Αυτά ΠΡΕΠΕΙ ν' αλλάξει ο Παναθηναϊκός

Ο Γιάννης Ζωιτός εστιάζει στο δεύτερο παιχνίδι με την Μπασκόνια και στις συγκυρίες που οφείλει να εκμεταλλευτεί ο Παναθηναϊκός.

Αυτά ΠΡΕΠΕΙ ν' αλλάξει ο Παναθηναϊκός

Το πρώτο ματς στη Βιτόρια αποτελεί πλέον ιστορία. Ο Παναθηναϊκός έχασε 84-68 με κάτω τα χέρια και αυτό δεν αλλάζει, έγραψε. Το κακό είναι πως στο παρκέ πέτυχε μονάχα έναν από τους αρχικούς στόχους του, την εκμετάλλευση του Ραντούλιτσα, και κανέναν από τους υπόλοιπους. Το καλό είναι πως το δεύτερο παιχνίδι με την Μπασκόνια είναι πάρα πολύ κοντά και ό,τι (δεν) συνέβη θα ξεχαστεί γρήγορα.

Θα χρειαστεί extreme make over

Δεν ωφελεί τους "πράσινους" να ψάχνουν τη ρίζα του κακού, ο γέγονε γέγονε. Το παρελθόν στα πλέι οφ έχει διδάξει ότι μεταξύ του πρώτου και δεύτερου αγώνα, του αποδεδειγμένα σημαντικότερου, η απόσταση είναι μεγάλη για να ενθαρρύνει ή ν' αποθαρρύνει. Το ζητούμενο είναι ο Παναθηναϊκός ν' αποδείξει πρώτιστα ότι θέλει και κατόπιν πως μπορεί ν' αλλάξει. Γιατί θα χρειαστεί extreme make over προκειμένου να φτάσει από τη μία άκρη που βρίσκεται τώρα στην άλλη και να επιστρέψει με μία πολύτιμη νίκη στην Αθήνα που θα του δίνει το αβαντάζ πρόκρισης στο Final-4.

Δύο ευνοϊκές παράμετροι μετά το πρώτο παιχνίδι μοιάζουν να είναι α) η κούραση της Μπασκόνια και β) ο τραυματισμός του Άνταμ Χάνγκα (τράβηγμα). Είναι μπασκετικά βέβαιο πως η ομάδα του Βέλιμιρ Περάσοβιτς, αν και μαθημένη σε παιχνίδια υψηλού ρυθμού Παρασκευή-Κυριακή, δεν θα μπορέσει να πίεσει και να "τρέξει" το ίδιο. Η πιθανή δε απουσία του δίμετρου αθλητικού Ούγγρου γκαρντ (ο ίδιος δήλωσε αμφίβολος) "τορπιλίζει" το πλάνο του Κροάτη κόουτς, ο οποίος τον είχε προετοιμάσει για εξολοθρευτή του Έλιοτ Γουίλιαμς, με ορατά μάλιστα αποτελέσματα στο πρώτο ματς, και μειώνει τις διαθέσιμες επιλογές του, τη στιγμή μάλιστα που λείπουν Κοζέρ και Σενγκέλια. Λογικά πάνω στον Αμερικανό του "τριφυλλιού" θα πέσουν κοντύτεροι αντίπαλοι, κυρίως ο Μπλάζιτς, χωρίς να μπορούν να του κλείνουν το οπτικό πεδίο προς το καλάθι όπως κατάφερε ο Χάνγκα.

ΟΡΙΖΕΙ ΤΗ ΜΟΙΡΑ ΤΟΥ

Τούτες βέβαια είναι μονάχα προϋποθέσεις. Ο Παναθηναϊκός είναι αυτός που θα ορίσει τη μοίρα του και αυτός οφείλει να τις εκμεταλλευτεί αυξάνοντας κατακόρυφα τις πιθανότητες επιτυχίας του.

Τα πράγματα δεν είναι καθόλου σύνθετα για την ελληνική ομάδα, αφού η Μπασκόνια δεν είναι μια περίπλοκη στο διάβασμα ομάδα. Με ανοιχτό βιβλίο μοιάζει. Είναι ωστόσο δύσκολα αντιμετωπίσιμη γιατί φροντίζει να δρα προτού οργανωθεί ο αντίπαλος. Τον προλαβαίνει.

