Αετός, πεταλούδα ή μήπως φασισμός;

Ο Κώστας Κεφαλογιάννης εξηγεί το λαϊκό μύθο του αλβανικού αετού, καυτηριάζει τα σχόλια στα social media και αναρωτιέται ευλόγως: Πόσες φορές δεν έχετε δει όταν μια ομάδα πανηγυρίζει τίτλους, τους ποδοσφαιριστές της να τυλίγονται με τη σημαία της χώρας τους; Αν η χώρα είναι η Γερμανία, η Αργεντινή, η Βραζιλία ή Ελβετία δεν μας ενοχλεί. Αν η χώρα είναι η Αλβανία;

Αετός, πεταλούδα ή μήπως φασισμός;

Τις κραυγές για τον πανηγυρισμό του Κασάμι στα social media δεν χρειάζεται να τις σχολιάσουμε ιδιαίτερα. Την επικινδυνότητα τους αντιθέτως ίσως χρειάζεται.

Ακόμη κι αν ο Ελβετός -με αλβανικές ρίζες- μέσος του Ολυμπιακού πράγματι αναπαριστούσε στον πανηγυρισμό του τον αετό της αλβανικής σημαίας, δικαίωμα του. Ποιος θα απαγορεύσει να τιμήσει τη χώρα καταγωγής των γονιών του, σε μια σπουδαία στιγμή της καριέρας του; Αναπάντητα ερωτήματα που μονάχα η απύθμενη οπαδική και νεοελληνική ανοησία μπορεί να γεννήσει.

Τι είναι ο αετός

Για την ιστορία και αν έχει κάποια σημασία ο αλβανικός αετός είναι ένας λαϊκός μύθος της γειτονικής χώρας: Ένας νεαρός περπατούσε κάποτε αμέριμνος όταν πάνω από το κεφάλι του μια σκιά του έκρυψε τον ήλιο. Ο επιβλητικός αετός που πετούσε χαμηλά, κρατούσε στο ράμφος του ένα ψόφιο φίδι το οποίο και πέταξε στη φωλιά του για να παίξει μαζί του το μικρό αετόπουλο και εν συνεχεία χάθηκε στους αιθέρες. Μονάχα που το φίδι δεν ήταν ψόφιο. Ήταν ζωντανό και επικίνδυνο, έτοιμο να δαγκώσει το μικρό πουλί και να το γεμίσει με δηλητήριο του. Ο νεαρός παρακολούθησε τη σκηνή από μακριά και την κατάλληλη στιγμή με ένα βέλος, σκότωσε το φίδι και έσωσε το αετόπουλο. Στη συνέχεια πήρε το νεογνό μαζί του και κίνησε προς το σπίτι του, μέχρι που και πάλι η μεγάλη σκιά του έκρυψε τον ήλιο: «Γιατί πήρες το παιδί μου;» τον ρώτησε ο μεγάλος αετός. «Γιατί το έσωσα και μου ανήκει» απάντησε ο –κάπως μπερδεμένος όσον αφορά τα γονεϊκά δικαιώματα – νεαρός. «Δώσε μου το πίσω και θα σου δώσω αετίσια όραση και υπεράνθρωπη δύναμη» του είπε ο αετός. Έτσι κι έγινε. Για να μην τα πολυλογώ ο νεαρός, με την καθοδήγηση του αετού εξελίχθηκε σε μεγάλο και τρανό βασιλιά, οι χωρικοί τον αποκαλούσαν «γιο του αετού» και η χώρα που δημιούργησε «η γη του αετού».

Ο –δικέφαλος για να συμβολίζει το βορρά και το νότο – αετός πριν γίνει σύμβολο στη σημαία της Αλβανίας ήταν σύμβολο των πιο γνωστών οικογενειών της περιοχής κατά τη διάρκεια του Μεσαίωνα. Οι περισσότεροι ιστορικοί θεωρούν ότι κάπως έτσι επέζησε μέχρι τις 28 Νοεμβρίου του 1912 όταν έγινε και επισήμως η σημαία του νεογέννητου κράτους.

