Πέντε πράγματα που περιμένουμε από το Champions League

Η ψύχωση της Ρεάλ Μαδρίτης με το... ενδέκατο, η δεύτερη σεζόν του Ζοζέ Μουρίνιο, η αποκαθήλωση του Ραούλ από τους Κριστιάνο Ρονάλντο και Λιονέλ Μέσι, οι εκπλήξεις των ομίλων και οι επανεμφανίσεις. Το Contra.gr ξεχωρίζει πέντε πράγματα από τη νέα σεζόν του Champions League.

Πέντε πράγματα που περιμένουμε από το Champions League

1. Ψύχωση με το ενδέκατο

Μετά από την décima ακολουθεί η undécima, η 11η κατάκτηση του κορυφαίου διασυλλογικού τροπαίου στον κόσμο. Η "ψύχωση" της Ρεάλ Μαδρίτης με το πρώτο Champions League από το 2002 ανήκει στο παρελθόν μετά από την επεισοδιακή κατάκτηση του περσινού τίτλου στο "Λουζ" της Λισαβόνας.

Μόνο που για έναν ποδοσφαιρικό σύλλογο με το status quo των "μερένγκες", που φέτος είχε έσοδα άνω των 600.000.000 ευρώ, που έκανε ορισμένες από τις πιο πολυσυζητημένες μεταγραφές του καλοκαιριού, που άρχισε τόσο άσχημα στην Primera Division, το να γίνει η πρώτη ομάδα που διατηρεί τα σκήπτρα στην αναμορφωμένη διοργάνωση είναι κάτι περισσότερο από επιθυμία: είναι ιστορική επιταγή που καλείται να εξαργυρώσει ο Κάρλο Αντσελότι.

Πέρυσι, στο 92ο λεπτό του τελικού, ήταν ο απολυμένος τεχνικός της Ρεάλ. Η κεφαλιά του Σέρχιο Ράμος τον κράτησε στη θέση του, μόνο που θα χρειαστούν πολλές ακόμα τέτοιες για να τον στείλουν στο Ολυμπιακό Στάδιο του Βερολίνου.

2. Η δεύτερη σεζόν του Μουρίνιο

Η ισπανική κυριαρχία στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις της περσινής σεζόν έχει εκτοπίσει στο πίσω μέρος του μυαλού μας ότι ο Ζοζέ Μουρίνιο ήταν πιστός για ακόμα μία φορά στο ραντεβού (και στον αποκλεισμό) των ημιτελικών του Champions League. Η Τσέλσι έκανε το θαύμα απέναντι στην Παρί Σεν Ζερμέν, αλλά ηττήθηκε 3-1 στο "Στάμφορντ Μπριτζ" από την Ατλέτικο Μαδρίτης και αποκλείστηκε από τη συνέχεια. Φέτος τα πράγματα μοιάζουν διαφορετικά. Πρόκειται για την περίφημη δεύτερη σεζόν του Special One και από μεταγραφικής άποψης απέκτησε ακριβώς αυτό που χρειάζεται για να τα πάει καλά στη διοργάνωση.

Inter Milan's manager Jose Mourinho (C) holds the trophy following their Champions League final soccer match against Bayern Munich at the Santiago Bernabeu stadium in Madrid May 22, 2010.     REUTERS/Kai Pfaffenbach (SPAIN  - Tags: SPORT SPORT SOCCER)
Inter Milan's manager Jose Mourinho (C) holds the trophy following their Champions League final soccer match against Bayern Munich at the Santiago Bernabeu stadium in Madrid May 22, 2010. REUTERS/Kai Pfaffenbach (SPAIN - Tags: SPORT SPORT SOCCER) REUTERS

Αν και οι "μπλε" προβάλλουν ως φαβορί και για το πρωτάθλημα, το ρόστερ που έχει στα χέρια του ο Πορτογάλος προπονητής μοιάζει πιο ταιριαστό για νοκ άουτ τουρνουά. Ένα ρόστερ ενισχυμένο σε σημεία που συνήθως "χτυπούν" ομάδες που εφαρμόζουν τα reactive πλάνα του Μουρίνιο: ταχύτητα (Φιλίπε Λουίς), γρήγορο transition (Τσεσκ Φάμπρεγκας), εκτελεστική δεινότητα (Ντιέγκο Κόστα). Μαζί με την πολυπρόσωπη αμυντική λειτουργία που λογικά θα υποσκελίσει τη χαμηλή ποιοτική στάθμη αρκετών μονάδων της σε αυτόν τον τομέα, όλα είναι πιθανά φέτος για την Τσέλσι.

