Αυτή η Ρεάλ δεν χάνει

Ο Κώστας Μπράτσος εξηγεί γιατί με την επιμονή - εμμονή στη φιλοσοφία Ρεάλ Μαδρίτης και Μπαρτσελόνα στα clásico από εδώ και πέρα θα αναδεικνύονται νικητές σχεδόν πάντα οι "μερένγκες".

Αυτή η Ρεάλ δεν χάνει

"Σε μία συνέντευξη με τον Σάιμον Κούπερ στο 'The Blizzard', ο Άλμπερτ Θεπάγιας, ο οποίος είναι τώρα βοηθός προπονητή στην Μπρόντμπι, αλλά υπήρξε μέλος του επιτελείου του Πεπ Γκουαρδιόλα, εξηγεί πώς η Μπαρτσελόνα αντιδρούσε όταν χανόταν η κατοχή".

"Εκτιμούσαν ότι στις στιγμές αμέσως μόλις ένας παίκτης κάνει τάκλιν ή κλέψει μία μεταβίβαση είναι πιο ευάλωτος: μπορεί να είναι εκτός ισορροπίας, πιθανότατα έχει καταναλώσει μεγάλα φορτία ενέργειας και η συγκέντρωσή του έχει απομακρυνθεί από το γήπεδο κι έχει μεταφερθεί στην μπάλα, κάτι που σημαίνει ότι, πιθανότατα, για ένα μικρό χρονικό διάστημα, δεν αντιλαμβάνεται τις επιλογές πάσας του".

"Ιδανικά, ο παίκτης που έχασε την μπάλα είναι ο πρώτος που επιζητεί να την ανακτήσει, υποστηριζόμενος από 2-3 συμπαίκτες του μερικά μέτρα πιο πίσω, που προσπαθούν να κλείσουν τις προφανείς επιλογές πάσας ή να επέμβουν, εάν ο παίκτης με την μπάλα έχει περάσει τον πρώτο παίκτη που τον μαρκάρει".

Το απόσπασμα προέρχεται από ένα πρόσφατο άρθρο του "Guardian", όπου ο δημοσιογράφος - αναλυτής Τζόναθαν Γουίλσον διερωτάται εάν η αντιμετώπιση των αντεπιθέσεων είναι πιο σημαντικό στοιχείο για μία κορυφαία ομάδα από την ίδια την ικανότητά της να παράγει αντεπιθέσεις. Ο Γουίλσον, μάλιστα, πηγαίνει ένα βήμα παραπέρα και υποστηρίζει ότι η ειδοποιός διαφορά μιας καλής ομάδας με μία σπουδαία ομάδα σε αγωνιστικό πλαίσιο είναι ακριβώς αυτή η δυνατότητα διαχείρισης της κόντρας του αντιπάλου.

Όταν έπαιξαν όπως ξέρουν, δεν υπήρχε ντέρμπι

Το ντέρμπι του "Σαντιάγο Μπερναμπέου" είχε πολλά στοιχεία αντίστροφα από αυτά που μας είχαν συνηθίσει οι δύο ομάδες, τουλάχιστον στο πρόσφατο -έντονο- παρελθόν τους. Από τη μία πλευρά ήταν η Μπαρτσελόνα αυτή που πίεζε στα πρώτα λεπτά σε όλο το γήπεδο και που φυσιολογικά έριξε το τέμπο της στη συνέχεια, κι ενώ είχε πάρει ήδη κεφάλι στο σκορ. Επιπλέον, ήταν αυτή που, για να χωρέσουν όλα τα αστέρια της, έπρεπε να κάνει αλχημείες στην ενδεκάδα, έστω κι αν φαινομενικά αυτό συμβαίνει από την αρχή της σεζόν. Η παρουσία του Λιονέλ Μέσι πίσω από τον Νεϊμάρ και τον όποιον παρτενέρ του μέχρι στιγμής (συνήθως Μουνίρ ελ Χανταντί) ήταν προμήνυμα για την επιστροφή του Λουίς Σουάρες στην ενεργό δράση.

Από την άλλη, οι "μερένγκες" έχασαν το κέντρο στην αρχή και άφησαν πολλούς κενούς χώρους, ακόμα κι αν δεν είχαν τον έλεγχο της μπάλας. Όταν πέρασε το πρώτο 20λεπτο, συνήλθαν και επέβαλαν το παιχνίδι τους, όπως έκανε παλαιότερα η Μπαρτσελόνα στο δεύτερο μισό του 1ου ημιχρόνου.

Όταν ήρθε η ώρα οι δύο ομάδες να βγάλουν τον εαυτό τους στο γήπεδο, το αποτέλεσμα θα μπορούσε να είναι μόνο ένα. Ο Λιονέλ Μέσι αστόχησε στην ευκαιρία του αγώνα και απέτυχε να πλήξει την ψυχολογία των γηπεδούχων, οι οποίοι μόνο έτσι θα μπορούσαν να υποταχθούν στα υπόλοιπα 70 λεπτά. Το μυαλό τους παρέμεινε καθαρό και τότε υπενθύμισαν στο φιλοθεάμον κοινό ότι, όπως συνέβαινε τα τελευταία χρόνια, έτσι και φέτος διατηρούν το στέμμα της πρωταθλήτριας... αντεπιθέσεων.