Ο πανηγυρισμός

Όσον αφορά τον πανηγυρισμό του Κασάμι, πράγματι, όπως απάντησε ο υπεύθυνος επικοινωνίας του Ολυμπιακού Κώστας Καραπαπάς έχουν υπάρξει κι άλλοι αντίστοιχοι στο παρελθόν. Με πιο γνωστό εκείνον του Νικολά Ανελκά. Στην περίπτωση του Ανελκά πάντως, η κίνηση με τα δυο χέρια δεν συμβόλιζε έναν αετό αλλά μια πεταλούδα. Οι λόγοι του συγκεκριμένου πανηγυρισμού, όπως εξήγησε ο Γάλλος άσος ήταν προσωπικοί και τους γνώριζαν μονάχα οι φίλοι του. Στο ίντερνετ πάντως κυκλοφορεί και η άποψη ότι η πεταλούδα του Ανελκά αφορά ένα συνθηματάκι των οπαδών της Φενέρμπαχτσε - ομάδα της οποίας φόρεσε τη φανέλα - εις βάρος της Γαλατάσαραϊ.

Αντίστοιχο πανηγυρισμό υιοθέτησε και ο Γιακούμπου Αγιεκμπένι. Ο Νιγηριανός βέβαια αναπαριστούσε αετό, όχι πεταλούδα, αφού το παρατσούκλι της εθνικής ομάδας ποδοσφαίρου της Νιγηρίας είναι «αετοί».

Επικίνδυνες απόψεις

Εν κατακλείδι και για να επιστρέψουμε στην αφετηρία: Σύμφωνα με κάμποσα σχόλια που διακινήθηκαν σε social media στα αθλητικά σάιτ, προφανώς ένα σεβαστό κομμάτι Ελλήνων θεωρεί απαράδεκτη την έκφραση αγάπης κάποιου ποδοσφαιριστή προς τις γονεϊκές του ρίζες (αν αυτό έκανε ο Κασάμι, αν όχι πάλι με γεια του με χαρά του). Μια άποψη βεβαίως που εκτός από ανόητη είναι επίσης ρατσιστική και άκρως επικίνδυνη! Φασιστική για να το πω απλά. Διότι δεν μας ενόχλησε η κίνηση του Κασάμι από μόνη της, Μας ενόχλησε η σύνδεση της με την Αλβανία (υπάρχει - δεν υπάρχει).

Πόσες φορές δεν έχετε δει όταν μια ομάδα πανηγυρίζει τίτλους, τους ποδοσφαιριστές της να τυλίγονται με τη σημαία της χώρας τους και να κάνουν το γύρο του θριάμβου; Υποθέτω αν η χώρα είναι η Γερμανία, η Αργεντινή, η Βραζιλία ή Ελβετία δεν μας ενοχλεί. Αν η χώρα είναι η Αλβανία; Απέλαση!

Δείτε το ως εξής: Ας πούμε πως ο ΠΑΟΚ παίρνει κύπελλο. Στους πανηγυρισμούς ο Φακούντο Περέιρα βάζει την αργεντίνικη σημαία στην πλάτη του, ο Μαντούρο την ολλανδική και ο Βίτορ την πορτογαλική. Ο Κάτσε θα βάλει την αλβανική; Θα του επιτρέψουμε; Ή μήπως θα τον λιθοβολίσουμε στον Λευκό Πύργο;

Ζούμε σε εποχές πολύ δύσκολες και φορτισμένες για να παίζουμε με τέτοια πράγματα, στο πλαίσιο μιας οπαδικής αντίληψης της αλήθειας. Ας αφήσουμε τον φασισμό απ' έξω. Αρκετή μισαλλοδοξία κυκλοφορεί στις ελληνικές εξέδρες και δίχως αυτόν.

Διαβάστε ακόμη:

Ο άνθρωπος που δεν έτρωγε γκολ (VIDEO)

Τα ξένα tweets για την εξαιρετική εμφάνιση του Ρομπέρτο

Μίτσελ: "Ντελ Μπόσκε κάλεσε τον Ρομπέρτο στην Εθνική"

Τα ιταλικά πρωτοσέλιδα μετά το θρίαμβο του Ολυμπιακού (PHOTOS)

News 24/7

24MEDIA NETWORK