"Μισή"... ανάπλαση η διώροφη Λεωφόρος

Δεν θα του φτιάξουν γήπεδο, ούτε θα του δώσουν λεφτά για να το φτιάξει. Την ανακαίνιση-αναβάθμιση της Λεωφόρου θα χρηματοδοτήσει η Περιφέρεια, με ποσό το οποίο πιθανότατα δεν θα καλύψει το συνολικό κόστος των έργων, αν και δύσκολα θα περιοριστεί στα 7.000.000 ευρώ που εξαγγέλθηκαν. O Δημήτρης Κριτής γράφει για τη νέα...παλιά Λεωφόρο.

"Μισή"... ανάπλαση η διώροφη Λεωφόρος

Την ίδια ώρα που στον Παναθηναϊκό τηρούν στάση αναμονής, έως ότου έχουν στα χέρια τους ολοκληρωμένες τις σχετικές μελέτες ώστε να εξελιχθούν και οι συζητήσεις με την Περιφέρεια, ο Περιφερειάρχης Αττικής Γιάννης Σγουρός ξεκαθάρισε σε ραδιοφωνική του συνέντευξη τους λόγους και την έκταση της γηπεδικής και περιβαλλοντικής αναβάθμισης.

Πρόκειται για παρεμβάσεις στα Προσφυγικά και τους παρακείμενους χώρους ιδιοκτησίας του Υπουργείου Υγείας, με ταυτόχρονη δημιουργία θέσεων στάθμευσης, την κατασκευή πεζογέφυρας που θα συνδέει τον συγκεκριμένο χώρο με την πλευρά του γηπέδου και μία εκτενή ζώνη χώρων πρασίνου που θα φτάνει μέχρι τον Λυκαβηττό.

Από αυτό το κονδύλι θα χρηματοδοτηθούν και οι εργασίες ανέγερσης δεύτερου διαζώματος και από τις δύο πλευρές του γηπέδου, κατά μήκος του αγωνιστικού χώρου, εκτός των δύο πετάλων δηλαδή, που θα αυξήσουν την χωρητικότητα του "Απόστολος Νικολαΐδης" κατά 3.800 θέσεις περίπου.

Ο λόγος για τον οποίο γίνεται αυτό, είναι η δέσμευση του Παναθηναϊκού να μην γίνουν παρεμβάσεις στον σκελετό της υφιστάμενης γηπεδικής κατασκευής, με τα έργα επιπλέον στήριξης των συμπληρωματικών εξεδρών να περιορίζονται στο πεζοδρόμιο της Λεωφόρου Αλεξάνδρας, όσο και του οδού Τσόχα.

Ο κ. Σγουρός υπογράμμισε ότι το αίτημα του Ερασιτέχνη Παναθηναϊκού αφορούσε 9.500.000 ευρώ βάσει μιας προμελέτης, σε πρώτη φάση εγκρίθηκαν τα 7.000.000 ευρώ, αλλά όταν παρουσιαστεί η μελέτη ενδέχεται τα κονδύλια να τροποποιηθούν.

Μιλάμε για έργα, η έναρξη των οποίων εξαρτάται από τη συμμετοχή ή μη του Παναθηναϊκού στα πλέι οφ, αλλά σε κάθε περίπτωση θα αρχίσουν το αργότερο στο τέλος Μαΐου, ώστε το γήπεδο να είναι έτοιμο μέσα στο Σεπτέμβριο. Οι αγωνιστικές υποχρεώσεις πριν την παράδοση του έργου, θα εκπληρωθούν πιθανότατα στο Ολυμπιακό Στάδιο της Αθήνας.

Να ξεκαθαρίσουμε ότι η ηγεσία του ποδοσφαιρικού Παναθηναϊκού παρακολουθεί την πρόοδο των συζητήσεων, συμμετέχει στην υλοποίηση των σχετικών μελετών, αλλά η χρηματοδότηση είναι αποκλειστικά θέμα Περιφέρειας και Ερασιτέχνη, αφού τα χρήματα πηγαίνουν στα αθλητικά σωματεία και όχι σε επιχειρηματίες-ιδιοκτήτες ή μεγαλομετόχους.

Αντίθετα η ΠΑΕ Παναθηναϊκός προσπαθεί και εκτός συγκλονιστικού απροόπτου θα επιτύχει, την εξασφάλιση χαμηλότοκου δάνειου (στο όνομα των Panathinaikos Soccer Schools) από το πρόγραμμα Jessica της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, ώστε να ολοκληρώσει το πρόγραμμα σύγχρονων εγκαταστάσεων των τμημάτων υποδομής της στο προπονητικό κέντρο, το "Απήλιον".

Σημειώνεται ότι η έγκριση των σχετικών οικονομικών κονδυλίων, αν και απέχουν πολύ από τις αντίστοιχες συμμετοχές της Πολιτείας σε άλλα γήπεδα, δεν είναι τίποτε περισσότερο από υλοποίηση μέρους του σχεδίου της "Διπλής Ανάπλασης" που προέβλεπε την περιβαλλοντική αναβάθμιση της περιοχής της Λεωφόρου Αλεξάνδρας γύρω από το ιστορικό γήπεδο αλλά -ως φαίνεται- ναυαγεί οριστικά και αμετάκλητα.

News 24/7

24MEDIA NETWORK