Champions League: Ένα μικρό χωριό

Ο Κώστας Κεφαλογιάννης καταγράφει διαπιστώσεις και συμπεράσματα από τη φετινή κλήρωση των ομίλων του Champions League.

Champions League: Ένα μικρό χωριό

Όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος, η κλήρωση των ομίλων του Τσάμπιονς Λιγκ έβγαλε φρέσκα πράγματα, έβγαλε επαναλήψεις και έβγαλε και ορισμένες ενδιαφέρουσες ιστορίες. Λογικό. Η διοργάνωση αποτελείται από πολλές ομάδες που βρίσκονται κάθε χρόνο εκεί. Και από παίκτες που διακινούνται σχεδόν αποκλειστικά ανάμεσα σε αυτές τις ομάδες. Αναμενόμενα λοιπόν προκύπτουν ζευγάρια με μεγάλη προϊστορία, προκύπτουν επιστροφές ποδοσφαιριστών στις έδρες συλλόγων όπου αγωνίστηκαν παλιότερα, προκύπτουν μικρές ή μεγάλες βεντέτες. Μην το βλέπετε έτσι δηλαδή. Στην πραγματικότητα το Τσάμπιονς Λιγκ δεν είναι τίποτα περισσότερο από ένα μικρό χωριό. Απλώς λίγο πιο πλούσιο, εκτός φυσικά κι αν μιλάμε για τα Ζωνιανά...

Πάλι εσείς εδώ;

Κατ΄αρχήν όσον αφορά τις επαναλήψεις. Το ζευγάρι Άρσεναλ – Ντόρτμουντ θα συναντηθεί για 2η συνεχόμενη σεζόν. Πέρυσι ήταν και πάλι μαζί στους ομίλους, απ΄όπου πέρασαν με δραματικό τρόπο αμφότεροι αφήνοντας εκτός την εξαιρετική Νάπολι. Και οι τρεις μάζεψαν 12 βαθμούς και η πρόκριση κρίθηκε στη διαφορά τερμάτων. Στα μεταξύ τους παιχνίδια Άγγλοι και Γερμανοί μοιράστηκαν τις εκτός έδρας νίκες.

Για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά συναντιούνται στους ομίλους και η Μπάγερν με την Μάντσετσερ Σίτι. Πέρυσι προκρίθηκαν και οι δυο δια περιπάτου από τον όμιλο, μαζεύοντας από 15 βαθμούς. Έχασαν μόνο η μία από την άλλη και μάλιστα εντός έδρας. Η Μπάγερν είχε κάνει επίδειξη δύναμης στο «Έτιχαντ» όπου νίκησε 3-1 και υποχρέωσε όλη την Ευρώπη να την χρίσει, νωρίς όπως αποδείχθηκε πρώτο φαβορί για την κούπα. Η Σίτι επέστρεψε από 2-0 εις βάρος και νίκησε 3-2 στο Μόναχο, με τον Πελεγκρίνι όμως να μη συνειδητοποιεί ότι χρειαζόταν ένα γκολ ακόμα για να πάρει την πρώτη θέση στον όμιλο. Το λάθος του το πλήρωσε, αφού στους «16», ως δεύτερη η Μάντσεστερ Σίτι έπεσε με την Μπαρτσελόνα και αποκλείστηκε.

Μπαρτσελόνα και Παρί Σεν Ζερμέν έχουν βρεθεί αντιμέτωπες μέχρι και σε ευρωπαϊκό τελικό (του Κυπέλλου Κυπελλούχων του 1997, η Μπάρτσα είχε νικήσει 1-0 με πέναλτι του Ρονάλντο). Ωστόσο στο Τσάμπιονς Λιγκ, συναντήθηκαν πρόσφατα στη φάση των «8» τη σεζόν 2012-13, με τους «Μπλαουγκράνα» να προκρίνονται στα ημιτελικά (2-2 στο Παρίσι και 1-1 στη Βαρκελώνη) και τον Αντσελότι να ...προκρίνεται στη Ρεάλ Μαδρίτης (χάρη στην πολύ καλή εμφάνιση της ομάδας του στη ρεβάνς).

Ρεάλ Μαδρίτης και Λίβερπουλ, δυο ομάδες με συνολικά δεκαπέντε κύπελλα πρωταθλητριών, δεν θα μπορούσαν παρά να έχουν επίσης πλούσια προϊστορία, σωστά; Λάθος. Οι δυο σύλλογοι έχουν κοντραριστεί δυο φορές μόνο, πιο πρόσφατα τη σεζόν 2008-2009 στη φάση των «16» με τους «Κόκκινους» να θριαμβεύουν (1-0 στο «Μπερναμπέου», 4-0 στο «Άνφιλντ», συνολικό σκορ 5-0). Και παλιότερα, στον τελικό του Κυπέλλου Πρωταθλητριών του 1981, με την Λίβερπουλ να κερδίζει και πάλι με 1-0. Κοινώς, η Ρεάλ όχι απλώς δεν έχει πάρει ούτε ισοπαλία από την ομάδα του Μερσεϊσάιντ αλλά δεν της έχει βάλει ούτε γκολ!

Υπάρχουν ασφαλώς κι άλλα ζευγάρια με προϊστορία, όπως το Τσέλσι – Σάλκε ή ακόμα και το Γιουβέντους – Ολυμπιακός. Αλλά ειδικά αυτό το τελευταίο, καλύτερα ας το αφήσουμε στην ησυχία του...

Η επιστροφή του Λουίς Σουάρες

Λίγες μέρες αφότου θα έχει λήξει η τιμωρία του, ο Λουίς Σουάρες επιστρέφει στο Άμστερνταμ για να αντιμετωπίσει τον Άγιαξ, την ομάδα που τον έκανε διάσημο στην Ευρώπη (η Λίβερπουλ με τη σειρά της τον έκανε σούπερ σταρ). Θα πρόκειται σίγουρα για μια συναισθηματική επιστροφή, αφού παρά την ατίθαση οδοντοστοιχία του, ο Σουάρες παραμένει αγαπητός όπου κι αν αγωνίστηκε.

Στο Άμστερνταμ επιστρέφει και ο Ζλάταν Ιμπραϊμοβιτς για να αντιμετωπίσει επίσης την ομάδα που τον έκανε διάσημο. Αλλά ο Σουηδός, έχει περάσει πια από τόσες πολλές και μεγάλες ομάδες που δεν ξέρω πόσο συναίσθημα κρατάει μέσα του για κάθε μία από αυτές.

Αυτά, προς το παρόν. Στο άμεσο μέλλον πάντως θα μας άρεσε να δούμε τον Σουάρες να πηγαίνει στο Ανφιλντ, τον Αλέξις Σάντσες στο Καμπ Νου, τον Ντιέγκο Κόστα (και τους Κουρτουά, Φελίπε Λουίς) στο «Καλδερόν», τον Μουρίνιο στο «Μπερναμπέου», τον Μανωλά ή τον Σάμαρη στο Καραϊσκάκη κ.λ.π. Υπομονή. Το Τσάμπιονς Λιγκ να είναι καλά και όλα γίνονται.

News 24/7

24MEDIA NETWORK