Να δεις που κάποτε θα μας πούνε και…

Η διπλή αξία της νίκης του ΠΑΟ επί του Πανιωνίου, το εξαιρετικό «διάβασμα» του Μιλόγεβιτς, το πέναλτι που ήταν και αυτά που δεν δόθηκαν και το τάιμινγκ της «γλυκιάς» προπαγάνδας. Ο Κώστας Γουλής καταγράφει (και) αυτά που κάποιοι δεν θέλουν να δουν απ’ το ματς της Λεωφόρου…

SUPERLEAGUE / ÐÁÏ - ÐÁÍÉÙÍÉÏÓ (ÂÁÃÃÅËÇÓ ÓÔÏËÇÓ / Eurokinissi Sports)
SUPERLEAGUE / ÐÁÏ - ÐÁÍÉÙÍÉÏÓ (ÂÁÃÃÅËÇÓ ÓÔÏËÇÓ / Eurokinissi Sports) EUROKINISSI SPORTS

Ας ξεκινήσουμε απ' τα αμιγώς αγωνιστικά. Ο Παναθηναϊκός πέτυχε μία πάρα πολύ «ζόρικη», αλλά διπλής σημασίας νίκη επί του Πανιωνίου στο «Απόστολος Νικολαΐδης», σ’ ένα ματς που για πολλούς και διάφορους λόγους εξελίχθηκε πολύ πιο δύσκολα απ' ότι τα δύο προηγούμενα ντέρμπι του με Ολυμπιακό και ΑΕΚ.

Ο Πανιώνιος «διάβασε» άριστα για μεγάλο μέρος του αγώνα το επιθετικό πλάνο του «τριφυλλιού», περιόρισε τους χώρους δράσεις των Εμποκού, Κλωναρίδη και σε μεγάλο βαθμό του Μπεργκ, «μάζεψε» κοντά τις γραμμές του και πλην ελαχίστων περιπτώσεων, δεν ένιωσε μεγάλη πίεση ή απειλή.

Ο Μιλόγεβιτς «διάβασε» επίσης πολύ καλά και την έλλειψη φρεσκάδας των παικτών του Παναθηναϊκού, πίεσε με τέσσερις και πέντε παίκτες την κυκλοφορία της μπάλας και έδωσε εντολή σε Μπεν και Μασούντ να πιέζουν μέχρι… σκασμού την πρώτη πάσα και να μην επιτρέπουν σε Κουτρουμπή και Κουρμπέλη να ξεκινούν με ηρεμία το «χτίσιμο» των «πράσινων» επιθέσεων απ’ την άμυνα.

Μόνο και μόνο να δει κανείς το πόσες φορές χρειάστηκε να διώξει με «γέμισμα» ο Οδυσσέας Βλαχοδήμος, αντί να παίξει κοντά τη μπάλα πιο safe στους στόπερ του ή τον Κουρμπέλη, φτάνει για να καταλάβει το πόσο λειτούργησε η πίεση του Πανιωνίου.

Η «ΑΝΤΙΔΡΑΣΗ» ΤΟΥ ΟΥΖΟΥΝΙΔΗ

Ο Ουζουνίδης απ’ την πλευρά του προσπάθησε στο β’ μέρος με την είσοδο του Ρέις αντί του «λαβωμένου» Λουντ, να σφίξει λίγο την κυκλοφορία και την ανασταλτική λειτουργία, δίνοντας μεγαλύτερη «ελευθερία» στον Κουρμπέλη να ανέβει και να βοηθήσει ως έξτρα παίκτης στην ανάπτυξη. Όταν δε, είδε πως ο Εμποκού άρχισε να μένει από δυνάμεις (μην ξεχνάμε ότι ο Κονγκολέζος παίζει στα… κόκκινα λόγω των μικροενοχλήσεων στο δικέφαλο), πέρασε τον Λέτο δίπλα στον Μπεργκ, για να τραβήξει πιο «μέσα» την άμυνα του Πανιωνίου. Και σε μεγάλο βαθμό το κατάφερε, με τον Αργεντινό να κερδίζει και το πέναλτι που έκρινε εντέλει το ματς.

