Η ανηθικότητα του οικειοθελούς υποβιβασμού και ο ΟΦΗ

Ο Κώστας Κεφαλογιάννης γράφει για τον ΟΦΗ και την τακτική των ομάδων να ακολουθούν την εύκολη λύση της Γ' Εθνικής.

Η ανηθικότητα του οικειοθελούς υποβιβασμού και ο ΟΦΗ

Ο υποβιβασμός στη Γ΄Εθνική και η επανεκκίνηση με σχεδόν μηδενισμένα χρέη έχει εξελιχθεί στο φάρμακο για πάσα –διοικητική – νόσο και πάσα μ@λ@κία. Όποια ΠΑΕ τα έχει κάνει σαλάτα, πέφτει οικειοθελώς δυο κατηγορίες. Χάνει μεν σε λάμψη και κύρος, μπαίνει σε μια φοβερή αγωνιστική ταλαιπωρία αλλά κερδίζει την ευκαιρία να χτίσει την επάνοδο της, χωρίς τα βαρίδια του παρελθόντος. Επιπλέον, μετά την ιστορία με την ΑΕΚ, ο κόσμος είναι γενικά πιο έτοιμος να δεχτεί κάτι τέτοιο. Θα πληγωθεί ασφαλώς, θα ζητήσει ευθύνες αλλά θα το δεχτεί.

Προσωπικά, θεωρώ ανήθικη τη συγκεκριμένη στάση και ενδεικτική πολλών εκ των παθογενειών του ελληνικού ποδοσφαίρου αλλά και της ελληνικής κοινωνίας: Δημιουργούμε χρέη και μετά όταν έρθει να τα πληρώσουμε, ζητάμε βοήθεια, ρυθμίσεις, έλεος, μέχρι να καταλήξουμε θυμωμένοι και χρεοκοπημένοι να τα ισχυριζόμαστε ότι μας κυνηγάει το κατεστημένο.

Έχει πλάκα (βασικά δεν έχει...) ότι άνθρωποι που αν το αφεντικό δεν τους πληρώσει ένα – δυο μήνες διαμαρτύρονται με όποιον τρόπο μπορούν (και καλά κάνουν), μόλις ντυθούν οπαδοί βρίζουν τον ποδοσφαιριστή που τόλμησε να απαιτήσει τα δεδουλευμένα. Ακούς εκεί το τσογλάνι! Ουδείς ενδιαφέρεται να μάθει ποιοι χάνουν λεφτά όταν μια χρεωμένη ΠΑΕ υποβιβάζεται στη Γ' Εθνική. Βοηθάει ασφαλώς ότι και η πολιτεία έχει λερωμένη τη φωλιά της και συνήθως φέρει μεγάλη ευθύνη και για τη δημιουργία και για τη γιγάντωση των χρεών, οπότε αντιμετωπίζει το πρόβλημα ενοχικά και όχι αποφασιστικά. Ευκαιρία με την αλλαγή σκυτάλης να αλλάξει κάτι. Θα δούμε.

Ο ΟΦΗ, μετά την ΑΕΚ και τον Άρη

Μέχρι τότε πάντως, φαίνεται ότι στην αλυσίδα ΑΕΚ – Άρης θα προστεθεί ακόμα ένας κρίκος. Από μαρτύριο της σταγόνας που ζούσαν εδώ και καιρό οι οπαδοί του ΟΦΗ και τη διαρκή αγωνία τι θα φέρει η καινούργια μέρα (ποινές, οφειλές, προσφυγές, φορολογικές ρυθμίσεις, ενημερότητες και όλα όσα έσκαγαν το ένα μετά το άλλο στο κεφάλι του Νίκου Μαχλά), θεωρώ τον "άμεσο θάνατο" προτιμότερο. Αρκεί να συνοδευτεί με καθαρές εξηγήσεις. Πόσα είναι τα χρέη του ΟΦΗ; Πότε ακριβώς αυξήθηκαν; Ποιος τα αύξησε και γιατί οι υπόλοιποι παράγοντες του συλλόγου δεν αντιδρούσαν; Δεν το ήξεραν; Δεν τους ενδιέφερε;

Το χρέος του 2009

Τον Ιούλιο του 2009 το βεβαιωμένο χρέος του ΟΦΗ ήταν 2,6 εκατομμύρια ευρώ. Έτσι είχαν ανακοινώσει οι κύριοι Γιάννης Κουράκης και Νίκος Μαχλάς όταν αποκτούσαν, μαζί με μια ομάδα μετόχων, το πλειοψηφικό πακέτο της ΠΑΕ από τα αδέλφια Βατσινά, σε μια συγκυρία που γιορτάστηκε από τους φιλάθλους του Ομίλου ως "απελευθέρωση"! Αν σήμερα αγγίζει τα 13 ή ακόμα και τα 15 εκατομμύρια όπως κυκλοφορεί στο Ηράκλειο, κάποιοι δεν πρέπει να λογοδοτήσουν; Δεν αφορά μονάχα το παρελθόν αυτό, αφορά και το μέλλον. Το σκληρό μάθημα που παίρνουν τώρα οι οπαδοί των Κρητικών, αν εμπεδωθεί, θα αποδειχθεί και χρήσιμο. Την επόμενη φορά που θα αρχίσουν να φτάνουν στο "Νίκος Καζαντζάκης" Γκαλέτι, Ζόρο, Ντουντού, Γκατούζο και άλλα "μπαμ", οφείλουν πρώτοι από όλους να ρωτήσουν "Όπα, μεγάλε, τι γίνεται εδώ; Ποιος τους πληρώνει δαύτους;". Στην προκειμένη περίπτωση η απάντηση έγινε πια οδυνηρά προφανής: Οι οπαδοί πληρώνουν. Όχι τους περαστικούς. Το μάρμαρο.

Το μεγάλο στοίχημα

Από εδώ και εμπρός, το στοίχημα για τον ΟΦΗ είναι να βρεθούν οι Κρητικοί επιχειρηματίες με την οικονομική δύναμη και τη διάθεση να σηκώσουν την ομάδα. Υπάρχουν. Αλλά ο συρφετός των ανθρώπων που κυκλοφορεί γύρω από την ΠΑΕ, ένα μείγμα γραφικών, καιροσκόπων, περαστικών και αδίστακτων εγωϊστών (μαζί με λίγους, τίμιους Ομιλήτες) λειτούργησε διαχρονικά και λειτουργεί ακόμα αποτρεπτικά. Αν δεν απομακρυνθούν εκείνοι (και μόνο ο κόσμος μπορεί να τους απομακρύνει), πολύ φοβάμαι πώς ούτε στη Γ΄Εθνική και καθαρός από χρέη ο ΟΦΗ θα βρει τη σωτηρία...

News 24/7

24MEDIA NETWORK