Το κάστρο της Μπάγερν πέφτει από μέσα

Ο Κώστας Μπράτσος γράφει για το πραγματικά πιο σημαντικό θέμα του Σαββατοκύριακου, της εβδομάδας, του μήνα, του χρόνου και ίσως όλων των εποχών στην ιστορία του ποδοσφαίρου. Διαβάστε για την ομολογία ΣΟΚ, το γεύμα με τη Μέρκελ, την εθελοντική αποκάλυψη και τον τίτλο του Champions League, o οποίος θα κριθεί για τη γερμανική ομάδα την Πέμπτη.

Το κάστρο της Μπάγερν πέφτει από μέσα

Το ποδοσφαιρικό Σαββατοκύριακο ήταν γεμάτο. Η Γιουβέντους "καθάρισε" τον τίτλο, η Τσέλσι άνοιξε την "ψαλίδα" από τη Μάντσεστερ Σίτι, η Ρεάλ Μαδρίτης πήρε προβάδισμα από την Ατλέτικο Μαδρίτης, ο Κώστας Μήτρογλου έπαιξε, η Φούλαμ όχι. Θέματα που δεν μπορείς να πρωτοδιαλέξεις για να σχολιάσεις. Μόνο που το πραγματικά πιο σημαντικό θέμα του Σαββατοκύριακου, της εβδομάδας, του μήνα, του χρόνου και ίσως όλων των εποχών στην ιστορία του ποδοσφαίρου (ναι, ακριβώς) είναι μη αγωνιστικό.

Ομολογία ΣΟΚ!

Η καλύτερη ομάδα του κόσμου, η πιο καταιγιστική αρμάδα των ημερών και αυτή με τις περισσότερες πιθανότητες να γίνει η πρώτη που διατηρεί τον τίτλο του Champions League, το σωματείο με 3 τελικούς στην κορυφαία διασυλλογική διοργάνωση στα προηγούμενα 4 χρόνια και με όλο το μέλλον δικό του, ο ποδοσφαιρικός σύλλογος με τη μεγαλύτερη κερδοφορία παγκοσμίως και τα πιο υγιή οικονομικά, η Μπάγερν Μονάχου που έχει βάλει "πλώρη" για να γίνει η μεγαλύτερη ομάδα όλων των εποχών στον πλανήτη, έχει σοβαρότατα μπλεξίματα. Ο πρόεδρός της, Ούλι Χένες, ομολόγησε (ξανά) ότι φοροδιαφεύγει. Τη Δευτέρα (10/03), το ποσό που φέρεται να μην απέδωσε στη γερμανική Εφορία... εξαπλασιάστηκε από την πρώτη ομολογία του, από τον Ιανουάριο του 2013, και από τα 3.200.000 ευρώ μετατράπηκε σε διαφυγόντα έσοδα του γερμανικού κράτους ύψους 18.500.000 ευρώ.

Το κάστρο της Μπάγερν πέφτει από μέσα

Το γεύμα με τη Μέρκελ...

Ο πρωταθλητής Ευρώπης με την Μπάγερν και κόσμου με την εθνική Γερμανίας το 1974, ο υπάλληλος των Βαυαρών από το 1970 μέχρι σήμερα, ο φίλος της καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ και υποψήφιος πολιτικός, αντιμετωπίζει το φάσμα της επταετούς κάθειρξης που πρότεινε ο εισαγγελέας. Το κάστρο της Μπάγερν μπορεί να μην καταφέρει να το γκρεμίσει κανείς αντίπαλος, αλλά να πέσει από μέσα...

Ας δούμε τα πράγματα από την αρχή. Τον Ιανουάριο του 2013 κι ενώ γευμάτιζε με τη Μέρκελ, ο Χένες δέχθηκε τηλεφώνημα από την ελβετική τράπεζα "Vontobel", στην οποία διατηρούσε μυστικούς λογαριασμούς με δεκάδες εκατομμύρια ευρώ. Οι τραπεζίτες αναζητούσαν τον πρόεδρο των πρωταθλητών κόσμου διότι δημοσιογράφοι του γερμανικού περιοδικού "Stern" αναζητούσαν με τη σειρά τους εξηγήσεις για τα οικονομικά του.

Η εθελοντική αποκάλυψη...

