"Hay liga" παρά το -6

Υπήρχε μία έντονα υποτονική φύση στην προαναγγελία του αγώνα. Ούτε ο Ζοζέ Μουρίνιο να βάζει "φωτιά" στέλνοντας στη συνέντευξη Τύπου τον βοηθό του, Άιτορ Καράνκα, ούτε εμπρηστικές δηλώσεις ούτε προκλήσεις.

"Hay liga" παρά το -6

Η πρωτοσέλιδη δήλωση του Κάρλο Αντσελότι ήταν ότι θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει τον Γκάρεθ Μπέιλ ως βασικό, ενώ στον αντίποδα, ο Νεϊμάρ... ψέλλισε δύο λόγια περί βέβαιης νίκης της Μπαρτσελόνα, αλλά κανείς δεν έδωσε συνέχεια.

Η αλήθεια είναι ότι κανείς δεν περίμενε και τίποτα συγκλονιστικό. Χεράρδο Μαρτίνο και Αντσελότι δεν διαθέτουν κάποια προϊστορία, ο Γεράρδ Πικέ αγωνίζεται μαζί με τον Σέρχιο Ράμος στο κέντρο της άμυνας στην Ισπανία πλέον, με συνέπεια οι έχθρες να ελαττώνονται στα αποδυτήρια και φυσικά οι αστέρες, Λιονέλ Μέσι και Κριστιάνο Ρονάλντο, ήταν πάντοτε προσεκτικοί στην προσέγγιση τέτοιων αγώνων.

Η συγκλονιστική ατμόσφαιρα στο "Καμπ Νόου" ήταν για αρκετά διαστήματα ό,τι καλύτερο είχε να προσφέρει το πιο πολυδιαφημισμένο ντέρμπι του κόσμου. Το ρεκόρ παγκόσμιας τηλεθέασης των 400.000.000 θεατών μπορεί να επετεύχθη, αλλά σε καμία περίπτωση δεν δικαίωσε στο έπακρο τις προσδοκίες του κοινού.

Η κατάσταση στην οποία βρίσκονται κι οι δύο ομάδες δεν άφηνε περιθώρια για θέαμα. Ακόμα και ο Νεϊμάρ, νεοφερμένος και θεωρητικά ουχί 100% προσαρμοσμένος στον τρόπο παιχνιδιού των Καταλανών, όταν βρισκόταν στο σημαιάκι του κόρνερ με αντίπαλο τον Ντάνι Καρβαχάλ ή τον Ραφαέλ Βαράν, απέφευγε τις περίτεχνες ντρίμπλες που πραγματοποιούσε στη Βραζιλία και κατέληγαν σε δολοφονικό τάκλιν εκνευρισμένων και ταπεινωμένων αντιπάλων.

"Hay liga" παρά το -6

Επρόκειτο περισσότερο για ένα ντέρμπι φόβου, παρά ρίσκου. Η τοποθέτηση του Σέρχιο Ράμος σε ρόλο "κόφτη" αποτελεί την πιο τρανή επιβεβαίωση. Ακόμα κι αν η καινοτομία δεν βγήκε στον Ιταλό προπονητή, η φιλοσοφία του ήταν πρόδηλη. Οι "μερένγκες" βρίσκονταν 3 πόντους πίσω στη βαθμολογία και σε περίπτωση ήττας, οι "μπλαουγκράνα" ξέφευγαν επικίνδυνα σε ένα πρωτάθλημα που ο τροπαιούχος τα τελευταία 4 χρόνια δεν έχει πέσει κάτω από τους 96 πόντους. Οι πρωταθλητές Ισπανίας, από την πλευρά του, μετρούσαν ήδη 4 ματς με παραβιασμένη εστία και εάν δεν ήταν η εξαιρετική κατάσταση του Βίκτορ Βαλδές, το σερί νικών στις 8 πρώτες αγωνιστικές θα είχε σταματήσει νωρίτερα. Ο ίδιος ο Μαρτίνο παραδέχθηκε μετά από το ματς ότι η ομάδα του έπαιζε άμυνα στα τελευταία 20 λεπτά για να κρατήσει τη νίκη, με αποκορύφωμα την αλλαγή του Αντρές Ινιέστα με τον Άλεξ Σονγκ.

Οι παίκτες που πέρυσι τέτοια εποχή είχαν κρίνει το ματς στο γήπεδο της Βαρκελόνης, δεν κατάφεραν να προσφέρουν κάτι ουσιώδες ή επαρκές. Ο Μέσι ακροβολίστηκε δεξιά για τις ανάγκες του συστήματος με τον φορμαρισμένο Τσεσκ Φάμπρεγας στην ενδεκάδα, με συνέπεια να εκτοπιστεί από το παιχνίδι, αφού η Μπαρτσελόνα έπαιζε κυρίως από την πλευρά του Νεϊμάρ ή από τον άξονα. Η επιθυμία του Μαρτίνο, μάλιστα, να δώσει πλάτος στο σύστημα και να ανοίξει τους τρεις πίβοτ της Ρεάλ, δεν επέτρεπε στον Μέσι να ζαλίζει τόσο πολύ τα αμυντικά χαφ που "στριμώχτηκαν" στο κέντρο.

