλογή από μέσα (είτε με τελείωμα είτε με πάσα στον ελεύθερο).

Οι Πειραιώτες τρόμαξαν βλέποντας το είδωλό τους στον καθρέπτη και έκλεισαν τα μάτια. Σε 27 λεπτά είχαν πετύχει 35 πόντους και 38 σε 30'. Ανεξάρτητα από το αν έπαιξαν καλή άμυνα στον Τόμιτς, τύχη δεν είχαν στο "Παλάου Μπλαουγκράνα" με τέτοια επίδοση μπροστά.

Γι' αυτό και ενόψει του δεύτερου αγώνα ο Γιάννης Σφαιρόπουλος οφείλει να διαλέξει το πλάνο του. Αν πιστεύει ότι ο Ολυμπιακός, με τον λαβωμένο Σπανούλη, μπορεί ν' αντέξει, να γλιτώσει από τις Συμπληγάδες, ν' ανεβάσει τα ποσοστά του στα σουτ απ' έξω και να φτάσει τους 70-75 πόντους, ας επιμείνει. Διαφορετικά, θα πρέπει να δοκιμάσει κάτι άλλο, πιο εναλλακτικό που θα θυμίζει τον Ολυμπιακό των προηγούμενων ετών. Με όποια ρίσκα κρύβει αυτό ενόψει του δεύτερου αγώνα. Και στη μία και στην άλλη περίπτωση το αποτέλεσμα θα κρίνει τις επιλογές.

Διαβάστε ακόμη:

Μπαρτσελόνα - Ολυμπιακός 73-57 (VIDEO)

Σχόλιο Τάσου Μαγουλά: Δεν είναι Ντάνκαν ο Τόμιτς

News 24/7

24MEDIA NETWORK