Η υποκρισία του "ο Μαρινάκης φταίει"

O Kώστας Κεφαλογιάννης γράφει για την καζούρα των... βολεμένων Ολυμπιακών για τον αποκλεισμό του Παναθηναϊκού από τη συνέχεια του Champions League και το άλλοθι της δικαιολογίας "ο Μαρινάκης φταίει".

Η υποκρισία του "ο Μαρινάκης φταίει"
marinakis.jpg INTIME SPORTS

Η καζούρα των Ολυμπιακών για τον αποκλεισμό του Παναθηναϊκού από την Σταντάρ Λιέγης είναι το πιο λογικό και ταυτόχρονα το πιο θεμιτό πράγμα του κόσμου: Αν μέσα στη γενικότερη μαυρίλα του ελληνικού ποδοσφαίρου χάσουμε και αυτό, τη διάθεση μας για αγνή, διασκεδαστική, καυστική πλάκα, τότε δεν θα μας μείνει απολύτως τίποτα.

Απλώς καμιά φορά μπερδεύομαι. Και χάνω το όριο. Πού τελειώνει το αστείο και πού το σοβαρό; Πόσοι, από όσους σπεύδουν σε κάθε αποτυχία του Παναθηναϊκού ή του ΠΑΟΚ ή της ΑΕΚ να γράψουν στα social media "φταίει ο Μαρινάκης, πρόβατα" κάνουν πλάκα και πόσοι κατά βάθος πιστεύουν πράγματι ότι ο Ολυμπιακός δεν έχει καμία ευθύνη για τίποτα;

Δεν φταίει ο Μαρινάκης

Ασφαλώς και ο Ολυμπιακός δεν ευθύνεται για το γεγονός ότι ο Παναθηναϊκός "κοιμήθηκε" για 6 λεπτά και έχασε μια τεράστια ευκαιρία να ενισχύσει την σταθερή αγωνιστική πρόοδό του (η οποία φάνηκε και στα δυο ματς με την Σταντάρ) με κάποια υπερχρήσιμα εκατομμύρια ευρώ (το ποσό της συμμετοχής στα πλέι – οφ του Champions League, συν τα δεδομένα λεφτά από τους ομίλους του Europa League που τώρα είναι υπό διεκδίκηση). Φταίει η ατυχία, τα δοκάρια, ο διαιτητής ίσως, η μέτρια βραδιά του Μάρκους Μπεργκ, η αμυντική αδράνεια στις φάσεις των γκολ των Βέλγων, το 0-0 του πρώτου αγώνα, πάντως όχι ο Βαγγέλης Μαρινάκης.

Αλλά, αν το να είσαι Ολυμπιακός, αυτό το καλοκαίρι και να επιχαίρεις στα σοβαρά (και όχι μόνο για να τη σπάσεις στο φιλαράκι σου τον βάζελο ας πούμε) επειδή εσύ έχεις εξασφαλισμένο το σεντόνι και τα εκατομμύρια του Champions League, τότε, σόρι, αλλά σου αξίζουν όλα όσα έχεις υποστεί εδώ και 3-4 χρόνια εξαιτίας της κρίσης. Ειδικά αν ανήκεις ταυτόχρονα στην πλειονότητα εκείνων που θεωρούν εαυτόν αθώο για τα δεινά της Ελλάδας και γκρινιάζεις καθημερινά για τους "ανάλγητους δανειστές", το "Γ' Ράιχ της Μέρκελ", τους "κλέφτες, δοσίλογους πολιτικούς" και τα φιλαράκια τους, τους επιχειρηματίες και τους τραπεζίτες, το "παρεάκι που πίνει το αίμα".

Διότι, φίλε είσαι είτε υποκριτής είτε τυφλός. Εφόσον σε όλους τους υπόλοιπους τομείς της ζωής σου το παίζεις αδικημένος (και σε κάποιες περιπτώσεις, ενδεχομένως να έχεις δίκιο), στο ποδόσφαιρο γιατί χλευάζεις όσους αδικείς εδώ και χρόνια; Θα μου πεις, δεν πα να χεστείς ρε παπάρα που τολμάς να συγκρίνεις τη φτώχεια με τη μπάλα; Το ποδόσφαιρο είναι για χαβαλέ. Σωστά. Αλλά δείχνει νοοτροπία. Τη νοοτροπία των Ελλήνων να βλέπουν παντού και πάντα, μονάχα την αλήθεια που τους συμφέρει.

Το άλλοθι Παναθηναϊκού και ΠΑΟΚ

Το έχω γράψει κι εγώ παλιότερα. Ισχύει πως το "ο Μαρινάκης φταίει" έχει λειτουργήσει αρκετές φορές σαν χαλί για να κρυφτούν τα πολλά λάθη των διοικήσεων Παναθηναϊκού, ΠΑΟΚ, ΑΕΚ. Έχω γράψει επίσης περισσότερες από μία φορές και θα συνεχίσω να το γράφω ευκαιρίας δοθείσης ότι οι από κάτω που σκούζουν περί δικαιοσύνης, όταν βρίσκονται από πάνω αντιμετωπίζουν με τον ίδια χλευαστική διάθεση τις διαμαρτυρίες των ηττημένων. Δεν έχει να κάνει με Ολυμπιακούς, Παναθηναϊκούς, ΠΑΟΚτσήδες. Έχει να κάνει με την ειλικρίνεια και την αυτοκριτική. Τίποτα από τα δυο δεν μας χαρακτηρίζει σαν λαό.

Και επ’ αυτού, ειλικρινά δεν νομίζω ότι φέρει καμία ευθύνη ο Βαγγέλης Μαρινάκης...

Υ.Γ. Ίσως, βέβαια, να δίνω μεγαλύτερη σημασία στα social media απ' όση χρειάζεται. Ίσως δηλαδή να υπάρχουν κάμποσοι, σιωπηλοί Ολυμπιακοί εκεί έξω, οι οποίοι ασφαλώς να χαίρονται για την ήττα του Παναθηναϊκού (το αντίθετο θα ήταν περίεργο), αλλά ταυτόχρονα να γνωρίζουν πώς ακριβώς χτίστηκε και πως συντηρείται η σταθερή παρουσία της ομάδας τους στους ομίλους του Champions League. Και γι' αυτό να μη γράφουν τίποτα πανηγυρικό σχετικά.

Σε μια τέτοια περίπτωση ζητώ συγγνώμη. Βάζω και στοίχημα, πάντως, ότι στα σχόλια από κάτω οι... ηχηροί Ολυμπιακοί θα πάρουν την κατάσταση στα πληκτρολόγια τους. Καλό βόλι.

Διαβάστε ακόμη

Σχόλιο Σταύρος Καραΐνδρος: Λεφτά αισθήματα

Παναθηναϊκός - Σταντάρ Λιέγης 1-2 (VIDEO)

"Ευχαριστώ" της ΠΑΕ Παναθηναϊκός στον κόσμο

Στους ισχυρούς ΠΑΟΚ, Παναθηναϊκός

Έχασε τα πολλά χρήματα ο Παναθηναϊκός

Δείτε VIDEO και φωτογραφίες από τη ρεβάνς της Λεωφόρου

Αναστασίου: "Ήταν ένα μάθημα"

Ο Παναθηναϊκός... βοήθησε τον Ολυμπιακό

News 24/7

24MEDIA NETWORK