Ο Ρονάλντο ήταν διαφορετική περίπτωση. Ο Πορτογάλος έπεσε θύμα των επιλογών του προπονητή του. Οι έμπνευση του Αντσελότι να παρατάξει την ομάδα δίχως καθαρόαιμο φορ έφερε τον σκόρερ στα προηγούμενα 6 ματς στο "Καμπ Νόου" σε θέση φουνταριστού, αλλά με οδηγία για ελεύθερες κινήσεις. Ο Ρονάλντο κινήθηκε σε όλο το μήκος και το πλάτος του γηπέδου της Μπαρτσελόνα, με τον Άνχελ ντι Μαρία να παίρνει τη θέση του στην κορυφή σε αρκετές επιθέσεις. Ο Γκάρεθ Μπέιλ, από την άλλη, παρουσιάστηκε ανέτοιμος, με κακές επιλογές και πολλές φορές βρισκόταν σε λάθος θέση, καταστρέφοντας τις κινήσεις του Ρονάλντο. Στο 2ο ημίχρονο, όταν μπήκαν στο ματς οι Ασιέρ Ιγιαραμέντι και Καρίμ Μπενζεμά, οι προσπάθειες του Ρονάλντο αναγνωρίστηκαν περισσότερο, αλλά έχοντας τόσους συμπαίκτες σε κακή μέρα, αναγκαζόταν να παίζει για τον... Σάμι Κεντίρα και φυσικά ο Γερμανός δεν ήταν σε θέση να μιμηθεί τον συμπαίκτη του στην εκτέλεση των ευκαιριών που του παρουσιάζονταν.

Εάν δεν υπήρχε το εκπληκτικό γκολ του Αλέξις Σάντσες, το παιχνίδι δεν θα είχε μεγάλο χρόνο ζωής στον εγκέφαλό μας. Ίσως στη Βραζιλία, όπου η Νεϊμαρ-μανία επιτάσσει την... αιώνια μνημόνευση του τέρματος στο πρώτο clásico του ηγέτη της "σελεσάο".

Μετά από το τέλος του ματς, ο παράγοντας διαιτησία αναπόφευκτα έκανε την εμφάνισή του σε άλλον έναν απόηχο ντέρμπι. Ο Αλμπέρτο Ουντιάνο Μαγένκο κατηγορείται από τους μεν για ένα πέναλτι στον Τσεσκ Φάμπρεγας από τον Πέπε και για την αποβολή του Σέρχιο Ράμος και από τους δε για τα πέναλτι στο χέρι του Αντριάνο και στο σπρώξιμο του Χαβιέρ Μαστσεράνο στον Ρονάλντο.

Ποδοσφαιριστές, προπονητές, παράγοντες, Τύπο και φίλαθλοι έγιναν ένα, ζητώντας την κεφαλήν του Ισπανού διαιτητή επί πίνακι. Η αναγνώριση της ανωτερότητάς της μιας ομάδας επί του αντιπάλου επαφίεται στη δικαίωση από τους τηλεδιαιτητές, σε ένα γαϊτανάκι που θα διαρκέσει μέχρι το επόμενο ευνοϊκό σφύριγμα υπέρ της μιας ή της άλλης, ήτοι μέχρι την επόμενη εβδομάδα.

Είθισται μετά από ένα ντέρμπι, όταν η μία ομάδα νικάει και "ψαλιδίζει" τη διαφορά από την πρωτοπόρο, οι εφημερίδες να κυκλοφορούν με τον τίτλο "¡Hay liga!", που μεταφράζεται ως "υπάρχει πρωτάθλημα". Η νίκη της Μπαρτσελόνα έφερε το αντίθετο αποτέλεσμα. Η διαφορά αυξήθηκε, αλλά η εικόνα της ομάδας δεν αποπνέει τη βεβαιότητα ότι το τρένο δεν θα κάνει άλλες στάσεις.

Το μεγαλύτερο ζήτημα είναι πόσες στάσεις θα πραγματοποιήσει το έτερο τρένο της γραμμής. Το ντέρμπι δεν χάθηκε από τη διαιτησία, αλλά από τα τρία τετ α τετ που έβγαλε ο Βαλδές και από τους άστοχους πειραματισμούς του Αντσελότι. Εάν διορθωθούν οι "ανορθογραφίες" των αγώνων με Έλτσε, Ατλέτικο Μαδρίτης, Λεβάντε, Βιγιαρεάλ και Γιουβέντους, τότε ακόμα και από το -6, στην ισπανική πρωτεύουσα, τόσο από τη... λευκή, όσο και από την κόκκινη γειτονιά, μπορούν να φωνάζουν και τώρα "¡Hay liga!".

Διαβάστε ακόμη:

Μπαρτσελόνα - Ρεάλ Μαδρίτης 2-1

Το γέλιο του Μέσι με τον Κριστιάνο

Καρέ-καρέ το τρομερό γκολ του Σάντσες

Μπουσκέτς: "Οποτε χάνουν, φταίει ο διαιτητής"

Το coreo για τον Βιλανόβα

Μαρτίνο: "Καθίσαμε πίσω για 20 λεπτά"

Αντσελότι: "Δεν σκοπεύω να κατηγορήσω το διαιτητή"

"Δεν μας έδωσαν δύο πέναλτι"

News 24/7

24MEDIA NETWORK