Basket Analysis: Θετική εικόνα, ανεβαίνει η ψυχολογία

Ο πρώην διεθνής γκαρντ, Γιώργος Καλαϊτζής, αναλύει στο Contra.gr το προτελευταίο φιλικό της Εθνικής ενόψει του Μουντομπάσκετ της Ισπανίας κόντρα στην Τουρκία και στέκεται στις εμφανίσεις των Νικ Καλάθη και Γιάννη Αντετοκούνμπο.

Basket Analysis: Θετική εικόνα, ανεβαίνει η ψυχολογία
INTIME SPORTS

Η τελική ευθεία πριν από το τουρνουά είναι πλέον ορατή. Η ομάδα έχει επιλεγεί και απομένει η τελευταία παράσταση στην Τουρκία πριν από το επίσημο τζάμπολ.

Εχθές στο ΟΑΚΑ είδαμε την ομάδα λίγο κουρασμένη από τα συνεχόμενα παιχνίδια και ταξίδια. Οι πιο ξεκούραστοι και με ενέργεια ήταν και οι καλύτεροι παίκτες. Αντετοκούνμπο και Καλάθης. Ο μεν φουλ στην ενέργεια ο δε ξεκούραστος.

Τρέξιμο και γρήγορες πάσες

Η επιθυμία του κόουτς να τρέξουμε ολοφάνερη. Σλούκας, Μάντζαρης, Ζησης, Καλάθης έχουν σαφή εντολή όποτε έχουμε διασφαλίσει το αμυντικό ριμπάουντ να τρέξουν την ομάδα. Βασιλειάδης, Παπανικολάου και Αντετοκούνμπο έχουν εξαφανιστεί. Η μπάλα με την Τουρκία πήγαινε στον αιφνιδιασμό με ντρίπλα. Είχαμε αρκετές ευκαιρίες για μια γρήγορη πάσα μπροστά, αλλά δεν το κάναμε. Ίσως από επιλογή. Το θέμα είναι να συνεχίσουν να τρέχουν οι περιφερειακοί και να νιώσουν ότι είναι ενεργά μέλη στην απόφαση της επίθεσης και όχι μόνο μεταβιβαστές, αλλά και δημιουργοί.

"Φτιάξαμε" καταστάσεις με παίκτη παραπάνω, όπως λένε και στο πόλο και τις τελειώσαμε. Επιθετικά υπάρχει η διάθεση από όλους να κόψουν στην πλάτη του αντιπάλου. Υπάρχει ταχύτητα στο σύστημα και στην εκτέλεση. Αυτό ευνοεί τους ψηλούς μας που είναι καλοί (Μπουρούσης, Βουγιούκας, Καϊμακόγλου, Πρίντεζης ) στο 1 εναντίον 1 στο low post. Αν στα επίσημα παιχνίδια βελτιωθούμε και στην πάσα από μέσα προς τα έξω, προς τους ελεύθερους κοντούς, θα έχουμε κι άλλο σκορ. Είχαμε αρκετά ελεύθερα σουτ από τη θέση 4 χθες τα οποία δεν πήραμε. Ίσως και αυτό από επιλογή.

Επιθετικά ριμπάουντ και ψυχολογία

Πλεονέκτημα μας η έφεση Παπανικολάου, Αντετοκούνμπο και Μπουρούση στα επιθετικά ριμπάουντ. Η πίεση αμυντικά ήταν λίγη έως και καθόλου χθες με ελάχιστες εξαιρέσεις. Η κούραση αλλά και ο μονοδιάστατος τρόπος επίθεσης των Τούρκων(Τουντσερί - Αρσλάν pic & roll με τον εκάστοτε ψηλό) συνέβαλαν σε αυτό.

Ήμασταν κακοί στην αντιμετώπιση του. Επίσης δώσαμε λάθος βοήθειες από τη μεριά της μπάλας δίνοντας σουτ προπόνησης στους αντιπάλους μας. Αν επιλέξουμε να μαρκάρουμε τους αντιπάλους ψηλούς χωρίς βοήθειες μάλλον θα έχουμε πρόβλημα. Φάνηκε αυτό και χθες. Με σιγουριά θα πω ότι η πίεση στα αντίπαλα γκαρντ θα αυξηθεί στα επίσημα παιχνίδια γιατί έχουμε τους παίκτες που μπορούν να το κάνουν.

Η εικόνα της Εθνικής είναι θετική στο αγωνιστικό κομμάτι αλλά το πιο σημαντικό είναι ότι ανεβαίνει μέρα με τη μέρα η ομαδική ψυχολογία και αυτοπεποίθηση.

Διαβάστε ακόμη:

Ελλάδα - Τουρκία 70-56

Κατσικάρης: "Σημαντική δουλειά ο Καλάθης"

News 24/7

24MEDIA NETWORK