Καμία ομάδα στον κόσμο δεν μπορεί να περηφανεύεται ότι παίζει καλύτερα την κόντρα από ό,τι η Ρεάλ. Με μία πλειάδα "φτερωτών" ποδοσφαιριστών, ακόμα κι εν τη απουσία του Γκάρεθ Μπέιλ, με τον Τόνι Κρόος και τον Λούκα Μόντριτς να καλύπτουν το κενό του Τσάμπι Αλόνσο και να γεμίζουν με τις μπάλες τους τον χώρο που άφηναν πίσω οι προωθημένοι παίκτες της Μπαρτσελόνα, η έκβαση ήταν μονόδρομος.

Η Μπαρτσελόνα δεν μπορεί το τίκι τάκα

Η Ρεάλ πέτυχε τα πιο... κλασικά γκολ που σημειώνει στο clásico. Πέναλτι, γκολ από στημένη φάση, αντεπίθεση. Σήμα κατατεθέν του τρόπου με τον οποίο επιβάλλεται των Καταλανών, όταν εκείνοι αποτυγχάνουν να παρουσιάσουν τη δική τους αυθεντική ποδοσφαιρική εκδοχή.

"Αυτό που είναι πραγματικά συναρπαστικό είναι το τι συνέβαινε όταν η κατοχή δεν μπορούσε να ανακτηθεί άμεσα. Μετά από πέντε δευτερόλεπτα, είπε ο Θεπάγιας, η Μπάρτσα θα υποχωρούσε και θα επιχειρούσε να αποκτήσει ένα συμπαγές σχήμα, ακολουθώντας την κατευθυντήρια γραμμή που είχε καθιερώσει ο Αρίγκο Σάκι στη Μίλαν στα τέλη του '80, όπου δεν υπήρχε απόσταση μεγαλύτερη των πέντε μέτρων από την εμπροσθοφυλακή στην οπισθοφυλακή της ομάδας, ώστε να εκλέψει κάθε χώρος για τον αντίπαλο να πασάρει", συμπληρώνει ο Γουίλσον.

Αυτή ήταν η Μπαρτσελόνα του tiki taka, αυτό ήταν το αμυντικό τρανζίσιον της. Με την ίδια μεσαία γραμμή μάλιστα και με τον Μέσι μπροστά της. Αυτή ήταν και η Μπαρτσελόνα του πρώτου 20λέπτου. Η Μπαρτσελόνα που απέτρεπε εν τη γενέσει τους τις επίφοβες αντεπιθέσεις των γηπεδούχων. Μετά ήρθε η κόπωση, μετά ήρθε η δυσλειτουργία, μετά ήρθε η Μπαρτσελόνα των τελευταίων ετών που δεν έχει βρει διαφορετικό τρόπο να αμυνθεί κόντρα στη Ρεάλ, όμως ταυτόχρονα δεν δείχνει διατεθειμένη να αλλάξει τρόπο επίθεσης, ώστε να ενισχύσει παράλληλα την ανασταλτική λειτουργία με παίκτες που μένουν πιο πίσω.

Βούτυρο στο ψωμί του Κριστιάνο Ρονάλντο, του κάθε χρόνο και βελτιωμένου (ίσως και πιο γρήγορου) Καρίμ Μπενζεμά, του Χάμες Ροντρίγκες και του Μαρσέλο. Με δεδομένη και την εντολή (;) του Λουίς Ενρίκε, ο ουχί καθαρόαιμος αριστερός μπακ Ζερεμί Ματιέ να μην μένει πίσω όταν ανέβαινε ο Ντάνι Άλβες από την άλλη πτέρυγα, τα άκρα μετατρέπονταν σε... πίστες για τα τούρμπο των "μερένγκες".

Μόνο ο... καθρέφτης νικάει τη Ρεάλ

Η Ρεάλ Μαδρίτης απέδειξε και πέρυσι, με τη συντριβή της Μπάγερν Μονάχου του Γκουαρδιόλα, ότι δεν σταματιέται από ομάδα που έχει ανάγκη την πρωτοβουλία και το proactive παιχνίδι για να λειτουργήσει στον αγωνιστικό χώρο. Οι ομάδες που τη σταματούν είναι οι ομάδες που καθρεφτίζουν τη λογική της (προφανώς σε χαμηλότερη ποιοτική στάθμη) και οι ομάδες που την κερδίζουν στη δύναμη. Ιδανικά, η ομάδα που έχει και τις δύο αυτές ιδιότητες, Ατλέτικο Μαδρίτης.