Γι' αυτό και σε σχέση με το κακό πρώτο ματς ο Παναθηναϊκός θα χρειαστεί:

- Να μειωθούν οι κατοχές των Βάσκων. Είναι στόχος που θα επιτευχθεί μόνο αν οι "πράσινοι" ελέγξουν το αμυντικό ριμπάουντ. Αν και στο πρώτο ματς οι "πράσινοι" κέρδισαν 15 επιθετικά, επέτρεψαν στην Μπασκόνια να ανανεώσει 14 επιθέσεις της και τουλάχιστον στις 9-10 να βρει σκορ. Είναι χαρακτηριστική η φάση στο 24' που Τιλί και Πλάνινιτς πήραν τέσσερα επιθετικά. Με αυτόν τον τρόπο θα πέσει και η παραγωγικότητά της, αφού ο Παναθηναϊκός θέλει να κατεβάσει το σκορ στους 70-75 πόντους.

- Να προστατευτεί ο Ραντούλιτσα. Από τους 17 πόντους του πρώτου ημιχρόνου έπεσε στους 4 του δευτέρου, αφού ήταν εμφανής η καταπόνηση που είχε υποστεί από τα συνεχή ανεβοκατεβάσματα και τις μάχες σώμα με σώμα στη ρακέτα. Ο Περάσοβιτς πήρε (απρόσμενα) πράγματα από τον Πλάνινιτς, το ίδιο οφείλει να κάνει ο Τζόρτζεβιτς με τον Χάντερ, ο οποίος έδειξε στο φινάλε ότι μπορεί να βγάλει δυο-τρεις προσωπικές άμυνες. Θα μπορούσαν ίσως να δοκιμαστούν και μαζί και όχι να γίνεται 4άρι ο Πάβλοβιτς. Ίσως αποφευχθούν και οι τρύπες στη ρακέτα μετά τις αλλαγές.

- Να κλείσει το ροτέισον. Δεν είναι απαραίτητο να παίζουν όλοι, αν δεν ματσάρουν με τους προσωπικούς αντιπάλους τους. Πώς θα κυνηγήσει ο αργός Πάβλοβιτς τον Μπέρτανς, πώς θα κοντράρει ο αδύναμος Κούζμιτς τον Μπουρούση; Δεν είναι κακό να μείνουν στον πάγκο, δεν είναι αναγκαίο να γράψουν λεπτά συμμετοχής.

- Να δοθεί ρόλος-χρόνος στον Χέινς. Είναι οξύμωρο απέναντι σε μια Μπασκόνια που έχει Αμερικανούς στα γκαρντ να μην γίνεται εκμεταλλεύσιμος ένας τέτοιος παίκτης. Είναι από τα λίγα παιχνίδια που μπορεί να βοηθήσει πράγματικά.

- Να μπουν τα σουτ. Δεν υπάρχει πιο σίγουρος τρόπος προκειμένου να "λυγίσει" η Μπασκόνια εκεί μέσα. Όταν η ίδια πετυχαίνει με άνεση διψήφιο αριθμό τριπόντων, σουτάροντας κατά ριπάς, ο Παναθηναϊκός δεν πρόκειται έχει τύχη μ' ένα νέο 3/19, τον Διαμαντίδη με 0/5 σουτ, τον Φελντέιν με 1/6 και τον Γουίλιαμς με 3/11.

- Ο Καλάθης να φρενάρει τον Άνταμς. Ο Αμερικανός θα πάρει πολλές τραβηγμένες προσπάθειες, ο γκαρντ του Παναθηναϊκού οφείλει να περιορίσει τις λογικές κλείνοντάς του το πρώτο βήμα. Γιατί σε πολλές περιπτώσεις ο αρχισκόρερ της Μπασκόνια ήταν ολομόαχος. Προφανώς και ο Γιάνκοβιτς δεν δύναται να τον κυνηγάει όπως προέκυψε σε δυο-τρεις φάσεις.

Είναι πολλά; Μπορεί όλα αυτά το "τριφύλλι" σε εκτός έδρας ματς; Πρόκληση...

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:

Μπασκόνια - Παναθηναϊκός 84-68
Γιαννακόπουλος: "Απόλυτη εμπιστοσύνη"
Τζόρτζεβιτς: "Θέλω παίκτες με το μαχαίρι στα δόντια"
Μπουρούσης: "Δεν θα είναι έτσι ο Παναθηναϊκός την Παρασκευή"

Photo Credits: Actionimages.gr

News 24/7

24MEDIA NETWORK