Ο Ολυμπιακός που έπαθε, έμαθε, θριάμβευσε

Ο Γιάννης Ζωιτός γράφει για τη μεταμόρφωση του Ολυμπιακού μέσα σε δύο βράδια και το τρίτο ματς που θα καθορίσει τη μοίρα της σειράς.

Ο Ολυμπιακός που έπαθε, έμαθε, θριάμβευσε

Επέμενα σταθερά μετά την ήττα του πρώτου αγώνα πως για να κάνει το μπρέικ ο Ολυμπιακός στη Βαρκελωνη οφείλει να σκοράρει 70+ πόντους.

Στο πρώτο ματς δεν ήταν πρόβλημα η άμυνα που έπαιξε απέναντι στους "μπλαουγκράνα" όσο η συμπεριφορά του στην επίθεση. Ήταν διστακτικοί οι "ερυθρόλευκοι", δεν πήγαιναν με αυτοπεποίθηση προς το καλάθι, δεν έδειχναν πίστη ακόμη και στα ελεύθερα σουτ που τους έδινε σταθερά η άμυνα του Πασκουάλ. Για να πετύχουν το θρίαμβο που πέτυχαν στο "Παλάου" όφειλαν ν' αλλάξουν επιθετική προσέγγιση.

Ο Σπανούλης έβαλε το τρένο σε ράγες

Η άμυνα ήταν σχεδόν σίγουρο πως θα λειτουργήσει ως σημείο αναφοράς στην απόδοσή τους, όπως συμβαίνει σταθερά από τη στιγμή που ανέλαβε ο Σφαιρόπουλος, και γι' αυτό το μυστικό ήταν ο τρόπος που θα τροποποιήσουν/βελτιώσουν την εικόνα τους όταν η μπάλα ήταν δική τους. Γιατί δεν είχαν συνηθίσει να βρίσκουν οργανωμένες αμυντικά ομάδες απέναντί τους.

Εκεί που, εκ του αποτελέσματος, έκανε την τεράστια διαφορά ο Βασίλης Σπανούλης. Όταν το κορμί του αρχηγού βοήθησε το μυαλό του και οι υπόλοιποι αισθάνθηκαν ότι είναι εκεί, δίπλα τους, για να τους αποφορτίσει, να τους αφαιρέσει τις επιπλέον ευθύνες, να τους προστατεύσει, το τρένο μπήκε σε ράγες και μαζί δρομολογήθηκε το αποτέλεσμα που μεταβάλει τα δεδομένα στη σειρά.

Το αμυντικό ριμπάουντ και τα ποσοστά

Ο Ολυμπιακός άγγιξε το τέλειο σε αυτό το παιχνίδι. Στατιστικώς η απώλεια των 14 αμυντικών ριμπάουντ θα μπορούσε να "στεγνώσει" τον υπόλοιπο ιδρώτα στην άμυνα, λειτουργώντας καταδικαστικά. Όπως εν πολλοίς συνέβη στο πρώτο ματς. Με τη διαφορά όμως πως στη δεύτερη μάχη διεκδικήθηκαν 40 (έναντι των 35 της Τετάρτης) και οι παίκτες του Σφαιρόπουλου πήραν τα 26 (έναντι των 20). Ταυτόχρονα οι περισσότερες από τις δεύτερες ευκαιρίες των "μπλαουγκράνα" καταστράφηκαν από την επιπλέον προσπάθεια που καταβλήθηκε για να μην δοθούν εύκολα καλάθια και ν' ανακτηθεί άμεσα η κατοχή.

Η "κατοχή" που έκρινε εν τέλει τον αγώνα. Γιατί από το 48% στα δίποντα (15/31) η ελληνική ομάδα πήγε στο 53% (18/34), ενώ χαώδης ήταν η διαφορά στα σουτ έξω από τα 6μ75, καθώς το 27% (6/22) έγινε μέσα δύο βράδια 48% (13/27) - με δύο σουτ να χάνονται άνευ πίεσης σκορ, άρα 13/25. Όσο για τις τελικές πάσες; 20 έναντι 14, τη στιγμή που η Μπαρτσελόνα έμεινε στις 7 (από τις 15)!

Ο τρόπος που οι Πειραιώτες έφταναν στο καλάθι εκνεύρισε τους γηπεδούχους, τους έβγαλε από το καλούπι τους και τους ανάγκασε σε επιλογές εκτός πλάνου, αφού έψαχναν βεβιασμένα τον τρόπο να μειώσουν την εις βάρος τους διαφορά χάνοντας ακόμη και καλάθια που σε πρώτη ματιά έμοιαζαν εύκολη υπόθεση.

Όλα κρίνονται την Τρίτη

Με τη μεγάλη νίκη της Παρασκευής, κυρίως δε την επιβλητική εμφάνιση, ο Ολυμπιακός δεν "έκλεψε" μονάχα το πλεονέκτημα της έδρας αλλά και τον τίτλο του φαβορί. Είναι μία παγίδα αυτό, καθώς άπαντες περιμένουν, όπως και να 'χει, να προκριθεί σ' ένα κατάμεστο ΣΕΦ. Έχοντας όμως διαχειριστεί ήδη την κακή απόδοση του πρώτου αγώνα, μεταλλάσσοντας πλήρως την εικόνα του, μοιάζει ευκολότερο να συνεχίσει στον ίδιο δρόμο, παρά να κάνει βήματα πίσω.

Το ματς της Τρίτης θα δώσει τις οριστικές απαντήσεις. Αυτό είναι πλέον το ματς που θα καθορίσει τη σειρά. Με νίκη, όλα τελειώνουν υπέρ του Ολυμπιακού, αφού η Μπαρτσελόνα δεν θ' αντέξει το βάρος. Με ήττα, ακόμη και ο αποκλεισμός σε τέταρτο ματς δεν θ' αποτελέσει έκπληξη.

Διαβάστε ακόμη:

Μπαρτσελόνα - Ολυμπιακός 63-76

Σχόλιο Τάσου Μαγουλά: Oh captain my... co captain

News 24/7

24MEDIA NETWORK