Η διάδοχη κατάσταση

Η απόκτηση έμπειρων διεθνών παικτών, όπως ο Κατσουράνης και ο Σίλντενφελντ, δείχνει ξεκάθαρα ποιο είναι το αγωνιστικό πλάνο της νέας εποχής. Η δημιουργία μιας ομάδας υψηλού επιπέδου,ως διάδοχη κατάσταση της παρέας των Κοντρέρας, Γκαρσία, Ίβιτς και Μουσλίμοβιτς. Σχολιάζει ο Σάκης Γκίνας.

Η διάδοχη κατάσταση

Το χτίσιμο εκείνης της ομάδας ξεκίνησε από τον πρώην πρόεδρο Ζαγοράκη και τον νυν Βρύζα, το 2008. Σε ένα καλοκαίρι μέσα ήρθαν μαζεμένα και στοχευμένα ο Γκαρσία, ο Κοντρέρας, ο Μουσλίμοβιτς και ο Ίβιτς. Μεγάλα ονόματα εκείνη την εποχή. Καθόλου, τυχαία, όλοι ήταν παίκτες του άξονα. Στόπερ, κεντρικοί χαφ και σέντερ φορ, γιατί από εκεί ξεκινάει το χτίσιμο μιας ομάδας. Όπως και τώρα. Οι πρώτες μεταγραφές ήταν αμυντικό χαφ και στόπερ.

Εκείνη η ομάδα του 2008, επανέφερε τον απαξιωμένο αγωνιστικά ΠΑΟΚ στο προσκήνιο. Έδωσε πολλές χαρές στον κόσμο, με αξιόλογες ευρωπαϊκές πορείες, με μεγάλες προκρίσεις (Φενέρμπαχτσε), με μεγάλες νίκες (Τότεναμ στο Λονδίνο) και με έξοδο στα προκριματικά του Τσάμπιονς Λιγκ το 2010, αλλά δεν πήρε τίτλο. Και, ως γνωστό, στο ποδόσφαιρο οι τίτλοι μένουν. Κάτι της έλειπε, που υπάρχει σήμερα. Μεγαλομέτοχος. Η "αυτού μεγαλειότης", για τα τωρινά δεδομένα της Ψωροκώσταινας, Ιβάν Σαββίδης.

Τα πέντε συν

Είναι προφανές ότι σε σύγκριση με το 2008, η σημερινή ομάδα δομείται, υπό, σαφώς, ευνοϊκότερες συνθήκες:

Πρώτον, η σημερινή ομάδα διαθέτει, επιτέλους, έναν ισχυρό οικονομικό παράγοντα, καταξιωμένο στο σκληρό επιχειρηματικό περιβάλλον της μετασοβιετικής Ρωσίας και πρώην πολιτικό στη Δούμα. Έναν άνθρωπο, απ’ ότι δείχνει, αποφασισμένο να φέρει στη Τούμπα μεγάλα ονόματα και να διασφαλίσει με κάθε τρόπο την επένδυσή του, με μέλημά του την ισότιμη εκπροσώπηση του ΠΑΟΚ και στα κέντρα των αποφάσεων.

Δεύτερον, η σημερινή ομάδα διαμορφώνεται σε ένα σταθερό και ασφαλές οικονομικό τοπίο.

Τρίτον, στη σημερινή ομάδα υπάρχει ήδη μια μαγιά παικτών στο ρόστερ. Το καλοκαίρι του 2008 άρχισε το χτίσιμο μιας ομάδας από το μηδέν. Ο Κατσουράνης και ο Σίλντενφελντ ήρθαν και έγιναν συμπαίκτες με τον Σαλπιγγίδη, με τον Λαζάρ, με τον Αθανασιάδη, με τον Λόρενς και με τον Λίνο και όχι με τις... σαρδέλες, όπως έλεγε και ο Σάντος τότε.

Τέταρτο, η σημερινή ομάδα έχει το προνόμιο, έναντι των άμεσων αντιπάλων της, της οικονομικής ευμάρειας σε μια εποχή πρωτοφανούς οικονομικής κρίσης που χτύπησε αναπόφευκτα και το ποδόσφαιρο.

Πέμπτο, ως εκ τούτου, η σημερινή ομάδα, προς το παρόν, και απ’ ότι φαίνεται και στο εγγύς μέλλον, αναπτύσσεται σε όρους μειωμένου ανταγωνισμού. Δεν υπάρχει δυνατός Παναθηναϊκός, ούτε δυνατή ΑΕΚ. Μόνο ο Ολυμπιακός.

Αριστερό χαφ και μπακ

Επιστρέφω στο προκείμενο. Ο Δώνης έχει ζητήσει για τον Ιανουάριο επειγόντως και ένα αριστερό χαφ. Ο Ρομπέρ δεν κάνει για πολλά πράγματα. Φαβορί είναι ο Λάζοβιτς, ο οποίος έρχεται και ως δανεικός από τη Ζενίτ, με αουτσάιντερ τους Λούκας και Βιερίνια, γιατί οι ομάδες τους ζητάνε μεγάλα ποσά.

Διακριτικά κινούνται στον ΠΑΟΚ και για ένα αριστερό μπακ. Ο Σταφυλίδης το καλοκαίρι θα πάει στη Λεβερκούζεν, ενώ ο Λίνο, μάλλον, θα μείνει γιατί έκανε καλή χρονιά, αλλά ως εναλλακτική επιλογή, καθώς τον Ιούνιο θα κλείσει τα 36. Δεν είναι απίθανη και η απόκτηση του Βύντρα για το άλλο άκρο της άμυνας, το οποίο δυσλειτουργεί με τον αγνώριστο φέτος Ετό και τους άπειρους Αποστολόπουλο και Κωνσταντινίδη.

Όλα αυτά τον Ιανουάριο, ως πρώτο πρακτικό δείγμα των προθέσεων Σαββίδη. Το καλοκαίρι τα συμπεράσματα για το ταβάνι των φιλοδοξιών του ομογενούς επιχειρηματία θα είναι ασφαλέστερα. Τότε, αναμένεται να ξεδιπλωθεί το τελικό μεταγραφικό σχέδιο για την οικοδόμηση μιας ομάδας, η οποία μεσοπρόθεσμα θα έχει ως φιλοδοξία την διεκδίκηση του πρωταθλήματος.

News 24/7

24MEDIA NETWORK