Κοντονισμός

Ο Κώστας Καίσαρης αφού αναφέρεται στον Καβάφη, στον Πικάσο, στο Νίκο Φώσκολο και στη Μαρινέλα. Αφού επικαλείται τον Ουίλιαμ Σαίξπηρ και τον Ζωρζ Πιλαλί, ενσκήπτει μετά της δέουσας προσοχής στο νέο κοινωνικό φαινόμενο της εποχής: Στον Κοντονισμό.

Κοντονισμός
kontonis

"Ο ΚΟΝΤΟΝΗΣ απέθανε, ζήτω ο Κοντονής". Ο δαιμόνιος Ζακυνθινος μπορεί να πήρε μεταγραφή για το Δικαιοσύνης, αλλα η σκιά που άφησε πίσω του στο Αθλητισμό είναι βαρειά. Ασήκωτη. Ο Κοντονισμός ζει και βασιλεύει.Τα δεκάρια της Εθνικής Βραζιλίας θέλουν να γίνουν Πελέ. Οι νέοι ποιητές να γράφουν οπως ο Καβάφης. Οι ζωγράφοι πίνακες σαν του Πικάσο. Ο Αλέξης Τσίπρας να μιλάει σαν τον Ανδρέα Παπανδρέου. Παντού υπάρχουν τα πρότυπα. Αυτοί που ανοίγουν νέους δρόμους και νέους ορίζοντες. Οπως λοιπόν υπάρχουν ο Χριστιανισμός, ο Μαρξισμός, ο Εμπρεσιονισμός και ο Εξπρεσιονισμός, έτσι από τούδε και στο εξής υπαρχει στον ελληνικό αθλητισμό ο Κοντονισμός.

Ο μικρός Γιώργος Βασιλειάδης θέλει όταν μεγαλώσει να γίνει Κοντονής. Αυτός είναι το πρότυπό του. Ακολουθεί τα χνάρια του. Πατάει στα βήματα που πάτησε αυτός. Δεν είναι εύκολο. Ο Σιόρ Κοντονής είχε ανεβάσει τον πήχη ψηλά. Ο νεαρός Γιώργος το προσπαθεί: "Καμιά παράγκα ανεκτή,αναλαμβάνει η αντιτρομοκρατική". Φτιάχνει και στιχάκια. Ο λόγος του σκληρός σαν κόντρα-πλακέ: "Οι μαφιόζικες συμμορίες θα τελειώσουν". Σα να ακούς το Κούρκουλο σε ταινία του Νίκου Φώσκολου στο ρολό του εισαγγελέα. Ποιος είπε όμως ότι ο φέρελπις Πειραιώτης στερείται ιδεών και προτάσεων; Με την αποφασιστικότητα που πρέπει να διακρίνει έναν Αριστερό Υπουργό, έδωσε το στίγμα της επόμενης μέρας στο ελληνικό ποδόσφαιρο. Όταν τίποτα δεν θα είναι ίδιο και τίποτα δεν θα μοιάζει με το χθες: "Η Κυβέρνηση έχει τη βούληση και τον τρόπο να επιβάλει την έξοδο των ελληνικών ομάδων από τα ευρωπαϊκά πρωταθλήματα". Σα να βλέπεις το Νίκο Ρίζο στο Γίγαντα της Κυψέλης. Ο Κοντονισμος σε όλο του το μεγαλείο.

Ότι ακριβώς έλεγε ο προηγούμενος με το γκρι μούσι, το επαναλαμβάνει ο καινούργιος με το μαύρο. Τι θα κάνει δηλαδή; Πως θα το κάνει; Θα κλείσει τα σύνορα; Αν ο Ολυμπιακός δηλώσει έδρα το Μόναχο κι ο Παναθηναϊκός τη Λευκωσία, η Κυβέρνηση θα καταργήσει τη συνθήκη Σέγκεν; Για ποια ευρωπαϊκά πρωταθλήματα όμως μιλάει ο εν λόγο Βασιλειάδης; Δεν έχει πάρει ακόμα χαμπάρι ότι το Τσάμπιονς Λιγκ για τις ελληνικές ομάδες, σε ότι έχει να κάνει με τους Ομίλους, τετέλεσται; Τα 25 εκατομμύρια έχουνε κάνει φτερά κι έχουνε πετάξει. Δεν χάνεται ο κόσμος για τα ψιλά του Γιουρόπα. Αν η αγάπη όπως έχει πει η Μαρινέλα "σύνορα δεν γνωρίζει" ο Κοντονισμός ούτε όρια έχει, ούτε τέλος. Πρωτο βήμα του Βασιλειάδη να συναντήσει τους προέδρους των ομάδων. Ότι ακριβώς έκανε ο Σιόρ Σταύρος.