Λίγες ημέρες αργότερα, ο Χένες επέλεξε να χρησιμοποιήσει έναν νόμο του γερμανικού κράτους γνωστό κι ως "εθελοντική αποκάλυψη", που προβλέπει ότι οι φορολογικοί παραβάτες μπορούν να αποφύγουν το δικαστήριο εφόσον δηλώσουν -ορθώς- το ποσό που έχουν αποκρύψει, πληρώσουν τον φόρο που τους αντιστοιχεί συν ένα 6% επ' αυτού ως τόκο. Ειδάλλως, εγκυμονεί ο κίνδυνος ακόμα και για 10ετή κάθειρξη. Αν και οι γερμανικές αρχές δεν εγγυώνται ανωνυμία, ο νόμος χρησιμοποιείται από πολλούς φοροφυγάδες, όπως δείχνουν τα επίσημα στοιχεία. Περισσότεροι από 26.000 Γερμανοί επέλεξαν την "εθελοντική αποκάλυψη" μέσα στο 2013 και μόνο στη Βαυαρία, ο αριθμός αυτός τετραπλασιάστηκε σε σχέση με το 2012.

Το κάστρο της Μπάγερν πέφτει από μέσα

Στον δρόμο που χάραξε ο Χένες...

Η αξιοποίηση CDs με ονόματα φορολογικών παραβατών από το 2009 μέχρι σήμερα και η κατάρρευση της διμερούς συμφωνίας μεταξύ Γερμανίας και Ελβετίας (η οποία θα διατηρούσε την ανωνυμία των παραβατών) τον Νοέμβριο του 2012 μετά από αντιδράσεις της Άνω Βουλής ανάγκασε τον Χένες να αποκαλυφθεί μόνος του. Ο ίδιος ο 62χρονος παράγοντας είχε αφήσει να υπαινιχθεί ότι περίμενε την ολοκλήρωση της συμφωνίας για να απευθυνθεί στις αρχές.

Όταν ο κλοιός γύρω του έσφιξε, έκανε το πρώτο βήμα. Δήλωσε ότι για τα χρήματα που διατηρεί στην Ελβετία θα έπρεπε να πληρώσει φόρο 3.200.000 ευρώ. Μετά από τον Χένες, ακολούθησε ένα γαϊτανάκι διασήμων πολιτών της Γερμανίας που βάδισαν στον ίδιο δρόμο: ο ταμίας του χριστιανοδημοκρατικού κόμματος (CDU) της Γερμανίδας καγκελαρίου, Χέλμουτ Λίνσεν, ο υφυπουργός Πολιτισμού του Βερολίνου, Αντρέ Σμιτς, ο πρώην συντάκτης της εβδομαδιαίας "Die Zeit" Τέο Ζόμερ κλπ.

"Έκανα ένα μεγάλο λάθος"

Μόνο που ο Χένες είχε κάνει κι άλλο λάθος. Τον Φεβρουάριο του 2013, η εφημερίδα του Μονάχου "Süddeutsche Zeitung" υποστήριξε ότι ο φόρος που έπρεπε να πληρώσει ο Χένες ήταν 3.500.000 ευρώ. Η κλήτευση για τον φετινό Μάρτιο δεν άργησε να φτάσει στο σπίτι του.

Τον Νοέμβριο του 2013, στην ετήσια γενική συνέλευση της Μπάγερν Μονάχου, σημειώθηκε το εξής οξύμωρο: ο σύλλογος γιόρταζε την πιο πετυχημένη αγωνιστική και οικονομική χρονιά της ιστορίας του και ο πρόεδρός του δήλωνε παραίτηση. "Έκανα ένα μεγάλο λάθος, με το να μην δηλώσω τις επενδύσεις που έχω στο εξωτερικό, αλλά δεν έβγαλα εκατοντάδες εκατομμύρια από τη χώρα. Θα αντιμετωπίσω αυτό το λάθος", έλεγε μπροστά σε εκατοντάδες φίλους και μετόχους της Μπάγερν, μη μπορώντας να συγκρατήσει τα δάκρυά του. Από κάτω, το σύνθημα ήταν κοινό: Sulidarität , λογοπαίγνιο με το όνομα Ούλι και τον όρο "αλληλεγγύη".

Το κάστρο της Μπάγερν πέφτει από μέσα

Κατέστρεφε ό,τι έχτιζε...