3. Έκπληξη vol. 2014-2015

Πέρυσι ήταν η Γαλατάσαραϊ, πρόπερσι η Μάλαγα, το 2011-2012 προφανώς ο ΑΠΟΕΛ, έναν χρόνο νωρίτερα η Κοπεγχάγη, πιο πριν η Μπορντό, η Σπόρτινγκ και πάει λέγοντας. Κάθε χρόνο, η φάση των ομίλων παράγει τουλάχιστον μία έκπληξη. Είτε με την έννοια μιας ομάδας πρωταθλήματος τρίτης ταχύτητας που προκρίνεται στα νοκ άουτ είτε με την έννοια μιας ομάδας που "κλέβει" από κάποιο μεγάλο όνομα του ποδοσφαίρου το "εισιτήριο" για τη φάση των 16. Φέτος, οι όμιλοι είναι καταρτισμένοι με τέτοιο τρόπο που μόνο η ΜΠΑΤΕ Μπορίσοφ μπορεί να ταυτιστεί με την πρώτη κατηγορία.

Πέντε πράγματα που περιμένουμε από το Champions League

Υπάρχουν, όμως, πολλές ομάδες υποψήφιες για τη δεύτερη κατηγορία, έτοιμες να "μπήξουν" τα δόντια τους σε ένα φαβορί και να το βγάλουν εκτός τροχιάς, αρχής γενομένης από τον Ολυμπιακό, που παλεύει για την πρόκριση απέναντι στην πρωταθλήτρια Ισπανίας (Ατλέτικο) και την πρωταθλήτρια Ιταλίας (Γιουβέντους).

Football - Chelsea v FC Basel - UEFA Champions League Group Stage Matchday One Group E  - Stamford Bridge, London, England - 18/9/13
Marco Streller (C) of FC Basel celebrates with team mates after the match
Mandatory Credit: Action Images / Henry Browne
Livepic
EDITORIAL USE ONLY.
Football - Chelsea v FC Basel - UEFA Champions League Group Stage Matchday One Group E - Stamford Bridge, London, England - 18/9/13 Marco Streller (C) of FC Basel celebrates with team mates after the match Mandatory Credit: Action Images / Henry Browne Livepic EDITORIAL USE ONLY. ACTION IMAGES

Η Βασιλεία έχασε τον προπονητή της αλλά στη θέση του έφερε τον πολύπειρο Πάουλο Σόουζα και δίπλα στον ταλαντούχο στόπερ Φαμπιάν Σαρ πήρε τον Βάλτερ Σάμουελ, που μαζί με το "μηχανάκι" του Μουντιάλ, Μαρσέλο Ντίας, στο κέντρο, μπορούν να κάνουν την έκπληξη στον όμιλο με Ρεάλ Μαδρίτης και Λίβερπουλ. Οι Τσέζαρε Πραντέλι, Γκόραν Πάντεφ και Μπλερίμ Τζεμαϊλί δεν δείχνουν αρκετοί για να οδηγήσουν τη Γαλατάσαραϊ και φέτος στην αποκαθήλωση κάποιου φαβορί (Άρσεναλ, Ντόρτμουντ), ενώ στον 7ο όμιλο η Σάλκε και η Σπόρτινγκ δεν έχουν μεγάλες διαφορές και δίχως καλή εκκίνηση στη σεζόν, ψάχνουν το κάτι παραπάνω, πίσω από την Τσέλσι. Εκτός εάν η Μάριμπορ έχει διαφορετική άποψη...

