Το κουτί με τα σπίρτα ψάχνουνε στην ΑΕΚ

Ο Κώστας Καίσαρης, μιλάει για τη φετινή ΑΕΚ με τη γλώσσα των αριθμών και βγάζει το συμπέρασμα: Φτηνό και καλό δεν γίνεται. Πρωταθλητισμός με τα ψέματα γίνεται μία φορά στα εκατό χρόνια. Ούτε ένας παίκτης της ΑΕΚ δεν υπάρχει στα 21 πιο ακριβά συμβόλαια της "Λίγκας".

Το κουτί με τα σπίρτα ψάχνουνε στην ΑΕΚ
ACTION IMAGES PRESS AGENCY

Το κουτί με τα σπίρτα ψάχνουνε να βρούνε στην ΑΕΚ. Ο Μοράις που δεν μπορεί να κερδίσει ούτε τη Κέρκυρα. Ο διαιτητής που δεν έδωσε πέναλτυ, όταν ο Γκόμεζ τράβηξε τον Λαμπρόπουλο μέσα στη περιοχή. Κι ότι τέλος πάντων, ο Ιανουάριος είναι κοντά και στις μεταγραφές,πρέπει να γίνουν τα δέοντα. Επειδή όμως τα πολλά λόγια είναι φτώχεια, ας μιλήσουν καλύτερα οι αριθμοί.

Η ΛΙΣΤΑ με τα 21 πλέον ακριβά συμβόλαια ποδοσφαιριστών της Σούπερ Λιγκ: Καρντόσο (2 εκτμ Ευρω). Μπεργκ (1.1 εκτμ.) Φορτούνης, Ιντεγε και Μάριν από 1 εκτμ. Μιλιβόγεβιτς, Σιόβας και Μανιάτης από 800.000. Ιμπάρμπο (750.000), Καμπιάσο, Ρομαό, Ντα Κόστα, Αθανασιάδης, Κάμπος και Μπίσεσβαρ από 700.000. Βαρέλα και Γουακάσο από 650.000. Κάνιας, Μάτος, Ελιονούσι και Ντομίνγκες από 600.000.

ΟΥΤΕ ένας ποδοσφαιριστής της ΑΕΚ. Ούτε ένας στους 21.Κι αυτό είναι αποκλειστικά θέμα επιλογής. Η οποία έχει ανακοινωθεί κι έχει γίνει γνωστή: "Έσοδα-έξοδα". Όσα βγάζουμε, τόσα χαλάμε. Γι' αυτό και η αποτίμηση των ρόστερ σύμφωνα με το "Τράνσφερμαρκτ" είναι ως εξής: Ολυμπιακός 77 εκατομμύρια. ΠΑΟΚ 53, Παναθηναϊκός 40.3, ΑΕΚ 22.5. Μοιραία όλες οι επιλογές (σε προπονητές, ποδοσφαιριστές κλπ) είναι από το κάτω ράφι.

Φτηνό και καλό, όμως, δεν βρίσκεις ούτε στη λαϊκή αγορά. Θα βρεις στο ποδόσφαιρο; Είναι ποτέ δυνατόν, μ' αυτές τις προϋποθέσεις μια ομάδα να χτυπήσει πρωτάθλημα; Πήρε πρωτάθλημα, θα πει κάποιος η Λέστερ στην Αγγλία. Πράγματι.

Γίνονται θαύματα στο ποδόσφαιρο. Μία φορά στα εκατό χρόνια. Ας περιμένει η ΑΕΚ να πάρει κι αυτή πρωτάθλημα το 2116. Ένα ματς, να πάρει ο θεωρητικά κατώτερος από τον θεωρητικά ανώτερο γίνεται. Έγινε πέρυσι στον Τελικό του Κυπέλλου Ολυμπιακός-ΑΕΚ. Κύπελλο απέναντι στον Ολυμπιακό, θα μπορούσε να είχε πάρει κι ο Αστέρας Τρίπολης. Αν ο διαιτητής έδινε πέναλτυ κι αποβολή στο χέρι του Μανιάτη. Το πρωτάθλημα δεν είναι το ίδιο. Ακόμα και στο πρωτάθλημα των Εσκιμώων στην Αλάσκα, κάποιος υπάρχει, που βάζει λεφτά κι έχει το πρώτο λόγο.