Ο Χένες εμφανίστηκε αποφασισμένος να βάλει ένα τέλος σε αυτήν την ιστορία που από το πουθενά κατέστρεφε ό,τι έχτιζε κοπιαστικά τόσα χρόνια. Εξάλλου, η φοροδιαφυγή δεν φαίνεται να του απέφερε τεράστια οφέλη. Μεταξύ 2003 και 2009 φέρεται να μη δήλωσε στις γερμανικές εφοριακές αρχές το ποσό των 33.526.614 ευρώ που ισοδυναμούσε με φόρο 3.545.939,70 ευρώ. Με τα χρήματα που είχε στους ελβετικούς λογαριασμούς, τζογάρισε σε φήμες του Χρηματιστηρίου και έχασε πολύ περισσότερα από όσα έπαιξε. "Μεταξύ 2002 και 2006, πραγματικά τζογάρισα με ποσά που σήμερα δύσκολα τα αγγίζω. Για μένα ήταν μία κλοτσιά, αληθινή αδρεναλίνη", δηλώνει.

Μέχρι την Πέμπτη και την έκδοση ετυμηγορίας, ο "κύριος ποδόσφαιρο" της Γερμανίας θα κάθεται σε αναμμένα κάρβουνα. Ο δικηγόρος του, Χανς Φάιγκεν, ομολόγησε για λογαριασμό του πελάτη του ότι τα χρήματα που έπρεπε να έχει καταβάλλει ως φόρο ανέρχονται σε 18.500.000 ευρώ, ποσό πολύ υψηλότερο από αυτό που είχε αποδεχθεί πριν από περίπου έναν χρόνο.

Όλα αυτά μπροστά στον δικαστή Ρούπερτ Χάιντλ, τον επονομαζόμενο και "Δικαστή δίχως έλεος", αφού προ μηνών είχε καταδικάσει σε 3 χρόνια φυλάκιση έναν 75χρονο συνταξιούχο.

Το κάστρο της Μπάγερν πέφτει από μέσα

Το χαμόγελο της ευγένειας...

Ένας από τους τελευταίους προέδρους "πατέρες" του ποδοσφαίρου, που είτε ως μάνατζερ της Μπάγερν από το 1979 μέχρι το 2009 είτε ως πρόεδρος από τον Νοέμβριο του 2009 μέχρι σήμερα λειτουργούσε με βάση το συναίσθημα και όχι την τεχνοκρατία, στεκόταν αμίλητος και με ένα χαμόγελο ευγενείας στο εδώλιο του κατηγορουμένου, με την ελπίδα να μην υιοθετηθεί η εισαγγελική πρόταση.

Την ίδια στιγμή, στη Ζάμπενερ Στράσε τηρούν στάση αναμονής: ο πρόεδρος του ΔΣ, Καρλ Χάιντς Ρουμενίγκε, alter ego του Χένες εδώ και δεκαετίες στη διοίκηση της Μπάγερν και προσωπικότητα εντελώς αντίθετη με εκείνον, μετέθεσε τις όποιες δηλώσεις για την Πέμπτη. Το υγιές σύστημα της Μπάγερν πιθανότατα να έχει προβλέψει την επόμενη μέρα σε περίπτωση που επικρατήσει η αρνητική εκδοχή.

Το κάστρο της Μπάγερν πέφτει από μέσα
roben.jpg INTIME SPORTS

Την Πέμπτη θα πάρει το Champions League!

Την Τρίτη, οι Βαυαροί θα παραταχθούν στην "Άλιαντς Αρένα" για τον επαναληπτικό αγώνα της φάσης των 16 του Champions League κόντρα στην Άρσεναλ. Αντίπαλός τους, όμως, δεν είναι ούτε ο Ολιβιέ Ζιρού ούτε ο Μεσούτ Εζίλ ούτε ο Αρσέν Βενγκέρ. Ούτε καν η Άρσεναλ. Ο πραγματικός αγώνας θα διεξαχθεί την Πέμπτη και αναλόγως το σκορ, η πρωταθλήτρια Γερμανίας, Ευρώπης και κόσμου μπορεί να πανηγυρίσει περισσότερο κι από τον τελικό Champions League 2013 ή να θρηνήσει περισσότερο κι από τον τελικό Champions League του 2012.

Διαβάστε ακόμη:

Ομολόγησε τη φοροδιαφυγή ο Χένες

Deal μαμούθ αποπληρώνει το γήπεδο της Μπάγερν

Ο εκρηκτικός Πεπ Γουαρδιόλα (video)

Για περισσότερη συζήτηση γύρω από το διεθνές ποδόσφαιρο

News 24/7

24MEDIA NETWORK