4. Το... τέλος του Ραούλ και του Γκιγκς

Μέχρι εδώ ήταν. Ο αρχισκόρερ της Ρεάλ Μαδρίτης θα χάσει τον αντίστοιχο τίτλο στο Champions League, αφού πλέον ο ανταγωνισμός βρίσκεται σε απόσταση χατ τρικ. Από κορυφή, μάλιστα, πιθανότατα θα πέσει κατευθείαν στην τρίτη θέση, αφού καραδοκούν τόσο ο Κριστιάνο Ρονάλντο όσο και ο Λιονέλ Μέσι. Ο Πορτογάλος έχει 68 γκολ στον θεσμό (μετά από το περσινό ρεκόρ των 17 γκολ σε μία χρονιά), ο Αργεντινός 67 και ο Ισπανός με τα 71 δεν θα προβάλει πλέον αντίσταση. Διατηρεί, πάντως, τα "ηνία" στα γκολ σε φάση ομίλων με 51 έναντι 33 και 36 αντίστοιχα των αντιπάλων του, ένα ρεκόρ που λογικά θα καταρριφθεί του χρόνου.

Πέντε πράγματα που περιμένουμε από το Champions League

Αντίστοιχο ρεκόρ αναμένεται να καταρριφθεί και σε επίπεδο συμμετοχών στην αναμορφωμένη διοργάνωση. Ο Ράιαν Γκιγκς ολοκλήρωσε την καριέρα του με 151 συμμετοχές στη διοργάνωση, ο Τσάβι έχει 147 και βρίσκεται στην 2η θέση, ενώ ο Ίκερ Κασίγιας με 142 είναι στην 4η θέση, πίσω από τον Ραούλ (144).

5. Οι μεγάλες επιστροφές

Η φάση των ομίλων του Champions League περιλαμβάνει ορισμένες ομάδες που είχαν λίγο ή πολύ καιρό να κάνουν την εμφάνισή τους στον θεσμό, έστω κι αν έχουν σπουδαία παράδοση κι έχουν φτάσει μέχρι και σε τελικό. Τρανό παράδειγμα η Λίβερπουλ, η οποία καλείται να απαντήσει πόσα καρπούζια μπορεί να κουβαλήσει στις μασχάλες της. Σε μία σεζόν που είχε μόλις μία... έγνοια, κατάφερε να κάνει πρωταθλητισμό μέχρι τέλους, ωστόσο τώρα οι υποχρεώσεις πολλαπλασιάστηκαν και τα χρήματα της πώλησης του Λουίς Σουάρες γέμισαν με παίκτες το "οπλοστάσιο" που θα χρησιμοποιήσει ο Μπρένταν Ρότζερς.

Πέντε πράγματα που περιμένουμε από το Champions League

Η αντίπαλος των κατόχων 5 τροπαίων στον τελικό του 1984, η Ρόμα, προέρχεται κι αυτή από μία αντίστοιχη σεζόν. Έκτη στο πρωτάθλημα το 2012-2013, αλλά χωρίς ευρωπαϊκές υποχρεώσεις την επόμενη σεζόν έκανε ρεκόρ συγκομιδής για ομάδα που τερμάτισε στη 2η θέση της Serie A. Φέτος, πρόσθεσε παίκτες όπως ο Χουάν Ιτούρμπε, ο Σαλίχ Ουτζάν, ο Μαπού Γιανγκά Εμπιουά και φυσικά ο Κώστας Μανωλάς και ο Χοσέ Χολέμπας στο ρόστερ της για να ανταπεξέρθει στον τίτλο του "κρυφού φαβορί" για το σκουντέτο και στους αγώνες του Champions League.

Πέντε πράγματα που περιμένουμε από το Champions League

Η Μονακό, από την πλευρά της, φιναλίστ του θεσμού το 2004, έκανε τα πάντα πέρυσι για να επιστρέψει στη διοργάνωση παρότι "νεοφώτιστη", αλλά φέτος ακυρώθηκε το πρότζεκτ του Ρώσου μεγιστάνα Ντμίτρι Ριμπολόβλεφ και η ομάδα άρχισε να αποσυντίθεται. Ρανταμέλ Φαλκάο, Χάμες Ροντρίγκες και Ερίκ Αμπιντάλ αποτελούν παρελθόν, αντικαταστάτες τέτοιου βεληνεκούς δεν ήρθαν και ως εκ τούτου οι Μονεγάσκοι οδεύουν προς την πρώτη και... τελευταία εμφάνισή τους στον θεσμό για αυτήν τη δεκαετία.

News 24/7

24MEDIA NETWORK