Τι φαγητό θα έχει ένα ρεστοράν, όταν δεν υπάρχουν λεφτά για να πληρώσει καλό σεφ και υλικά υψηλής ποιότητας; Τι ομάδα μπορείς να φτιάξεις, με τα ψέματα; Ένα παράδειγμα, είναι αρκετό: Σεφτέ δεν έχει κάνει ακόμα στο πρωτάθλημα ο Καρντόσο. Ο Αλμέιδα ύστερα από τα δύο γκολ στη πρεμιέρα έχει φρακάρει. Ο Ολυμπιακός έχει τον Ιντέγε και η ΑΕΚ τον Πέκχαρτ. Ο Ολυμπιακός, πίσω από Μιλιβόγεβιτς-Μαρτίνς, έχει τον Καμπιάσο. Η ΑΕΚ πίσω απο Γιόχανσον-Σιμόες, τον Γαλανόπουλο. Είναι δυνατόν ξεκινώντας η σεζόν να έχουν τις ίδιες πιθανότητες για να πάρουν το πρωτάθλημα;

ΣΤΙΣ πρώτες αγωνιστικές, η κουβέντα είχε πάει στον Τιμούρ Κετσπάγια. Ότι ήταν ποδοσφαιρικά αγράμματος,οτι δεν έκανε καθόλου τακτική, κλπ κλπ. Τα πράγματα είναι απλά. Ο Μπάγεβιτς που επέλεξε τον Γεωργιανό, έχει καμιά σχέση με τη σύγχρονη ποδοσφαιρική πραγματικότητα; Για την επιλογή Μοράις, ποιο ήταν το Νο1 κριτήριο; Ό,τι είναι φτηνός. Φτηνό και καλό, είπαμε δεν γίνεται.

Με πολιτική έσοδα-έξοδα, φτιάχνεις μια ομάδα σαν τον καλό Αστέρα και σαν τον καλό Ατρόμητο. Πρωτάθλημα δεν γίνεται να χτυπήσεις. Κι όταν μαλιστα δεν χτίζεις και το υπόβαθρο να πατήσεις. Δεν έχεις τα στελέχη και όλες οι επιλογές αποδεικνύονται μίας χρήσεως. Από το "ποδοσφαιράκι" του "ερχόμαστε" (Λυμπερόπουλος, Δέλλας, Μπορμπόκης, Ζήκος) έχει μείνει μόνο ο επιβλέπων Ντούσαν Μπάγεβιτς που σύμφωνα με τα ρεπορτάζ είναι σε δυσμένεια. Πέρυσι παρέλασαν τέσσερις προπονητές. Εφέτος, μέχρι τώρα, δυο. Ο Μαϊστόροβιτς (μετά απο Λυμπερόπουλο και Μιλοβάνοβιτς) είναι ο τρίτος τεχνικός διευθυντής.

Ο Λυσσάνδρου, ο δεύτερος γενικός διευθυντής μετά τον Αλέξη Δέδε. Ούτε δικηγόρος δεν στέριωσε. Τη θέση του Γρηγορίου την πηρε ο Καιμακάμης και εσχάτως η κ.Γερμανίδου, υπό την επίβλεψη του Λύσσανδρου. Στον τέταρτο χρόνο της, η νέα ΑΕΚ, δεν έχει καταφέρει να βγάλει, ή να κρατήσει ένα στέλεχος. Είτε στο ποδοσφαιρικό είτε στο διοικητικό κομμάτι. Κι έχει κι αυτό τη σημασία του. Κι όταν δεν τα κάνεις καλά και σωστά, ακόμα και σ' αυτό το ελληνικό το ψευτοπρωτάθλημα, έχεις τέσσερις νίκες σε δέκα αγωνιστικές.

ΌΤΙ και να λέμε, όμως, εμείς οι απ' έξω, καθρέφτης είναι το γήπεδο. Η 5η θέση, μαζί με την Ξάνθη. Εννιά βαθμούς πίσω απο τον Ολυμπιακό κι έναν απο Ατρόμητο και ΠΑΣ Γιάννενα. Κι αν οι αριθμοί λένε καμιά φορά ψέματα, τι έχει δει, μέχρι τώρα, ο οπαδός της ΑΕΚ από την ομάδα του; Πόσες φορές πήγε στο γήπεδο και έφυγε ευχαριστημένος; Πόσες φορές χειροκρότησε; Συμπέρασμα: Αυτό που έχει πει στο παρελθόν ο ίδιος ο Μελισσανίδης (για την ΑΕΚ): "Αυτή η στάνη, αυτό το τυρί βγάζει".

Στο τραγούδι της ημέρας Beatles και Penny Lane

News 24/7

24MEDIA NETWORK