Ο Πασκουάλ παρασύρεται από τους παίκτες του

Η συνήθεια που δεν γίνεται λατρεία, το ρεκόρ που λέει ψέματα, το τρίποντο του Καλάθη μετά το τάιμ άουτ και ο Τσάβι Πασκουάλ που αφήνει ανεξέλεγκτους τους παίκτες του. Ο Γιάννης Ζωιτός γράφει μετά την όγδοη ήττα του Παναθηναϊκού μακριά από το ΟΑΚΑ.

Ο Πασκουάλ παρασύρεται από τους παίκτες του

Ο Παναθηναϊκός ζει και ξαναζεί τη μέρα της μαρμότας. Μια επαναλαμβανόμενη ρουτίνα που φθείρει το "πράσινο" σύνολο και κουράζει. Ο Τσάβι Πασκουάλ έχει το κουμάντο από τον Οκτώβριο, συμπληρώθηκαν πια τρεις μήνες απ' όταν ήρθε, αλλά η απαιτούμενη πρόοδος αργεί χαρακτηριστικά. Πάνω που το "τριφύλλι" θέλει να χτίσει πάνω σ' ένα αποτέλεσμα, έρχεται ένα άλλο να τους φέρει στο μηδέν. Η αμυντική προσήλωση είναι η βάση για όλα, ουδείς αντιλέγει, αλλά η επιθετική εξέλιξη η συνέχεια της. Και αυτή αγνοείται ακόμη.

ΚΡΥΒΕΙ ΤΗΝ ΑΛΗΘΕΙΑ ΤΟ ΡΕΚΟΡ

Οι 11 νίκες (σε 20 ματς) βγάζουν θετικό πρόσημο σε μια άκρως ανταγωνιστική διοργάνωση που ο καθένας κινδυνεύει να χάσει από τον άλλον. Δεν είναι λίγες μέχρι εδώ, όταν οι δυο πρώτες έχουν 14, και η 6άδα μοιάζει εφικτή για ν' αποφευχθεί στα σίγουρα το σταύρωμα με την ΤΣΣΚΑ.

Οι εννέα νίκες όμως είναι εντός και οι περισσότερες με χαροπάλεμα, την ίδια στιγμή που ο Παναθηναϊκός χάνει στην Μαδρίτη, στην Εφές, στην Ούνιξ, στο Ολυμπιακό, στον Αστέρα με τον ίδιο αδυσώπητο τρόπο. Εγκλωβίζεται σταθερά στο φινάλε. Γκρεμίζει (ό,τι έχτισε) και γκρεμίζεται (στο κενό). Δεν μαθαίνει, ο βαθμός που παίρνει είναι χαμηλός και κόβεται. Μπουκώνει το "τριφύλλι" όταν έχει την ευκαιρία να εκτοξευτεί, αργοσβήνει η μηχανή και χάνει λάδια. Μία φορά, δύο φορές, τρεις και η κακή του μοίρα.

Για κάθε ευρωπαϊκή ήττα μακριά από το ΟΑΚΑ μπορούν να βρεθούν άπειρες δικαιολογίες. Νέα ομάδα, λείπει η χημεία, τραυματίας ο Γκιστ, φρέσκος (και εκτός κλίματος) ο Τζεντίλε, δεν υπάρχει χρόνος για διδασκαλία συστημάτων. Όταν όμως πηγαίνεις στην πηγή, οφείλεις να σκύψεις και να ξεδιψάσεις. Όχι να πνιγείς στο λιγοστό νερό που αναβλύζει απ' αυτήν.