ΤΡΙΠΟΝΤΟ ΔΙΠΛΗΣ ΑΞΙΑΣ

Η διπλή σημασία της συγκεκριμένης νίκης για τους «πράσινους» έχει να κάνει με το ότι παίρνοντας έστω και δύσκολα το «τρίποντο», πέτυχαν να «μαζέψουν» τις βαθμολογικές αποστάσεις με τον ΠΑΟΚ και τον Πανιώνιο. Αυτό ήταν το πρώτο και κυριότερο ζητούμενο για τον Ουζουνίδη στο παιχνίδι με τους «κυανέρυθρους», αφού «μάζεμα» της βαθμολογίας σημαίνει πως –στη χειρότερη των περιπτώσεων για τους «πράσινους»- η αφετηρία των πλέι-οφ θα γίνει από κοινή «βάση» για όλους τους «μονομάχους» και δεν θα υπάρχουν αποστάσεις. Το δεύτερο ζητούμενο για τον Εβρίτη τεχνικό ήταν η διάρκεια. Αν όχι στην εμφάνιση, τουλάχιστον στο αποτέλεσμα, με τους «πράσινους» να φτάνουν για πρώτη φορά φέτος, σε τρίτη συνεχόμενη νίκη στο πρωτάθλημα. Νίκη που δίνει επιπλέον ψυχολογία για τα δύο ντέρμπι με τον ΠΑΟΚ και πολύ περισσότερο τον πρώτο ημιτελικό της Μεγάλης Τετάρτης, στο οποίο κι έχουν επικεντρωθεί (πολύ περισσότερο) οι άνθρωποι του Παναθηναϊκού.

ΒΡΕ, ΒΡΕ ΕΝΑ… ΤΑΪΜΙΝΓΚ

Πάμε τώρα και στα λιγότερο αγωνιστικά ζητήματα του αγώνα της Λεωφόρου. Διότι η… προπαγάνδα και το «πες, πες κάτι θα μείνει» γίνεται ολοένα και πιο «γλυκιά» για ορισμένους κι εσχάτως αρχίζει να… μεταλαμπαδεύεται και σε πολλούς περισσότερους. Και δεν μπορεί να είναι τυχαίο το τάιμινγκ των όσων ακολούθησαν μετά το παιχνίδι του Παναθηναϊκού με τον Πανιώνιο. Δεν ήταν λέει πέναλτι αυτό που υπέδειξε στο 73’ ο Γκράνας στη φάση του Λέτο με τον Τασουλή. Ωραία… Πρώτον και κυριότερον. Πόσα και πόσα τέτοια πέναλτι έχουν δοθεί σε αντίστοιχες φάσεις; Στις 10 φορές, οι διαιτητές σφυρίζουν τα 9! Δεύτερον, ο Τασουλής κάνει κίνηση προς τη μπάλα, ο Αργεντινός του την «τσιμπάει» και υπάρχει επαφή χαμηλά στο πόδι. Υπάρχει επαφή, υπάρχει πέναλτι, νέτα, σκέτα…

ΠΟΝΤΟΣ… ΠΑΛΗΣ ΓΙΑ ΡΙΣΒΑΝΗ

Πάμε να δούμε λίγο και τα υπόλοιπα; Διότι αυτή η… γλυκιά προπαγάνδα, βλέπει πάντα, αυτά που θέλει να δει… Στο 18’, ο Γκράνας δεν βλέπει δύο παραβάσεις. Στο ίδιο λεπτό. Στο πρώτο μαρκάρισμα του Μπεργκ με τον Βλάχο, τραβιόνται και οι δύο. Σωστά δε δίνει τίποτα εκεί. Μόνο που στην εξέλιξη της φάσης, με τη μπάλα να έχει φύγει μακριά, ο Βλάχος κρατάει με πολύ χαρακτηριστικό τρόπο τον Σουηδό «κολλημένο» στο έδαφος. Ο Γκράνας δεν το βλέπει, όπως δεν το αντιλαμβάνεται και ο δεύτερος βοηθός του Απτόσογλου, διότι η μπάλα έχει φύγει μακριά. Δευτερόλεπτα αργότερα, σε νέα σέντρα του Βιγιαφάνιες, ο Ρισβάνης τραβάει με… υπέροχη ελληνορωμαϊκή λαβή τον Μπεργκ στη μικρή περιοχή. Υπέροχη φάση πραγματικά, για… χάι-λάιτ και εκπαιδευτικό βίντεο, για τους αθλητές που προπονούνται λίγα μέτρα παραπέρα, κάτω απ’ τη Θύρα 5 στο τμήμα πάλης του Παναθηναϊκού.

Ο ΜΑΣΟΥΝΤ ΚΑΙ ΤΟ… ΚΑΡΟΤΣΑΚΙ

Να πούμε και για τον Μασούντ, που πέραν του ότι «έφαγε» τον Λουντ με όλη του τη δύναμη τραυματίζοντάς τον στη φάση του 24’, πήγε «καροτσάκι» τον Γκράνα μετά την υπόδειξη του πέναλτι (έχοντας κίτρινη) και έδειχνε στον α’ βοηθό να βγάλει τη φανέλα του και να βάλει τη φανέλα του Παναθηναϊκού. Συν βεβαίως τις… ομορφιές που πήγαν να δημιουργηθούν (αλλά δεν «πέρασαν») μετά το τέλος του αγώνα έξω απ’ τα αποδυτήρια των διαιτητών.

Πως το έλεγε ο γίγαντας Γιάννης Μηλιώκας; «Να δεις που κάποτε θα μας πούνε και…».

News 24/7

24MEDIA NETWORK