Δεν μπουσουλάνε λοιπόν τα μικρά παιδιά. Μπουσουλάνε στις πρώτες μέρες της θητείας τους και οι Υπουργοί. Στράτα-στρατούλα. Πιστός μαθητής στο δόγμα του Κοντονισμού και ο Κουτσοκούμνης με το μωράκι; "Θέλω συνάντηση Μελισσανιδη, Μαρινάκη, Σαββίδη". Όπως ακριβώς το έχει πει ο Ουίλιαμ Σαίξπηρ στον Βασιλέα Ληρ: "Αν κοιμηθείς με στραβό, το πρωί θα αλληθωρίζεις". Ο Κοντονισμος όμως είναι μία ζέστη, μία κρύο. Και διάλογος και βούρδουλας. Επίδειξη δύναμης και μαγκιάς ότι "η Κυβέρνηση θα προτείνει στη ΕΠΟ την αυστηροποίηση των ποινών". Βαστάτε Τούρκοι τ' άλογα. Τι θα κάνουνε δηλαδή; Θα βάλουνεστον ΚΑΠ συγκεκριμένες και αυστηρές ποινές για κάθε περίπτωση εμπρησμού; Αυτοκίνητο, φουσκωτό, διαμέρισμα, μονοκατοικία. Επίσης δεν θα πρέπει να αγνοούμε ότι ο Κοντονισμός είναι ανίκητος. Έχει αυτό το κοινό στοιχείο με τη βλακεία. Σαν άριστος Κοντονιστής, ο Βασιλειάδης έκανε συγκεκριμένη πρόταση: "Ξένοι διαιτητές".

Μεγαλοφυές. Δύσκολο να βρούνε τα σπίτια τους για να τους δέρνουνε ή να τους τα καίνε. Αν μάλιστα είναι από τη Νότια Αφρική κι από την Αυστραλία, ακόμα πιο δύσκολο. Πολλά τα έξοδα για φτάσουνε τα "παιδιά" μέχρι τη Πραιτώρια και τη Καμπέρα. Ενώ η Χαλκιδική είναι δίπλα. Να μιλήσουμε όμως σοβαρα. Σύσκεψη για το μείζων αυτό θέμα, υπό τον Πρωθυπουργό της χώρας,μαλιστα. Κι όχιμόνο, Κοντονής και Παπαγγελόπουλος από το Δικαιοσύνης. Όχι μόνο ο επί της Δημόσιας Τάξης Τόσκας . Όχι μόνο, ο Βασιλειάδης από το Αθλητισμου. Στο κόλπο καιη Αντιτρομοκρατική και η ΕΥΠ. Όπως ακριβώς το περιγράφει ο Ακαδημαϊκός Ζωρζ Πιλαλί: "Μαζεύτηκαν καμπόσοι γύρω από το πτώμα και το μοιρολογούσαν".

Ποια είναι η σκοπιμότητα να γίνει γνωστό ότι αναλαμβάνει η αντιτρομοκρατική και πολύ περισσότερο η ΕΥΠ; Τους ενημερώνουμε δηλαδή να πάρουν τα μέτρα τους και να είναι προσεκτικοί; Τους ξυπνάμε για να λουφάξουν για ένα διάστημα; Κι εν πάση περιπτώσει, τι προσθέτει η παρουσία του Πρωθυπουργού; Για να περιβάλλει όλους αυτούς, που είναι ανίκανοι να λύσουν από μόνοι τους το πρόβλημα, με το κύρος της παρουσίας του; Γιατί δεν τον αφήνουν στην ησυχία του και στα δικά του προβλήματα; Με το να τον εμφανίζουν ότι χτύπησε εκνευρισμένος το χέρι στο τραπέζι και βροντοφώναξε "έως εδώ δεν πάειάλλο", έχουν την εντύπωση ότι του δίνουν πόντους; Ότι ο ελληνικός λαός, αφού το πήρε απάνω του ο Αλεξιος Τσίπρας, έχει πλέον το κεφάλι του ήσυχο; Αν μπορεί ας πάει να πει το "έως εδώ δεν πάει άλλο" πουθενά αλλου. Να πιάσει και τόπο. Να το ξαναπούμε για μία ακόμη φορά:

Από λόγια ο κοσμάκης έχει χορτάσει. Τόσο πολύ που έχει φτάσει μέχρι το λαιμό και είναι για εμετό. Το ότι η Ελλάδα έχει γίνει η Κολομβία των Βαλκανίων, ωφελείται σ αυτόν ακριβώς το λόγο. Ότι οι πολιτικοί αντί να δουλεύουνε μιλάνε. Ο δε Γεώργιος Βασιλειάδης σχετικά με τον Κοντονισμο που λέγαμε, δείχνει ότι είναι σε καλό δρόμο: "Ο αθλητισμός δεν είναι πόλεμος. Μέχρις εδώ". Ξύλινος λόγος άλφα ποιότητας. Μαόνι. Όχι κόντρα πλακέ. Άξιος.

Στο τραγούδι της ημέρας, η Καίτη Γκρεη στο "όποιοδρόμο" των Κ. Χρυσίνη και Ν. Μουρκάκου:

News 24/7

24MEDIA NETWORK