ΤΟ ΚΑΚΟ ΤΟ ΡΙΖΙΚΟ ΤΟΥ ΚΑΛΑΘΗ

Στο Βελιγράδι ο Παναθηναϊκός φτάνει στο -1 στα 5'06'' πριν από τη λήξη, έχοντας επιστρέψει από το -16 και προσπερνώντας νωρίτερα, αλλά χάνει από τότε (με φάουλ τον Μπουρούση και) πέντε σερί επιθέσεις και μία προς μία τις ευκαιρίες που του προσφέρονται για να πάρει το ματς. Λάθη αφέλειας που μετατρέπονται σε πόντους για τον Αστέρα. Ο Πασκουάλ ψάχνεται, παίρνει τάιμ άουτ το -5 και σχεδιάζει ελεύθερο τρίποντο από τον... Καλάθη. Που μαζί με το 0/5 μηδενίζει και την τελευταία ελπίδα του "τριφυλλιού" για το διπλό σε μια κολασμένη έδρα.

Είναι ντεφορμέ ο ομογενής γκαρντ, όλοι αναγνωρίζουν πως εξαντλήθηκε με το έξτρα βάρος που κουβαλούσε επί δίμηνο στις πλάτες του, αλλά ένα από τα ξεμαρκάριστα σουτ οφείλει να το στείλει στο διχτάκι όχι στο σίδερο. Πέντε έχασε πίσω από τα 6μ75, είχε και ερ μπολ βολή! Ο Πασκουάλ κάνει προσπάθειες να τον προστατεύσει και φαίνεται (μόνο 22 λεπτά τον άφησε στο παρκέ) γιατί βλέπει ό,τι ακριβώς βλέπουν όλοι. Πώς όμως είναι δυνατόν να βγει αυτός να πάρει το πιο κρίσιμο σουτ του ματς; Και με αυξημένες πιθανότητες να το χάσει, όπως και συνέβη.

Ο ΠΑΣΚΟΥΑΛ ΠΑΡΑΣΥΡΕΤΑΙ

Ο δρόμος είναι μακρύς, ακόμη δέκα ματς έχει η κανονική περίοδος και πολλά περισσότερα μέχρι τη λήξη της σεζόν. Ποιος αμφιβάλλει όμως πως ο Παναθηναϊκός αδυνατεί να διαχειριστεί ματς που φτάνουν σε οριακό σημείο; Δεν είναι ο φόβος που του στερεί τα διπλά που έχει ανάγκη για το καλύτερο πλασάρισμα, αφού ουδείς διστάζει να έχει την μπάλα και πάρει την ευθύνη. Είναι το ακριβώς αντίθετο: η βιασύνη που απορρέει από το μπασκετικό DNA του καθενός. Του Τζέιμς, του Σίνγκλετον, του Τζεντίλε. Ακόμη και ο ίδιος ο μετρημένος στην καριέρα του Πασκουάλ παρασύρεται, αφού για την ώρα δεν μπορεί να βάλει χαλινάρια σε παίκτες που έτσι έχουν μάθει να παίζουν.

Ναι αυτοί επιλέχθηκαν εξ αρχής και αυτοί, με όσους προστέθηκαν στην πορεία, θα συνεχίσουν μέχρι τέλους. Πώς θα καταλήξει η σεζόν, ποιος το ξέρει αυτή τη στιγμή; Μπορεί θριαμβευτικά. Όχι όμως έτσι. Γι' αυτό και οφείλει ο Καταλανός κόουτς να βρει τον τρόπο που το ατόφιο ταλέντο καθενός εξ όσων γύρισαν το -16 να λειτουργήσει προς όφελος του συνόλου και όχι εις βάρος του. Γιατί μέχρι τώρα τους αφήνει ανεξέλεγκτους, δεν επεμβαίνει όταν πρέπει. Μετά το ματς δήλωσε πως πίστευε ότι οι παίκτες του δεν θα επηρεαστούν από την ατμόσφαιρα. Ο ίδιος, αλήθεια, άντεξε;

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:

Τα έδωσε όλα αλλά και πάλι του έλειπε κάτι του Παναθηναϊκού: Ηττα στο Βελιγράδι
Ο ιπτάμενος Γκάμπριελ... κάρφωσε τον Ερυθρό Αστέρα
Το απίστευτο ντεφορμάρισμα του Καλάθη σε νούμερα: Ούτε βολές!

News 24/7

24MEDIA NETWORK