Έφυγε ο Ζιλμπέρτο. Πού είναι το περίεργο;

Ουδεμία έκπληξη προκάλεσε στον Κώστα Καίσαρη το διαζύγιο Παναθηναϊκού-Ζιλμπέρτο. Κι εξηγεί τους λόγους για τους οποίους η αποτυχία είχε τις περισσότερες πιθανότητες σ' αυτό το γάμο που έχει μόλις πριν από επτά μήνες. Αναρωτιέται τέλος: Από πού και ως πού ήταν επιλογή-διάνα ο Βραζιλιάνος;

Έφυγε ο Ζιλμπέρτο. Πού είναι το περίεργο;

ΑΝ θέλεις να χτίσεις σπίτι, απευθύνεσαι σε μηχανικό. Αν είσαι άρρωστος πας στο γιατρό. Αν θέλεις να κάνεις φροντιστήριο στο παιδί σου, ψάχνεις να βρεις δάσκαλο.Στο ποδόσφαιρο, τι χαμπάρια μάστορα; Δεν υπάρχουν σχολές για να βγάζουνε στελέχη. Δεν υπάρχουνε Χάρβαρντ να δίνουνε πτυχία.

Λύθηκε λέει η συνεργασία του Παναθηναϊκού με τον Ζιλμπέρτο Σίλβα. Πού είναι το περίεργο; Και για ποιο λόγο δηλαδή, η επιτυχία του Ζιλμπερτο στο έργο του, να θεωρείτο δεδομένη; Επειδή είχε υπάρξει σπουδαίος ποδοσφαιριστής; Αρχηγός της Εθνικής Βραζιλίας και πρωταθλητής κόσμου; Είμαστε σοβαροί; Οι πιθανότητες ήταν 90-10 εις βάρος του. Κι ακόμα παρακάτω. Ούτε ένας στους δέκα, πρώην ποδοσφαιριστές, δεν εξελίσσεται σε στέλεχος πρώτης γραμμής. Και δεν το λέω εγώ αυτό. Το λέει η στατιστική.

Η σχέση του να παίζεις ποδόσφαιρο, με το να αποφασίζεις και να διοικείς, είναι η μέρα με τη νύχτα. Αν ήταν τόσο απλό και τόσο εύκολο, ο Μίμης Δομάζος θα είχε ισόβιο πόστο στον Παναθηναϊκό. Ο Θωμάς Μαύρος στην ΑΕΚ, ο Κούδας στον ΠΑΟΚ, ο Χατζηπαναγής στον Ηρακλή, ο Καραπιάλης στον Ολυμπιακό. Αλλά και οι νεώτεροι. Η περίφημη φουρνιά του 2004. Σε όσους το θέλησαν, δόθηκαν ευκαιρίες. Ποιός έδειξε ότι έχει ικανότητες; Ο Νικολαΐδης χρεωκόπησε την ΑΕΚ και τον Ζαγοράκη (στον ΠΑΟΚ) τον τρέχουν για κακούργημα.

ΚΑΜΙΑ σχέση η μία δουλειά με την άλλη. Το να είναι κάποιος καλός, σε όλα είναι η εξαίρεση. Όχι ο κανόνας. Και πολύ περισσότερο, μάλιστα, όταν αυτός που ψάχνει ένα ποδοσφαιρικό στέλεχος, δεν ξέρει τι ζητάει. Ποιος επέλεξε τον Ζίλμπερτο Σίλβα στον Παναθηναϊκο; Με ποια κριτήρια; Με ποιες γνώσεις; Ποιος του πήρε συνεντευξη; Τι κατάλαβε από τη συζήτηση μαζί του;

Οι επιστήμες είναι σχετικά εύκολες. Αν έχεις στοιχειώδη εξυπνάδα και στρώσεις τον κώλο σου να διαβάσεις, θα πάρεις το πτυχίο.Η διοίκηση ποδοσφαίρου, δεν διδάσκεται. Δεν αρκεί να σου κόβει. Πρέπει, να δουλεύεις μέρα νύχτα. Και κατά κανόνα οι ποδοσφαιριστές, δεν τα έχουνε καλά με τη δουλειά (εκτός γηπέδου). Αργά ξυπνάνε το πρωί, αργά κοιμούνται το βράδυ. Πρέπει να έχεις κρίση. Να αναλαμβάνεις ευθύνες και να παίρνεις αποφάσεις. Αν όλα αυτά, έχουνε σχέση με το ξεπέταγμα του Δημήτρη Σαραβάκου σαν ποδοσφαιριστή και τα φάλτσα που έβαζε στα φάουλ, πάσο.

ΑΠΟ πού κι ως πού, θεωρείτο δεδομένο, οτι ο Παναθηναϊκός είχε κάνει διάνα με την επιλογη-Ζιλμπέρτο Σίλβα; Και προς τι τα κλάματα και τα αναφιλητά οτι οι πράσινοι δεν κατάφεραν να τον αξιοποιήσουν; Επειδή ήταν σπουδαίος ποδοσφαιριστής: Παντού, όπου υπάρχει ποδοσφαίρο, τους μεγάλους ποδοσφαιριστές του παρελθόντος, τους έχουνε μπροστά. Στη βιτρίνα. Για να τους βλέπει ο κόσμος και να τους θαυμάζει. Όπως είχε, η Μπενφίκα τον Εουσέμπιο.

Για να τον δείχνει, όμως. Όχι για να κάνει δουλειά. Όπως είχε η Ρεάλ τον Ντι Στέφανο. Η Γιουνάιτεντ, ακόμη, τον Μπόμπι Τσάρλτον. Ο παλαίμαχος είναι η ιστορία της ομάδας. Κι είναι ωραίο να φοράει το κοστούμι της ομάδας, να είναι στο γήπεδο, να τον βλέπει ο κόσμος, να φωτογραφίζεται μαζί του. Είναι ωραίο να σε εκπροσωπεί στις κληρώσεις και στα φόρουμ.

Όταν, όμως, θέλω κάποιον για δουλειά τα κριτήρια είναι διαφορετικά. Τα κριτήρια είναι 100% επαγγελματικά. Όταν πρόκειται για δουλειά, ψάχνω να βρω τον καλύτερο. Αν είναι για δουλειά κι έχω να διαλέξω από κάποιον που έχει παιξει μπάλα μέχρι τον ΑΟ Πετραλώνων, αλλά είναι ξύπνιος και ικανός και κάποιον που έχει διατελέσει παγκόσμιος πρωταθλητής, αλλά είναι κυδώνι, η επιλογή είναι προφανής. Αν θέλεις κάποιον σαν τον Ζιλμπερτο, για να τον βάζεις μπροστά σαν ασπίδα, είναι σίγουρο οτι ύστερα από έξι μήνες, θα ξαναψάχνεις για διευθυντή ποδοσφαίρου.

Στο τραγούδι της ημέρας, Rolling Stones και Not Fade Away

News 24/7

24MEDIA NETWORK