Εδώ και χρόνια, η Μπαρτσελόνα έχει απολέσει την αρετή να κυνηγάει την μπάλα αμέσως μόλις τη χάσει ή να αποκτά κάποιο συμπαγές σχήμα μέσα σε 5 δευτερόλεπτα από την αλλαγή κατοχής μπάλας, τουλάχιστον στη διάρκεια ολόκληρου του 90λεπτου, και ως εκ τούτου δεν μπορεί να αντιμετωπίσει τις αντεπιθέσεις της Ρεάλ. Τα γηρασμένα γόνατα του Τσάβι δεν μπορούν να εξυπηρετήσουν αυτήν την νοοτροπία, με συνέπεια ο Σέρχιο Μπουσκέτς να καλείται να αντιμετωπίσει τρεις και τέσσερις αντιπάλους που εφορμούν κατά πάνω του από τα... βάθη του αντίπαλου γηπέδου. Όταν νικιέται, πίσω του υπάρχουν μόνο τα τάκλιν του MVP του Μουντιάλ (man crush καλοκαιριού), Χαβιέρ Μαστσεράνο, του κορυφαίου παίκτη των Καταλανών στο "Μπερναμπέου", ειδικά από τη στιγμή που είχε να καλύψει και τον αγνώριστο Γεράρδ Πικέ.

Η επιμονή των δύο ομάδων να διατηρούν τη φιλοσοφία τους στα clásico θα χρήζει νικήτρια τη Ρεάλ ολοένα και περισσότερες φορές. Ένα πέναλτι, μία αποβολή ή ένα χατ τρικ του Μέσι μπορούν να μεταβάλλουν τις ισορροπίες, ωστόσο υπό φυσιολογικές συνθήκες και με δεδομένο ότι το ρόστερ της Μπαρτσελόνα δεν θα βελτιωθεί τα επόμενα χρόνια λόγω της απαγόρευσης μεταγραφών, η Ρεάλ έχει την ευκαιρία να πάρει τον "αέρα" των "μπλαουγκράνα" στα μεταξύ τους ντέρμπι, ανεξαρτήτως της κατάληξης στη σεζόν.

Παρατηρήσεις

- Ο Λούκα Μόντριτς ολοκλήρωσε το clásico χωρίς να δώσει ούτε μία λάθος μπαλιά. Το σημαντικότερο όλων, η πλειονότητα των μεταβιβάσεων ήταν παράλληλες μπαλιές, ήτοι το πιο δύσκολο είδος όταν αντιμετωπίζεις την Μπαρτσελόνα, η οποία παραφορτώνει με παίκτες τον χώρο στον οποίο κινείται ο Κροάτης. Ο καλύτερος διαχειριστής της μπάλας σε ένα Ρεάλ - Μπαρτσελόνα (41%-59% η κατοχή) ήταν ένας παίκτης της Ρεάλ. Με τον Τόνι Κρόος να έπεται με 95% επιτυχία μεταβιβάσεων και την 5η φετινή ασίστ, 3η από στημένη φάση.

Αυτή η Ρεάλ δεν χάνει

- Ο αντίστοιχος κορυφαίος διαχειριστής κατοχής μπάλας για την Μπαρτσελόνα δεν ήταν ούτε ο Τσάβι ούτε ο Μπουσκέτς, αλλά ο Μαστσεράνο, με επιτυχία 96% σε ουκ ολίγες προσπάθειες, όπως φαίνεται και από το ειδικό γράφημα. Εάν σε αυτές συμπεριλάβουμε και τις αμυντικές επιδόσεις, γίνεται εύκολα κατανοητό γιατί ήταν ο MVP των Καταλανών, παρότι δέχθηκαν 3 τέρματα (και θα μπορούσαν και περισσότερα).

Αυτή η Ρεάλ δεν χάνει

- Ο Κριστιάνο Ρονάλντο έφτασε τα 16 γκολ σε 8 παιχνίδια που έχει δώσει φέτος στο πρωτάθλημα, ήτοι περισσότερα από 81 συλλόγους από τις 98 των πέντε κορυφαίων πρωταθλημάτων της Ευρώπης! Σκόραρε για 11ο σερί παιχνίδι (19 γκολ) και για 14ο σερί εντός έδρας στο πρωτάθλημα (25 γκολ). Αδιανόητα πράγματα για έναν παίκτη που κανείς δεν παίρνει όρκο ότι παίζει στο 100%, εξαιτίας της κατάστασης του γονάτου του.

Διαβάστε ακόμη:

Ρεάλ Μαδρίτης - Μπαρτσελόνα 3-1 (VIDEOS)

Λουίς Ενρίκε: "Χάσαμε δίκαια"

Αντσελότι: "Υπερηφάνεια για την ομάδα μου"

"Έψαχναν" τον Μέσι στο twitter

Για περισσότερη συζήτηση για το διεθνές ποδόσφαιρο εδώ

News 24/7

24MEDIA NETWORK